19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pozorovatel 2.7.2008 6:25

Absurdní jako soukromé a tržní soudnictví

Plně soukromé a tržní zdravotnictví ?  Srovnejme soukromou a tržní taxislužbu v Praze (pověst  Prahy jako města, kde se nedoporučuje jezdit taxikem)  Srovnejme soukromé a tržní podnikání s odpady (země zaplavená německými odpadky). Srovnejme soukromé a tržní podnikání v výkupem kovového odpadu (neskutečný rozmach zlodějiny).  Všechny tyto oblasti potřebují tvrdý dohled, omezení a regulaci státu.  Ve zdravotnictví jde o naše životy a zdraví. Nechat to na soukromém a tržním podnikání znamená, že si společnost podřezává pod sebou větev. (Dá se to přirovnat k tomu, jako by celá bezpečnost a justice byla plně soukromá a tržní.)  Následky budou ztráty na zdraví, životech a ohrožení sociálního smíru. Tuto oblast nesmí stát, čili společnost pustit z rukou. Jisté, omezené prvky tržních vztahů mohou být na místě. 

... 2.7.2008 7:22

Tolik demagogie najednou - to je síla!

Jako v potravinářství existuje ČOI a hygienická kontrola potravin, existuje a bude jistě i existovat v jakémkoli zdravotnictví Státní hygienická služba, Státní zdravotní ústav a instituce povolující distribuci léků (ať už se bude jmenovat jakkoli).

Vše ostatní, včetně cen, zařídí kdokoli LÉPE NEŽ STÁT! Šetřílkové, kteří žehrají na třicetikorunový (dva US dolary!) poplatek, netuší, že na vlastních daních je stávající systém okrádá o nesrovnatelně vyšší částky.

Pokud skutečně daně platí, musí každý na privátním zdravotnictví vydělat.

Pozorovatel 2.7.2008 8:08

Re: Tolik demagogie najednou - to je síla!

Vše ostatní, včetně cen, zařídí kdokoli lépe než stát??  To jsem si tak ještě myslel, než jsem poznal soukromé podniky z vlastní zkušenosti. Majitele těchto podniků chod podniků vůbec nezajímá, mají své aktivity. Podniky řídí správci  (manageři) a majitele zajímá jenom to, aby dostali svoje peníze. Nejvíce se to podobá vztahu feudála ke svému panství. Provoz, efektivita a vztahy zaměstnanců se nijak neliší od socialistického podniku. Vy asi nemáte tušení, jak je zde všechno vylhané, nahrané, předstírané. Stát jistě okrádá občany z jejich daní, ale pojímá mě hrůza z toho, do jaké dokonalosti dovádějí okrádání zaměstnanců i zákazníků soukromníci. V oblasti zdravotnictví končí legrace.  

jkotek 2.7.2008 10:22

Re: Absurdní jako soukromé a tržní soudnictví

Soukrome a trzni soudnictvi FUNGUJE a funguje LEPE nez to statni. Firmy mohou a rady vyuzivaji sluzeb soukromych arbitru kteri rozhoduji spory. S vyrokem arbitra musi dopredu dobrovolne souhlasit obe strany sporu a arbitr rozhoduje mnohem rychleji nez jakykoliv soud. Ke spokojenosti obou stran sporu protoze firmy vedi, ze cas jsou penize.

Pozorovatel 2.7.2008 10:44

Re: Re: Absurdní jako soukromé a tržní soudnictví

Sám jistě víte, že se jedná o velmi úzkou a specifickou formu sporů, tak specifickou, jako třeba rozhodčí ve fotbale. To nebyl dobrý příklad pro soukromé a tržní soudnictví.

