Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
VÍKENDOVINY: Bauernschmaus
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
joora 22.7.2006 17:46Re: marmelejd anebo cokoliv podobného Bude to asi Marmite (čti marmajt), tmavohnědá protoplasma chutnající trochu jako maggi. Po více než třicetiletém pobytu v J.Africe si jí občas dám třebas na slané sušence s kouskem sýra, ale návštěvy z Čech jí nekompromisně odmítají. |
Harpyje 21.7.2006 13:30Proti gustu žádný dišputát, ale cítím potřebu zastat se anglických ( a skotských ) fish and chips. Fish and chips bylo tradičně jídlem chudých lidí, ryba pochybné kvality připravená na přepáleném tuku, už nevzhledná na pohled o chuti ani nemluvě. Ale když jdete do dobré restaurace, která se na toto jídlo specializuje a ryba je prvotřídní a čerstvá, tak můžete zažít kulinární zázrak. Já jsem tento zázrak zažila v jedné malé nenápadné hospůdce v Portree na ostrově Skye. Co se té marmalade týká, taková orange and malt whisky marmalade není k zahození. Nespletl si autor náhodou marmalade s lemon curd? Ten je odporný. Anglická kuchyně přesto za moc nestojí, i když se v poslední době hodně změnilo k lepšímu. Skotská kuchyně je daleko lepší, až na pověstný haggis, ačkoliv i zde prý platí, že záleží na tom, kde ho jíte. A nakonec k tomu Bauernschmausu. Bauernschmaus je původně každé jídlo, které sestává z ohřátých zbytků -variant je mnoho, jedna z nich je ta, kterou autor uvádí. |
mh od Labe 21.7.2006 13:02Ta c.k. rakousko-uherská pohoda mojí rodině nikdy nic neříkala. Můj děd po 28.10.1918 okamžitě vystoupil z katolické církve (s celou rodinou) a přešli do církve Československé. Nelíbilo se mu mnohé v tom c.k.r.u. I to, že mu na italské frontě 1916 padl nejstarší syn. Mě to vzdychání po c.k.r.u. dost irituje. Nebylo dobře, alespoň pro obyčejné Čechy určitě ne. Buďme rádi, že máme |
VerkaVerkovata 21.7.2006 23:23Re: Ta c.k. rakousko-uherská pohoda Tož to přesně bylo i s mou rodinou, doufám, že jsi církvi čs. husitské zůstal věrný a že Ti může říkat "bratře". Bohužel je ale členem této církve i Parub, kterého nemám ráda, ačkoliv je to můj "bratr ve víře". Mně se po c.k. RU taky nestýská, já jsem republikánka. Nazdar! |
ptakopysk 21.7.2006 12:44MNĚ ty pneumatiky propíchli. Na autě se španělskou espézetkou začínající M. Ha!!! autor se teď proflák'!!! Krade ve Španělsku auta! |
autor 21.7.2006 12:56Re: MNĚ ty pneumatiky propíchli. Na autě se španělskou espézetkou začínající M. Prdlajs, he he . Občas tam pracuje! |
ptakopysk 21.7.2006 13:00Re: Re: MNĚ ty pneumatiky propíchli. Na autě se španělskou espézetkou začínající M. :o))) jojo kradení aut je práce jako každá jiná. Eh, špatně! Prostitutky říkají, je právě ta jejich činnost je práce jako každá jiná. Takže autor ve Španihelsku asi opravdu občas pracuje. |
Mysch 21.7.2006 14:35práce jako každá jiná jiste, taky proto ma nazev horizontalgewerbe. |
autor 21.7.2006 12:21Člověka potěší když mají čtenáři zájem. A proieví je v diskuzi. I Mysch , tuším že z Mníšku pod Alpou ,který se mnou co se týče našich sudetoněmeckých příbuzných ne a ne souhlasí, najednou vypadá lidštěji!!! A o té " Marmolejt" a hlavně o marmeládě z poměrančů ze Sevilly by se taky dako něco napsat. Když v Seville zrají miliony pomerančů na stromech kolem ulic( a jsou jen na tu englickou marmeládu, na nic jinýho) , vy si jeden ukradnete a strčíte do huby a éééééé- vono je to děs, taky zážitek. A o pivu se ještě nepsalo a vůbec-díky za nápady. |
Mysch 21.7.2006 14:37autore Mysch je clovek jako kazdej jinej. jen hrozne nema rad, kdyz nekdo pokracuje v gottwaldovske propagande. to umi bejt i sprostej. |
Mysch 21.7.2006 14:44a jeste dodatek pro autora mate zastarale tuseni, Misch uz je z nejstarsiho mesta ve stredni evrope. a z jednoho z nejstarsich ve svete vubec. |
ptakopysk 21.7.2006 16:29Re: a jeste dodatek pro autora že by Závist? Vzpomínáte? Takovej chlápek Marobud tam bydlel, z markomanského kmene, měl techtle mechtle s Tiberiem... |
