Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Pro milovníky celeru

24.10.2014

Celer patří mezi ty druhy zeleniny, které málokoho nechají chladným – buď je milován, nebo zatracován. Každopádně budí vášně. Což je ostatně jeho posláním. 

Nelina patří mezi jeho milovnice, jak dokazují následující recepty.

Celer v celé své kráse

Celerová pochutina první: placičky

Uvádím 2 varianty smaženého celeru, ale v trochu jiném provedení, než je běžné.

Celerová placička

1. varianta

  • 40 dkg celeru

  • 2 brambory

  • 10 dkg nivy

  • 3 lžíce mouky

  • 1 vejce

  • sůl a pepř, 1 stroužek utřeného česneku

na těstíčko:

  • 1 vejce,

  • 2 lžíce mléka

  • 3 lžíce mouky

  • sůl

  • strouhanka na obalování

Postup:

  • celer uvaříme do poloměkka a po vychladnutí nastrouháme

  • syrové brambory a nivu nastrouháme nahrubo

  • toto smícháme s vejcem, moukou, česnekem, solí a pepřem

  • tvoříme placičky, které namočíme v těstíčku, obalíme ve strouhance a smažíme

2. varianta

  • 2 malé celery

  • 10 dkg tvrdého sýra

  • 3 vejce

  • 3 lžíce mléka

  • 3 lžíce hladké mouky

  • sůl a pepř

Postup:

  • očištěný celer nastrouháme na hrubém struhadle

  • v misce si připravíme žloutky, do kterých vmícháme mléko, sůl, pepř

  • směs nalijeme na celer a promícháme s moukou a nastrouhaným sýrem a nakonec přidáme tuhý sníh

  • lžicí nabíráme kopečky, smažíme, navrch můžeme ještě posypat strouhaným sýrem

Celerová pochutina druhá: osmažený celer se sýrem

Vhodný jako příloha k masu nebo naopak s další zeleninou a opečenými bramborami nebo hranolky

Osmažený celer se sýrem

  • 1 celer

  • 15 dkg např. eidamu

  • sůl a pepř

  • 1 hlavička česneku

  • olivový olej na smažení

Postup:

  • celer uvařit do poloměkka

  • ještě teplý oloupat a nakrájet na plátky cca 1 cm

  • osolit a opepřit

  • zprudka opéct do zlatova

  • potřít prolisovaným česnekem

  • a poklást plátky sýra.

  • Jednotlivé kousky ukládat pod pokličku a nechat sýr roztéct.

Pokud někdo nesnáší česnek, možno pod plátek eidamu položit plátek nivy nebo salámu.

Celerová pochutina poslední: celer zapečený jako příloha

Celer zapečený jako příloha

  • celer

  • trochu oleje olivového nebo slunečnicového, jak kdo rád

  • sůl, pepř

  • tenké plátky anglické slaniny

  • vývar kuřecí nebo zeleninový

  • 1 – 2 hrsti vlašských ořechů

  • 10 – 20 dkg nivy, pro barvu lépe s modrou plísní

Postup:

  • čtvrtky celeru nakrájet na tenké plátky

  • obalit v oleji

  • naskládat do zapékací misky

  • mezi 2 vrstvy celeru poklást slaninou

  • osolit, opepřit

  • zalít vývarem

  • péci asi 3⁄4 hod.

  • poté posypat ořechy a sýrem

  • a ještě asi 1⁄4 hod zapéct do zlatava

Foto: autorka

Nelina Neviditelný pes


zpět na článek