Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Ať pečete, co pečete, vždycky je to hranaté...
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Štětinka 9.1.2007 13:39Re: Tak já nevím, kdyby teda někdo chtěl: Je to opravdu moc dobrý chleba, chutná jako lehce kmínovatější Šumava |
Štětinka 9.1.2007 13:38Tak já nevím, kdyby teda někdo chtěl: 106 DOMÁCÍ CHLÉB 1 kg hladké,3 stř. velké brambory,uvařené,studené,4 lžičky soli,2-3 lžičky kmínu,1/4 lžičky fenyklu,380-400 ml vody Na kvásek: 40 droždí,1 dcl teplé vody,1 lžička cukru,1 lžička mouky,Necháme 10-15 minut kvasit Do mísy nastrouháme brambory,přidáme mouku,sůl a další. Těsto se bude zdát tuhé, po vykynutí je ale pružné. Na plech 1,5 cm mouky (nebo méně, ale několik vrstev pečícího papíru) a ve tvaru šišky chleba. Trošku zvlhčíme slanou vodou a na 15 min do max. rozpálené trouby. Trochu zmírníme a dopékáme dalších 30-40 min. Opět potřeme vodou a dáme na 5 min dopéci. Nakonec chleba vyndáme a potřeme vodou a necháme zvolna chladnout podložené, aby chladl i ze spodu. |
aida 9.1.2007 13:36Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka? Puberťák si nedokáže ani vytáhnout jogurt z ledničky, natož pak ohřát předem uvařené jídlo. |
JoVo 9.1.2007 13:31Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka? U nás začne sublimovat za chvíli po upečení a druhý den se zcela odpaří. Zvlášť když se namaže sádlíčkem.Dneska nebude chlebíček, ale makový závin podle tady. Těsto podle receptu č. 32 a pečení podle receptu č. 36. |
RenataE 9.1.2007 13:20Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka? Puberťák si dokáže upéct sám a nemusíš nikam lítat. I náš desetiletý to tam umí nasypat a zmáčknout to jedno tlačítko |
RenataE 9.1.2007 13:13Re: Re: Re: Re: Halejte, Napiš ho sem, on se dá snadno upravit i pro pekárnu. V podstatě se jen ubere voda. |
RenataE 9.1.2007 13:11Re: dotaz na zkušené Co se týče počtu lidí - je to úplně jedno, dá se péct i menší bochník, ale klasický recept z půl kila mouky vyprodukuje chlebík o váze cca 850 gramů. Chleba s klasickou kůrkou v tom v podstatě neupečeš, textura kůrky je prostě jiná. Nevím, jaká je kůrka u kváskového chleba, tosco? Ale zas ta možnost přidávat semínka a upéct pokaždé něco jiného... Taky samozřejmě jdou péct bílé chleby toastového charakteru, prostě co je kynuté, to v tom upečeš. Já bílé nepeču, koupila jsem si to hlavně na tmavý chléb a těsta, mladýmu občas koupím normální rohlík, ale už taky preferuje svačiny z chleba. A ještě se ve škole vytahuje, že máme vlastní Na džemy je to neekonomické, obsah je aspoň na naše poměry moc malý a výroba pomalá. V době různých gelfixů, kdy vaříš džem dvě minuty |
RenataE 9.1.2007 12:59Re: No snad jo.. Ještě Hano upozornění: chléb se peče v podstatě výhradně z hladké mouky. Ale hrubku a polohrubku samozřejmě užiješ na různé knedle a tak, taky vozíme na návštěvy do zahraničí pytlíky s moukou jako vítaný dar. Taky plnotučnou hořčici, rum a chleba. |
aida 9.1.2007 12:58Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka? Tak to bych snad mohla při troše snahy zvládnout. |
aida 9.1.2007 12:57Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka? U nás stejně díky žravým puberťákům vysumblimuje šiška chleba (kupuju bavorský nebo tu Moskvu) za 1 den, nestíhám lítat do krámu. |
