Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Brambory, kobzole, bandury, erteple...
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Pů 15.1.2010 16:07Re: Bramborové placky Ano, do těsta. :o) |
YGA 15.1.2010 10:45Re: Bramborové placky U nás bramborové šišky se nazývali slíšky - ale my je nedělali, protože stařečkovi nelezly do krku - a co stařeček "nežhrali" (prosím, to je jejich vlastní výraz, to bych si nikdá nedovolila - chich), to mamka nevařila (;o)) |
ika 15.1.2010 13:28Re: Bramborové placky Už jsem to tady jednou zmiňovala. Babička dělala z bramborových placek rolinky. Neupečená placka se naplnila sekaným uzeným, podušeným na zpěněné cibulce. Pak se to rovnalo do pekáčku s rozpuštěným sádlem, jako na buchty, potřelo tím sádlem po celém povrchu a dalo péct do růžova.Móc dobré! A slaným šiškám jsme také říkali šlejšky a mamka je sypala do pekáče s osmaženou strouhankou a ten nechala ještě nějakou chvíli stát na kraji plotny a ty šlejšky se na některých místech opekly do křupava a to bylo nejlepší. Asi to budu muset někdy udělat, neb mám hubu plnou slin jak pavlovskej pes. DÍKY LENKO ZA PŘIPOMENUTÍ A OBOHACENÍ RECEPTY NA BRAMBORY. TO JÁ MOC MŮŽU. |
Karolina 15.1.2010 8:18To povídání mne vrátilo zpět do let dětství a vzpomínám na 7 let, prožitých v chalupě v Krkonoších! Byli jsme chudí, ale brambor místní JZD pěstovalo v širém okolí dost a dost, takže jsme s maminkou hlady netrpěly. Brambory jsme měli na tisíce způsobů, i recepty od LenkyS se tam vyskytly, akorát v jednodušíí formě - např. nebyla ta slanina apod. Maminka si dělala vlastní zelí, toho byly vždy 2 zeláky ve sklepě a od babičky jsme dostávali pravidelný příděl škvarků a sádla, protože měli hospodářství a 2x do roka byla zabíjačka. Nejoblíbenějším mým jídlem byla brkaše, to mi zůstalo dodnes, musí být ale z brambor a ne ta syntetika z krabičky! Brkaše s kroupami, brkaše s hrachem, brkaše se zelím, brkaše zapečená sýrem, brkaše s vejcem na způsob "volské oko" atd. atd. Škubánky jsem nasladko nikdy nechtěla, já vůbec nerada sladká jídla a po máku se mi dělá špatně, zato škubánky opečené na sádle a křupavé se zelím, to byl svátek!!! Co jsem ale milovala, bylo jídlo, které jsem tu už taky tuším jednou popisovala: 1/3 brambor vařených na kostičky s kmínem, 1/3 vařených bílých fazolí s tymiánem (obojí vaříme tak, aby se voda odpařila a nemusela slévat) a 1/3 vařeného kysaného zelí s majoránkou. Vše sesypeme do velké mísy a buď zalijeme rozškvařenou slaninou nebo jen omastíme sádlem a přisolíme dle chuti a notně očesnekujeme. Je to