Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Španělské inspirace (3) - fazole

4.6.2021

Inspirativní video je zde.

Mám hodně ráda různé fazole a luštěniny celkově, dokonce bych je měla jíst denně, takže se hodně rozhlížím po různých obměnách.

Až jsem narazila na tento recept z Kantábrie. Zaujal mě svou jednoduchostí.

Suroviny

Tak co potřebujeme:

  • jednu střední cibuli
  • čtyři stroužky česneku
  • zelenou nebo červenou papriku
  • půllitrovou plechovku fazolí v nálevu (ne v rajské omáčce) (anebo je vytáhnete jako já už vařené z mrazáku). Konzervované fazole ocedíme a propláchneme vodou.
  • velkou mrkev
  • koření: sůl, pepř, lžíci mleté papriky, špetička římského kmínu (nebo špetka českého)

A jedem:

Začíná se tím, že zeleninu uvaříme. Cibuli, papriky a mrkev nakrájíme na velké kusance, hodíme do hrnce, zalijeme studenou vodou tak na 1 cm nad zeleninu, a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut, až je zelenina měkká.

Nahrubo nakrájenou zeleninu vhodíme do hrnce.

A uvaříme do měkka.

Zeleninu pak ocedíme a vývar si necháme, budeme ho potřebovat.

Ocedíme, vývar budeme potřebovat.

Zeleninu pak vhodíme do nějaké vyšší nádobky (hrnce), přidáme špetku soli, asi 2 polévkové lžíce vývaru a jednu lžíci fazolí, a tyčovým mixérem všechno rozmixujeme tak, aby nezůstaly velké hroudy. Pyré máme připraveno.

Zeleninu a trošku fazolí rozmixujeme

Máme hrubší pyré

Nakrájíme na hrubo česnek a v hrnci po zelenině, který je vlastně čistý a díky horkosti už sám vyschl, česnek opražíme na lžíci až dvou oleje (má být olivový, ale dáte, jaký máte).

Na trošce oleje osmahneme nasekaný česnek

Jakmile začne růžovět, nemeškáme a přihodíme všechny fazole, rozmixované pyré, všechno koření a důkladně promícháme.

Přidáme fazole, pyré a koření. Promícháme.

Potom přilijeme zhruba 300 ml odstaveného zeleninového vývaru. Kdo chce mít výsledek spíš polévkový, tak přidá vývar všechen.

Přilijeme asi 300 ml vývaru a 10 min vaříme

No a vaříme, chce to ještě asi deset minut. Občas promíchat, houstne to.

Výsledkem byl pěkně hustý „guláš“ s nezvyklou a moc dobrou chutí. Lehounký a dobře stravitelný. K obědu jsem slupla půlku a druhý den ho dorazila, byl ještě lepší. Mám tušení, že to bude můj oblíbenec k snídani :-)

Dobrou chuť!

Samozřejmě kdo má chuť nebo je prostě zvyklý, může přidat volské oko nebo nějakou klobásu - nejlepší by ale bylo opéct si ji nebo uvařit zvlášť, abyste poznali zase trochu jinou chuť fazolového jídla.

Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes


zpět na článek