3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Paul,Sulc 26.8.2008 7:34

Re: Re: Re: Re: Jste vedle: "A nakonec to dopadlo vlastně bez větších následků."

a kdyz prisli Rusove, proc si, streco, zustal doma ???Byl si moc malej, nebo si byl chcipak, a nebo ti to v bolsevicku vyhovovalo??? Trochu pracovat, ne moc, a vsechno bylo zaruceny. Dokonce se i smelo trochu nadavat, ovsem, taky ne moc. Sem tam'cest praci' sem tam 'soudruhu' a vsechno slo jak na dratkach, ze??Ryba ve vode.

A proc bych mel bejt hrdej za svuj narod?? To je prece blbost. Clovek muze bejt hrdej jedine sam na sebe, to co dokaze sam, ne na to co dokazali dedove. A oni toho moc nedokazali ze??Ani v 38, ani v 46 ve volbach, ani v 48, ani v 68. Podivej se , ty troubo, co dokazali Izraeci v 67. A podivej se co dokazal tak malej narod jako Finove v 39.Cechackove v minulosti jen podlejzali a ohybali hrbety. Jezdily snad holky do sluzby z Cech do Rakouska, ci obracene??

Paul,Sulc 26.8.2008 7:21

Re: Re: Re: Re: Jste vedle: "A nakonec to dopadlo vlastně bez větších následků."

V Rakousku sem byl od zacatku cervna 67 a podporu jsem take nedostal, neb sem o ni nezadal. Fachcil sem od zacatku, nejdrive na cerno, pozdeji ve Wiener Molkerei, a to az do odletu do NY v zari 68. V Praze sem mel tri kamarady kteri se ucili anglicky aby mohli emigrovat, v sedesatych letech. A mluvili slusne.Ja ne, protoze sem lempl  a lenoch a neucil sem se nic, ani nemecky. A prezil jsem..Jenze ja mel kuraz, oni ne, a to ani kdyz prisli Rusove. Vsichni tri zustali sedet na zadnici:  v Praze;  museli by se totiz o sebe starat a to prerce v bolsevicku nebylo nutne.

Mozna v dalsich letech odeslo tech zbejvajicich 40 000, Ale v NY narazite daleko vice na madarske obchdy nez na ceske ci slovenske.

ivan.vitula 25.8.2008 10:15

Re: Re: Re: Re: Pan učitel by neměl plést pojmy

Pro mne je podstatná záměna ruský - sovětský, která by se neměla panu učiteli stávat, byť je lidově dost oblíbená. Napúř. v Rusku se vedla občanská válka proti bolševikům a nebýt liknavosti velmocí (včetně ČSR), mohli být bolševici poraženi a vývoj v Rusku mohl být zcela jiný. Stejně jako u nás v r. 48 vnutila ozbrojená menšina svou vůli většině.  Anexe Gruzie byla logická a Gruzii za to odměnil Gruzínec Džugašvili připojením právě Osetie a Abcházie - on měl rád větrolamy a rovné hranice. Takže tyto provincie byly součástí Gruzie řádově desetiletí, na rozdíl od Kosova, které bylo součástí Srbska několik staletí. A bylo bez skrupulí po vyhnání Srbů uznáno samostatným. Tohle mě nejvíc štve, spoléhal jsem , že Schwarzenberg je šlechtic a nelže. Ta nesouměřitelnost s Kosovem. Jestliže někdo zavede jako opodstatněné do mezinárodního práva uznávání provincií za samostatné státy, tak můžeme nyní čekat co? Od Slovenska se odtrhne Žitný ostrov, od Čech Chánov.

Kobylka Lajda 25.8.2008 8:27

Re: Re: No tak, jo - dyť se nic neděje.

Tak tomu říkám rytířský souboj a je fajn, že jsme se už naučili někdy se i omluvit. Také mne těší označení "dáma", protože jsem ve skutečnosti stará čarodějnice. Všem, kteří hledáme cesty k poctivé výměně názorů, byť i s omyly, díky a všecko dobré!!! Někdy nashledanou!;-D;-D;-DR^

Kobylka Lajda 25.8.2008 8:20

Re: 1968

R^R^R^

Kobylka Lajda 25.8.2008 8:18

Re: Re: Pan učitel by neměl plést pojmy

Narozen 19. 12. 1906 v Dneprodzerzinsku (Ukrajinci to píší nějak jinak) - Dniprodzerzynk, v jakési (Y) Kaminskije. Páni, on je ve stejném znamení jak já, to se střelím!  a o 30 let starší.

