21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Naruby

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Bianca 18.8.2008 11:58

Re: Re: Re: Jak autor ví,:

Jo, subjektivne se Zeme tez po staleti zdala placata...;-) Kolik tech lekaru jste videla celkem? Pouzivali vsichni stejnou metodu? Stejny pristoj? Treba jste mela jen smulu ci stesti (dle  uhlu pohledu).

AndyO 18.8.2008 11:53

Re: Re: Jak autor ví,:

to subjektivně vím, za třicet let jsem viděla tak dva, kteří to dokázali udělat přesně a správně.

Taxator 18.8.2008 11:52

Re: Re: Re: mate castecne pravdu

S doktorem souhlas, ale to rozházení KT a vydávání např. Moduretiku či dalších + či - podle okamžitého stavu Kt - uznejte, není to výplod vysokého tlalu nitrolebního? Doporučovala se trepanace, aby ty komprimované myšlenky mohly ven.

Bianca 18.8.2008 11:45

Re: Re: Re: mate castecne pravdu

Ti, kteri pujdou do lekarny bude tedy automaticky nenormalni?;-)

Bianca 18.8.2008 11:43

Re: Re: Re: Re: myslím si,že to není žádné pokusnictví

A kolik z nich ma cas ho uplatnovat? Kolika z nich se to vyplati?

R.Jerevan 18.8.2008 11:40

Re: Re: Nevloudila se chyba?

Opravujeme - nejedná se o lékárny, ale o mlékárny a nejedná se o tlak krevní, ale střevní.

Bianca 18.8.2008 11:40

Re: Re: Nevloudila se chyba?

No, jen aby pak neskoncili za katrem:-))

Bianca 18.8.2008 11:39

Re: Jak autor ví,:

A to objektivne vite nebo si to jenom myslite? Delal(a) jste snad nejaky pruzkum, setreni... ohledne spravneho mereni TK v ordinacich, vcetne tech internich a kardiologickych? 

Léčitel 18.8.2008 11:39

Re: Nevloudila se chyba?

A aby to bylo přesné, tak jedině katetrem...

Bianca 18.8.2008 11:36

Re: Re: Re: Re: Re: myslím si,že to není žádné pokusnictví

Ten postup se hodnoti az v pripade pochybeni. Jedna-li lekar tak, jako Vase pani doktorka nebo jako lekar maminky Vaseho manzela, je na lekari. At tak ci onak nese za sve konani, takove ci onake, odpovednost.  Vezme-li si "na triko" rozhodnuti s tim, ze  mu k tomu rozhodnuti postacuje jedno mereni za 3 mesice, jsou dusledky onoho rozhodnuti na nem. A pak, nemocny se u nas stale (nez akceptuje chystanou rizenou peci)  muze svobodne  rozhodnout, zda se sveri do pece lekari, ktery mu doporuci, domácí měření, ba dokonce i tlakomer zapujci a  naměřených hodnoty s nemocnym konsultujenebo lekari, ktery další léky predepisuje (davat nemuze)  jen na základě jednoho měření.

Mimochodem, ono s tou peci to neni vzdy tak jednoznacne. Jeden muj kolega, PL, mi sveril, ze nekteri nemocni od nej neodesli k jinym lekarum nikolivek pro nedostatek pece, ale prave proto, ze ty nemocne chtel vysetrovat, v ordinaci je svlekal, zval si je na kontroly.... proste ty nemocne zdrzoval. Oni chteli vydat jen recept mezi dvermi. To vsak kolega, prave pri vedomi sve odpovednosti odmital.... 

AndyO 18.8.2008 11:28

Jak autor ví,:

Jak autor ví,:

Autor: doktor IP: 90.176.210.xxx Datum: 18.08.2008 08:40

správné změření krevního tlaku (a nejen u dětí) je umění, procedura, kterou v žádném případě nelze provádět na ulici. Ten zvrhlý návrh je jen dalším projevem úchylného myšlení arogantní Julínkovy party.

Naprosto souhlasím s tím, že pokud je návrh skutečně takový, jak ho prezentuje dr.Kilian, pak je to blbost non plus ultra, ovšem současně musím upozornit "doktora", že má pravdu a měl by ji šířit mezi lékařským stavem, nejméně 80% lékařů a sester včetně těch na interních a kardiologických ambulancích správně změřit tlak neumí.

Bianca 18.8.2008 11:25

Re: Re: Re: Re: Re: myslím si,že to není žádné pokusnictví

OK, klidne koukejte. Pro zacatek bude stacit, kdyz nas budete, obdobne jako ty, kteří opravují střechu, montují vodovod, vedou a zapojují elektřinu..., platit.  

Lída 18.8.2008 11:16

Re: zařazené skupiny

A navíc je tam ještě podmínka lékařského předpisu před nejméně 6 měsíci, takže trvale bez návštěvy lékaře se stejně nikdo léčit nemůže.

Janík 18.8.2008 11:07

Re: Re: mate castecne pravdu

Pane Taxatore, vaše úvaha předpokládá pacienta robota -  pak je odkaz na kmity na místě, nebo hlupáka. Normální pacient půjde k doktorovi a výjimečně do lékárny. 

