Celer patří mezi ty druhy zeleniny, které málokoho nechají chladným – buď je milován, nebo zatracován. Každopádně budí vášně. Což je ostatně jeho posláním.
Nelina patří mezi jeho milovnice, jak dokazují následující recepty.
Celer v celé své kráse
Celerová pochutina první: placičky
Uvádím 2 varianty smaženého celeru, ale v trochu jiném provedení, než je běžné.
Celerová placička
1. varianta
- sůl a pepř, 1 stroužek utřeného česneku
na těstíčko:
Postup:
- celer uvaříme do poloměkka a po vychladnutí nastrouháme
- syrové brambory a nivu nastrouháme nahrubo
- toto smícháme s vejcem, moukou, česnekem, solí a pepřem
- tvoříme placičky, které namočíme v těstíčku, obalíme ve strouhance a smažíme
2. varianta
Postup:
- očištěný celer nastrouháme na hrubém struhadle
- v misce si připravíme žloutky, do kterých vmícháme mléko, sůl, pepř
- směs nalijeme na celer a promícháme s moukou a nastrouhaným sýrem a nakonec přidáme tuhý sníh
- lžicí nabíráme kopečky, smažíme, navrch můžeme ještě posypat strouhaným sýrem
Celerová pochutina druhá: osmažený celer se sýrem
Vhodný jako příloha k masu nebo naopak s další zeleninou a opečenými bramborami nebo hranolky
Osmažený celer se sýrem
Postup:
- celer uvařit do poloměkka
- ještě teplý oloupat a nakrájet na plátky cca 1 cm
- potřít prolisovaným česnekem
- Jednotlivé kousky ukládat pod pokličku a nechat sýr roztéct.
Pokud někdo nesnáší česnek, možno pod plátek eidamu položit plátek nivy nebo salámu.
Celerová pochutina poslední: celer zapečený jako příloha
Celer zapečený jako příloha
- trochu oleje olivového nebo slunečnicového, jak kdo rád
- tenké plátky anglické slaniny
- vývar kuřecí nebo zeleninový
- 1 – 2 hrsti vlašských ořechů
- 10 – 20 dkg nivy, pro barvu lépe s modrou plísní
Postup:
- čtvrtky celeru nakrájet na tenké plátky
- naskládat do zapékací misky
- mezi 2 vrstvy celeru poklást slaninou
- poté posypat ořechy a sýrem
- a ještě asi 1⁄4 hod zapéct do zlatava
Foto: autorka