Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Pečené brambory s mletým masem
Inspiraci jsem našla u svého čerstvého italského oblíbence zde na tomto odkazu. Recept opravdu jednoduchý, lehký a přitom moc dobrý, a navíc se dá lehce zmenšit nebo zvětšit.
Tak co na tyhle „zapečené brambory trochu jinak“ potřebujeme:
- 1 kg brambor
- 600 g mletého masa (měla jsem zrovna hovězí)
- 1 větší cibule, nejlépe fialová
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř, bazalka, mletá paprika
- 1 rajče (nebo dvě, podle velikosti)
- 60 sýra na strouhání, olej
Nejdřív oloupané brambory nakrájíme na plátky široké tak půl centimetru. Vezmeme plech, na který se nám ty plátky pohodlně vejdou nejvýš ve dvou vrstvách. Plech si vyložíme pečicím papírem, potřeme ho olejem, urovnáme na něj plátky a ty znovu postříkneme olejem, posolíme, popepříme, opaprikujeme.
A šup s nimi do trouby na 20 minut při 180 °C. Pokud je jako já strčíte do studené trouby, počítejte s desetiminutovkou navíc.
Zatím si připravíme masovou vrstvu.
Na pánvi na trošce oleje osmahneme nakrájenou cibuli a podrcený česnek (musela jsem preparovat zelené výhonky, jídlo po nich spíš páchne a jsou těžké na trávení), trochu opepřit a možná osolit.
Jakmile cibule zesklovatí, přidáme mleté maso, vařečkou ho rozdrolíme a smahneme. Jelikož jde o to, aby bylo tepelně upravené, můžeme přiklopit poklicí a smahneme-dusíme 10 minut, občas promíchneme, celé mi to vyšlo dost suché, ale to bylo v pořádku. Pozor: pokud jako já náhodou koupíte už okořeněné mleté, tak opatrně s dosolováním! Lidé, bděte a čtěte etikety!
Zatím si nastrouháme kousek sýra. Původně jsem chtěla použít kousek parmazánu, ale našla jsem v lednici osiřelé tři plátky ementálu, tak jsem je natrhala ke zdejšímu použití. Během strouhání-trhání nabídneme kousek sýra pejskovi, jak nás inspiruje video :-)
A už finišujeme: vytáhneme plech s předpečenými bramborami, vysypeme na ně mleté maso, trochu urovnáme do vrstvy, pak naklademe nebo nasypeme po celé ploše sýr (stačí troška) a dílo završíme čtvrtkami nebo kolečky rajčete.
A dáme znovu zapéct na dalších 20 minut při 180 °C.
No byla to dobrota - jednoduchá, voňavá, lehká mňamka. Hůř se nabírá na talíř (nevyšlo mi to moc kompaktní), ale spravila to plochá naběračka. Jídlo jsem vytvořila z polovičního množství přísad a bylo toho pro tři lidi.
Za sebe jedině doporučuji!
Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoli.
Foto: Lika
Vše potřebné zjistíte zde...