30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Naruby

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
52 21.8.2008 21:19

Re: Lepší řešení - dlouhodobý recept

Návrh je dobrý a logický. A proto jej Cvach Julínek nazve hloupostí, jako každý rozumný nápad. U něj prochází jen arogantní nápady a nové poplatky.nic co by skutečně ušetřilo. Všimly jste si, že některé nemocnice jsou opět v dluzích. Proč asi?????

52 21.8.2008 21:16

Lékaž léčí,lékarník vydává léky a Cvach Julínek ze zdravotnictví dělá bordel.

Né vždy jde jen o poplatek. Tady jde o logiku a praxi. To co Cvach Julínek navrhuje je z oblasti de....... a už začínám chápat proč dělá ministra a né lékaře.

52 21.8.2008 21:13

Morálka, ta lékařům již chybí, Julínek je za lidskost chce pokutovat.

Hamty hamty,nová zásada soukromých lékařů. A proto stratily u mnohých důvěru. Problém je, že jiní nejsou a tak většinou držíme hubu. I když jich máme plné zuby. Julínek vytvořil fantastické vztahy, lékaři už vydí v pacientech zdroje příjmů a né nemocné a pacienty vydí v lékařích "vyžírky"ke kterým stejně musí, protože jiní nejsou a pokud by se přece jen chtěl některý ofdhodlat léčit a nepbrat všimné, tak jej Julínek Cvach, přes poskoky zdravotních pojištoven potrestá. A bud me upřimní, ani lékař nemusí být vždy hrdinou, je také člověkem. Škoda, že se nechá tak Cvachem oblbnout.

52 21.8.2008 21:07

Re: hrůza od ODS a JUlínkovy deformy.

To se skutečně ptáte, nebo rozumně konstatujete? Praxe dává za pravdu tomu druhému. Pokud však nepatříte k té skupině, která na těch,hloupostech, jak jste to sám nazval, vydělává. Pak chápu,že podporujete opak,rozpor s praxí a realitou.

52 21.8.2008 21:04

Re: Jednak to není nápad Julínkův a jednak mám dotaz

To právě udělejte Vy. Mimochodem, patříte do skupiny poskytovaltelů, nebo pacientů, pak by se mnohé vysvětlilo.

52 21.8.2008 21:02

Re: Pane doktor Kiliáne,

nesouhlasim s Vámi,ani lékaři nejsou scxhopni obsáhnout všechny oblasti, tak je nesmysl aby se odborníkem stal lékárník.Na tuto hloupost může přijít jen ten deformátor Cvach Julínek.Přemýšlejte. Také si necháte postavit dům architektem, protože jeho návrh domu je pěkný. Kdepak budete hledat odborného stavitele. Tak npopírejte sám sebe.

nepolitik 20.8.2008 15:37

Pane doktor Kiliáne,

jnapsal jste "Svazovat výdej léku s vyšetřením pacienta lékárnou mám za bisarní nesmysl." Jak byste se tvářil kdyby někdo napsal: "Pacient potřebuje vyšetření poliklinikou." Podle mne pacient potřebuje vyšetření konkrétní osobou, tedy lékařem nebo lékárníkem. Dnes už jsou lékarníci většinou také doktoři, i když trochu jiné specializace než Vy, tak je tolik nepodceňujte.

nepolitik 20.8.2008 15:32

Jednak to není nápad Julínkův a jednak mám dotaz

Co budete dělat v případě, že si zapomenete doma nitroglycerin a budete ho nutně potřebovat, ale lékárník Ví¨ám ho nesmí bez receptu vydat? Budete nadávat jaký je Julínek blbec, že to nedovolil? Přečtěte si ten návrh co dostali lékaři k vyjádření a potom mluvte.

MUDr Jiří Kilian 20.8.2008 8:15

Re: Re: Re: Re: Lepší řešení - dlouhodobý recept

A nemyslíte, že by bylo výhodnější, aby doktor, který Vás léčí, vyhodnotil tu potřebu kontrolních vyšetření a podle toho Vám dal různou dobu platný recepůt, třeba i jakousi permanentku na rok ?

Co je logického na tom, že lékař Vám může napsat recept platný nejdéle třiu měsíce, kdežto lékárník pak může po šesti měsících  vyhodnotit Váš zdravotní stav a zahájit další tříměsíční léčení ? Co je na tom výhodného ?  Když přijde na věc, tak nakonec ten doktor může být jen rád, Vy si léky  k o u p í t e   ( tedy ze svého zaplatíte) v lékárně, jemu se poníží regulace za praescribci,  Pro doktora je to bezvadné a jestli to pacientio budou poidporovat tak vehzementně jako Vy,  pak jistě jejich věc a doktorů zbytečná starost.

