3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
historik 10.8.2009 16:04

Re: Podívejte pane Cikrt

Nechci. Ale písemný rozkaz k omezení drahé léčby neprspektivních(starých) osob vydal jenom  ministr Rath. A faktem je, že za ministra Julínka jsem tu drahou léčbu absolvoval a žiju. Na léčbu toho nebo  onoho se pořádají sbírky i jinde než u nás. Ale to jsou případy mimořádných nemocí, stojící nmoho milionů.

Smidra 10.8.2009 16:38

Re: Podívejte pane Cikrt

no a to mne prave pekne s.ere! mozna, kdyby pojistovna mela min honosnejsi palac, tak se muze vylecit o par lidi vic.

historik 10.8.2009 18:24

Re: Podívejte pane Cikrt

Ano. V tom máte pravdu. Jenomže pojišťovny mají na režiji povolené určité procento z vybraných peněz. Kolik to je neuvádím, protože nevím. Snížením toho procenta by se opravdu dalo ušetřit na léčení dalších nemocných. Ale stejně tak by se dalo, a dalo se díky těm 30Kč, ušetřit zbytečně vyhozené peníze za paralen na předpis. Takže ušetřit se dá. Jenomže, dle občanů, se má šetřit jinde než u nich samotných. To dokázal výsledek 13:0 v krajských volbách. A jak už jsem psal, možná ČSSD volil i ten řidič, co teď  vysoudil 7000Kč za díru v silnici. Ta díra by možná nebyla, kdyby hlasoval pro těch 30Kč.

H.K. 10.8.2009 18:07

Re: Podívejte pane Cikrt

Pokud někdo potřeboval dialýzu po padesátce za komunistů, tak ji nedostal a nechali ho  umřít. Samozřejmě pokud byste nebyl  komunista.

Dolly 10.8.2009 15:59

Re: Podívejte pane Cikrt

Přeji Vám poskytovanou péči, prostě máte štěstí na lokalitu. Rozvádění není nutné, stačí abyste si přečetl v tisku problémy s farmaceutickými firmami, pochybení v léčbě, financování nemocnic obecně, vybavení obvodních zařízení atd. Udělejte si výpočet, kolik zaplatíte na zdravotním pojištění za cca 40 aktivních let a nutně Vám musí vyjít, že za ty peníze všech lidí, kteří to pojištění dodnes zaplatili by to zdravotnictví muselo být celé ze zlata. Tak kde jsou ty prachy? I kdyby z těchto slov bylo jen 25% pravda, pak je to průšvih. Přeji Vám, abyste neduhy vyléčil a tím se mohl trochu více porozhlédnout.

Pete Brich 10.8.2009 16:50

Hlavně Váš zlatý mozek může produkovat takové nesmysly. Nebo jste mladá a nepamatujete se, že za bolševika, když obvoďák měl rtuťový přístroj na měření krevního tlaku, tak chodil s nosem nahoru.

Dnes musí ministerstvo zasahovat do toho, která nemocnice jakou specializovanou léčbu má provádět. A zdravotnický personál má podstaně vyšší platy. Tam zmizely všechny ty prachy. A to je v pořádku.

PB

Minutus 10.8.2009 17:44

Re: Hlavně Váš zlatý mozek může produkovat takové nesmysly. Nebo jste mladá a nepamatujete se, že za bolševika, když obvoďák měl rtuťový přístroj na měření krevního tlaku, tak chodil s nosem nahoru.

Znám obvoďáky, kteří zkusili ten digitální a z důvodu spolehlivosti se vrátili ke rtuťovému. No a ne že bych chtěl hájit bolševika, ale rtuťový tlakoměr měl každý doktor. Tedy nejméně od sedmdesátých let.

historik 10.8.2009 16:56

Re: Podívejte pane Cikrt

Ano. Když se v kapitalismu něco podaří tak je to náhoda. Když se něco pokazí, tak je to pravidlo. Vážená Dolly. Já byl i v tom obvodním zařízení. A taky spokojen. A když jste u toho počítání. Víte kolik stojí třeba nějaká operace? A kolik jsem za 40 let zaplatil? No, s 1500 Kč  v roce 1967, kdy jsme začal vydělávat až po 4000 Kč v osmdesátém devátém toho až tak moc nebylo. Teprve potom to bylo už víc. Pravda, tehdy bylo "všechno  zadarmo". A také to tak vypadalo. Zdravotnictví by z těch zaplacených muselo být celé ze zlata? Tak si to spočítejte, kolik se zaplatilo. A také si spočítejte, kolik stálo léčení těch platících i neplatících lidí. Možná se budete divit. Pojištění j totiž solidární. Já jsem možná, spíš asi, nezaplatil tolik, kolik moje léčení stálo a doufám, že ještě bude stát. To doufání myslím tak, že ještě budu pár let žít. Vy jste třeba úplně zdravá, tak jste tam dala mnohem víc než dostala. Ale tak už to bývá. Proto je zdravotni pojištění solidární. A co se týká toho porozhlédnutí. Mohl bych vám to oplatit a poradit vám důkladnější porozhlédnutí. Já jsem porozhlédnutý docela dost.

Minutus 10.8.2009 17:52

Re: Podívejte pane Cikrt

Teď vás vůbec nechápu. Jakože přesto všechno jste odpůrcem solidárního pojištění? Kolik jste zaplatil, to se díky inflaci tak jednoduše nedopočítáte. Já platím asi trojnásobek průměru. měl jsem štěstí, vydělávám víc. Ale jen díky tomu, že jsem členem této společnosti, ne třeba Ukrajinec nebo Ind. Takže ostatním taky něco dlužím. No až budu starší, třeba si to za jednu větší operaci vyberu. není to dohromady zase tak moc peněz. Pokud to pojistné ovšem nerozkradou velcí žraloci, které tu pan Cikrt hájí.

A jestli se platí moc nebo málo? ČR 7,5% HDP, průměr zemí OECD 8,6% HDP a USA kolem 15% HDP, pokud se nemýlím. Obrázek si udělejte sám

historik 10.8.2009 18:56

Re: Podívejte pane Cikrt

Dobrý příspěvek. Jenom marně pátrám, kde jsem napsal, že jsem odpůrcem solidárního pojištění. Jestli jste to někde v mém příspěvku našel, tak se omlouvám za špatné vyjádření. Já rozhodně nejsem odpůrcem solidárního pojištění.

Minutus 10.8.2009 19:50

Re: Podívejte pane Cikrt

Omlouvám se, nebyl jsem si jist. Proto jsem byl zmaten.

Kajan 10.8.2009 14:47

Lékaři nesmějí být středobodem zdravotní reformy ! Musí jím být občan České republiky, respektive klient systému !!! Dzp.

Minutus 10.8.2009 15:50

Re: Lékaři nesmějí být středobodem zdravotní reformy ! Musí jím být občan České republiky, respektive klient systému !!! Dzp.

Žádný středobod není a nemůže být. Jde o vyvážený systém. Pokud nám všichni mladí doktoři budou emigrovat za kopečky a ti méně schopní si udělají z pacienta středobod, stejně to nebude moc optimální. Máme v medicíně spoustu lékařek a dokud bude centrem jejich pozornosti, zda mají na zaplacení paní na hlídání, nic moc od nich nečekejte. Pokud budou sloužit 100 hodin měsíčně, asi jim taky časem moc energie nezbyde.

Michal 10.8.2009 13:52

Zdravotni pojistovna nikomu nepatri?

 Tak to ten clovek dela jen proto, ze je to nenapravitelny filantrop?

A ted jeste tu O Budulinkovi!  Nebo o ciKrteckovi!

Modrá volička 10.8.2009 13:57

ještě hezčí byla o tom, jak Julínek přesvědčil o své reformě pacienty, sestry i lékaře......

Pohádka skončila 13:0, 23:3....

historik 10.8.2009 15:44

Re: ještě hezčí byla o tom, jak Julínek přesvědčil o své reformě pacienty, sestry i lékaře......