pavlík 21.7.2006 11:41dovoluji si opravit chybný název Není "kardamon", ale kardamom. A naše babča (sz Čechy) taky říkala tvarohu kvark a máslu putr nebo putra. Původně to snad byl název pro máslo přepouštěné, z něhož se po vystydnutí slila voda a takové bez vody máslo se používalo na smažení. To nemám z vlastní hlavy, ale je to v knize Česká strava lidová (nebo tak nějak). Zajímavé čtení. Můj bývalý kolega byl odněkud od Opavy a jeho nejzamilovanější jídlo byla šimlena. Kynutý knedlík politý marmeládou. Nikdo z nás ostatních si to neuměl představit, tak nám to jednou přinesl ukázat. Slabší povahy odcházely, silnější ochutnaly, nikdo však po nášupu nevolal. Sestra, kdykoliv se vracela do Mnichova, tak měla nabitá zavazadla různými instantními knedlíky, palačinkami a podobnými věcmi. Bavoři v pohodě, ale naši bdělí strážci hranic jí při jedné cestě všechny sáčky rozpárali. Naštěstí neměli možnost slyšet její telefonát, ve kterém nám tu operaci líčila. Už by se sem asi až do velké sametové nepodívala. Musím končit, tak ještě jednou - kardamom. Doufám, že se neurazíte, autore. Přeju hodně čtenářů. |
Mysch 21.7.2006 12:05pavliku, mozna je to krajove, ale kdyz si zagoogleujete, vyplivne vam google 254 000 vysvetleni pro tu samou vec. kardamon i kardamom. a ta sestra v mjuniku byla spis na hotova jidla, nez aby sama varila? ostatne kynuty knedlik mohla hotovy koupit v kazdem druhem supermarketu, jen ho vybalit z frischhaltefolie a hodit do vody uvarit. jak chutnal nevim, ja mam radsi cerstve a zadelavam na ne sam. |
ptakopysk 21.7.2006 12:47frischhaltefolie hezký sousloví. Frišhaltefólije zařazuji do svého echt českého slovníku hned za fórštelunk. Zní do daleko líp než "zasranej igelit" jak tomu říkám já... |
Jenda 21.7.2006 12:46Re: dovoluji si opravit chybný název kynuty knedlik s marmeladou? A co je na tom? Kdyz mate kynuty knedle s merunkama, boruvkama, jahodama, povidlama a podobne tak proc ne s marmeladou? A ze je holt zvenci .. no boze. |
janci 21.7.2006 11:32Quark Nejsem si zcela jist, zdali se Quark nerika jen v Nemecku, ve Vidni nevedeli skoro co to je a smali se, jak muze nekdo tvarohu rikat Quark a ne Topfen.. Mozna v Oberösterreich je to jinak. |
Mysch 21.7.2006 11:35zkuste se v baden-württemberg v krame zeptat, kde maji topfen. |
abc 21.7.2006 11:18Marmelade a marmite Autor si asi plete "marmite" (vysl. marmajt) a marmelade. Marmite je pomazánka z kvasnic, kdo čeká něco sladkého, tak se zděsí."marmelade" je pomerančová mameláda, marmeládě z jiného ovoce se říká jam. |
Hnyk 21.7.2006 10:52Marmalade Velice matně si vzpomínám, že moje matka v padesátých letech, když byly pomeranče jen na vánoce, dělala marmeládu ze slupek pomerančů, zřejmě podle receptu z první republiky, kdy ještě nebyl tak vyvinutý chemický průmysl, aby bylo všechno postříkané jedem. A jinak, u nás se neříkalo žemle, nýbrž houska a co se týče toho "lidsky se nemít rádi", že (čeští) starousedlíci z pohraničních hor (také zvaní vidláci nebo sudeťáci) měli a mají "pražáky / krajáky" rádi jak tu pověstnou osinu a naopak, to snad ví i p. Vlk a nemusí chodit pro přiklady až do Španělska. |
VerkaVerkovata 21.7.2006 23:19Re: Marmalade Já jsem před týdnem navštívila Sudety u Liberce, konkretně obec Ves u Habartic, dříve u Černous, poslední želez. zastávka před polskem, dál je už Zawidów. Dějí se tam zázraky! Nejenže tam žije jeden hbusný RG (revoluční gardista), který býval komunistickým starostou a pravděpodobně stopil všechny dokumenty i obecní kroniku, ale žije si tam v pěkném domku v poklidu. Osud ho však doběhl! Naproti něho postavili 2 Pražáci (matka se synem) z ruin krásnou zemanskou usedlost, která patřila jejich rodině od 18. století (české ruce)! Zbudovali ekologickou farmu a mlékárnu, kde zpracovávají kozí mléko a sýry. Tož to bylo v parnu pošušňáníčko!!! A ty sýry, mňam, mňam. Ten statek se jmenuje U HLAVÁČU, je možné se tam ubytovat, jezdit na koni. Mladý spolumajitel nás posadil do gotické síně se 40 židlemi, vytáhl housle - a opět zázrak, zahrál nádherné skladby Dvořáka a Bacha. Je totiž houslistou s mnoha oceněními, působil ve Švýcarsku, ale dal přednost obnově rodového sídla i cti. Teda to jsme smekli. Pořádá koncerty pro lidi z okolí, i z Polska, vždy přijde v tomto zapomenutém kraji 40-50 lidí. To je zázrak znovuzrození. Lidi, jeďte tam, je tam krásně. Je to rodná obec mého muže, dříve Wiese, konečně se probouzející díky nadšencům k životu. |
