Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Ať pečete, co pečete, vždycky je to hranaté...
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MirkaP. 16.1.2007 16:18Trochu se přidám s pochvalou na pekárnu Mám ETU Siestu od května. Ze začátku jsme pekli jako šílení, ale po nabažení toho prvního nadšení (cca 3 týdny) jsme pekárnu odvezli na chalupu, kvůli které byla pořizována. Doma je Billa za rohem, ale na chalupě... co nepřivezu, pro to si dojedu, takže tam se hodí. Zjistila jsem, že pokud jí používám pravidelně, můžu péct podle receptů, protože to mám "v oku" a zmetky se téměř nevyskytují, ale pokud peču nárazově, jsou kupované směsi jistější. Za běžných podmínek jede pekárna hned v pátek navečer po příjezdu, ještě není vybaleno a už pracuje. Pak založím na druhý chleba " na ráno", v sobotu odpoledne na třetí a podle žravosti zúčastněných se do rána dělá čtvrtý a dopoledne v neděli pátý, aby byl sebou do města... Ale před vánoci jela pekárna zpátky do města dělat těsto na cukroví. Ona totiž umí nejen úžasné kynuté těsto na cokoliv (a fakt v ruce takové nelze udělat), ale JAKÉKOLIV těsto (kromě třených) s použitím programu DORT, který se v momentě, kdy chce začít péct, vypne. Těsto na štrúdl, na perníčky, na linecké, na vanilkové rohlíčky, na vosí hnízda ... prostě pekárna si před vánoci moc neodpočinula, i když skoro nepekla. Pokud se někdo ptáte, kde je pekárna teď - na chalupě, ale pomaloučku začínám uvažovat o druhé ... (to převážení mě nebaví, navíc zabere moc místa v autě). |
Štětinka 9.1.2007 14:59Pro Aidu Tak jsem dneska koupila toho tučňáka v Albertovi, Nebyl to Franz Josef, ale cena zhruba stejná. Možná zkusim někde trochu těch těstovin podle MaRi, s kukuřicí... |
aida 9.1.2007 15:38Re: Pro Aidu Tak pak poreferuj, jaké to bylo. Jak jsem psala minule, na teplého tučňáka jsem zatím neměla odvahu. Jo a ta konzerva Kaiser Franz Josef už bohužel podražila, včera jsem ji viděla za 33,- Kč. |
Štětinka 9.1.2007 15:42Re: Re: Pro Aidu jí tam neměli, jsem koupila nějakýho Giana |
aida 9.1.2007 15:44Re: Re: Re: Pro Aidu To je myslím větší drť, ten stařičký mocnář je maso v kuse. Ale na vaření je možná ta drť lepší... |
terra 9.1.2007 16:18Re: Re: Re: Re: Pro Aidu Drcený tuňák je na vaření skoro lepší (krom toho, že je vždycky levnější), a Gianna je solidní značka - těstoviny a saláty s tuňákem jsou moje prokletí. Takové ty vychytávky jako "žlutý tuňák" RioMare v olivovém oleji, samozřejmě vcelku jako špalík, ty mají smysl do salátů z čerstvé zeleniny, a to ještě do těch luxusnějších. |
Štětinka 9.1.2007 17:28Re: Re: Re: Re: Re: Pro Aidu A terro, ty se v tom vyznáš? myslím nějakej zajímavej tip k těm těstovinám s tučňákem |
Beda 9.1.2007 18:32Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Aidu Štětinko, to je ale... ... právě zvedám zadek a jdu dělat těstoviny s tuňákem někteří jedinci si na ně u nás dost potrpí |
aida 9.1.2007 18:42Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Aidu A já jdu vařit jahelnou kaši. Už jsem ji dlouho nedělala, snad se povede. |
Štětinka 9.1.2007 13:38Tak já nevím, kdyby teda někdo chtěl: 106 DOMÁCÍ CHLÉB 1 kg hladké,3 stř. velké brambory,uvařené,studené,4 lžičky soli,2-3 lžičky kmínu,1/4 lžičky fenyklu,380-400 ml vody Na kvásek: 40 droždí,1 dcl teplé vody,1 lžička cukru,1 lžička mouky,Necháme 10-15 minut kvasit Do mísy nastrouháme brambory,přidáme mouku,sůl a další. Těsto se bude zdát tuhé, po vykynutí je ale pružné. Na plech 1,5 cm mouky (nebo méně, ale několik vrstev pečícího papíru) a ve tvaru šišky chleba. Trošku zvlhčíme slanou vodou a na 15 min do max. rozpálené trouby. Trochu zmírníme a dopékáme dalších 30-40 min. Opět potřeme vodou a dáme na 5 min dopéci. Nakonec chleba vyndáme a potřeme vodou a necháme zvolna chladnout podložené, aby chladl i ze spodu. |
Štětinka 9.1.2007 13:39Re: Tak já nevím, kdyby teda někdo chtěl: Je to opravdu moc dobrý chleba, chutná jako lehce kmínovatější Šumava |
JoVo 9.1.2007 13:56Re: Tak já nevím, kdyby teda někdo chtěl: Tak já také nevím jest-li by to někdo chtěl, ale ten kdo bude chtít, tak si klikne tady a bude slinit. |
baty 9.1.2007 14:21Re: Re: Tak já nevím, kdyby teda někdo chtěl: JoVo dík! Instituce chlebové trouby mě zanechávala chladnou, ale po prostudování Vašeho odkazu už vidím tu duhu, jež se rozklene nad domácností našich mladých, když něco bude pro jejich čumáčky péct u nich doma samo od sebe! Nakupovat ingredience to sice ještě nechodí, ale i tak! |