Roman 2.7.2008 0:31

Proč by se každý měl zajímat o cizí zdraví?

nevím snad o nikom kdo by neměl rodinu, přátelé, známé (pokud nemá tak to bude asi chyba na jeho straně) a ti mu snad můžou pomoci s financováním léčby ne?? tento případ má také význam v utužování mezilidských vztahů (když vám někdo zachrání život vykašlete se na něj? nebo budete riskovat že vám potom taky nepomůže? samosebou s celým okolím) solidarita "někomu cizímu" ztrácí možnost zpětné vazby a vyvolává dojem že je zadarmo

kamil 1.7.2008 23:56

pane kinkore-jste pomatenec,který je zaslepen teorií,která nemá ve světě obdoby-lidé vám podobní by měli být zavřeni do ústavu pro choromyslné

Ladislav N. 2.7.2008 0:04

Re:kamil IP: 89.203.170.xxx

Do izolace pro blby by měli zavřít tebe a podobné parazity, nebo ještě lépe - na neobydlenou planetu, abyste si tam vy, paraziti, mohli okrádat jeden druhého. ;-P

Jan 1.7.2008 22:24

Zhovadilý způsob uvažovíní

"Každý si zaslouží takovou péči, na kterou mu stačí peníze" tak nějak to řekl autor článku. Takže kdo má málo peněz, prostě umře. To ale zažene těch 80% obyvatel, kteří žijí od výplaty k výplatě do bezvýchodné situace. Mám li na vybranou žít x zemřít, bude mi demokracie a civilizované chování ukradené. A začnu se chovat extrémně: buď volba krajně levicové strany, která zaručí přežití všem nebo rovnou násilný převrat. Uvědomuje si autor článku, že jsou nemoci, které se dnes dají pohodlně léčit, ale za statisícové náklady? Že pojištění by stálo mnohem víc, než je schopna většina národa zaplatit? Teď jsou takové nemoci léčeny u VŠECH obyvatel právě díky vyšším příspěvkům lépe placených zaměstnanců a podnikatelů. Když budu mít vyhlídku, že v případě takového onemocnění umřu, začnu se chovat úplně jinak!! Kdyby mi zemřelo dítě, protože jsem neměl peníze na léčení a moje pojistka na to nestačila, odnesou to Kinkorové, bude mi všechno jedno. ;-€  Nechápal jsem chování Čechů po válce, čemu fandili. Kdyby mě čekaly Kinkorovité vyhlídky, je všechno jinak. Jsme křesťanská civilizace a solidarita s nemocnými je jeden z jejích základů. Kinkor jako by přišel z dob divokých Hunů. Americký systém, který v podstatě požaduje, není vůbec efektivní jak se pokouší tvrdit. Jak to, že bohaté USA mají nižší průměrnou délku života než mnohem chudší země? Je to právě Kinkorovitý systém zdravotnictví, který za to může. Přitom do zdravotnictví tam tečou obrovské peníze - NEEFEKTIVNĚ! Doufám, že se národ nedá oblbnout kinkorovitými deprivanty...

BOMBON 1.7.2008 22:31

Re: Zhovadilý způsob uvažovíní

aha, takze konecne je to tu - klasicke vydirani: date mi penize, nebo...

az se rozhodnete, ze to odnesou kinkorove (a jiste i dalsi liberalove jako ja), dejte vedet... ze bychom radeji zabili driv vas nez vy nas.... protoze o nicem jinem to neni - penize nebo zivot... a ja mam pravo se branit - penize dat nechci, zivot uz vubec ne...

a krestanskou civilizaci si do ust neberte -  krestanstvi s vydiranim a loupenim nema zase tak moc co spolecneho...

Ladislav N. 2.7.2008 0:06

Re: Re: Zhovadilý způsob uvažovíní

Komunisti nic jiného lidstvu zatím nenabídli. Jenom nedostatek všeho a nucené práce pro snazší život parazitů.Rv:-/

Ypsilon 1.7.2008 22:35

Re: Zhovadilý způsob uvažovíní

Kinkor vyznává spíš model čínský  či ukrajinský nebo nějaký africký....

BOMBON 1.7.2008 23:08

Re: Re: Zhovadilý způsob uvažovíní

vy nektery z nich dobre znate?;-)

Ypsilon 2.7.2008 0:02

Re: Re: Re: Zhovadilý způsob uvažovíní

O ukrajinském "modelu" poměrně dost  vím od kolegy Ukrajince, o čínském jen z medií.

Fafa: 1.7.2008 22:35

Re: Zhovadilý způsob uvažovíní

Jane, ovsem si taky uvedomte, ze Cesi po valce si pomohli k systemu, ve kterem se i nadalo zbytecne umiralo na lecitelne nemoci, jenom se o tom nesmelo mluvit.

