2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

CHATNÍK: Moje malé Waterloo

Běžný život se skládá ze spousty maličkostí, které se nejdřív klopotně učíme, abychom se v nich zlepšovali, někdy dosáhli i mistrovství, a ke stáru je některé občas i zapomněli. Jenže někdy se nám nějaká ta dovednost ne a ne povést a my tak najdeme svoje malé Waterloo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Xerxová 1.2.2009 16:45

Re: Betí týdeníček

já s faleškou už nějak automaticky počítám ;-P... Aronka ji měla od prvního hárání do posledního a Beta taky blbla zatím vždy. Začíná stát častěji u misky - to souvisí s "výkrmem miminek" a možná i s nástupem línání - její hustý lesklý kožušek ji zdá se začíní pomalu opouštět... A to právě venku opět jemně padá a padá ;-)

Jinak na některých fotkách to vypadá, že sníh zmizel - to je jižní hrana lesa - vichr to nejprve vyfoukal a sluníčko se postaralo o první "předjarní" místa. O pár metrů dál je sněhu stále dost - všechny snímky jsou foceny za stejných sněhových podmínek.

Dede 1.2.2009 17:04

Re: Betí týdeníček

Jo a chválím Betíček :-)V Zase jsem si užila

Matylda 1.2.2009 17:12

Re: Betí týdeníček

Detail tlapky v bažině mi nahání osypky;-P Pokud je takové blátíčko, Borůvka s nižším podvozkem proběhne a má bláto málem na zádech. Na těch bílých nohách a břiše vypadá velmi dekorativně:-)

Xerxová 1.2.2009 17:58

Re: Betí týdeníček

to je skutečná bažinka s pramenem vody - proto je bez sněhu - ten pramen je dost silný. Místní labradoři (a nejen ti) ji milují - jedna panička s hovíkem taky volí cestu oklikou, neboť pak nemůže psa vzít do auta ;-P Ale viděla jsem i bišonka, řádil tam jak divočák v kališti - paničku omývali, měl výstavní střih na medvídka a byl tuze krásně načesán. Co zbylo si umíš představit - krysa Vasilisa asi byla v blízské přízni;-D Betka tam chodí pít - do vytékajícího potůčku nacpe tlamu a nohama si to vodu kalí...

Dede 1.2.2009 18:02

Re: Betí týdeníček

Ano znám, doma máme takovou chuťovku pár metrů v poli od naší denní procházkové trasy. ;-P A krysa Vasilisa v přízni - to se ti tedy Xerxová fakt povedlo, já to úplně vidím! ;-D

Xerxová 1.2.2009 18:09

Re: Betí týdeníček

mě to vždy překvapí ;-D Já, zvyklá vždy na hladkosrstého psa ho mám buď čistého, trošku špinavého nebo je jak prase - ale objemově je stále stejný... Ta změna u namočených chlupáčů je někdy skoro nepředstavitelná - třeba ten natupírovaný bišon, nebo když do rybníka skočila perfektně osrstěná kolie a vynořil se chrt ;-D

štětinka 1.2.2009 19:02

Re: Betí týdeníček

8-o8-o...tlapka v bažince nahání osypky?...8-o8-oBych ti přála mít doma dva smetáky dneska se sice Chelsea vyválela jen částí čumáku v bodlákách, po pár minutách jsem jí očistila, ale tuhle, našla i pod vrstvou sněhu! jeden celistvý koláč lopuchových bodláků a podařilo se jí ho doslova zabednit po polovině plochy hlavy. Nedalo se nic dělat, musela jsme to odstříhat. Takže teď směle konkuruje pankáčům. Jen nějaká ta veselá barvička chybí. Zlaté blátíčko:-/

zana 1.2.2009 18:19

Re: Betí týdeníček

Máte tam moc krásně. Akorát jsem koukala, že rosničkáři vyhrožují deštěm:-/.

baty 1.2.2009 19:40

Re: Betí týdeníček

tak  p s o c i á l k a  nemá chybu, kompliment autorovi:-D;-D

Heduš 1.2.2009 13:40

prohrávám svůj boj s roštěnkami

(masovými tedy, abych někoho nenavnadila přemýšlet jiným směrem).;-P

Můžete mi někdo říci, jak mám upravit - udělat - uvařit roštěnou, aby byla rozkousatelná?? Zatím se mi NIKDY nepovedlo roštěnou upravit tak, aby se dala jednoduše rozkousat:-/ 

RenataE 1.2.2009 14:03

Re: prohrávám svůj boj s roštěnkami

Myslíš takovou tu klasiku, třeba roštěnky na houbách s rýží? Základ je správné maso, tmavé, se zřetelnou strukturou. Dobrý řezník prodává maso odleželé, ale klidně ho nalož ještě na den-dva do oleje. Roštěnku nutno pořádně naklepat, žádné mazlení. Okořenit, poprášit moukou a na pánvi rychle zatáhnout. Pak i s výpekem přemístit do hrnce a podlité vývarem POMALU dusit až do úplného udušení. V hrnci je samozřejmě předem připravená cibulka dožluta, případně houby nebo něco jiného. Nejlepší je dusit opravdu pomalu v troubě, ale počítej s tím, že ráno začneš a oběd bude ve dvě. Ale na sporáku to taky stačí, občas zkotrolovat a podle potřeby přidat vývar. Já je mám moc ráda na zázvoru, zázvor přidám do mouky na obalení.