possum 9.1.2007 14:32JoVo, zdravim a za prima link. Tam je ruznejch receptu! |
aar 8.3.2007 16:47Re: JoVo, zdravim Mě ten link nefunguje, takže <a href="http://www.domacipekarny-recepty.wz.cz/Domacipekarny/www.domacipekarny-recepty.wz.cz/index.html">tady</a> dávám funkční. |
zana 9.1.2007 12:42dotaz na zkušené já se taky začínám nahlodávat, ale mám z toho trochu strach, protože jednak jsme jen tři, přičemž přednosta je silně chlebovej, ale já se synkem jsme spíš toho názoru, že na chleba se těžko vydělává a druhak jsme všichni silně fixovaný na klasickej chleba s kůrkou. Nějaký sladký se u nás extra moc nejí a džemy už jdou úplně mimo.... Myslíte si, že to má smysl ? |
RenataE 9.1.2007 13:11Re: dotaz na zkušené Co se týče počtu lidí - je to úplně jedno, dá se péct i menší bochník, ale klasický recept z půl kila mouky vyprodukuje chlebík o váze cca 850 gramů. Chleba s klasickou kůrkou v tom v podstatě neupečeš, textura kůrky je prostě jiná. Nevím, jaká je kůrka u kváskového chleba, tosco? Ale zas ta možnost přidávat semínka a upéct pokaždé něco jiného... Taky samozřejmě jdou péct bílé chleby toastového charakteru, prostě co je kynuté, to v tom upečeš. Já bílé nepeču, koupila jsem si to hlavně na tmavý chléb a těsta, mladýmu občas koupím normální rohlík, ale už taky preferuje svačiny z chleba. A ještě se ve škole vytahuje, že máme vlastní Na džemy je to neekonomické, obsah je aspoň na naše poměry moc malý a výroba pomalá. V době různých gelfixů, kdy vaříš džem dvě minuty |
tosca 9.1.2007 13:58Re: Re: dotaz na zkušené Kůrka je stejná jako u nekváskového chleba. Problém s kůrkou je daný pečící nádobou a jinou vlhkostí, než v chlebové peci.
|
Štětinka 9.1.2007 15:26Renáto Co ušáci? Spokojená? |
RenataE 9.1.2007 15:34Re: Renáto Super, mňam, dík. Zase bych to někdy časem zopakovala, až dojdou |
zana 9.1.2007 18:54Re: dotaz na zkušené Díky, budu si to muset rozmyslet... |
JoVo 9.1.2007 11:58KYŽ JSME U TĚCH PEKÁREN. Když už jsme u těch pekáren, tak přidávám jeden recept.Chlebíček slunečnicový do pekárny: 325 ml vlažné vody, 1 polévková lžíce octa , 2 polévkové lžíce oleje, 2 kávové lžičky fenyklu, 1 kávová lžička anýzu, 2 kávové lžičky drceného kmínu, 4 polévkové lžíce loupaných slunečnicových jader, 1 polévková lžíce sezamových semínek, 1 kávová lžička soli (vrchovatá), na špičku nože práškového vitaminu C, 150 g žitné mouky (tmavá chlebová), 100 g žitné celozrnné, 250 g hladké mouky, 1 sáček suchého droždí Dr. Oetkera. Program Klasik, velikost I., barva tmavý. Eta Siesta.Upozorňuji, že se dá i jíst a voní nejen při pečení. |
RenataE 9.1.2007 12:11Re: KYŽ JSME U TĚCH PEKÁREN. Nezkoušeli jste zmenšit množství droždí? Můj recept je velmi podobný, celozrnnou mouku tam někdy dávám taky a vystačím opravdu s 1 ČL modrého droždí, což je 1,5 ČL Oetker. |
JoVo 9.1.2007 12:15Re: Re: KYŽ JSME U TĚCH PEKÁREN. Nezkoušeli. |
RenataE 9.1.2007 12:19Re: Re: Re: KYŽ JSME U TĚCH PEKÁREN. Zkuste |
Kamila 9.1.2007 11:53Letos k vánocům jsme si pekárnu pořídili, ale zatím s ní moc spokojení nejsme - strašně moc chybí návod na upečení normálního chleba (takový ten klasický český). Názvy v receptech jako bramborový chléb, cibulový chléb atd. ve mě moc důvěry nevzbuzují (chybí recept s názvem klasický chléb). Neznáte někdo nějaký recept jak upéct klasický chléb? Budeme vám vděční |
RenataE 9.1.2007 12:08Re: Letos k vánocům jsme si pekárnu pořídili, Recept uvedený v článku je víceméně obyčejný chléb. Protože se peče v nádobě, má samozřejmě jinou kůrku než ten z obchodu, ale chuťově je moc dobrý. |
Štětinka 9.1.2007 11:34Halejte, a kolipa taková běžná nijak špičková, ale šikovná pekárna stojí? Nikdy mě to ani nenapadlo, jsem na pečení stará škola - urob si sám, ale když říkáte... tak, že by příští ježíšek? |
RenataE 9.1.2007 12:07Re: Halejte, Moje nerez Eta stála 1900 v nějaké akci na netu. Kolem těch dvou tisíc se dá pekárna koupit, někdy v Makru i za podstatně méně (od 1300). To jsou ty méně známé značky. Podívej se na nějaký web už zde uvedený (pekárny u nás) a tam jsou zkušenosti uživatelů s jednotlivými značkami a jejich charakteristiky. |
Štětinka 9.1.2007 12:35Re: Re: Halejte, díky, mrknu |