Mephisto 1.7.2008 21:26

ptám se

Mě totiž prakticky to stejné napadlo už nedávno, a ... mám na to dosti rozporuplný názor. Ačkoliv člověk na jedné straně "cítí" že by to tak úplně v pořádku nebylo, nejsem schopen vymyslet jediný korektní argument, PROČ VLASTNĚ?!

Co by bylo konkrétně špatného na tom, kdyby zdravotní pojištění bylo dáno na roveň pojištěním proti všem ostatním negativním životním situacím? Když třeba někdo skončí po autonehodě na invalidním vozíku, a není pojištěný - kdo mu co dá? Kde je ta solidarita, kterou se tady všichni zaklínají? Když někdo vyhoří, a není pojištěný, zůstanou mu jen oči pro pláč. Kde je jaká solidarita? Kdo mu ten barák zaplatí? Proč nebujete I PROTI TOMUHLE??? Proč není povinné pojištění proti invaliditě, proti trvalé invaliditě, proti požáru, proč není povinné pojištění proti povodni, ... proč? A proč by teda mělo být povinné zdravotní pojištění?

Pepa Jetel 1.7.2008 21:36

Re: ptám se

Souhlasím, že by byylo vhodné dát zdravotní pojištění na roveň ostatním službám státu. Tedy aby stát zaplatil drahou léčbu, když jde o život, a paraleny a antikoncepci si pacienti platili sami.

BOMBON 1.7.2008 22:33

Re: Re: ptám se

vite, pepo, stat nic nema. kdyz rikate ze stat zaplati, pak realne zaplati odstatni spoluobcane. vy mate nejakou autoritu vlezt vam rovnopravnemu obcanu do penezenky?

Pepa Jetel 1.7.2008 22:54

Re: Re: Re: ptám se

Byla to zkratka - stát zajišťuje výběr peněz a pak za ně poskytuje služby. Pokud v této souvislosti chcete mluvit o tom, že někomu lezu do peněženky, vaše věc. Ale nevím, jestli se s vámi bude někdo bavit. Já ne, považuju to za ztrátu času.

BOMBON 1.7.2008 23:02

Re: Re: Re: Re: ptám se

no, ona s tim lezenim do penezenky to byla zkratka i ode me - vite, problem je v tom, ze lide maji nejakym zpusobem zafixovano, ze stat muze jednotlivce omezit vec nez muze jiny jednotlivec. a to podle me neni rpavda.

jiz v rimskem pravu platila zasada ze nikdo nemuze na jineho prevest vice prav nez ma sam. sta by tedy nemel mit moznost kohokoliv omezit vice, nez mate vy nebo ja jako jednotlivec.

proste jenom neplati, ze vic lidi ma vic prav. tedy aspon pokud se bavime o svobodne spolecnosti.

vzhledem k tomu, ze jeden vuci druhemu nemame osobne zadnou povinnost hradit jeho lecbu (s tim snad souhlasite?), pak vymahat tuto povinnost na jednotlivci nema mit moznost ani stat.

je mi lito, pokud to nezni dostatecne racionalne

Pepa Jetel 1.7.2008 23:10

Re: Re: Re: Re: Re: ptám se

To, co píšete, mi přijde jako cvičení v chytristice. Srovnávat společenské vztahy v civilizované společnosti se vztahy mezi dvěma individui je, zdá se mi, vedle. Nakonec i praxe mi dává za pravdu - solidární pojištění prostě funguje, a to snad ve všech civilizovaných zemích, a nemám pocit, že by si tento princip lidi nějak stěžovali, tedy kromě vás a Kinkora.

BOMBON 1.7.2008 23:22

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ptám se

nezlobte se, ale cim jinym nez vztahy mezi konkretnimi lidmi v dane spolecnosti jsou "spolecenske vztahy"?

ano, solidarni pojisteni funguje, i u nas. jenom nejak moc nevim o zemi, kde by fungovalo dobre. jiste, cim vice penez do systemu nalijete, tim lepe to nejak funguje..... ale to, ze neni hrozba nejake straslive krize uz zitra, vsak jeste neznamena, ze si nezadelavame na problemy v budoucnosti....

nicmene - myslim, ze ja i kinkor bychom byli docela radi, kdybyste nas z tohoto systemu uvolnili. vy vsichni ostatni, co jste spokojeni s tim, jak to funguje, nas jiste nebudete postradat.... a nebudeme na sebe muset vytahovat vsechny mozne argumenty v internetovych diskusich... ;-)

Pepa Jetel 1.7.2008 23:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ptám se

Pro mě za mě... Pokud nebudete využívat služby, neplaťte... Sjednejte si individuální smlouvy s poskytovateli zdravotní péče... S distributory léků... Ale měl byste to už nafurt, pokud byste se jednou vyvázal, už by nešlo jít zpátky.