RenataE 1.2.2009 14:07

Re: prohrávám svůj boj s roštěnkami

Pod pokličkou!

baty 1.2.2009 14:25

Re: prohrávám svůj boj s roštěnkami

Renata má pravdu - důležité je po-ma-lu dusit,malinko podlívat, aby neplavaly, ale taky se nepálily,občas obrátit, aby sákly šťávu z obou stran. Než se roštěnky udělají, dá se vyžehlit nebo přečíst knížka, ale nesmí se na ně zapomenout;-P

RenataE 1.2.2009 14:36

Re: prohrávám svůj boj s roštěnkami

A ještě - tzv. bioroštěnka světle růžové barvy, prodávaná v supermarketu, se tímto způsobem v podstatě upravit nedá. Bioroštěnka totiž předpokládá biočlověka, který je vybaven žvýkacími svaly vytrénovanými drcením syrové pšenice. Bioroštěnku je třeba nechat mírně zahnít, a ani pak to není ono;-D

zana 1.2.2009 14:50

Re: prohrávám svůj boj s roštěnkami

BiočlověkR^;-D;-D

Jinak ještě jednou zdůrazňuju to pomalu a dlouho:-).

Rpuť 1.2.2009 15:21

Re: prohrávám svůj boj s roštěnkami

Jejda dámy, co to máte za řezníky? Nebo, co jste jim udělaly, že Vám prodaj krávu, co chcípla sešlostí věkem?;-) Já používám roštěnky velmi často jako minutky a potíže nemám - osolit, naklepat, potřít olejem (nejlépe olivovým) a nechat odležet v ledničce. A pak hodit na hodně rozpálenou pánev. 3min. na jedné, 3 min. na druhé straně - před otočením potřít kremžskou hořčicí. Možno i volské oko přiložit a jemně restovaná zeleninka není k zahození.

RenataE 1.2.2009 15:28

Re: prohrávám svůj boj s roštěnkami

Rputi, psaly jsme o dušených roštěnkách, minutka je samo něco jiného. I když vlastně nevím, kterou kategorii měla Heduš na mysli:-) Ale teď už to tu má komplet, tak si vybere. Hm, taky bych si dala, jdu zhotovit alespoň to volské oko.

Rpuť 1.2.2009 15:38

Re: prohrávám svůj boj s roštěnkami

Renato, mě je roštěnek na dušení skoro líto. Když je to mladé, štavnaté masíčko, nechat tu šťávičku z toho vytéct - hřích! Na dušení klidně poslouží i kvalitní zadní.

VěraZ 1.2.2009 15:31

Re: prohrávám svůj boj s roštěnkami

Moudrá slova, ze staré krávy dobré roštěnky nevytvoříte. Překledný článek o hovězím mase je tady

a i balené maso se dá, většinou, podle v článku uvedených kritérií vybírat.

RenataE 1.2.2009 15:36

Re: prohrávám svůj boj s roštěnkami

Jj, zrovna nedávno jsme tu vtipkovali o tom, jak si vyžádat maso plemene Charolais;-D

VěraZ 1.2.2009 16:42

Re: prohrávám svůj boj s roštěnkami

Tak podle plemene jsem maso nikdy nekupovala a nevím, nevím jestli se toho dočkám. Ale trochu mimo, na netu je teď nejoblíbenější recept - Slaninová exploze -a to je bomba přímo kalorická.

RenataE 1.2.2009 16:46

Re: prohrávám svůj boj s roštěnkami

Mám pocit, že jsem přibrala dvě kila jen tím, že jsem se podívala;-D

VěraZ 1.2.2009 16:55

Re: prohrávám svůj boj s roštěnkami

Čert vem kila, ale to musí být táááák chutné, že by to stálo za hřích!

RenataE 1.2.2009 23:59

Re: prohrávám svůj boj s roštěnkami

Teď jsem si to pořádně přečetla (původně jsem to vzala tak povšechně), to je absolutní zvěrstvo! Slintám tady jak Pavlovův pes, a jak se s tím popisem ten chlap mazlí;-D

štětinka 1.2.2009 17:13

Re: prohrávám svůj boj s roštěnkami

Heduš, upřímě tě lituji. Jedna malá a osobním bojem dobitá zkušenost: papiňák! To je můj poklad v kuchyni. Bylo to mé přání, nerez velký papiňák a vařím od té doby v něm vše. Ušetřím mnoho hodin vaření;-DR^

zana 1.2.2009 18:14

Re: prohrávám svůj boj s roštěnkami

když já nevím ...  přijde mi, že čas ušetřený dušením v papiňáku strávím drhnutím téhož:-/.

RenataE 1.2.2009 18:18

Re: prohrávám svůj boj s roštěnkami

Drhne myčka:-)

štětinka 1.2.2009 19:13

Re: prohrávám svůj boj s roštěnkami

no, on se ten nerez myje velmi snadnoR^

Jakub S. 1.2.2009 20:26

Re: prohrávám svůj boj s roštěnkami

No to snad - pletýnka a vánočka a rohožka ze  s l a n i n y . . .  Co si ty imprálisti z té zhůvěřilosti už nevymyslí. Jednou žít rok v dobách Masny, n.p. - a přešly by vás roupy, strýčku Same!

EvaP 1.2.2009 17:42

Re: prohrávám svůj boj s roštěnkami

Hedus papinak papinak papinak, pokud chces rostenky treba s omackou a ryzi atd. Jinak na panvicce na minutku se mi to nepovede vzdycky, nekdy jsou tuzsi. kamaradka radi nechat pres noc nalozeny s troskou alkoholu, panak vodky apod, pry to zkrehne.