30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mysch 21.7.2006 12:08

na jezka jsem si

zatim netrou, moh by mne popichat, ale nedavno jsem ochutnal nejakej pramen z krasneho brezna. a vzpominky na mladi se skutecne vratily. ale kalnej nebyl, to bych kecal.

ptakopysk 21.7.2006 12:11

Re: na jezka jsem si

no tenhle ježek by vás asi nepopíchal, ale nějakou dobu byste běhal krátké tratě rychle jako mladý jinoch!

Kaca 21.7.2006 13:49

Re: na jezka jsem si

Myschi, to je přece Zlatopramen od nás!!!! Nedám na něj dopustit.!

Mysch 21.7.2006 14:41

no teda moje prvni setkani

s touto tekutinou bylo v zoime 1962, a dodnes se na ni asi nic nezmenilo. ale nezli na ni nenechat dopustit, je podle mne lepsi nadobu s ni upustit.

astatne kaco vykladejte nekomu o vlastnostech porsche, kdyz nejel nikdy v nicem jinem, nez v trabantu.

honzak 21.7.2006 12:38

Re: Re: Zkuste třeba Münchener Kindl

co bys chtěl po Gambáči a Radegastu? Za několik málo hodin už bude v lednici kohorta "sviňáckých ležáků" jak nazýval toto pivo můj tehdy se batolící synek.

Kukus 21.7.2006 9:41

Vážený pane,

Dovoluji si na Vás podat žalobu kvůli obecnému ohrožení, protože vždy po Vašich článcích si musím dát něco dobrého (alespoň si to umím uvařit, takže hlady nezhynu): Uvědomujete si, co to dělá s mojí váhou? Já bych měl Vaši knihu dostat zadarmo, neboť veškerý plat po Vašich článcích prožeru.

S pozdravem dobrou chuť

Kukus

Andula 21.7.2006 9:31

Až o vánocích?? Ach jo.

Ale zase o vánocích nemá člověk hlad, takže ta kniha nebude tak nebezpečná.

Marmolejd jsem v Anglii ochutnala - zdibicek na zdibicku toustu a bylo to straslive! Jako magi ve skupenstvi marmelady. A oni si to namazou treba na celej toust. Opravdu zvlastni povahy.

Jinak povidani bylo jako vzdy bajecne a chutově velmi svůdné. Pátky uz ted nebudou tak vesele. Kazdopadne diky.

kik 21.7.2006 11:08

Re: Až o vánocích?? Ach jo.

Jestli to nebude tim, ze "marmalade" je z pomerancu, kdezto to, co my nazyvame marmelada, se nazyva "jam" nebo "preserve" a vyrabi se z jinych druhu ovoce. Me treba "marmalade" chutnala (a nebyl jsem sam).

ijáček 21.7.2006 13:46

Re: Až o vánocích?? Ach jo.

Marmelade je jam z citrusových plodů, mírně nahořklé chuti (díky kousíčkům kůry). Chutná mi to, i když je pravda, že ta poslední byla vyrobena v Dánsku. Recept je třeba na http://ppewww.ph.gla.ac.uk/~flavell/marmalade.html

To, čemu se u nás říká marmeláda, je v Anglii "jam" - tedy v podstatě totéž, ale z jiného ovoce.

kik 21.7.2006 8:36

Anglicka kuchyne

Je pravdou, ze na anglickou kuchyni si clovek musi zvyknout. Takova typicka "English breakfast" (klobasa, vejce, black pudding apod.) je obcas opravdu jen pro silne natury, hlavne ten black pudding. Ono se taky rika, ze typicka anglicka kuchyne je indicka.

eva 21.7.2006 9:22

Re: Anglicka kuchyne

V Anglii už není spoleh ani na tu Fish and chips. Na jaře jsme je nemohli nikde sehnat, všude jen pizza a bagety.

michal 21.7.2006 7:47

Pane Vlku

už zase? Minulý měsíc jste mě přinutil uvařit si ještě v pátek večer a teď tedy musím zajet do Rakous. Jenže já tam za jídlem jezdím rád. Děkuju Vám.

