16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Ať pečete, co pečete, vždycky je to hranaté...

Jestli někdo váháte, zda pekárnu koupit nebo ne, kupte. Jestli pořád váháte, podívejte se na stránky dodavatelů surovin pro pekaře a zjistíte, co všechno si v obchodě s chlebem kupujete.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
aar 8.3.2007 16:58

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka?

Zas tak těžké udělat kváskový chleba není. Upozorňuji "kváskový", ne z "kvasu", ten si doma opravdu neuděláte. Jak píše tosca, výroba kváskuz žitné mouky  trvá 3-4 dny. Pak stačí namixovat v pekárně suroviny včetně kvásku, nechat programem Těsto udělat těsto, to pak vyndat, dát do ošatky, zakrýt  a nechat v teple kynout dostatečně dlouho (obvykle stačí 4-6 hodin, záleží na poměru mouk - pšeničná/žitná).  No a pak se chleba z  ošatky překlopí na plech a upeče v troubě. Je to samozřejmě složitější, než upečení nekváskového chleba v pekárně, ale jednou za čas je to fajn změna.

Obvykle ale kvůli pohodlí stačí trochu kvásku prostě přidat ke chlebu s kvasnicemi jako ozvláštnění receptu a chleba se normálně upeče v pekárně, jen je třeba při míchání ohlídat hustotu těsta, aby nebylo moc řídké.

aar 8.3.2007 16:47

Re: JoVo, zdravim

Mě ten link nefunguje, takže <a href="http://www.domacipekarny-recepty.wz.cz/Domacipekarny/www.domacipekarny-recepty.wz.cz/index.html">tady</a> dávám funkční.

MirkaP. 16.1.2007 16:18

Trochu se přidám s pochvalou na pekárnu

Mám ETU Siestu od května. Ze začátku jsme pekli jako šílení, ale po nabažení toho prvního nadšení (cca 3 týdny) jsme pekárnu odvezli na chalupu, kvůli které byla pořizována. Doma je Billa za rohem, ale na chalupě... co nepřivezu, pro to si dojedu, takže tam se hodí. Zjistila jsem, že pokud jí používám pravidelně, můžu péct podle receptů, protože to mám "v oku" a zmetky se téměř nevyskytují, ale pokud peču nárazově, jsou kupované směsi jistější. Za běžných podmínek jede pekárna hned v pátek navečer po příjezdu, ještě není vybaleno a už pracuje. Pak založím na druhý chleba " na ráno", v sobotu odpoledne na třetí a podle žravosti zúčastněných se do rána dělá čtvrtý a dopoledne v neděli pátý, aby byl sebou do města...

Ale před vánoci jela pekárna zpátky do města dělat těsto na cukroví.

Ona totiž umí nejen úžasné kynuté těsto na cokoliv (a fakt v ruce takové nelze udělat), ale JAKÉKOLIV těsto (kromě třených) s použitím programu DORT, který se v momentě, kdy chce začít péct, vypne. Těsto na štrúdl, na perníčky, na linecké, na vanilkové rohlíčky, na vosí hnízda ... prostě pekárna si před vánoci moc neodpočinula, i když skoro nepekla.

Pokud se někdo ptáte, kde je pekárna teď - na chalupě, ale pomaloučku začínám uvažovat o druhé ... (to převážení mě nebaví, navíc zabere moc místa v autě).

zana 9.1.2007 18:54

Re: dotaz na zkušené

Díky, budu si to muset rozmyslet...

aida 9.1.2007 18:42

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Aidu

A já jdu vařit jahelnou kaši. Už jsem ji dlouho nedělala, snad se povede.

Beda 9.1.2007 18:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Aidu

Štětinko, to je ale...8-o ... právě zvedám zadek a jdu dělat těstoviny s tuňákem!!:-):-):-) někteří jedinci si na ně u nás dost potrpí;-)R^V

Štětinka 9.1.2007 17:28

Re: Re: Re: Re: Re: Pro Aidu

A terro, ty se v tom vyznáš? myslím nějakej zajímavej tip k těm těstovinám s tučňákem

jiný Honza 9.1.2007 16:37

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Halejte,

Tak ten náš byl obyvatelný. Sice byla shnilá voda, kapalo střechou i z radiátorů, okna netěsnila, ale jinak to celkem šlo. 8-))) Ono se to časem poddá a pak najedno člověk vidí, co už všechno udělal. 8-))) A taky co ještě zbývá. 8-(((

terra 9.1.2007 16:21

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Halejte,

Toť správný přístup majitele realit, jiný Honzo:-). Dopadl jsem stejně. Horší je, když člověk získá (vyžení např.) obtížně obyvatelnou ruinu, kde už je rekonstrukce možná pouze systémem SEMTEX - bum, a znova. Tohle potkalo bráchu a musím říct, že mají on i švagrová můj hlubokosklon.

terra 9.1.2007 16:18

Re: Re: Re: Re: Pro Aidu

Drcený tuňák je na vaření skoro lepší (krom toho, že je vždycky levnější), a Gianna je solidní značka - těstoviny a saláty s tuňákem jsou moje prokletí. Takové ty vychytávky jako "žlutý tuňák" RioMare v olivovém oleji, samozřejmě vcelku jako špalík, ty mají smysl do salátů z čerstvé zeleniny, a to ještě do těch luxusnějších.

jiný Honza 9.1.2007 16:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Halejte,

Neboj, tos ještě neslyšela, že barák není nikdy hodový? On člověk něco udělá a na zbytek rezignuje. 8-)))

terra 9.1.2007 16:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Halejte,

Nespadne. Když nespadl ten můj... Hlavně a především, nesmíte spadnout vy - vyčerpáním na ústa. Za týden mi nastupují řemeslníci na záchod, koupelnu a podobné lahůdky. Kdepak terasa, klandr... Jíst se taky musí.

terra 9.1.2007 16:03

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka?