Kobylka Lajda 25.8.2008 8:09

Re: Re: Re: Pan učitel by neměl plést pojmy

Hahá, Haharin! R^R^;-D;-D

Kobylka Lajda 25.8.2008 8:08

Re: Re: Re: Re: Re: Posudek z dnešní doby

Děkuju za podnětné připomínky Pišty a R.J. - já o tom něco vím. Jsem ale věřící a polepšeným a omlouvajícím se hříšníkům se má odpouštět. Tak to jsme někteří udělali v r. 1968, že jsme pozapomněli na to, že komunista zůstane komunistou. Dnes mne bolí žaludek, tak už tak smířlivá nejsem, navíc bych moc ráda viděla jednoho komouše, který by se upřímně omluvil a litoval.

Kdyby byl president Svoboda opravdu chlap a vlastenec, tak se po srpnu 1968 zastřelil. Generála Vladova považuji za jednu z nejtragičtějších postav 20. století, jeho osud je přímo námět pro novodobého Shakespeara. Ale o tom snad někdy jindy. Díky.

petrph 25.8.2008 0:27

Re: Re: Za všechno může Masaryk a Beneš

Připouštím, že díky stručnosti jsem asi neuvedl přesný diplomatický název, který by přesněJI vystihl vztah Rakouska a Česka - zejména po Bílé hoře, dobu temna, perzekuce v roce 1848, pokus o poněmčení národa, atd atd.  O tom, že TGM měl v Americe mnohem větší možnosti prezentovat zájmy českého národa a jeho požadavku na samostatnost než čeští politici v té době u nás také není třeba pochybovat - za podobné názory nebo dokonce projevy se v Rakousku-Uhersku za války stavělo ke zdi - ba právě naopak, čeští politici byli nuceni podepisovat ponížené supliky, ve kterých museli vyjadřovat touhu českého národa ve spolku s Rakouskem .

R. J. 24.8.2008 23:34

Re: Re: Re: Pan učitel by neměl plést pojmy

Hlavně to byl "komisař",politruk, nenechte se mást jeho generálskou hodností,toho generála měl i Chruščov.Stalin jim myslím dal hodnosti v roce 42, musel bych se mrknout. Pamatujete z vojny, zástupce velitele pro věci politické.Brežněv byl zást. velitele armády a potom dokonce celého "frontu", myslím že "  čtvrtého  Ukrajinského".

R. J. 24.8.2008 23:25

Re: Uzákonění Benešových zásluh o stát bylo nutné proti takových sviním jako je pan učitel.

Pan učitel má pravdu chlapče,v druhé kapitolce, já vím není to jednoduché pochopit,zejména jsme li čtenáři čítanek pro základní školy, že, Daneši?Nebo snad chceš přizpět do diskuze kromě nadávek nějakým faktem? Ale to bych asi chtěl moc,ovšem to "svině" jsi řekl "procítěně".To se musí nechat.

R. J. 24.8.2008 23:18

Re: Re: Re: Re: Posudek z dnešní doby

S Američany ani nejednal,ale s ochránci Prahy "Vlasovci". Vynikající knížka  od Auského " Generál Vlasov. To stojí za přečtení, i ve vztahu k Rusku. Za revoluce v Praze sehrál Smrkovský dost hnusnou roli, jak jinak,co bychom taky chtěli od komouše, zřejmě to byl bolševický agent, ten Smrkovský.Proto musel velitel Pra. pov. gen. Kutelvašer být zlikvidován, věděl totiž přesně jak to bylo. Je zajímavé, že ta jedna garnitura bolševiků jako Svoboda a Smrkovský, přežili hlavní pogrom  v roce 51-53. To asi soudruh rezident  z KGB dohlédl, aby se jeho agentům nedostalo "houpačky" jako Slánskému.Znova se mě vybavují slova generála MaC Arthura, "Setkání vojsk na Labi,půl roku pauza a potom dál na "východ". Bohužel to nebylo průchodné. I kvůli tomu, že Americkou politiku ovliňovali sov. agenti kolem Am. prezidenta a min. zahr. věcí.Ale to jsem se dostal dost daleko od tématu, ale pro názornost, jak to bylo provázaný na Moskvu to stačí.

Ivan Vitula 24.8.2008 21:35

Re: Re: Pan učitel by neměl plést pojmy

Ještě se na to poodívej. Narodil se  1906 na Ukrajině, do války působil na Ukrajině, místo Gagarin říkal Haharin, ale možná to byl Číňan.

Nalim 24.8.2008 21:31

Re: No tak, jo - dyť se nic neděje.

Tak mne tolik nelitujte, to sprdnutí jsem si asi zasloužil. Filozofuju rád, ale špatně.

Nevěnuju tomu zamýšlení tolik času, spíš ve mně některé články vyvolávají jisté rezonance. Tu Vaši radu navíc využiju a počkám, až mne něco vyhecuje víc.

Doba je už zase navíc pohnutá, chce to mít lepší nervy než mám já.