Zebra 21.7.2006 7:46

Pěkné, toto je IMHO Vaše parketa.

Jen drobnost - voština není osina - ovšem pokud se to někde u Vás v kraji říká, co nadělám.

Saša 21.7.2006 9:18

Myslím (ale hlavu na špalek pro to nedám),

že osina je odvozena ze slova osení a označují se tím špičaté konce (vousy) na zrnech obilovin a jiných trav. Voština od odvozena od vosy a má to být vosí plás - plást ve vosím hnízdě, který je na rozdíl od voskového plástu včelího papírový. Přeneseně se pak voština užívá k označení umělých výplňových-isolačních materiálů, původně papírových a dnes i dřevěných a kovových, které nějakým způsobem napodobují strukturu vosího hnízda (více prázdna než materiálu). Je to tak, nebo se mýlím?

autor 21.7.2006 9:23

Re: Myslím (ale hlavu na špalek pro to nedám),

Máte pravdu, má to být "vosina" tedy to, co se do žlábku zadku dostávalo z obilí při žních. Znám z vlastní zkušenosti, děsné. Omlouvám se.

VerkaVerkovata 22.7.2006 7:58

Re: Re: Myslím (ale hlavu na špalek pro to nedám),

Jak to? Na Moravě se říká "mám Tě rád jak osinu v (Y)" nebo slušněji "osinu za košulú"  a myslí se tím něco pichlavého, co pochází z obilí  Voštinu bych cítila spíše jako odvozeninu od VOSK, budu hledat ve slovníku. Díky za zamotání hlavy.

Borek@Exil 21.7.2006 4:52

Doplněk.

Ona je česká kuchyně stejně dost monobrdální a nepříliš zdravá, takže žena ani moc etnicky nevaří. Akorát, že jsem si v Minnesotě v městečku Praha dal v české etnické restauraci šneky...escargots..poprvé v životě. Bylo to dobrý, jako houbová smaženice.

?? 21.7.2006 3:22

Pane Vlku, jako obvykle výborné !!!

Přesvědčil  jste  mne; vyrážím za "bílým sexem" !  :-)!

Lapil 21.7.2006 1:27

Vypráví se legenda,

jak si kdosi usmyslel, že si v USA udělá knedlíky, a vzal si na to mouku do letadla mouku. Tento bílý prášek kupodivu identifikován jako potravina, jenže to se stejně jako kokain nesmí dovážet. Pašerák byl ovšem připraven: "To jsou mé náboženské pomůcky, máte snad něco proti tomu?" Legenda praví, že mu to prošlo.

A jedna reálná. V dobách pozdního socialismu kolegové jezdili do Alžírska, někteří na půl roku, někteří na otočku. Tak trochu překvapivě se zavazadla do povolené váhy nedoplňovala pivem, jak by se cestou na poušť čekalo, ale chlebem.

Sarka 21.7.2006 3:46

Re: Vypráví se legenda,

Ta legenda je holy nesmysl - ja si knedliky v prasku, pernik atd dovazim jiz patnact let, zcela legalne, vzdy je deklaruji (rikam tomu povsechne "cake mix"), a nikdy, ani jednou, se nad tim nikdo nepozastavil. Co se totiz nesmi dovazet jsou potraviny zkazitelne plus ovoce a zelenina. Nikoli mouka atp.

ptakopysk 21.7.2006 11:04

Re: Re: Vypráví se legenda,

brácha když pašoval do Austrálie hrubou mouku, tak s tím měl u místních celníků děsný problémy a musel použít výmluvnost obou rukou, aby ho nezastřelili hned na runway...

Kardiak 21.7.2006 13:34

Re: Re: Re: Vypráví se legenda,

No ono je to v Austrálii přísnější.Tam člověku zabaví a štítivě vyhodí i načatý baliček žvýkaček.;-)

Borek@Exil 21.7.2006 4:50

Re: Vypráví se legenda,

Nejlepší je to v Californii...Bramborové knedlíky v prášku jsou k mání v každém německém nebo ruském krámu. Obyčejné knedle se dělají z polohrubé mouky WONDRA. Já mám v Americe nejradši jídlo, zejména italské nebo řecké.