Ano. A jeden řidič vysoudil na jednom kraji 7000Kč za to, že  kraj neměl na opravu děravé silnice. A dost možná, že to byl jeden z těch "třicetikorunáčů".

portwyn 10.8.2009 15:54

No, jakkoli jsem pro poplatky,

tak okresní silnice byly a jsou plné děr co pamatuju...bez ohledu na aktuální vládu a krajské zastupitelstvo.

berg 10.8.2009 17:50

Re: Zdravotni pojistovna nikomu nepatri?

zajímavé, zase jeden co píše a neumí číst, a že jich tu je

strýc Picmaus 10.8.2009 12:57

zas ty Cikrtovy rady

Rozumím lékařům, kteří se bojí propojení poskytovatele zdravotní péče (majitele nemocnic) s jejím plátcem (stejným majitelem ovládanou zdravotní pojišťovnou) s následnou monopolizací.

Bát by se měli především pacienti,zejména ti "méně perspektivní" státní pojištěnci.

Mimochodem mister Cikrt,ještě radíte lidem ,aby se handrkovali s doktorem o vhodném léku? Co na to brandýsští lékaři?Už vám došlo,že k základnímu vzdělání širokých vrstev nepatří studium na lékařské nebo farmaceutické fakultě ?

j 10.8.2009 13:46

Re: zas ty Cikrtovy rady

ale lehce si spočítají výši doplatku:-)

Modrá volička 10.8.2009 14:17

Ano, celková suma doplatku se dle Julínka počítá s pomocí trigonometrických funkcí.....

To mají stařenky radost.....

Tomáš X. 10.8.2009 12:29

....pokračování

Ukázkový příklad: někdo rozhodl, že se nakoupí vakcíny proti prasečí chřipce pro 25% obyvatelstva. Proč zrovna 25%. Protože prý to doporučuje WHO. Blbější důvod aby pohledal.  Přitom to šlo udělat jinak: mít už dávno zařízenou zabezpečenou Internetovou komunikaci státních orgánů s občanem - umí to každá blbá banka nebo dokonce diskusní fórum s registrací diskutujících (ač ne zabezpečeně), stát nikoliv. Takže bych během týdne vyhlásil, že každý, kdo chce pro sebe a třeba svou rodinu vakcinu proti prasečí chřipce se státním příspěvkem přinejhorším 25% (budou-li chtít všichni), ať si ji pomocí několika kliků objedná u státu. A už jsme mohli vědět, zda ji má stát objednat 10% nebo 100%. Dejmetomu, že lidem, na kterých opravdu zásadně závisí chod státu, by ji stát jako teď hradil třeba celou nebo větším procentem, když už je k tomu očkování bude nutit třeba direktivně.

Tomáš X. 10.8.2009 12:21

.... pokračování

 A co takhle aby se mohl občan přihlásit do programu, ve kterém se do zdravotnictví platí více, je to odstupňované podle pár člověkem ovlivnitelných faktorů jako je kouření, nadměrného chlastání, obezity, prokazatelně nezdravého způsobu života atd. a příslušný klient, který by platil vyšší procento (tady je ta solidární složka v rámci takového programu) z platu, by měl k dispozici inteligentně prováděnou prevenci s individuálním přístupem, drahou léčbu, která se neaplikuje celoplošně, periodicky vyšetřované cévy, střeva a podobně co nejméně zatěžující metodou - třeba extratenký superdrahý kolonoskop, nějaký ten miniaturní robot, aby tu kolonoskopii každé dva roky nemusel odmítat jen proto, že se bojí bolesti a samozřejmě taková pojišťovna by měla peníze na to, aby platila skutečně špičkové odborníky pro své pacienty. Drtivá většina lidí u nás nežije takovým způsobem, že si už opravdu nemůže dovolit dobrovolné vyšší zdravotní pojištění aby neumřeli hlady. Drtivá většina lidí si ještě může utáhnout opasek ve prospěch větší perspektivy svého života. Třeba snížit spotřebu cigaret na třetinu a peníze z těch 2/3 dát na to extra pojištění s životním programem. Nebo dokonce i neživit psa. Když uýž není kde vzít, tak by se člověk rozhodl, že chce zvýšit svou šanci na přežití a bohužel to odnese jeho pes. Člověk je víc. Anebo se bude zlobit se starým autem ještě o chvíli déle. I tu novou omítku na starý barák lze oželit, když jde o život. No a na druhé straně by ta zdravotnická zařízení musela setsakra prokazovat, že ty peníze do nich investované za to stojí. Kontrolované studie, pojišťovny by se trumfovaly tím, kolika lidem zachrání život včasným nálezem úspěšně léčitelné fáze choroby, ...