MUDr Jiří Kilian 20.8.2008 8:10

Re: Re: Re: Lepší řešení - dlouhodobý recept

Takže něco se dělá špatně a tak namísto to spravit, uděláme to ještě hůř, že.  A když už  píšete trochu mimo princip věci, tak budiž : Proč tedy do té ordinace míříte, když se Vás akorát zeptá a dostanete recept.:-D Ale vážně : Nejde přeci jen o to, zda léky zabírají.

Bianca 19.8.2008 15:11

Re: Doktorské čekání na podzimní plískanice

Mila Eulalie, Vas pocit je zcela mylny, ja naopak vim (z vlastni zkusenosti), ze k zadnemu ubytku v me ordinaci (ambul. spec.) nedoslo, obdobne jako u kolegu a stale jeste provadime vice vykonu, nez jsou ZP ochotny zaplatit a limity a regulacemi nas nuti  tyto vykony konat na nase naklady.

Tech 30 Kc vsimneho tez s bidou pokryje ztratu z poklesu hodnoty bodu zavedene panem ministrem Julinkem v souvislosti s vyberem onech poplatku.

 jo, nez neco napisete o necem, s cim nemate vlastni zkusenosti, tak se alespon poptejte tech, kteri ty zkusenosti maji, jinak...

Bianca 19.8.2008 15:03

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak autor ví,:

No, skolitelem jsem primo nebyl, ale vezte ze jsem pracoval na salech - porodnich, gynekologickych a chirurgickych nekolik let,slouzil jsem na ARO, jezdim na ZS... O opaku nehodlam nikoho presvedcovat.

AndyO 19.8.2008 9:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak autor ví,:

s osobními poznámkami jste začal vy, proč, to nevím, zřejmě v sobě máte agresivity také dost. Nikdo vás nenutil do debaty vstupovat. O měření tlaku jste nenapsal nic, vaše "diagnozy" mne nijak zvlášť nezajímají- takových jako vy, co si hrají na psychiatry je tu asi sto. Myslím, že bude jednodušší, když budete dál "sledovat" a oslovovat mne jen v případě, že budete mít něco k tématu diskuse.  

alexius 19.8.2008 8:54

Další Julínkův geniální nápad ... !?

 Takže můj kardiolog je úplný nýmand, jeho několik atestací je mu na nic. Lékarník ho dokonale nahradí, výborně, jste ještě větší blbci než  jsem si myslel. 

Lída 19.8.2008 8:45

Re: Re: Re: Re: Re: Hmm

Máte pravdu, vydávání léků lékařem by leckde taky pacientům dost pomohlo.

Lída 19.8.2008 8:43

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak autor ví,:

Jé pane doktore, to byste se divil, jak v některých dia ambulancích diabetolog vůbec nedokáže poradit rodičům s kompenzací diabetika:-/. Zářný příklad je dokonce i léčebna Mánes v Karlových Varech.

Lída 19.8.2008 8:40

Re: Re: Re: prosba

Je spousta lidí, které přijde levněji si léky koupit za své než kvůli nim jet k doktorovi, ztratit půl dne času a teprve pak si pro ně jít do lékárny.

Lída 19.8.2008 8:36

Re: Re: Re: Lepší řešení - dlouhodobý recept

Přesně tak. Tahle možnost je velice výhodná pro zaměstnané lidi, kteří se léčí s nějakým chronickým problémem dlouhodobě. A takových je spousta.

katango 19.8.2008 8:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak autor ví,:

Už delší dobu sleduji diskuse na NP a vy se v nich projevujete opravdu dosti agresivně.Což jste potvrdila.Ještě že jediná možná agrese je tady verbální.

A.D. 19.8.2008 8:13

Re: Re: Lepší řešení - dlouhodobý recept

Jenomže u mnoha dlouhodobých nemocí to "vyšetření" vypadá asi tak, že se mne lékař zeptá, jestli nemám potíže, já odpovím, že ne a dostanu recept. A není to žádné zanedbání péče, léky budu potřebovat už napořád a dokud zabírají, není důvod cokoli měnit. A kdyby zabírat přestaly, věřte tomu, že bych do ordinace zamířila zcela dobrovolně a ráda!

MUDr Jiří Kilian 19.8.2008 7:00

Re: hrůza

Nikoli, já jsem psal o návrhu, který ve shodě se zákonem připravil SÚKl a dává ho k vyjádření.

