Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Španělské inspirace (3) - fazole

4.6.2021

Inspirativní video je zde.

Mám hodně ráda různé fazole a luštěniny celkově, dokonce bych je měla jíst denně, takže se hodně rozhlížím po různých obměnách.

Až jsem narazila na tento recept z Kantábrie. Zaujal mě svou jednoduchostí.

Suroviny

Suroviny

Tak co potřebujeme:

  • jednu střední cibuli
  • čtyři stroužky česneku
  • zelenou nebo červenou papriku
  • půllitrovou plechovku fazolí v nálevu (ne v rajské omáčce) (anebo je vytáhnete jako já už vařené z mrazáku). Konzervované fazole ocedíme a propláchneme vodou.
  • velkou mrkev
  • koření: sůl, pepř, lžíci mleté papriky, špetička římského kmínu (nebo špetka českého)

A jedem:

Začíná se tím, že zeleninu uvaříme. Cibuli, papriky a mrkev nakrájíme na velké kusance, hodíme do hrnce, zalijeme studenou vodou tak na 1 cm nad zeleninu, a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut, až je zelenina měkká.

Nahrubo nakrájenou zeleninu vhodíme do hrnce.

Nahrubo nakrájenou zeleninu vhodíme do hrnce.

A uvaříme do měkka.

A uvaříme do měkka.

Zeleninu pak ocedíme a vývar si necháme, budeme ho potřebovat.

Ocedíme, vývar budeme potřebovat.

Ocedíme, vývar budeme potřebovat.

Zeleninu pak vhodíme do nějaké vyšší nádobky (hrnce), přidáme špetku soli, asi 2 polévkové lžíce vývaru a jednu lžíci fazolí, a tyčovým mixérem všechno rozmixujeme tak, aby nezůstaly velké hroudy. Pyré máme připraveno.

Zeleninu a trošku fazolí rozmixujeme

Zeleninu a trošku fazolí rozmixujeme

Máme hrubší pyré

Máme hrubší pyré

Nakrájíme na hrubo česnek a v hrnci po zelenině, který je vlastně čistý a díky horkosti už sám vyschl, česnek opražíme na lžíci až dvou oleje (má být olivový, ale dáte, jaký máte).

Na trošce oleje osmahneme nasekaný česnek

Na trošce oleje osmahneme nasekaný česnek

Jakmile začne růžovět, nemeškáme a přihodíme všechny fazole, rozmixované pyré, všechno koření a důkladně promícháme.

Přidáme fazole, pyré a koření. Promícháme.

Přidáme fazole, pyré a koření. Promícháme.

Potom přilijeme zhruba 300 ml odstaveného zeleninového vývaru. Kdo chce mít výsledek spíš polévkový, tak přidá vývar všechen.

Přilijeme asi 300 ml vývaru a 10 min vaříme

Přilijeme asi 300 ml vývaru a 10 min vaříme

No a vaříme, chce to ještě asi deset minut. Občas promíchat, houstne to.

Výsledkem byl pěkně hustý „guláš“ s nezvyklou a moc dobrou chutí. Lehounký a dobře stravitelný. K obědu jsem slupla půlku a druhý den ho dorazila, byl ještě lepší. Mám tušení, že to bude můj oblíbenec k snídani :-)

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Samozřejmě kdo má chuť nebo je prostě zvyklý, může přidat volské oko nebo nějakou klobásu - nejlepší by ale bylo opéct si ji nebo uvařit zvlášť, abyste poznali zase trochu jinou chuť fazolového jídla.

Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes


zpět na článek