Pepa Jetel 1.7.2008 23:37

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ptám se

I když na druhou stranu je možné, že tento systém může rozumně fungovat pouze tehdy, pokud se ho povinně účastní všichni... Obávám se, že pokud nepřesvědčíte dostatečné množství voličů, že váš pohled je správný, budete se muset solidárního zdravotnictví zúčastnit.

Fafa 1.7.2008 23:39

Nebude muset,

na Sumave uz nejsou draty. A otazka je, jestli system muze dlouhodobe fungovat, kdyz motivuje produktivnejsi cleny spolecnosti k odchodu.

Pepa Jetel 1.7.2008 23:50

Re: Nebude muset,

Motivuje k odchodu? Čím? Je to někde jiné?

BOMBON 2.7.2008 0:06

Re: Re: Nebude muset,

neni, bohuzel... vsude si nejak lidi zvykli, ze nejvyhodnejsi je nekoho pekne systemove okrast... a ty elity, ktere se na okradani (tedy spis loupeni) nejvice podileji, ty si to zase umeji zaridit, ze to dostanou zpatky..... to mate porad programy podpory toho ci onoho, danove ulevy, sem tam nejaka sikovna privatizace... proc myslite, ze statisticky (i kdyz bohatnou vsichni) bohatnou nejvice ti nejbohatsi? jsou nejblize u tisknuti penez, jejich pujcovani a prerozdelovani, u ruznych vladnich politik, ktere si sijou na miru...

pro velkopodnikatele totiz neni skoro nic lepsiho, nez socialni stat s "rozumnou vladou". rozumna vlada totiz vsechny doji co nejvic, aby moc nevyrostli, cimz (spolu s netarifnimi barierami) tem nejbohatsim zajistuji mizivy vertikalni pohyb ve spolecnosti (tzn. velkopodnikatele nikdo neohrozi, protoze zacit mu konkurovat nekde v garazi vam normami udelanymi presne k obrazu velkopodnikatele zakazou, uver dostanete za vyrazne horsich podminek a kdyz i pres to mate roupy, zdani vas az na krev). velkopodnikatel si pak samozrejme za drobny obolus ci vyhody "elitam" zajisti jak ony zminovane normy a netarifni prekazky, tak to, ze se jako prvni dostane k lizu....

to vse za radostneho hykani davu...:-/

Fafa 2.7.2008 1:04

Pepo,

v principu je to podobne, ale mantinely jsou u nas nastaveny prisneji nez jinde. O kousek niz jsem posilal ten vypocet zdravotnich nakladu ceske a americke rodiny s nadprumernym platem. Az do lonska nebyl v Cesku strop na zdravko a socialni pojisteni. Taky dane se zlepsily az velmi nedavno.  

BOMBON 1.7.2008 23:54

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ptám se

no, mne je jasne, ze se budu muset zucastnit... mne je dokonce jasne, ze kdyz se to bude vetsine zdat vyhodne ci prijatelne, tak me zabije... jenom se mi to nelibi.... :-/

s nikym nic dohadovat nebudu muset, sami prijdou, protoze chteji moje penize... narozdil od statu me ovsem nemaji moc donutit, abych jim penize prinesl sam - museji me presvedcit, ze je to pro me vyhodne... to stat nemusi...

ano, je hodne velka otazka, zda by system fungoval, kdyby nebylo koho dojit.... protoze stejne nejde o nic jineho, nez o diskusi o tom, kdo si zaslouzi vic moje penize...

snazim se presvedcovat aspon tady, nebot ambice byt politikem nemam a na presvedcovani na nejake vetsi platforme nemam cas, musim vydelavat, aby bylo o ci penize se hadat...;-)

Hledajíci 1.7.2008 21:36

Re: ptám se

A lidi, kteři zkrachují na všech stranách, se musí zasřelit, že ano? Aby neotravovali svojí přitomností ty  šťastnějši.