Homolka tobolka 18.8.2008 23:38

hrůza

doktore,chcete snad naznačit,že Ministr zdravotnictví ČR MUDr.Tomáš Julínek,člen ODS,vymyslel blbost?Že člen vlády vymyslel blbost?Že vláda premiera Topolánka vymýšlí blbosti?

AndyO 18.8.2008 23:02

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak autor ví,:

co se dětí týče naprostý souhlas, já zas psala o dospělých, děti mne ani nenapadly:))  Ale je fakt, že by různí rodiče mohli mít pošetilé nápady kurýrovat děti se závažnými chronickými chorobami sami.

MUDr Jiří Kilian 18.8.2008 22:50

Re: Re: Re: Re: Re: Jak autor ví,:

IZIP nejde využít, není s to obsáhnout všechny občany republiky.

Já pacientům ( a zejména jejich zastoupení) důvěřuji, vždyť i proto jsem s to ukončit llůžkovou péči a nechat je v péči ambulantní. Stovky dětských diabetiků dokážou řídit insulinoterapii, ale pod dohledem, nedovedu si představit kontrolní vyšetření méně častá než jednou za tři měsíce jako dostačující.  Měřit TK lze, hodnota sama není určující pro způsob léčby. 

Podstatné je ale něco jiného :  návrh předpokládá provádění výkonů, které náleží do lékařské péče, lékárníkem.  To je vskutku nedobře zvolený způsob péče a měl by být státem požehnaný jako správný.  Péče o dospělé je mi lhostejná a ať se starají jak chtějí, třeba jako jeden tu přespěvatel, který se léčí dvacet let bez lékaře sám a správně předpokládá, že si nikdy nevyléčí. Předmětem mého zájmu je zdravotní péče, poskytovaná dětem. Návrh v tomto ohledu je benevolentní jen proklamací, že budou nějaké výjimky pro děti. mám to za chabé ujištění.

AndyO 18.8.2008 22:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak autor ví,:

a abychom nebyli osobní a jen se nehádali- zajděte za libovolným obvodním lékařem a nechte si změřit tlak.  Je velmi pravděpodobné, že pak pochopíte, co a proč jsem napsala o znalosti měření a třeba se pak přestanete cítit dotčen.

AndyO 18.8.2008 21:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak autor ví,:

tak to vám připadá chybně. Obávám se, že k psychiatrii máte blízko spíš jako pacient.

katango 18.8.2008 21:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak autor ví,:

No,obávám se,že s vámi nelze diskutovat.Připadá mi,že všechny lékaře považujete apriorně za blby a nedouky.Jako psychiatr si říkám,že z vás mluví echt mindrák.Neklesejte na mysli,se vším se dá něco dělat.

AndyO 18.8.2008 20:52

Re: Re: Re: Re: Jak autor ví,:

tak to se omlouvám, vážně jsem to nepostřehla.

Nechce se mi ten návrh číst, dám na váš úsudek.

Mně osobně by se líbila varianta stálého, odvolatelného receptu. Rozhodně jsem pro IZIP, který by šel využít. Existuje mnoho pacientů, kteří si pro léky chodí, aniž by byli vyšetřeni nebo pro ně posílají příbuzenstvo...kdykoliv jsem v čekárně ( což je v poslední době velmi často), tak tam takoví přijdou  minimálně tři. Leckdo to má i k lékaři daleko, lékárna je blíž a pokud jsou stabilizovaní a jen potřebují své léky...nemusíte pacientům důvěřovat, ale koneckonců desítky tisíc diabetiků i ve vysokém věku řídí své inzulínové dávky, naučili se to a zvládají to...proč by si například nemohli monitorovat svůj TK po určité období sami? Pokud je někdo hypertonik dvacet let, už ví, kdy je kontrola třeba a nemusí snad lítat k doktorovi nejméně čtyřikrát do roka.

Eulalie 18.8.2008 20:06

Doktorské čekání na podzimní plískanice

Z diskusních příspěvků,

především údajných lékařů, mám pocit, že už na vlastní kůži pocítili úbytek

pacientů. Teď jim zřejmě jde hlavně o to, aby jim neutekl ještě ten zbytek,

který jim nosí 30 Kč všimného.

AndyO 18.8.2008 20:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak autor ví,:

pokud ten lékař Bianca fungoval jako školitel lékařů  po celé republice včetně Slovenska v resuscitaci, pracoval na ARO i sálech, jakož i na odděleních, pak možná ano. Mohl tedy Bianca bez problémů paní magistru přesvědčit o opaku.