tosca 9.1.2007 12:52Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka? Je to přesně tak. Jenom doporučuji, nejprve vyzkoušet recepty (množství, ingredience atd.) a až pak používat funkci odložený start S tím návodem ... výhoda značky ETA je, že návod je originálně v češtině, takže je srozumitelnější. Ale "špatně" bývají recepty. Ony teda nejsou špatně, jenom je třeba se s pekárnou sžít a zjistit, jak a co peče zrovna ta moje značka z té "mojí" mouky. Tím chci říct .... nedat se odradit případným prvním nezdarem, chce to vychytat své postupy, najít tu "správnou" mouku a kvasnice Aido ... kváskový chleba (pouze z chlebového kvasu) je špička pekařského umění (kdysi to uměla každá ženská v chalupě, dnes je to umění ...). Příprava kvásku trvá 3-4 dny a je hodně závislá na udržení optimální teploty (zlaté časy starých chalup a pecí, kde se běžně topilo a teplo nebyl problém). Kynutí kváskového chleba trvá 3-12 hodin. Vzhledem k tomu, že nejdelší program, který v pekárně najdeš bývá kolem 3 hodin (včetně míchání, kynutí, promíchání, dalšího kynutí ... tak je zřejmé, že toto v pekárničce s přednastaveným programem nelze docílit. Ale.... mnoho lidí se spokojí s chlebem, který kyne díky kvasnicím a kvásek se tam přidává pouze na chuť (tu nakyslost,, která je jiná, než když tam dáš ocet). A takový chleba s kváskem (chlebovým kváskem) se dá péct v jakékoliv pekárničce, která je na trhu. Takový chleba sice nezůstane kyprý celý týden, ale zkušenosti uživatelů domácích pekáren říkají, že chleba z pekárny záhadně sublimuje během 2 dní (někde i dřív) |
Štětinka 9.1.2007 12:48Re: Re: Re: Halejte, Tak jsem to projela, ale i když mě to moc láká, je to na nás furt moc, taková třešnička na dortu. Ale my furt ještě nemáme ani klandr na balgóně, dlažbu na schodech, a nábytek v obýváku, asi si to dopřeju až za pár let, třeba to bude zase levnější. Ale kdyby někdo chtěl, mám výbornej a mnohokráte odzkoušenej recept na domácí chleba v klasické troubě, žádné zvláštní suroviny a již mnoho lidí si ho ode mne vyžádalo |
zana 9.1.2007 12:42dotaz na zkušené já se taky začínám nahlodávat, ale mám z toho trochu strach, protože jednak jsme jen tři, přičemž přednosta je silně chlebovej, ale já se synkem jsme spíš toho názoru, že na chleba se těžko vydělává a druhak jsme všichni silně fixovaný na klasickej chleba s kůrkou. Nějaký sladký se u nás extra moc nejí a džemy už jdou úplně mimo.... Myslíte si, že to má smysl ? |
Štětinka 9.1.2007 12:35Re: Re: Halejte, díky, mrknu |
RenataE 9.1.2007 12:32Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka? Přesně tak. Je to úžasné, když se pod kulisou ječícího budíku line vůně čerstvého chleba. A je to OPRAVDU jednoduché. Nejhorší na pekárně je návod, ten je skoro vždycky špatně napsaný a málo srozumitelný, ale praxe je primitivní. Pochopí i ten, kdo nemá k přístrojům s tlačítky a displejky kladný vztah. Mnohem jednodušší než mobilní telefon |
aida 9.1.2007 12:25Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka? Aha. Dík za vysvětlení. No, já bych asi moc neexperimentovala, jen nasypala a pekla, případně s tím odloženým startem. Rozumím tomu dobře, že to znamená, že do pekárny večer dám vše potřebné, nastavím si, že má být upečeno třeba v šest ráno a o víc se nestarám? |
RenataE 9.1.2007 12:19Re: Re: Re: KYŽ JSME U TĚCH PEKÁREN. Zkuste |
JoVo 9.1.2007 12:15Re: Re: KYŽ JSME U TĚCH PEKÁREN. Nezkoušeli. |
RenataE 9.1.2007 12:15Re: Re: Re: Re: Re: A značka? Ani jinačí, ani špatné. Jen chybí program, kde si trvání jednotlivých fází nastavíš sama. To znamená, že třeba nastavíš, že kynutí bude trvat místo jedné hodiny dvě a tak. Tuhle funkci opravdu má málokterá pekárna, ale pokud se pečením chceš bavit a experimentovat a tak, tak je neocenitelná. Moje eta jí nemá, ale já se bez ní obejdu, anžto ke kváskovému chlebu jsem zatím nedospěla, možná za pár let |
RenataE 9.1.2007 12:11Re: KYŽ JSME U TĚCH PEKÁREN. Nezkoušeli jste zmenšit množství droždí? Můj recept je velmi podobný, celozrnnou mouku tam někdy dávám taky a vystačím opravdu s 1 ČL modrého droždí, což je 1,5 ČL Oetker. |
RenataE 9.1.2007 12:08Re: Letos k vánocům jsme si pekárnu pořídili, Recept uvedený v článku je víceméně obyčejný chléb. Protože se peče v nádobě, má samozřejmě jinou kůrku než ten z obchodu, ale chuťově je moc dobrý. |
