4.5.2024 | Svátek má Květoslav


MLSOTNÍK: Pečené brambory s mletým masem

25.2.2022

Inspiraci jsem našla u svého čerstvého italského oblíbence zde na tomto odkazu. Recept opravdu jednoduchý, lehký a přitom moc dobrý, a navíc se dá lehce zmenšit nebo zvětšit.

Tak co na tyhle „zapečené brambory trochu jinak“ potřebujeme:

Suroviny na pečené brambory s mletým masem
  • 1 kg brambor
  • 600 g mletého masa (měla jsem zrovna hovězí)
  • 1 větší cibule, nejlépe fialová
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, bazalka, mletá paprika
  • 1 rajče (nebo dvě, podle velikosti)
  • 60 sýra na strouhání, olej

Nejdřív oloupané brambory nakrájíme na plátky široké tak půl centimetru. Vezmeme plech, na který se nám ty plátky pohodlně vejdou nejvýš ve dvou vrstvách. Plech si vyložíme pečicím papírem, potřeme ho olejem, urovnáme na něj plátky a ty znovu postříkneme olejem, posolíme, popepříme, opaprikujeme.

Měla jsem si vzít větší plech

A šup s nimi do trouby na 20 minut při 180 °C. Pokud je jako já strčíte do studené trouby, počítejte s desetiminutovkou navíc.

Zatím si připravíme masovou vrstvu.

Na pánvi na trošce oleje osmahneme nakrájenou cibuli a podrcený česnek (musela jsem preparovat zelené výhonky, jídlo po nich spíš páchne a jsou těžké na trávení), trochu opepřit a možná osolit.

Mezitím osmahneme cibuli s česnekem

Jakmile cibule zesklovatí, přidáme mleté maso, vařečkou ho rozdrolíme a smahneme. Jelikož jde o to, aby bylo tepelně upravené, můžeme přiklopit poklicí a smahneme-dusíme 10 minut, občas promíchneme, celé mi to vyšlo dost suché, ale to bylo v pořádku. Pozor: pokud jako já náhodou koupíte už okořeněné mleté, tak opatrně s dosolováním! Lidé, bděte a čtěte etikety!

A orestujeme s mletým masem

Zatím si nastrouháme kousek sýra. Původně jsem chtěla použít kousek parmazánu, ale našla jsem v lednici osiřelé tři plátky ementálu, tak jsem je natrhala ke zdejšímu použití. Během strouhání-trhání nabídneme kousek sýra pejskovi, jak nás inspiruje video :-)

A už finišujeme: vytáhneme plech s předpečenými bramborami, vysypeme na ně mleté maso, trochu urovnáme do vrstvy, pak naklademe nebo nasypeme po celé ploše sýr (stačí troška) a dílo završíme čtvrtkami nebo kolečky rajčete.

Na brambory navrstvíme maso, sýr a rajčata

A dáme znovu zapéct na dalších 20 minut při 180 °C.

No byla to dobrota - jednoduchá, voňavá, lehká mňamka. Hůř se nabírá na talíř (nevyšlo mi to moc kompaktní), ale spravila to plochá naběračka. Jídlo jsem vytvořila z polovičního množství přísad a bylo toho pro tři lidi.

Dobrou chuť!

Za sebe jedině doporučuji!

Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoli.

Suzinka na číhané :-)

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes