18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Je to takhle......... 23.8.2008 11:23

Hrrr na Dubčeka!

Hrrr na Rusy (kteří tu neměli co dělat) a hrrr na Dubčeka, aby se zapomnělo na to podstatné -  jak se chovali mnozí  Češi !

Byli to přece čeští zrádci, kteří šli okupantům na ruku, byli to čeští policisté, kteří mlátili Čechy, čeští prokurátoři, kteří posílali Čechy do kriminálů, čeští soudci, kteří Čechy odsuzovali,  čeští papaláši, kteří Čechy vyhazovali z práce,  čeští estébáci, kteří nad Čechy „bděli“, čeští novináři, kteří Čechům lhali… atd. Ano, Češi jsou „různé"…

Je to smutná pravda: Češi na Češích se dopustili více křivd a zločinů za doby Husákovy normalizace - kterou osobně dobře pamatuji - než oni "sověti". 

petrph 23.8.2008 11:18

Za všechno může Masaryk ? A Beneš?

Připomeňme si, že onen "zvací " nebo spíše vytržený citát pronesl pan Masaryk v roce 1915, kdy jsme byli obsazeni Rakouskem, a věřili že rychlý konec 1.světové války umožní vznik samostatné České republiky. A že v té době bylo Rusko jediný stát, který tento rychlý konec mohl snad přivodit - francouzské a anglické jednotky byly ještě 3 roky někde na Somě.

A že podobně Beneš v roce 1945 nemohl než potvrdit ten fakt, že Sovětský Svaz osvobodil většinu naší republiky od fašismu, plus že nám Anglie a Francie ( a potažmo taky Itálie, Německo, Maďarsko, Polsko  ..) v letech  1938-39 jasně ukázaly že to s jejich chápáním našeho  rovnoprávného členství v jakémsi   mezinárodním společenství národů zase není tak horké.

Ono je strašně jednoduché hodnotit pětně historii - jak se říká, po pitvě je každý generálem..

ps 23.8.2008 11:17

Re: Re: Dobrá úvaha

Ty ses naposledy poučil v main kampf a komunistickém manifestu

Anton 23.8.2008 11:07

Re: Autor nemá ponětí, o čem píše, učit se, učit se, učit se

Autor v roce 68 buď ještě nebyl na světě, nebo za sebou tahal kačera popřípadě si hrál v uhlíku na horníka.

Pamětník r. 1968 23.8.2008 10:45

Autor nemá ponětí, o čem píše, učit se, učit se, učit se

hádejte, kdo to řekl ;-D.

Uvědomte si, že vlastně nikdy tam nebylo jednotné vedení, schopné vypracovat nějaký plán, a toho se přesně držet. Celá ta doba byla dobou politických bojů a reformisté se opírali o podporu veřejnosti. Ale také nebylo pravdou, že by ignorovali požadavky Moskvy a nesnažili s ní nějak vyjít. Takovou snahou byla např. volba Ludvíka Svobody presidentem Je zajímavé, že Zdeněk Mlynář později upozorňoval na to, že si reformisté zbytečně znepřátelili D. Koldera, on to vnímá jako chybu přes jeho známé vlastnosti (jinak, Kolder byl osobním nepřítelem A. Novotného, který ho nenáviděl, jak dokládá Ota Šik).

Větší samostatnost podniků bylo fakticky převzetí jugoslávského modelu, tedy něčeho, co mohlo fungovat i v komunistickém režimu. Vůbec platilo Titova Jugoslávie 60 let - náš vzor. A později za normalizace byla pro nás Jugosláve poloviční západ. Ve světle budoucího vývoje je to paradox, ale národnostní spory se v té době v Jugoslavii navenek nerojevovaly, ač CIA předpokládala rozpad Jugoslavie ve svých progńozách už z roku 1990. tehdy se to mnoha lidem ještě nezdálo pravděpodobné.

Pamětník r. 1968 23.8.2008 10:30

Re: Dubček

Je třeba si uvědomit, že Novotného svrhla koalice českých reformistů a slovenských nacionalistů. Hlavní Dubčekovou kvalifikací byl fakt, že byl Slovák.

Novotný sice Slováky nepotlačoval, ale tamní politické sféře nerozuměl (neuvědomil si třeba zakořeněné nepřátelství mezi Husálem a Vilamem Širokým) a choval se tam obecně jako slon v porceláně.

Pamětník r. 1968 23.8.2008 10:25

Takovéhoto učitele neznám a musela to být bílá vrána

Roku 1968 prakticky NIKDO kromě pár skalních nehovořil o bratrské pomoci, To nastoupilu až ro zvolení Husáka do čela KSČ v dubnu 1969 a ještě spíše až po prověrkách roku 1970.

Ota First 23.8.2008 10:16

Re: Re: Re: Dubček

Možná to dostal za úkol od soudruhů z I. správy....;-)

616 23.8.2008 9:37

Re: Dobrá úvaha

a aktuální i dnes-věrchuška se poučila z dějin-včetně dějin židovsko mafie v USA

Dandy 23.8.2008 9:25

Re: Re: Dubček

Kundaku, do průvodu jsi chodil ty a tobě podobní, ale mnoho dalších ne! Vždycky jsem poslal soudruhy do (Y), kam jsem jim lézt nemusel, protože jsem to u nich měl stejně po*raný! Ale patolízalové a zanícení bolševici jako ty, ti se mohli strahat, aby byli v průvodu a na schůzích mezi prvními! Tak tady nekecej hovadiny, moulo! Nebýt takové svoloče jako jsi ty, nikdy by komouši neměli tolik příznivců!!

Rik 23.8.2008 9:20

Dobrá úvaha

Mě se líbila.R^

Dandy 23.8.2008 9:17

Re: Dubček

Stejně jako Havla, bohužel!:-(

Dandy 23.8.2008 9:14

Re: Re: Co jste dělal, pane (soudruhu) učiteli ....

A cos dělal ty kundaku?:-D Chodil jsi za rusákama na debaty, že? To co nám provedli je neodpustitelné, zvláště, když se tvářili jako naši přátelé! Proradnost jejich chování je stále stejná. Jsou to nevypočitatelní šmejdi! S takovými se může bratřit jen stejníá pakáž jako jsou oni!;-€(Y)

Standa 23.8.2008 6:34

Podle

zjevu je velmi mladým učitelem a tomu odpovídá vyjádření. Je vidět, že propaganda je vcelku úspěšná u mladých učitelů. Nemají obranyschopnost před propagandou a to je jejich velká slabina, protože jim obvykle hrozí vyhazov.

Nomen 23.8.2008 5:23

Pane učiteli, jakou máte představu: Z jakého lidského materiálu mohl vybírat ÚV KSČ v roce 1968 svého vedoucího tajemníka??

Vždyť člověk neplytký se do ÚV KSČ dostat nemohl....To měli soudruzi z Moskvy dobře ošetřeno...Vždyť taky Brežněv Dubčeka v lednu schválil a potvrdil...Objevil jste staré známé věci, ale že byste s tím musel zrovna sem??...

Nomen 23.8.2008 5:17

Ano, Klaus na základě svého veledíla: Investice v centrálně řízené ekonomice....

tento blábol byl dokonce pro některé africké kmeny přeložen do angličtiny....Rudými dědky jistě myslíte soudruhy Dybu, Kočárníka....

Kanuk 23.8.2008 4:21

Re: Re: Re: Dubček

S lidmi, kterým je třeba opakovat desetkrát, aby něco pochopili, se nebavím.

Ladislav N. 23.8.2008 4:17

Re: Re: Dubček

No jo, zase náš sečtělý Kanaďan... A proč jste do té Kanady vlastně utekl? ;-P

Ladislav N. 23.8.2008 4:14

Re: To je dost divný diskuzní příspěvek

Paradoxem ovšem je, že komunistické hospodářství stavěl z hlavy na nohy Klaus a jeho "ekonomičtí kamarádi, a ne vy...  Vy jenom pokřikujete po netu, jak byste to vy, soudruzi komunisti a socialisti dělali líp, kdybyste to ovšem uměli, že? Zbyly po vás vždycky jenom MEGAdluhy, které budou splácet celé další generace ze svých odváděných daní. Jako památku na vyžírky - rudé dědky. ...Rv

Kanuk 23.8.2008 4:11

Re: Dubček

Je zajímavé, kolik lidí, kterým v r. 1968 teklo mlíko po bradě, tady odsuzuje ty, kteří byli za Pražským jarem, Socialismem s lidskou tváří a jánevímčeho. Ano, byli to komunisti, Dubček, Smrkovský, Šlik a jiní. Ale v době, kdy každý psal jenom aaaa, oni měli odvahu napsat aaab. Rád bych viděl zmíněné chytrouše, co by dělali oni, kdyby v Česku byl dosud komunistický režim. Chodili by na 1. máje mávat fangličkami, podepisovat petice pro Kubu,  volit jednotnou kandidátku Národní fronty a drželi by hubu a krok jako  miliony těch ostatních.

JH 23.8.2008 3:22

To je dost divný diskuzní příspěvek

ohledně těch "magorů". Co se tím myslí? Mezi studenty se tenkrát něco takového "neneslo". A co se nese dnes? Dcera zaslechla v tramvaji, jak dává jeden matfyzák druhému hádanku: Víš, který gympl je v Praze nejnáročnější?  - No přece VŠE!  V době studia Ing. Klause na VŠE to byl oblíbený cíl studentů vyhozených v prvním ročníku z jiných fakult, protože VŠE byla 4letá a taky s předvojenskou přípravou, takže to časově vyšlo nastejno a být pak jen 1 rok na vojně se hodilo, než tam trávit roky dva. No a ty, co vyhodili z matfyzu, pak na VŠE excelovali - a to je generace Klausových ekonomických kamarádů.

Kanuk 23.8.2008 3:14

Re: Co jste dělal, pane (soudruhu) učiteli ....

Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. A co jste dělal vy, pane tazateli? Vypadá to na to, že jste akorát kulil oči na písmenka ve slabikáři a teď tu chcete šířit moudrosti.

Hrad 23.8.2008 2:32

Re: Dubček

Časopis který se jmenuje "Politická eknomie" stále vychází. To čumíš?!!!!  Kdyby jsi četl pozorně časopis Tvář, tak by tě oslovil autor jménem Václav Klaus. Studenti ekonomie  i na VTU byli v té době o které mluvíš, největšími magory, hned po studentech Vysoké školy zemědělské. Na dalším místě figurovali studenti VTU v Brně. Sděluji to, co se "neslo" mezi studenty.    

Tazatel 23.8.2008 2:21

Co jste dělal, pane (soudruhu) učiteli ....

... v roce 1968 Vy?

Já totiž znám učitele dějepisu, kteří v roce 1968 hovořili o bratrské pomoci, v 70. a 80. létech o Vítězném únoru, aby pak v létech 90. dělali odsuzující nástěnky o únorovém puči.

Jakub S. 23.8.2008 0:35

Dubček

To je  v e l m i  zajímavý fakt, Chosé! Chtělo by to konkretizovat. Překvapivé to ovšem není vůbec: právě jsem o tom napsal vedle, k témuž námětu. A na Západě ho pořád, asi už nafurt, zbožňujou... a s. Šika taky. Zoufalé.

Chosé 23.8.2008 0:27

Dubček

Je fakt, že jako student VUT jsem v předmětu Politická ekonomie (ano, byly takové předměty) dostal za úkol udělat referát o česko-slovenských vztazích a náš "asák" mi dal k ulehčení úkolu nějaký článek z nějakého periodika. Přečetl jsem ho a došel k přesvědčení, že dlouho jsem nečetl nic tak plytkého, bezobsažného a frázovitého. Ale nějak mi utkvěl v paměti autor: Alexander Dubček. Po roce začalo pražské jaro a ejhle, jeden z protagonistů: Dubček ! Vybavil s mě v paměti, což mě polekalo a nakonec "nezklamal"... Dubček tedy - žádná sláva.