Nee, to právě nemají ten správný hlad! Kdyby s tím opravdu, ale opravdu museli něco udělat, však by i tu ledničku našli, otevřeli...Možná i do krámu došli. No, uvidíme, co budu říkat na toto téma za pár let, ale je pravda, že u pubošek (narozdíl od kluků) hrozí spíš sklony k různým praštěným dietám než neschopnost otevřít paštiku. No, hin sa hukáže...

terra 9.1.2007 15:55

Re: Re: Pekárna

Dobrý den, Tosco, rád tě vidím:-). A ruční kynuté těsto? Na co bychom doma měli hnětač, když máme mě...

terra 9.1.2007 15:51

Re: Re: Re: No snad jo..

Zřejmě to není jediný drzubní, který se rotačních kartáčků děsí. Ten náš taky, když vidí nějaké "doporučení", jak jsou dokonalé, příliš nevybírá slova. Prostě - vyčistí na zubech i to, co už tam mají nechat:-). Díky, nemusím.

aida 9.1.2007 15:44

Re: Re: Re: Pro Aidu

To je myslím větší drť, ten stařičký mocnář je maso v kuse. Ale na vaření je možná ta drť lepší...

Štětinka 9.1.2007 15:42

Re: Re: Pro Aidu

jí tam neměli, jsem koupila nějakýho  Giana

aida 9.1.2007 15:38

Re: Pro Aidu

Tak pak poreferuj, jaké to bylo. Jak jsem psala minule, na teplého tučňáka jsem zatím neměla odvahu.

Jo a ta konzerva Kaiser Franz Josef už bohužel podražila, včera jsem ji viděla za 33,- Kč. :-/

RenataE 9.1.2007 15:34

Re: Renáto

Super, mňam, dík. Zase bych to někdy časem zopakovala, až dojdou:-)

Štětinka 9.1.2007 15:26

Renáto

Co ušáci? Spokojená?

Štětinka 9.1.2007 15:15

Re: Re: Re: Re: Re: Halejte,

No, my s terasou ještě ani nezačli...;-P Si někdy říkám, že určo, než obložíme barák, tak spadne stářím8-o;-D

Štětinka 9.1.2007 14:59

Pro Aidu

Tak jsem dneska koupila toho tučňáka v Albertovi, Nebyl to Franz Josef, ale cena zhruba stejná. Možná zkusim někde trochu těch těstovin podle MaRi, s kukuřicí...

aida 9.1.2007 14:44

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka?

Že jo? ;-);-D

possum 9.1.2007 14:32

JoVo, zdravim

R^R^  za prima link. Tam je ruznejch receptu! :-)

RenataE 9.1.2007 14:29

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka?

Och, to je tedy lituju. Ty musej mít ale hlad!

baty 9.1.2007 14:21

Re: Re: Tak já nevím, kdyby teda někdo chtěl:

JoVo dík! Instituce chlebové trouby mě zanechávala chladnou, ale po prostudování Vašeho odkazu už vidím tu duhu, jež se rozklene nad domácností našich mladých, když něco bude pro jejich čumáčky péct u nich doma samo od sebe! Nakupovat  ingredience to sice ještě nechodí, ale i tak!

iva 9.1.2007 14:12

Re: Re: A značka?

Na naší první pekárně GM odešla nejdříve nádoba, těsněním proteklo těsto a beznadějně se zapeklo. Pře dvěma lety servis veškerý žádný, naštěstí do pekárny přesně pasovala nádoba do ETY. Posléze se začal protáčet náhon, zreklamovali jsme a po roce na nové pekárně stejná závada. Zakoupili jsme v Makru pekárnu ALASKA, opět se uvolňuje těsnění v nádobě, známý zapekl nádobu u ETY, opěr proteklo těsnění. Takže těsnění je nejslabším místem pekáren. Před koupí si zjistěte, zda má značka servis i u nás! Jinak spoustu informací o pekárnách i o pečení najdete na www.pekarny.unas.cz.

tosca 9.1.2007 13:58

Re: Re: dotaz na zkušené

Kůrka je stejná jako u nekváskového chleba. Problém s kůrkou je daný pečící nádobou a jinou vlhkostí, než v chlebové peci. :-)

JoVo 9.1.2007 13:56

Re: Tak já nevím, kdyby teda někdo chtěl:

;-DTak já také nevím jest-li by to někdo chtěl, ale ten kdo bude chtít, tak si klikne tady a bude slinit.;-D

jiný Honza 9.1.2007 13:39

Re: Re: Re: Re: Halejte,

Klandr na balkóně, dlažba na schodech.... to znááááám, přidávám ještě obé na terase (zato půl obyváku už máme). 8-))) Není nadto dělat na vlastním. 8-)))