KHB 10.8.2009 16:07

Re: .... pokračování

Teda nevím, na kolika koloskopiích jsi byl, ale zřejmě je znáš jen z doslechu. Tam nejde o supertenký kolonoskop (zákrok se dělá v anestézii), ale hlavně o to, že den předtím musíš vypít dva litry projímadla za dobu čtyř hodin. Můžeš si to vyzkoušet: natoč si dvě litrové flašky vody a do každé dej jednu kuchyňskou lžíci soli. Pak to během čtyř hodin vypij a zkus se nepozvracet. Není nad osobní zkušenost!

BTW Cikrtovi bych tuto kúru rád dopřál klidně obden, samozřejmě s poplatky.

Tomáš X. 10.8.2009 12:21

Co všechno je primárně špatně na zdravotnictví (a nejen u nás)

Technické možnosti medicíny jsou již dnes obrovské a dokázaly by v koordinovaném úsilí s ostatními oblastmi prodloužit kvalitní život člověka. Lidi v drtivé většině netuší co všechno ve prospěch jejich zdraví se nedělá z důvodů omezených finančních zdrojů. Že třeba místo blbé smrti v sedmdesáti letech po 10 letech špatné kvality života, by se mohli dožít ve zdraví pětaosmdesáti.  Kolik peněz se dá do zdravotnictví, o tom rozhodují politici, pro které je hlavním kritériem to, aby právě oni nebyli ti zlí, kteří zvýší procento odvodů. Žádný politik se nikdy občanů neptal, zda právě takovéto množství peněz je akorát na úroveň zdravotní péče, kterou by občané rádi. Jenže chtějí všichni občané stejnou úroveň? Stojí všichni občané o to utrhnout si jinde od úst jen pro to, aby měli větší šanci se dožít ve slušném zdraví pětaosmdesáti? Ten, kdo už za mlada hulí jak tovární komín, chlastá a žije životem, na který jen nadává, by se asi neshodl s někým, kdo se maximálně snaží, aby měl život co nejdelší. To by měli politici z jejich preferencí spočítat nějaký aritmetický průměr? Co když velká část populace by byla pro to maximalizovat efektivní investice do zdravotnictví a ochrany zdraví obbecně, zatímco jiné velké části populace je to úplně fuk a nebo je přesvědčená, že každá koruna vložená na doktory je korunou vyhozenou a rozkradenou? Jak najít společnou vůli? A největší sranda je, že ji ani nikdo nehledá a politici, kteří o tom rozhodují, vůbec netuší, co občané chtějí a jak velká je ta která skupina.    .... pokračování

KK 10.8.2009 14:01

Re: Co všechno je primárně špatně na zdravotnictví (a nejen u nás)

Pěkně jste se rozpovídal. Skoro jako moje žena. A mouře jako rádio. Škoda, že nejste ministrem zdravotnictví. Už tu mohl být pořádek. Alespoň ve zdravotnictví.

Kajan 10.8.2009 12:15

Jen systém"tržními lvy na tržní vlky"zaručuje to hlavní, totiž dát sytém do rukou plátců, tedy občanů České republiky ! Všechno soukromé a ovládané občany to je moderní zdravotnoictví ! Dzp.

Minutus 10.8.2009 15:54

Re: Jen systém"tržními lvy na tržní vlky"zaručuje to hlavní, totiž dát sytém do rukou plátců, tedy občanů České republiky ! Všechno soukromé a ovládané občany to je moderní zdravotnoictví ! Dzp.

Zní to ale hodně zmateně. Jako heslo na transparentu.

www racek 10.8.2009 12:11

hmmm, nehledě na to

že v řadě věcí má i pravdu, TKHLE nemůže tziskový mluvčí nějaké nemocnice vůbec vystupovat. Může totiž svou nemocnici převelice poškodit. tedy následně i ty pacienty ...

stepankova 10.8.2009 12:09

Moc vtipné!

Ovšem nejúsměvněji působí - pane Cikrte - váš výklad s "Správní radě". Dále pak ve VZP působí větší podíl politiků... Bylo by možná vhodné upřesnit ten podíl v podobě konkretních jmen, abychom byli informováni o příštích náhodních setkáních na jachtách v Italii.