Alda 18.8.2008 11:06

zařazené skupiny

Na tomto místě jsou oba seznamy pro výdej s omezením, tedy ten pozitivní i negativní podle ATC, je to v návrhu k připomínkování. http://www.sukl.cz/uploads/Registrace/OTC_s_omezenim/OTC_o_omez_lekari.pdf

Uvolnění pro výdej s omezením u antihypertenziv se v návrhu týká pouze velmi úzké skupiny za jasných podmínek. Na negativním seznamu jsou např. betablokátory, blokátory Ca kanálu, látky ovlivňující renin-angiotensinový systém.

realista 18.8.2008 10:59

Re: Re: Re: myslím si,že to není žádné pokusnictví

podtrhuji, zvýrazňuji naprostý souhlas, ale kolik lékařů takový "placebo potenciál" má

Jára Cimrman 18.8.2008 10:55

Nevloudila se chyba?

Nebudou měřit krevní tlak v mlékárnách?

challenger 18.8.2008 10:55

Re: Jak autor ví,

mnoo, tenhle argument bych příliš nevytahoval, protože TK v drtivé většině skutečně měří sestra a podle mého názoru je to tak správně. V samotné proceduře měření TK přece rozhodnutí o podání antihypertenzní medikace není. Vy musíte mít ke správné léčbě ještě celou řadu anamnestických údajů a celkové fyzikální vyšetření, měl byste mít alespoň RTG plic, abyste posoudil, zda je srdce zvětšeno či nikoli, zda pacient selhává či nikoli, zda je tep spíše pomalejší (ukazuje na zvýšenou periferní resistenceú, či zda je rychlejší (ukazuje na hyperkinetický typ HT), měl byste mít k dispozici močový nález, abyste mohl zjistit bílkovinu v moči, měl byste si aspoň poslechnout karotidy, zda tam není šelest, aby hypertenze nebyla pouze zpětnovazebným symptomem nízkého průtoku krve v této obolasti a mnohá další. Měření TK je přece pouze jeden z mnoha údajů, které ke správné léčbě hypertenze potřebujete. Toto lékárník není schopen poskytnout a ani na to není vzdělán. Podobné majstrštyky jednoznačně ukazují, že úředníci na MZ jsou prachsprostí diletanti.

Já bych se výše uvedeného opatření nebál, i když bude zavedeno, protože pro lékaře nepředstavuje žádnou konkurenci. Nesprávná léčba nakonec pacienty deterministicky dostane tam, kde je chcete mít vy. A vy navím můžete dělat drahoty - "když jste se nechal léčit o lékárníka, tak to bude stát víc, nebo si běžte za ním".

František I. 18.8.2008 10:51

Re: Re: Re: Re: myslím si,že to není žádné pokusnictví

Páni doktoři, asi si neuvědomujete, že kolegové farmaceuti musí studovat pět let, aby svoji profesi zvládli. Na vaši profesi bohužel po několika smutných zkušenostech jsem nucený hledět bez pozlátka. Ne tak dávno mne rozesmála statistika z jedné relativně méně rozvojové africké země, kdy o podíl vyléčených se dělili šamani a doktoři téměř rovným dílem 50:50. O látkách či lécích a jejich účincích na lidský organizmus vědí farmaceuti neskonale více než doktoři. Konečně donedávna si mnoho farmaceut vyráběli téměř na koleně. Navíc jsem díky poslední příhodě, kdy doktůrek letmým pohledem shlédl postižené nohy, kamaráda, kterého jsem dovlekl do ordinace. Doporučil mu, aby hledal ošetření v místě bydliště, přestože mu bylo řečeno, že se tam dotyčný ani náhodou zdržovat nemůže, shrábnul jůlínkovné a předepsal cosi za 180 Kč. Paní magistra poté, co si prohlédla nebožákovy nohy, zamumlala cosi jako Panebože, to je vůl, čímž myslela nejspíše oba protagonisty, a dala příteli na výběr. Naštěstí si vybral její terapii, navíc o stovku lacinější. V současné době je jeho exém v mnohonásobně lepším stavu, takže meducína funguje. Bohužel se na vás, milí pánové, musíme koukat stejně jako na ty, kteří opravují střechu, montují vodovod, vedou a zapojují elektřinu a stejně tak kontrolovat výsledky jejich práce. Někdy není od věci se pozeptat i farmaceuta.

