Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Pro milovníky celeru
Celer patří mezi ty druhy zeleniny, které málokoho nechají chladným – buď je milován, nebo zatracován. Každopádně budí vášně. Což je ostatně jeho posláním.
Nelina patří mezi jeho milovnice, jak dokazují následující recepty.
Celerová pochutina první: placičky
Uvádím 2 varianty smaženého celeru, ale v trochu jiném provedení, než je běžné.
1. varianta
- 40 dkg celeru
- 2 brambory
- 10 dkg nivy
- 3 lžíce mouky
- 1 vejce
- sůl a pepř, 1 stroužek utřeného česneku
na těstíčko:
- 1 vejce,
- 2 lžíce mléka
- 3 lžíce mouky
- sůl
- strouhanka na obalování
Postup:
- celer uvaříme do poloměkka a po vychladnutí nastrouháme
- syrové brambory a nivu nastrouháme nahrubo
- toto smícháme s vejcem, moukou, česnekem, solí a pepřem
- tvoříme placičky, které namočíme v těstíčku, obalíme ve strouhance a smažíme
2. varianta
- 2 malé celery
- 10 dkg tvrdého sýra
- 3 vejce
- 3 lžíce mléka
- 3 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř
Postup:
- očištěný celer nastrouháme na hrubém struhadle
- v misce si připravíme žloutky, do kterých vmícháme mléko, sůl, pepř
- směs nalijeme na celer a promícháme s moukou a nastrouhaným sýrem a nakonec přidáme tuhý sníh
- lžicí nabíráme kopečky, smažíme, navrch můžeme ještě posypat strouhaným sýrem
Celerová pochutina druhá: osmažený celer se sýrem
Vhodný jako příloha k masu nebo naopak s další zeleninou a opečenými bramborami nebo hranolky
- 1 celer
- 15 dkg např. eidamu
- sůl a pepř
- 1 hlavička česneku
- olivový olej na smažení
Postup:
- celer uvařit do poloměkka
- ještě teplý oloupat a nakrájet na plátky cca 1 cm
- osolit a opepřit
- zprudka opéct do zlatova
- potřít prolisovaným česnekem
- a poklást plátky sýra.
- Jednotlivé kousky ukládat pod pokličku a nechat sýr roztéct.
Pokud někdo nesnáší česnek, možno pod plátek eidamu položit plátek nivy nebo salámu.
Celerová pochutina poslední: celer zapečený jako příloha
- celer
- trochu oleje olivového nebo slunečnicového, jak kdo rád
- sůl, pepř
- tenké plátky anglické slaniny
- vývar kuřecí nebo zeleninový
- 1 – 2 hrsti vlašských ořechů
- 10 – 20 dkg nivy, pro barvu lépe s modrou plísní
Postup:
- čtvrtky celeru nakrájet na tenké plátky
- obalit v oleji
- naskládat do zapékací misky
- mezi 2 vrstvy celeru poklást slaninou
- osolit, opepřit
- zalít vývarem
- péci asi 3⁄4 hod.
- poté posypat ořechy a sýrem
- a ještě asi 1⁄4 hod zapéct do zlatava
Foto: autorka
Vše potřebné zjistíte zde...