fantastické, rychlé, bezpracné........... A dělaly jsme "placičky nasucho", opečené jen na tálech kamen, hezky to smrdělo, ale byly tenoučké, fantasické k čemukoliv! Jo, brambory, ty já teda můžu. Taky je plním. Rozkrojím syrovou bramboru, hodně velkou, vydlabu a naplním mletým masem. Dám péci do zapékací misky. Když je brambora měkká a maso hotové, přisypu sýr - nejlepší je aromatičtější, např. Niva, plátky Hermelínu apod. a zapeču. Také terče jsu dobré - velikou bramboru nakrojíme tak na 3 cm velké kolečko i se slupkou. Uprostřed uděláme díru. Rozšleháme vejce. Do díry vložíme trochu nasekaného salámu a zalijeme tím vejcem a dáme péct! Nakořeníme a osolíme. |
LA 15.1.2010 7:35Nejlepší způsob úpravy škubánků je ohřát si k nim např. párek, kus uzeného,... a škubánky sníst jako takovou hutnější bramborovou kaši. |
Matylda 15.1.2010 7:24Bramborové placky, šulánky a bramborák jsou jídla mého dětství. Dělala nám je babička. Bramborové placky se totiž nedělaly na pánvi, ale na plotýnce,co se dává pod hrnec a bylo z toho děsného svinčíku. Šulánky my jsme jedli s mákem, dědeček s opraženou strouhankou naslano. Bramboráky bez náplně. K takovým jídlům se obvykle dělala fazolová nebo čočková polívka. Jo a všechno se mastilo sádlem, žádné zdravé tuky nebo máslo, to bylo jen na kynuté knedle s jahodami nebo meruňkami. Tyhle jídla milují i moje děti. Překvapilo mě, že pokud jim udělají šulánky ve školní jídelně, půlka dětí se šklebí. Tak mě napadlo, co vlastně dnešní děti jí? Šulánky ne, ryby ne, kuře si obvykle neumí obrat z kostí a vyhazují spousty masa, špenát ne, prý omáčky jakž takž, říkala mi onehdy kuchařka ze školy. Leckteří prý už nejedí ani sladká jídla a na ty jsme my ve škole vždycky čekali! |
LENKA S 15.1.2010 10:07MILÁ BUBU, NA TVŮJ DOTAZ JE ODPOVĚĎ ZCELA JEDNNODUCHÁ. DNEŠNÍ DĚTI OBYČEJNÝMI, ALE I MASOVÝMI JÍDLY POHRDAJÍ. ONY JSOU NAPROSTO ZMLSANÉ Jedly by nejraději dokola smažené hranolky, smažák a hamburgery!! Žádná zelenina ani zdravé jídlo pro ně není chutné. My měli doma vždy hluboko do kapsy a já i naše holky jsme na bramborách vyrostly. Však dříve stály jen necelou korunu za 1 kg a bylo to opravdu jídlo chudých.Proto si naše rodinka zvykla bramory jíst a na všemožné způsoby úpravy.Dnes mme stále brambor plný sklep a máme nejen obyčejné, žlutomasé, ale hlavně brambory červené. všechny vozíme od soukromého zemědělce, jehož brambory jsou velice dobře ošetřené proti plísním a hnilobě a jsou velice dobré.každým rokem se u náís sní spousta brambor a milujem je na loupačku, s mírně soleným česnekovým tvarůžkem. |
