30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mysch 22.7.2006 11:10

jo on pan doktor V.B

byl opravdu dobrej. jezdili k nemu nejen cechoslovaci az z zürichu. ja u nej byl naposledy v roce 1986, to jsme jeste bydleli asi tak 80 km od bad dürrheim v herrenberg. vzdycky jsme dostali vosledni termin v patek, a pak sli na kafe a na zmrzlinu za rohem od ty bahnhofstraße. pak uz mi to ale z mnichova bylo moc daleko.

ale kontakty ve vs a okoli porad jeste mam, a zpravy jsou, ze si nasel mladsi zenu a praxis prodal.

a je dost dobre mozne, ze vas treba operoval v nemocnici ve vs vynikajici doktor, kamarad a.e.  

ostatne ten bydli ted taky v tuttlingen. s tim jsem jeste porad v kontaktu.

Harpyje 22.7.2006 12:37

Re: jo on pan doktor V.B

Já toho pana a.e. neznám osobně, ale myslím si, že je to on, kdo operoval otce, když ležel v VS. Večer se ho zeptám. První manželku od dr.B jsem znala povrchně, ona pomáhala v praxi. Ale už je to moc dávno, v té době měl otec ještě svoji praxi a oni jezdili sem. Tušila jsem, že se rozvedl, protože se jednou zmínil o své přítelkyni. No hlavně že je šťastný, on si to zasluhuje. Je to moc milý člověk. Tak, tak. Když budete mít cestu přes TUT, tak se zastavte.

VerkaVerkovata 21.7.2006 22:57

Re: Re: nejde o to shodnout, ci neshodnout

Nazdar, Harpyje!  Německy moc neumím und mein zweite Mann  má rád Heidelbeerenkuchen. To je borůvkový koláč. V Jizerských  horách právě začaly růst. Já vím, že nemluvím k věci, ale chci Tě takto na sebe upozornit, pozdravit a pochválit Tvou krásnou češtinu, když tak dlouho žiješ v BRD.  Nazdar.

VerkaVerkovata 21.7.2006 23:03

Re: Re: i tady si dovolim oponovat

Ostřeluji Tě pozdravy!:-D:-D:-DVVVVVV>->->-

VerkaVerkovata 21.7.2006 22:57

Re: Re: teda ty svestky srovnavat

VVVVVV>->->-

VerkaVerkovata 22.7.2006 7:44

Re: teda ty svestky srovnavat

Tož dojeď na jižní Moravu a možeš porovnat tú slivovicu.

VerkaVerkovata 21.7.2006 22:49

Re: Re: a abych si nezapomel rejpnout

Drahá Harpyje, já věděla, že Vás nachytám při dobrém papáníčku a konečně na letním tématu, které osvěží a nerozčílí, jako dění na politické scéně. Byla jsem na dovolené v Liberci, až na hranicích s Polskem a Německem - a do diskuse mohu přispět jen "eintopfem", protože ten mám i v hlavě z těch veder.  Můj první manžel Rakušák (Vídeňák)  používal s trochou výsměchu, ale běžně " Povidelntatschkerln" a mně, jelikož jsem trochu korpulentnější, říkal Bohmische Knedel. Ty povidlové taštičky neumím v němčině dobře napsat.  Zdravím a ozvu se. VVVVVV

Harpyje 22.7.2006 10:43

Re: Re: Re: a abych si nezapomel rejpnout

Paní Verko, díky že jste mě na to upozornila va Vaší e-mail. Hned je mi trochu líp! Představte si, ten pan Mysch měl stejného zubaře jako já. Svět malý. Doufám, že mi brzo bude lépe, pak se hned ozvu! Ať žijou kozy! ( Ty čtyřnohé! )

G. Pašek 21.7.2006 14:57

Jídlo je jídlo, ale držet v náruči urostlou, ochotnou a chtivou . . . pánečku, to je žrádlo! . . .

Moc hezké, lidské vyprávění, taková oása v to našem potřeštěném světě, jako když jdeš bos po štěrkové cestě a narazíš na pěkně vyschlé, rozježděné koňské lejno a na chvilku v něm postojíš jako v bavlnce odfrknout si . . . . pane Vlku, přeji Vám úspech s knihou a nechte tady vědět název knihy.

VerkaVerkovata 21.7.2006 23:01

Re: Jídlo je jídlo, ale držet v náruči urostlou, ochotnou a chtivou . . . pánečku, to je žrádlo! . . .

Bóže můj, ty musíš být statný junák, že v těchto vedrech mysliš nejen na jídlo, ale dokonce i na žrádlo. Já výhradně jen na sprchu a koupaliště. Ani jíst se mi nechce. Zachraňuješ čest českých mužů.

MK 21.7.2006 13:59

Taky rád jím,

ale prosím přispívající, aby si nepletli českou kuchyni s kuchyní českých školních/závodních kuchyní i restaurací a hospod v letech 1939 - 1989, kdy byl sortiment omezen nabídkou socialistického zásobování (komu se po tom stýská?).

Stačí si přečíst Magdalenu Dobromilu (s odhlédnutím od kalorické vydatnosti, neboť i "pan rada" chodil do práce pěšky a v kanceláři netopil pokud to nebylo opravdu nutné, protože to šlo na jeho náklady), nebo třeba fejetonek Jana Nerudy o tom co se jedlo na pražském trhu.

P.S.: Dnešní nabídka v restauracích je silně limitována tím čemu v dané hospodě říkají kuchař.

