Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Španělské inspirace (3) - fazole
Inspirativní video je zde.
Mám hodně ráda různé fazole a luštěniny celkově, dokonce bych je měla jíst denně, takže se hodně rozhlížím po různých obměnách.
Až jsem narazila na tento recept z Kantábrie. Zaujal mě svou jednoduchostí.
Tak co potřebujeme:
- jednu střední cibuli
- čtyři stroužky česneku
- zelenou nebo červenou papriku
- půllitrovou plechovku fazolí v nálevu (ne v rajské omáčce) (anebo je vytáhnete jako já už vařené z mrazáku). Konzervované fazole ocedíme a propláchneme vodou.
- velkou mrkev
- koření: sůl, pepř, lžíci mleté papriky, špetička římského kmínu (nebo špetka českého)
A jedem:
Začíná se tím, že zeleninu uvaříme. Cibuli, papriky a mrkev nakrájíme na velké kusance, hodíme do hrnce, zalijeme studenou vodou tak na 1 cm nad zeleninu, a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut, až je zelenina měkká.
Zeleninu pak ocedíme a vývar si necháme, budeme ho potřebovat.
Zeleninu pak vhodíme do nějaké vyšší nádobky (hrnce), přidáme špetku soli, asi 2 polévkové lžíce vývaru a jednu lžíci fazolí, a tyčovým mixérem všechno rozmixujeme tak, aby nezůstaly velké hroudy. Pyré máme připraveno.
Nakrájíme na hrubo česnek a v hrnci po zelenině, který je vlastně čistý a díky horkosti už sám vyschl, česnek opražíme na lžíci až dvou oleje (má být olivový, ale dáte, jaký máte).
Jakmile začne růžovět, nemeškáme a přihodíme všechny fazole, rozmixované pyré, všechno koření a důkladně promícháme.
Potom přilijeme zhruba 300 ml odstaveného zeleninového vývaru. Kdo chce mít výsledek spíš polévkový, tak přidá vývar všechen.
No a vaříme, chce to ještě asi deset minut. Občas promíchat, houstne to.
Výsledkem byl pěkně hustý „guláš“ s nezvyklou a moc dobrou chutí. Lehounký a dobře stravitelný. K obědu jsem slupla půlku a druhý den ho dorazila, byl ještě lepší. Mám tušení, že to bude můj oblíbenec k snídani :-)
Samozřejmě kdo má chuť nebo je prostě zvyklý, může přidat volské oko nebo nějakou klobásu - nejlepší by ale bylo opéct si ji nebo uvařit zvlášť, abyste poznali zase trochu jinou chuť fazolového jídla.
Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.
Foto: Lika
Vše potřebné zjistíte zde...