Bubu 15.1.2010 11:53Re: MILÁ BUBU, NA TVŮJ DOTAZ JE ODPOVĚĎ ZCELA JEDNNODUCHÁ. DNEŠNÍ DĚTI OBYČEJNÝMI, ALE I MASOVÝMI JÍDLY POHRDAJÍ. ONY JSOU NAPROSTO ZMLSANÉ Hlavně totiž udělat šlejšky dá mnohem víc práce, než vysypat pytlík předsmažených hranolků na plech a šoupnout do trouby. Na tahle jídla člověk nesmí být líný vařit. Junior sice šlejšky taky nemusí, ale po bramborových nočkách by se utloukl (v podstatě totéž těsto, jen se ty kousky nezešlejškují a naházejí do vody rovnou). Přidám k tomu špenát a kousek uzeného, nebo rozškvařenou slaninu a žervé (variace na bryndzové halušky), nebo slaninu a cibulku a kyselé zelí,.... |
Matylda 15.1.2010 11:58Re: MILÁ BUBU, NA TVŮJ DOTAZ JE ODPOVĚĎ ZCELA JEDNNODUCHÁ. DNEŠNÍ DĚTI OBYČEJNÝMI, ALE I MASOVÝMI JÍDLY POHRDAJÍ. ONY JSOU NAPROSTO ZMLSANÉ Ó ano, to všechno můžem v množství víc než malém... :-)) |
Olina 15.1.2010 12:58Re: MILÁ BUBU, NA TVŮJ DOTAZ JE ODPOVĚĎ ZCELA JEDNNODUCHÁ. DNEŠNÍ DĚTI OBYČEJNÝMI, ALE I MASOVÝMI JÍDLY POHRDAJÍ. ONY JSOU NAPROSTO ZMLSANÉ Dnešní děti nejsou bohužel zmlsané. Dnešní děti tato jídla vůbec neznají. Moje kolegyně-babička má vnoučata, která byla kojena do dvou let. Nesměla jim dát rohlík, párek, nic. Měly jen mateřské mléko. Potud dobře. Ale po odstavení byly děti převedeny rovnou na McDonadovskou stravu. Žádné vaření. Nebýt babičky, nevědí, co je polévka, omáčka, knedlík a všechna normální jídla. Doma se živí tím, co si vezmou z ledničky. Že maminka nechodí do práce mi asi nebudete věřit. A takových dětí není málo! |
LENKA S 15.1.2010 13:05TEDY, OLINO, TOMU ČLOVĚK ANI UVĚŘIT NEMŮŽE. JÁ VAŘILA VŽDY, I KDYŽ JSEM JEŠTĚ PRACOVALA.JÁ I OBĚ DCERKY JSME CHODILY NA OBĚDY DO ŠKOLNÍ JÍDELNY, ALE MANŽEL NIJAKOU MOŽNOST STRAVOVÁNÍ KROM HOSPODSKÉHO NEMĚL. TA HOSPODSKÁ JÍDLA BYLA PRO NEJ PŘESOLENÁ A NEJEDLÁ, TAKŽE JSEM VAŘILA DENNĚ TEPLÉ VEČEŘE. A VĚŘTE NEBO NE, I PŘI VAŘENÍ TEPLÝCH VEČEŘÍ SE DALO DOCELA UŠETŘIT, JELIKOŽ CHLEBA A NEJAKÝ SÝR ČI POMAZÁNKY BYLY VŽDY DRAŽŠÍ NEŽ TA TEPLÁ VEČEŘE. JE VIDĚT, ŽE DNEŠNÍ MAMINY NEPŘEMÝŠLEJÍ NEBO ANI ŠETŘIT NEMUSEJÍ. MY MUSELI, TAKŽEN SE RADĚJI VAŘILO I VEČER. |
MaRi 15.1.2010 13:27Re: MILÁ BUBU, NA TVŮJ DOTAZ JE ODPOVĚĎ ZCELA JEDNNODUCHÁ. DNEŠNÍ DĚTI OBYČEJNÝMI, ALE I MASOVÝMI JÍDLY POHRDAJÍ. ONY JSOU NAPROSTO ZMLSANÉ ono jak kdo. Moje sestřenice má vnuka, kterému bude zanedlouho 22 let. Matka i babička toho mládence denně vaří teplý oběd - a nevaří špatně (ani pro můj mlsný jazyk). A milý Michal zvedne pokličku, řekne "To nejím", nabere si brambory a nalije se na ně kečup, případně - nejsou-li brambory - opeče si nad plamenem plynu rohlík nebo si udělá vaječnou amoletu, samozřejmě zase s kečupem... |
Ap 15.1.2010 6:59OT - pro MaRi Dobré ráno všem. Ke včerejšímu dotazu na koňáky :-), používá se běžně výraz lonžovací kruh - většinou v souvislosti s klasickým anglickým ježděním. A nebo dnes velmi módně kruhová ohrada-kruhovka. To je v případě "přirozené komunikace" nebo westernového výcviku. Nevím, k čemu se překlad vztahuje, ale tipla bych spíš na kruhovku :-)). Nic jiného mě nenapadá. Nestíhám, mějte se všichni krásně! |
Emteska 15.1.2010 6:51Dobré ráno, LENKO, TVOJE RECEPTY MÉ VRÁTILY DO MLÁDÍ, KDY MOJE MILOVANÁ BABIĆKA VAŘILA PRÁVÉ TATO BRAMBOROVÁ JÍDLA. JINAK NA MORAVĚ SE BRAMBOROVÝM PLACKÁM ŔÍKÁ PŘASŇÁKY NEBO PATENTY A BRMBOROVÝM ŠIŠKÁM JSME ŘÍKALI HOLÉ DĚTI NEBO VĚTŠINOU DÍŤATA. :o) |
LENKA S 15.1.2010 9:05Re: Dobré ráno, MILÁ EMTESKO, PRACHARANDU SICE ZNÁM A DĚLALA NÁM JI NĚKDY MOJE ZLATÁ BÁBRLÍNKA. OD TÉ DOBY, CO BYDLÍME V BĚLÉ,KDE SE HRUŠNÍM KVŮLI KYSELOSTI A JÍLOVITOSTI PŮDY VŮBEC NEDAŘÍ , JSOU PRO NÁS HRUŠKY VELIKOU VZÁCNOSTÍ, TAKŽE JE ZBAŠTÍME JEN TAK NEBO NEJVÝŠE S NIVOU A POD. JINAK PRO OSTATNÍ NA SVOU OMLUVU JEŠTĚ UVEDU TOTO: NA BRAMBOROVÉ PLACKY JSEM NEZAOPOMNĚLA, ALE JELIKOŽ TU RECŠPTY NA NĚ BYLY ZVEŘEJNĚNY ZCELA NEDÁVNO, VYNECHALA JSEM JE DOCELA. A NAKONEC POZNÁMKA KE XERXOVÉ: BUDU SE OPAKOVAT, ALE JÁ TYHLE PŘESNĚ ZVÁŽENÉ RECEPTY UVÁD̨ÍM KVŮLI SVÉ STARŠÍ DCERCE. PETRUŠKA MNE TOTIŽ VŽDY PŘIVÁDĚLA K ŠÍLENSTVCÍ, KDYŽ VŽDY Z JEJÍ STRANY BYLA JEN POUHÁ VÝMLUVA, ŽE ONA TEDY POMÁHAT S VAŘENÍM NEBUDE, KDYŽ NEVÍ, KOLIK PŘESNĚ A ČEHO DO POKRMU DÁT. JÁ ŽÁDNÉ TĚSTO NEVÁŽÍM A JAKÉKOLIV BRAMBOROVÉ I KYNUTÉ KNEDLE DĚLÁM OD OKA. TO JW TAKY CVIK. PRO ZAČÁTEČNICE NEBVO BORCE PODOBNÉ NAŠÍ PETRUŠCE, JSEM TY PŘESNÁ MNOŽSTVÍ RADĚJI UVEDLA.KDYŽ JSWM SWE BRAMBOROVÉ TĚSTO SNAŽILA UDĚLAT PRVNĚ SAMA, NEVĚDĚLA JSEM , ŽE JE S TVORBOU NUTNO POSPÍCHAT A VODA NA VÝTVOČRY SE UŽ MUSÍ VAŘIT DŘÍVE NEŽ SE DO TĚSTA DÁ VEJCE A OSTATNÍ.TĚSTO TOTIŽ DOST ŘÍDNE A KDO SI NEPOSPÍŠÍ, TEN MUSÍ DODÁVAT MOUKU, TAKŽE MÍSTO KINEDLÍ ČI ŠULÁMKŮ MÁ JEN TVRDÉ A NECHUTNÉ TENISÁKY. |
Xerxová 15.1.2010 6:30hezký den hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům, těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. Zrovna včera u nás byly šišky s mákem - já vím, že je řada lidí nerada, ale my si je párkrát za rok uděláme a pochutnáme si :o) LENKO, JSI ÚŽASNÁ, ŽE UMÍŠ KE VŠEMU TY HMOTNOSTI... TATO JÍDLA DĚLÁM VŽDY PODLE OKA A KUPODIVU I MLAĎASKA SE NAUČILA UŽ JAKO MALÁ BRAMBOROVÉ ( A TŘEBA I TVAROHOVÉ) TĚSTO PLÁCAT "ODOKA" :o) |