RenataE 9.1.2007 12:07Re: Halejte, Moje nerez Eta stála 1900 v nějaké akci na netu. Kolem těch dvou tisíc se dá pekárna koupit, někdy v Makru i za podstatně méně (od 1300). To jsou ty méně známé značky. Podívej se na nějaký web už zde uvedený (pekárny u nás) a tam jsou zkušenosti uživatelů s jednotlivými značkami a jejich charakteristiky. |
JoVo 9.1.2007 11:58KYŽ JSME U TĚCH PEKÁREN. Když už jsme u těch pekáren, tak přidávám jeden recept.Chlebíček slunečnicový do pekárny: 325 ml vlažné vody, 1 polévková lžíce octa , 2 polévkové lžíce oleje, 2 kávové lžičky fenyklu, 1 kávová lžička anýzu, 2 kávové lžičky drceného kmínu, 4 polévkové lžíce loupaných slunečnicových jader, 1 polévková lžíce sezamových semínek, 1 kávová lžička soli (vrchovatá), na špičku nože práškového vitaminu C, 150 g žitné mouky (tmavá chlebová), 100 g žitné celozrnné, 250 g hladké mouky, 1 sáček suchého droždí Dr. Oetkera. Program Klasik, velikost I., barva tmavý. Eta Siesta.Upozorňuji, že se dá i jíst a voní nejen při pečení. |
Kamila 9.1.2007 11:53Letos k vánocům jsme si pekárnu pořídili, ale zatím s ní moc spokojení nejsme - strašně moc chybí návod na upečení normálního chleba (takový ten klasický český). Názvy v receptech jako bramborový chléb, cibulový chléb atd. ve mě moc důvěry nevzbuzují (chybí recept s názvem klasický chléb). Neznáte někdo nějaký recept jak upéct klasický chléb? Budeme vám vděční |
Štětinka 9.1.2007 11:34Halejte, a kolipa taková běžná nijak špičková, ale šikovná pekárna stojí? Nikdy mě to ani nenapadlo, jsem na pečení stará škola - urob si sám, ale když říkáte... tak, že by příští ježíšek? |
aida 9.1.2007 11:22Re: Re: Re: Re: A značka? Aha. Takže ten kváskový, jak ho tady všecky/všichni chválíte, v téhle pekárně upéct nejde? A proč? Kvůli těm programům? Má je nějaké jinačí/špatné? |
ri 9.1.2007 11:11Koupila jsem si pekárnu a po několika pokusech ji založila, nezaujala mě tak, jak jsem si představovala. Na pár let. Dneska, když bydlím mimo ohypermarketovanou oblast se mi někdy nepodaří koupit chleba (nebo nás přepadne grilování a je větší spotřeba). Pekárna stojí v pohotovostní poloze a vedle ní hotové chlebové směsi. Když přijde bída, odměřím vodu, usypnu pytlík a je to. Jen mě trochu rozčiluje, že na krabičce s "bio" směsí je napsáno: zapneme program sprint, moje pekárna se jmenuje od M a programy jsou 1,2,3,... Takže já číhám na sladké recepty, přemnožily se mi letos ořechy |
tosca 9.1.2007 11:06Re: Re: Re: A značka? Dle mého názoru .... Pokud budeš péct chleba s kvasnicemi, připravovat v ní těsto, dělat džemy ... plně vyhovuje potřebám běžné rodiny. Má všechny funkce,které se běžně využívají. Program celozrnný chleba tam je. Celkem nezáleží na tom, jestli pečeš ze směsí, nebo z mouky (pokud pečeš z mouky, zabere víc času příprava - směs si musíš "namíchat", ale zase víš, co v ní máš ), spíš jde o to, jestli do chleba dáváš kvasnice (ve směsích jsou už obsažené) nebo ne. Chleba bez kvasnic v ní neupečeš. To je jediný "problém". |
aida 9.1.2007 10:51Re: Re: A značka? Tosco, a co tahle ? V pekárnách se nevyznám, ale ráda bych podpořila českého výrobce a taky poměr cena : výkon se mi zdá docela dobrý. Jinak, o pekárně uvažuju už delší dobu, právě pod vlivem Zvířetníku/Mlsotníku, zatím mi to doma (jako další překážející krám) rozmluvili, ale fakt jsem díky Vám všem dost "nahlodaná". Péct bych chtěla asi spíš přímo z mouky, ne ze směsí, a nejraději máme chleba typu Moskva nebo ještě něco tmavšího. Myslíš, že by tahle pekárna vyhovovala? |
Bláža 9.1.2007 10:49Re: Re: No snad jo.. Ano. Chtěla jsem udělat něco pro naše zdraví a zakoupit el. kartáčky, s tím, že jsem byla přesvědčená, že odstraní plak a vše, co ručně děláme "prý"nedostatečně kartáčkem. Tak jsem se na to zeptala svého zubaře a ten se zhrozil. Prý nejhorší jsou ty rotační, ty prý zničí dásně. Když už, tak jedině prý ultrazvukový kartáček, ale ten zase stojí bratru přes 5000,- kč. |