Lída 18.8.2008 10:51

Re: Re: Re: Re: myslím si,že to není žádné pokusnictví

A mohl by být lékař potrestán za špatný postup, kdyby se choval tak jak píšu? To dost pochybuji, když se to tak běžně dělá. Mimochodem, podle mě jedna hodnota za tři měsíce stejně moc o tlaku pacienta neříká bez ohledu na to, jestli ji naměří lékař nebo lékárník. Proto taky dneska rozumný lékař doporučí spíš domácí měření a konzultaci naměřených hodnot. Naše paní doktorka za tím účelem tlakoměr dokonce půjčuje. Ale třeba manželově mamince skutečně lékař dává další léky jen na základě jednoho měření.

challenger 18.8.2008 10:47

Hmm

podle mě je jedno měření TK za nestandardních podmínek ve frontě v lékárně zcela zbytečné. Pokud chtějí lékárníci prodávat antihypertenzíva ve volném prodeji, ať to dělají bez této zbytečné šarády, pokud najdou své zákazníky, kteří si ty léky koupí. Souhlasím, že každý pacient je odpovědný sám za sebe a za to, jakého lékaře si vybere, popřípadě svěří-li svůj život a zdraví lékárníkovi.

Pokud však provedou vyšetření, měli by o tom vést patřičnou lékařskou dokumentaci, aby bylo zpětně dohledatelné, zda při svém vyšetření postupovali správně. U pacienta, který má kupříkladu zúžení karotidy může být podání nevhodného léku snižující tlak zcela fatální, mělo by tedy být jasné, že se lékárník zrovna tak jako lékař musí vystavit příslušnému riziku stáhání za neoprávněně provedenou péči. Ať si lékárník sám promyslí, zda mu riziko kriminalizace, popřípadě občanskoprávního vyrovnání za to stojí.

Dále, zrušme tuto povinnost u lékařů, když nemusejí vést lékařskou dokumentaci lékárníci bez diplomu, proč by ji měli vést lékaři s diplomem? Dále zaveďme vydávání léků přímo v ordinacích. Konkurence se zvýší a lékař může velmi dobře navýšit své příjmy o marže za výdej nebo prodej léků. Je přece krajně nevhodné honit chudáky nemocné pacienty po frontách v lékárně, když můžeme lék pacientovi pohodlně a se vším komfortem vydat sami v ordinaci.

baci 18.8.2008 10:44

možná

možná že předbíháme,asi bychom si měli přečíst následující http://www.sukl.cz/vydej-lecivych-pripravku-bez-lekarskeho-predpisu-s-omezenim

baci 18.8.2008 10:30

Re: Re: myslím si,že to není žádné pokusnictví

Milý Kili,vidíš v tom se trochu lišíme,rovnoprávností já myslím že pacientovi je vše vysvětleno ,je poučen o kladech a rizicích navrhnutá rada a je jen na pacientovi zda se rozhodne pro lékařův postup.Vylučme samozřejmě akutní stavy.Ze zkušenost vím,že pacient,kterému jsem vše vysvětlil jak plus tak minus většinou na léčbu reaguje lépe.V jedné věci bych snad souhlasil a to již napsal pan prof.Vondráček -pacientovi se má po rozhovoru s lékařem ještě před léčbou ulevit.On to nazývá ,že každý lékař musí míti "placebový potentiál"

Bianca 18.8.2008 10:21

Re: Re: Re: myslím si,že to není žádné pokusnictví

OK, pak at za sve rozhodnuti ovsem nese lekarnik  stejnou miru odpovednosti, jakou by v tomto pripade nesl lekar.

Veselý 18.8.2008 10:17

Re: Re: Jde jen o peníze

Já neříkám, že lékaři se mají zrušit, spíš jde o to, aby v jasných případech měl občan možnost získat lék jednodušším způsobem.

Lída 18.8.2008 10:15

Re: Re: myslím si,že to není žádné pokusnictví

Ale když přijde dlouhodobý pacient k lékaři pro léky na tlak, lékař mu změří tlak a když je v pořádku a pacient si na nic nestěžuje, tak mu předepíše totéž na další období. Neslyšela jsem, že by to běžně probíhalo jinak. Tak nějak nevidím velký rozdíl v tom, když to měření proběhne v lékárně a při správných hodnotách tlaku vydá lékárník rovnou stejný lék.

tomáš 18.8.2008 10:15

Re: Re: Jde jen o peníze

že se lékař snaží v zájmu pacienta a ne v zájmu svém a že peníze nejsou vždycky všechno, co je k tomu motivuje.

Pane doktore, nenechte se vysmát. Jistě jsou i tací lékaři - a já doufám, že jich je většina - ale z vlastních zkušeností, zkušeností členů své rodiny a přátel, Vám mohu sdělit, že zajít si k tomu lékárníkovi je často lepší, než ztrácet čas návštěvou lékaře. S takovou arogancí a sebestředností se člověk setká snad jen u politiků. Ale jak říkám, snad je to jen špatná zkušenost, nikoliv skutečný obraz lékařského stavu. I když s postupem času a dalšími a dalšími zkušenostmi .... Nevím, nevím.

MUDr Jiří Kilian 18.8.2008 10:11

Re: Re: S lékárníky mám ty nejhorší zkušenosti.

No a o ty léky na p předpis právě jde, tedy o to, že některé z nich se stanou volně prodejnými s omezením, které spočívá v tom, že lékárník prvně provede výkony, které náleží do lékařské péče.

MUDr Jiří Kilian 18.8.2008 10:09

Re: Re: Re: Re: jde jen o peníze

:-)ú) správněR^:-D