Mysch 21.7.2006 14:29

nezapomente ovsem,

ze pan rada sel na obed domu, a po obede si na dve hodinky zdrimnul, nez sel vykonavat tezkou fyzickou praci s husim brkem.

possum 21.7.2006 15:41

Re: nezapomente ovsem,

;-D to mu na stihlosti ovsem nepridalo. ;-D

Mysch 21.7.2006 15:58

no prave proto

to pisu.

ptakopysk 21.7.2006 16:32

Re: nezapomente ovsem,

tohleto se mi na starém RU líbí. Pjůsej byl ovšem v tom, že ne každý mohl být panem radou, či paní radovou, podobně jako v současnosti nemůže být každý řidič policejním presidentem...

possum 21.7.2006 15:40

Re: Taky rád jím,

Hmmm, ono se tvrdi, ze Magdalena Dobromila varila z mnoha kalorickych prisad. Ale kdyz se podivas, tak je to pro velkou rodinu. Tudiz rozdelene na dnesni pomery to neni tak moc kaloricke.;-)

Kaca 21.7.2006 13:55

Pane Vlku,

tak my Vás na ty lyže vezmem! Dcera už je dospělá a můj otec by měl parťáka na dvousedačku!

autor 21.7.2006 22:05

Re: Pane Vlku,

Kaco, můžete nechat spojení v redakci Psa? Možná by to fakt stálo za úvahu.

zirje 21.7.2006 13:42

marmelejd anebo cokoliv podobného

může mi někdo z přítomných znalců ostrovní kuchyně poradit co je tedy, co nejvíce odpovídá autorovu popisu ( kolomazovitá hmota, chutnajících po něčem mezi ústřicovou omáčkou a rybím tukem), kterou mne před mnoha lety krmila jedna echt angličanka a co považuji za skvělou pochoutku? Případně, zda-li je možno ji v Čechách pořídít??

Děkuji za příspěvky

Harpyje 21.7.2006 14:17

Re: marmelejd anebo cokoliv podobného

Já bych tipovala na Lemon Curd. Jestli se dá v Čechách koupit nevím, ale můžete si ho zhotovit sám ( máslo, vejce, cukr, kůra a šťáva z citrónů, popř. pomerančů.) Zní dobře, chutná hnusně. Kolomazovitá hmota je přesný popis.

zirje 21.7.2006 14:27

Re: Re: marmelejd anebo cokoliv podobného

děkuji,

sice si to z uvedených ingrediencí nedovedu dost dobře představit, ale určitě se pokusím o výrobu

Mysch 21.7.2006 14:32

dle stare anglicke tradice

a nejnovejsich narizeni eu, muze byt marmelejd vyrobena jen z citrusovych plodu a cukru.

predstavte si pod tim co chcete, ale nechutna to spatne. ostatne neverim, ze by to dnes nebylo v ceskejch superhyper ke koupeni.

possum 21.7.2006 15:37

Re: dle stare anglicke tradice

Bozinku, Mysch, chces recept???

possum 21.7.2006 15:35

Re: Re: Re: marmelejd anebo cokoliv podobného

zirje, tady to mas :-))

100g masla rozpustime (asi 1min v mikrovlnce), pridame 225 g cukru, ostrouhanou kuru a stavu ze 2-3 citronu. Vmichame 3 rozkvedlana vejce. Vlnime, neprikryte, po minute michame, celkem asi 5 minut (podle sily mikrovlnky). Zkouska jako u dzemu (na talirku). ;-P

Mysch 21.7.2006 16:01

no teda do marmelade

to ma daleko ale ochutnam. hodi se to urcite na toast z bileho chleba.

possum 21.7.2006 16:04

Re: no teda do marmelade

Mysch, to je recept na Lemon Curd pro zirje. Ja se te ptala, jestli chces na marmalade.

zirje 21.7.2006 21:31

Re: Re: no teda do marmelade

děkuji, byť poněkud opožděně, za recept - v kuchyniu experimentuju rád, jistě vyzkouším.

S pozdravem

z.

possum 22.7.2006 13:02

Re: Re: Re: no teda do marmelade

rado se stalo, doufam, ze se povede.

VerkaVerkovata 21.7.2006 23:07

Re: Re: marmelejd anebo cokoliv podobného

R^VV;-D

Nadia 21.7.2006 18:18

Re: marmelejd anebo cokoliv podobného

Autor ma na mysli pravdepodobne marmite (vyslovuje se "marmajt"), coz opravdu vypada a chutna asi jako pasta z maggi, ve skutecnosti je to kvasnicovy vytazek, sekundarni produkt pri vyrobe piva. Anglicani to bud miluji (vetsinou namazane spolu s maslem na toastu) ci nenavidi. Pry je to velmi zdrave. Pro milovniky pobobnych chuti se tu take vyrabi pomazanka z ancovicek, vtipne nazvana Gentleman's relish (hovorovy vyraz pro sperma). To, cemu Anglicani rikaji marmalade (vyslovte "marmalejd") je pomerancovy dzem (s kousicky pomerance). Vsechny ostatni prichute se nazyvaji jam (apricot, strawberry, blueberry jam apod). Marmalade je pro pomerancovou prichut tak vzity, ze se ten vyraz pouziva i pro oranzovou barvu vseobecne, takze se nedivte, kdyz vam nekdo rekne, ze ma "Marmalade cat", znamena to, ze jejich kocour je zrzek.