Takže vše dobré a dobrou noc Vám i dámě, která ctí Vaše názory.

Pišta 24.8.2008 21:22

Re: Re: Re: Národovcům

Benešův problém byl, že krutosti Říjnové revoluce vysvětloval zaostalostí carského Ruska. Naši komunisti, kteří vyrůstali v demokratickém prostředí, by prý takových zvěrstev nebyli schopni. Upozorňuji, že to jsou jeho vlastní slova a že to jde doložit.

Pišta 24.8.2008 21:17

Re: Re: Re: Posudek z dnešní doby

Josef Smrkovský byl jeden z klíčových mužů února 1948 a hlavně člověk který měl na svědomí, že Američani nedošli až do Prahy v roce 1945. Tehdy od  něho  Patton potřeboval vyslovení souhlasu s odůvodněním, že Němci v Praze vraždí civilisty. Ten souhlas potřeboval jako alibi pro své nadřízené, kteří mu zakazali překročit domluvenou demarkační linii. Pokud by Smrkovský ten souhlas dal , mohli být Američani v Praze o tři dny dřive než Rusové. Smrkovský to odmítl s odůvodněním , že Češi si vystačí sami.

Pišta 24.8.2008 21:09

Re: Pan učitel by neměl plést pojmy

Brežněv určitě nebyl Ukrajinec.

Jakub S. 24.8.2008 21:00

No tak, jo - dyť se nic neděje.

Jde-li o mě, je mi to dost vuřt. A proč ta povýšenost a to ohrazení, když v dobré víře radím... no mohl jste to pokládat za upozornění, abyste si napříště na takové guláše bez ladu skladu dal pozor. Rozhodl jste se brát to jako útok - prosím. Vaše škoda... škoda.

Jakub S. 24.8.2008 20:54

Totéž v bleděmodrém jsem napsal níž pod Lajdou.

Jakub S. 24.8.2008 20:53

Ano, dyť máš pravdu. Jsou to jenom různé fazety jedné věci, jednoho tématu.

Dyť jsme na jedné lodi, že.

Ivan Vitula 24.8.2008 20:27

Pan učitel by neměl plést pojmy

Mám na mysli ruský, sovětský či internacionální. Tedy invazi provedlo 5 zemí, z nichž 4 jsou nyní spřátelené, jsme s nimi v jednom státě i vojenském bloku. A pokud si pamatuji, pak s. Ulbricht z nyní spřáteleného národa tlačil na pilu ještě víc, než Ukrajinec Brežněv. Tak nevím, jestli to byli zrovna ruští bratři. Právě dávali rozhovor s jednou Ruskou z těch která denonstrovali v Moskvě a pak byli léta vězněni.  Nevím, že by podobně demonstrovali bratří v Berlíně, Varšavě, Budapešti či Sofii.

EM 24.8.2008 20:24

Re: Re: Za všechno může Masaryk ? A Beneš?

Nebo je to obráceně ? W. Churchill ve svých pamětech např. napsal, že (parafrázuji zpaměti), že "jedním z nejhorších důsledků 1. sv. války byl rozpad Rakouska-Uherska, protože tím se otevřela cesta k 2. sv. válce". Protože nerovnováha sil v Evropě, která byla jedním z důvodů 1. sv. války, se balkanizací střední Evropy ještě zhoršila.

Jinak je zřejmě důležité, že Masarykova "zahraniční akce" založila českou tradici spolupráce s nepřítelem...

Kobylka Lajda 24.8.2008 19:46

Re: Re: Hrrr na Dubčeka!

Ježišmarjá, soudruh Vízek se nám převtělil do jiného nicku - no trochu to bylo podobné. Jirko s., jste perfektní Sherlock - nepotřebujete pomocníka? Svého méně zdatného Wattsona? Ale tohle...

Kobylka Lajda 24.8.2008 19:41

Re: Re: Posudek z dnešní doby

Popel na mou "kobylí" hlavu -  snažila jsem se to trochu upřesnit. Jenže v r. 1968 jsme vůbec nepočítali s tím, že by se někdy režim změnil, proto jsme se nadchli tím, že ten režim potáhnou alespoň lidé, kteří vypadali jako slušní a ze svých omylů poučení lidé (např. Smrkovský). Velice brzo jsem byla vyvedena z omylu - co vezme do rukou komouš, to stojí za (Y) vody.!!!!!! Nedávno jsem byla v Leopoldově, tak moje "láska" k těm rudým šmejdům hodně "zesílila". Působení Dubčeka  srpnu 1968 až do jeho skonu už považuji jednoznačně  za neslušné a nepřijatelné.  Herakleitos musel být dnes nějak naměkko. A já zas na "přiblblo".;-D

Kobylka Lajda 24.8.2008 19:31

Re: Re: Re: Národovcům

Já jsem vychována vlastenecky, možná že jsem Váš příspěvek úplně nepochopila, já se vždycky strašně rozčertím, když se někdo opře do hodnot, které považuji za prověřené časem. Možná, že jsem vyjela moc ostře, bývám kolem 21.8. vždycky "naostro". Možná kvůli úplně zkažernému životu mé generace. Takže se za tvrdý útok omlouvám, ale pana Jakuba S. mám ráda, on je přesně má krevní skupina. Ale slušnější jsem mohla být. Omlouvám se! Já jsem trochu demagog, demokracii se pracně učím.