FALLOWA 15.1.2010 5:47MILÁ LENKO, DÍKY ZA SKVĚLÉ RECEPTY,UŽ TU SLINTÁM JAK PAVLOVŮV PES :o). ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY ZNÁM JAKO :UVAŘENÉ BRAMBORY ROZŠŤOUCHÁME S MÁSLEM NEBO SÁDLEM,TOŤ VŠE.POKUD SE DO TAKTO ROZŠŤOUCHANÝCH BRAMBOR PŘIDÁ PODUŠENÉ KYSELÉ ZELÍ,NAVRCH POSYPE OSMAŽENOU CIBULKOU,JE TO LEPENICE.NICMÉNĚ,CO ZÁLEŽÍ NA NÁZVU,NEBO TROCHU ODLIŠNÉM RECEPTU,HLAVNĚ,ŽE JE TO DOBRÉ A TVÉ RECEPTY JSOU VŽDY LAHŮDKA.DÍK ZA INSPIRACI A POSÍLÁM HOKINKOVI PODRBÁNÍ srdíčko 3x |
LENKA S 15.1.2010 10:18FALLOWO A XERXOVÁ, TY RECEPTÍKY JSOU OD MÉ BABIČKY. JÁ JE JEN VYTVOŘILA A DOTVOŘILA DLE CHUTI NAŠÍ RODINKY A UPŘESNILA TA VÁOVÁ MNOŽSTVÍ PRO ÚPLNÁ KUCHAŘSKÁ ZAČÁTEČNICKÁ UCHA. PETRA MNE VŽDY FASCINOVALA A DOSLOVA NAPĚNILA DOTAZY NA PŘESNÉ MNOŽSTVÍ ČEHOKOLIV. ZKRÁTKA JSEM CHYTLA MOUKU A, OLOUPANÉ A JIŽ DŘÍVE UVAŘENÉ BRAMBORY A VÁŽILA , ZKOUŠELA A VÁŽILA., ABY SE DCÉRENKA NEMUSELA TAK B/BĚ PTÁT. |
LENKA S 15.1.2010 2:41JEDEN DŮLEŽITÝ DODATEK PRO ZAHRANIČNÍ ZVÍŘETNÍKY ŠKUBÁNKY LZE SIC UDĚLAT I POUZE Z MOUKY HLADKÉ, ALE NEJSOU Z NÍ TAK DOBRÉ, JELIKOŽ TĚSTO JE DALEKO HUTNĚJŠÍ A MAZLAVĚJŠÍ. KDYŽ VŠAK NĚKDO NEMÁ K HRUBÉ MOUCE SNADNÝ PŘÍSTUP, MŮŽE S KLIDEM HLADKOU POUUŽÍT. DŘÍVE JSEM DĚLALA ŠKUBÁNKY PRÁVĚ JEN Z HLADKÉ MOUKY, ALE PAK JSEM V RÁDIU SLYŠELA O ŠKUBÁNCÍCH HOVOŘIT JEDNU Z NAŠICH HEREČEK, JEJÍŽ JMÉNO MI UŽ VYPADLO Z PAMĚTI. PRÁVĚ TA HEREČKA POUŽÍVALA NA ŠKUBÁNKY MOUKU HRUBOU. . PROSÍM , DO HLAVY NEE BÍT, JELIKOŽ JSEM UHOZENÁ DOSTATEČNĚ. VŠAK JE JASNÉ, ŽE TYHLE DOBROTY SE U NÁS DĚLAJÍ DOST ČASTO. JASNÝM DŮKAZEM JE ŠIROŠIRÁ ROZLOHA MÉ POSTAVY, ŽE? I KDYŽ OSOBNĚ JÁ O SLADKÉ NESTOJÍM A KVŮLI DIABETUII.TYPU HO ANI STÁT NEMOHU, MŮJ SLADOMIL JIŘÍ SLADKÉ VARIA NTY ZBOŽŃUJE . A VYŽADUJE . ŠKUBÁNKY S HRUBOU MOUKOU JSEM SI ZVYKLA DĚLAT I JÁ A HODNĚ RYCHLE. |
Marička 15.1.2010 2:51Re: JEDEN DŮLEŽITÝ DODATEK PRO ZAHRANIČNÍ ZVÍŘETNÍKY Než jsem odeslala svůj recept, byly tady další dodatky. Lenko, já budu muset škubánky dělat právě jen z té hladké mouky, hr. tady není. Ale mně mazlavost škubánků vůbec nevadí, nějak to k nim patří. Už se mi na ně sbíhají sliny. |
LENKA S 15.1.2010 3:35Re: JEDEN DŮLEŽITÝ DODATEK PRO ZAHRANIČNÍ ZVÍŘETNÍKY DOMA VYROBENÝ TVAROH PODLE NĚKTERÉ Z "NORSKÝCH"(?)ZVÍŘETNIC: Omlouvám se autorce slovensky psaného receptu, ale musím ho celý přepsat, jelikož mi stále admin nařizuje, abych příspěvek zkrátila o 45 odstavců:!Takže: Vezmu 1 kg opravdového kvalitního a zralého neochuceného, živého bílého jogurtu(nikoli ty trvanlivé náhražky) a vysypu(vyliju) ho do vroucí a jednou špetkou osolené vody (množství vody= cca 1500 ml).Promíchám a nechám vše pomalu