Jirka H. 21.7.2006 10:26Mák Měl jsem kdysi podobný problém - nečekaně mě v hospodě nad bramborovými šiškami s mákem oslovili anglicky zvědavý turisti, co to jako jím. Byl jsem tak vyveden z míry, že jsem nemohl dát dohromady kloudnou větu a hlavně si vzpomenout, jak se řekne mák. Takže jsem se postupně propracoval až k opisu "ta rostlina co se z ní dělá heroin" Důchodcovský manželský pár se na mě díval velice vyděšeně a urychleně z hospody odešel. Czechtrade by mě asi nepochválil. |
Jenda 21.7.2006 12:43Re: Mák Opium chlapce, opium. Ne heroin. A mam pocit, ze z tech u nas pestovanych odrud by moc silne nebylo. No me to muze byt jedno. OTOH, takovy makovec nebo buchty s makem od maminky nebo ty silne pomakovany bulky co prodava Albert ... jo, to muzu. |
P.I.Tomec 21.7.2006 15:36Re: Re: Mák Kanál Discovery má pořad Boŕiči mýtů ( Mythbusters ), kde testovali pomocí detekčního zařízení pro zjišťování opiátů v lidském organismu, zda po pozření makovaných housek bude nález pozitivní. Byl. Naše dopravní policie již podobná detekční zařízení má a podle TV je již používá. Nyní mám strach si před jízdou autem dát cokoliv s mákem, abych nepřišel o body i řidičák... |
Honza 21.7.2006 10:04Bauernschmaus Pane Vlk, už teď se těším na Vaši knižku, ale do Vánoc je ještě daleko. Potvrzuji, že Rakušané mají výbornou kuchyni, o jedné večeři s místními specialitami (kombinace rozličných druhů mas v různých úpravách) se mi sní velmi často. Jsou ale i výbornými hostiteli, kteří dbají velmi pečlivě o blaho svých hostů. Rád se do Rakouska vracím na dovolenou. |
Paprika 21.7.2006 9:54Anglická kuchyně??? No, nevim, proti anglické kuchyni nic nemám, stejně jako proti mnoha jiným kuchyním. Asi je to věc vkusu, ale zrovna ta česká není nic úžasnýho. Nacpávat se knedlema s UHO (universální hnědá omáčka) nebo zelím, nebo kopcem suchejch brambor jako přílohou... hmmm to je fakt požitek Koprovku, vepřo knedlo, znojemskou, nebo rajdu si dám rád. Ale tak jednou za tejden. Jinak marmolejd, či Aussijská veggiemite je celkem fajn, ale nedá se toho sníst moc. Zkoušet a experimentovat s chutěma se podle mého vyplatí. A to nejen v jídle, ale i v pití. Zkuste třeba Münchener Kindl, nebo uzený bamberský pivo Aechte Schlenkerla... |
Mysch 21.7.2006 11:16Zkuste třeba Münchener Kindl vy jste ji zkousel? Aech Schlenkerla je ovsem jen pro silne povahy, pripadne zvrhliky pochutnavajici si na ipecarinu. |
ptakopysk 21.7.2006 11:24Re: Zkuste třeba Münchener Kindl no možná není daleko doba, že češi budou jezdit do germánie na pivo. Kamarád si s ostatníma kamarádama zopáknul po dvaceti letech trasu jejich jakéhosi fundamentálního čundru po českém ráji a pravil, že od těch dávných dob, kdy každý pivo bylo jiný a bylo to žůžo dobrodrůžo, měl teď pocit, že nebejt dobře udělanejch Svijan v jedný hospodě a Kláštera v hospodě druhé, tak všechny ostatní piva v Českým ráji byly jak z jedný žumpy. Nechutnaly, neublížily, a nedalo se poznat kdo to vyrábí... |
Mysch 21.7.2006 11:41se svijanama a klasterem jsem taky spokojenej, jsou to moc dobra piva. vetsina tech ostatnich jsou normalni europiva, ktera se daji pit a moc se od sebe nelisi. ovsem kvalito jasne prevysuji drivejsi rejzova piva, a hlavne ta lahvova, co uz v pramenu byla kalna. jenomze v germanii je pullitr piva pres 75 kc, to si asi nekteri rozmysli, ovsem za zkousku to stoji. on jen takovej paulaner vari 10 druhu piva. |
ptakopysk 21.7.2006 12:00Re: se svijanama a klasterem Jestli si chcete připomenout doby dávno minulé, tak ochutnejte jihlavskýho Ježka. Budete si připadat jak v nádražní restauraci let sedmdesátých :o))) |