Kobylka Lajda 24.8.2008 19:24

Re: No jo... jenže:

Je pravda, že jsem svou úvahu nedotáhla do konce - ale bohužel, je to jen spekulace: Kdyby v čele státu stáli lidé pevní, neústupní, stateční - asi bychom i my, obyčejní, měli vzor a obstáli bychom lépe. Je pravda, že oni NÁS zradili. Ale kde vzít mezi komunisty někoho lepšího? Kde vzít někoho lepšího, kdo byl vychován minulým režimem?

Zůstávám však i nadále věrna svému přesvědčení, že co vzali do rukou komunisti, všecko totálně zprznili......... Je pravda, že jsme Dubčeka ověnčili svou nadějí, proto ta shovívavost.

Nalim 24.8.2008 17:33

Re: Re: Národovcům

Že to slíznu zrovna od Vás, madam, jsem nečekal. Asi jsem to přehnal se stručností. Historie bohužel řadí do jedné lajny ty, kteří se propracovali na špici. Mohli být jednou třeba skvělí, mohli svou orientaci na Rusy později změnit, třeba poukazem na asiatskou krutost ve Světové revoluci. Ale v té politice třeba setrvali příliš dlouho, kdy už jim rozumné působení ani zdravotní stav neumožňoval. Za toho Klému v řadě se konkrétně Vám omlouvám. Ale byl tam, a možná si na začátku taky neuvědomil, co způsobí, pak už jen nedokázal říci ďáblu ne.

Pro tuto zemi jsem nemusel dělat vůbec nic. Jsem minimálně sto padesát let svým rodem místní a bývalo tu zvykem, že člověk normálně žil a pracoval, čímž byl užitečný dalším. Hrnutí se vpřed jsem vždy ponechával jiným Kubům (viz níže), k nimž si troufám namyšleně předpokládat, že nepatřím.

Teď to není na Vás, ale za blbce lze být i dobře míněnými radami.

Stanley 24.8.2008 17:17

1968

Článek s jehož  obsahem souhlasím ,  mám jen pár drobných  poznámek. Tak tedy :  Autor píše, že možnost vnějšího zásahu byla podivně podceněna a to navzdory 12let staré zkušenosti z Madˇarska ( dodávám NDR i Polska ).   Ovšem   ,  my ,kteří jsme žili 6 let   v německé totalitě a posléze 20let v totalitě komunistické jsme,mluvím z vlastní zkušenosti, byli tak "opojeni" tím duchem doby (zrušení cenzury, možnost svobodně se vyjadřovat, volit, cestovat atd. ) a měli jsme na to právo !  Byli jsme tedy často slepí a hluší, nebo aspoň neopatrní!   Takoví ovšem neměli být naši tehdejší čelní představitelé.  Je ale pravdou, že na př. já jsem pochopitelně Dubčeka nevolil ( ostatně ani nikdo z tehdejších komunistů, s výjimkou toho jejich jakéhosi politbyra ) a ani před lednem 1968 jsem ho vůbec  neznal a nikdy o něm neslyšel ! Asi  opravdu ta jeho tzv. "lidskost" byla k výkonu té funkce a v té době opravdu   velmi velmi málo !!!

jirka.s. 24.8.2008 16:45

Re: Posudek z dnešní doby

Kobylko, pozor!!! Něco jste napsala špatně!!! Souhlasí s Vámi pitomec hamerský! 8-o

jirka.s. 24.8.2008 16:39

Re: Hrrr na Dubčeka!

Autor: F.VÍZEK IP: 88.100.57.xxx Datum: 27.04.2007 20:43

      Sebevědomí mi jistě nechybí. Proč taky:  dvě maturity, dvě vysoké školy, akademický titul, výuční list, polovinu pracovního života člen vládnoucí dělnické třídy, po "sametu" ředitel, senátor, předseda výboru přes vědu, kulturu, vzdělávání a lidská práva, poté poradce, také sexuálne zdatný a pořád ještě udržím moč...  Tak co bych se nepochlubil ?   Kolik lidí v Česku může nabídnout tak bohatý curriculum vitae ?