vařit tak 5 minut .Po té době varu se už tvaroh začne srážet na povrchu vody, která je mírně nažloutlá jako syrovátka.Vše je poté třeba slít přes gázu neb jemné plátno . nechat tvaroh řádně odkapat a vychladnout.Z toho množství vznikne cca 300g tvarohu. Je -li třeba tvaroh tvrddý(na strouhání)musí se na několik hodin zatížit.Když stačí tvaroh na pečení nebo halušky, jen se nechá řádně vykapat , aby byl sypký, ale ne suchý. |
Emteska 15.1.2010 6:52Re: JEDEN DŮLEŽITÝ DODATEK PRO ZAHRANIČNÍ ZVÍŘETNÍKY A ZNÁŠ ŠKUBÁNKY S PRACHARANDOU ? TO JSOU POMLETÉ SUŠENÉ HRUŠKY. |
HanaW 15.1.2010 2:38Mila lenko - zapomnelas na zemaky Chicht. Recepty vyborne - ja muzu brambory kazdy den - ale odolavam vydatne kvuli linii. Ne, ze by to na mne bylo videt. A za moravske sestry se pridavam s dalsim slovem - ty bramborove sisky na sladko se, aspon na Hane, jmenujou sulany nebo sulanky. Zejmena sulany s makem. Jsem rada, ze muzu ucinit neco jazykove osvety. Rikala jsem Chetovi, ze mam od tebe ted recept na bramborak a Chet si pamatoval, ze jsem cosi varila od tebe, a ze to bylo dobre, a on v Cesku bramboraky rad. Takze na ne asi brzy dojde o nejakem vikendu. |
LENKA S 15.1.2010 2:53Re: Mila lenko - zapomnelas na zemakyHANI, NEZAPOMNĚLA, ALE NĚJAK SE MI TY NÁZVY TROŠKU ZDÁLY DLOUHÉ. A TAKY SE ERTEPLÍM ŘÍKÁ SEJKORY A JEŠTĚ SE DÁ VYMYSLIT SPOUSTA JINÝCH NÁZVŮ. A TY ŠULÁNKY SE U NÁS UŽÍVALY ZCELA BĚŽNĚ A DNES DOMA ŠIŠKÁM JINAK NEŘEKNU. JEN JSEM TY ŠIŠKY POUŽILA PRO TY, CO BY NETUŠILI, O ČEM JDE VASTNĚ ŘEČ. MARIČKO, U NÁS SE ŘÍKÁ BVRAMBORÁKŮM VELICE RŮZNĚ. JSOU TO KŘÁPANCE, KRAMFLEKY, VOŠOUCHY)!CHODSKÉ), BRAMBOROVÁ ÉBÁBY A JEŠTĚ SPOSTU DALŠÍCH NÁZVŮ MAJÍ. TY MI NĚJAK Z PAMĚTI VYPADLY A JEŠTĚ PŘIPOMÍNKA: DO BRAMBOROVÝCH TĚST NA TAHLA JÍDLA LZE VELMI SNADNO POUŽÍT MÍSTO HRUBÉ MOUKY OBYČEJNOU PŠENIČNOU KRUPICI. ŠIŠKY A ŠKUBÁNKY LZE DĚLAT TAKY ZE SMĚSI POHANKOVÉ A PŠENIČNÉ MOUKY ČI KRUPICE. |
Marička 15.1.2010 2:58Re: Mila lenko - zapomnelas na zemakyHANI, No tedy Lenko, tys noční můra!!!!! Musím si ty různé názvy "prskanců" zapamatovat, já znám jen ty prskance, bramboráky a cmundu. A když se těsto nalije na pekáč, tak se tomu říkalo "bác" (určitě to není pražský název, nevím odkud to přišlo). Ale to jsem moc ráda neměla, já mám u prskanců ráda právě ty křupavé okraje. Tak a pro dnešek tady končím i já a jdu si sednout do obýváku ke krbu, kde krásně praská ohýnek. Letos tedy topíme jako diví, každý večer velikánský koš polen. Ale naštěstí tady je dřevo levné a přivezou nám ho celý pick-up a složí do úhledné hranice. Tahle zimní idylka mě jedině smiřuje s tou nepříjemnou zimou, která stále přetrvává. |
LENKA S 15.1.2010 3:06Re: Mila lenko - zapomnelas na zemakyHANI, BÁC JE MORAVSKÝ A BÁČ ZAS JE Z KLATOVSKA. |
LA 15.1.2010 7:32Re: Mila lenko - zapomnelas na zemakyHANI, Jen upřesním, že báč je sice z brambor, ale je to spíš taková buchta. Šiškám se u nás říkalo vždycky šlejšky a při jejich jídle jsem si opravdu připadala jak ta husa, jen jsem to narozdíl od ní musela spolknout sama. |
Marička 15.1.2010 2:53Re: Mila lenko - zapomnelas na zemaky Chetovi určitě bramboráky (prskance, cmundu) udělej, určitě mu budou chutnat !!! My máme rádi česnek a tak s ním nijak nešetřím. |
LENKA S 15.1.2010 3:01Re: Mila lenko - zapomnelas na zemaky A JEŠTĚ POSLEDNÍ RECEPTÍK NA HANČINU DIETRKU. ZKUS UVAŘIT ERTEPLE VE SLUPCE( ALE LZE I BEZ).PAK SI PŘIPRAV V MIASCE JAKÝKOLIV TVAROH, DO NĚJŽ JSI PROLISOVALA FŮRU OLOUPANÉHO ČESNEKU, TROCHU VŠE "OSOL" SEKANOU PAŽITKOU NEBO ZELENOU PETRŽELKOU. TUHLE MISKU S TVAROHOVOU SMĚSÍ DEJ NA STŮL. A´T SI KAŽDÝ STRÁVNÍK OLOUPE SVŮJ BANDŮREK, POMÁZNE HO TVARŮŽKEM A ZBAŠTÍ. A PRO TY NEŠ´TASTNÍKY "BEZ TVAROHOVÉ" DODÁM JEDEN RECEPT NA VÝROBU TVAROHU PODLE NĚKOHO ZE ZAHRANIČNÍCH ZVÍŘETNÍKŮ. OMLOUVÁM SE VELICE, ALE ZAS SI NA JMÉNO NEVZPOMENU. RECEPT NA VÝROBU TVAROHU NÁSLEDUJE.TEN BY SE SEM NEVEŠEL. |
Marička 15.1.2010 2:24Bramborové hody Milá Lenko, brambory v jakékoli úpravě milujeme oba a jíme je nejméně jednou týdně - tedy "opravdové" brambory, nepočítám v to br.kaši z prášku, kterou dělám když mám kvalt. Br. placiček jsem jeden čas nosila mísu na party, ty chutnají všem. Škubánky miluji, ale ty můj choť moc nemusí, takže ty jsem si při návštěvách Prahy vždycky vyžádala od maminky. Ale teď jsi mně nalaskominovala, že si je zkusím udělat jen tak pro sebe. Stejně tak šišky, ty jsem už nedělala také dlouho, ty má choť rád - díky za připomínku. Ale zrovna minulý týden jsem dělala prskance, sice se jimi vždy zakouří kuchyň a druhý den už bych je nechtěla, ale jsou tak žravé, že při nich choť sedí u stolu, já pendluji s pánvičkou a dalším prskancem mezi sporákem a stolem a vždy jen na chvíli přisednu a utrhnu si kus z toho jeho. Také nikdy žádný nezbyde. A my si i na prskance mažeme povidla (stejně jako na placičky), chutnají na nich skvěle! Šťouchané br. takhle neznám, ale vyzkouším a na halušky tady nemám brynzu. Rychtářovu kapsu jsem prvně jedla před 3 roky v Praze v rest. Byla to ta se zelím, nebylo to špatné, ale ten bramborák asi nebyl správně propečený, celé to bylo dost těžké a takové patlavé. S tou masovou náplní to ovšem vypadá skvěle, také jistě udělám. |