16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Live 1.1.2010 7:10

Re: Chápu, že se přezbrojit musí.

To vše našim vládcům nevadí co vše stojí . Zdražíme lidem vše oni to zaplatí . Jsme jen stádo . 

Sven Australan 1.1.2010 3:33

Re: Ve všech veřejných zakázkách

 mos- Máte pravdu v theorii. Nevím ze které jste generace, ale je-li Vám nutno vysvětlovat důvod aktivního boje proti komunismu (kdekoliv) a v současnosti proti islamu, musíte si to prožít a poznat sám...

Sven Australan 1.1.2010 3:22

Re: zbrojní zakázky - komu ?

 Nazdar Paule, pred čtyřiceti lety, jsi přišel na policejní strážnici, zaplatil dva dollary a dostals papír s razítkem (bez fotky), který byl shooters licence na rok. Kriminalita střelnými zbranemi tu byla vždycky, ale nic nad světový průměr, i když naše původní obyvatelstvo (to mluvím o anglosasech, nikoliv o aboriginals) bylo z trestanců -  hlídaných vojáky v úloze bachařů, Když ovšem, po ping-pongovém předávání vlád mezi dvěma největšími stranami Austrálie - Liberal a Labor, což je obdoba i podobný názor jako v USA - Republicans a Democrats, došlo k úplnému podřízení U.N. (OSN), došlo bez oznámení obyvatelům, či bez referend k odzbrojování obyvatelstva. V mediích pěstovaná hysterie vyvrcholila velkým masakrem v Port Arthur v Tasmanii, kde údajně duševně vyšinutý mladík během dvou hodin povraždil skoro čtyřicet lidí (turistů na historickém pozemku).  Ovšem, nejméně polovina těch obětí měla "head shots" a ačkoliv "vrah" neměl se střelbou předchozí zkušenost, používal semiautomatické zbraně ( SKS car.7.62 V.P. a SLR 7.62 NATO). Tím vyvrcholila kampan o "nebezpečnosti zbraní" a do určitého data vyhlášen povinné odevzdání. V současnosti jsou zakázány v soukromém vlastnictví jakékoliv semiautomatické pušky (automatické tu nikdy nebyly povoleny), ale i pumpaction shotguns, kuše atd.  Pouze členové střeleckých klubů smejí mít dlouhé i krátké zbraně, ale pouze v klubovních trezorech, odděleně od munice. Takže zbraně v současnosti, mimo ADF (naší armády)a policie  jsou v pouze v rukách zdejších kriminálníků, tedy motorbike gangů, mladých muslimských "aktivistů"   a ve městech (na př. v Sydney, se po setmění střílí skoro denně).  Mnoho Australanů v country (i českého původu) s tímto není spokojeno, své zbraně nakonservovalo a uložilo v bezpečí. At nás nazývají "rednecks", za humny máme 200milionovou muslimskou Indonesii, desetitisíce illegálních muslimů už v zemi, kde jsou multikulti rozmazlováni a kousek dál je rudá Čína. Tak, Paule, netřeba více slov !

mos 31.12.2009 8:54

Re: Ve všech veřejných zakázkách

Tak se dědku nerozčiluj. Tak už to na světě chodí. Jedni bojují proti komunismu, jiní zase proti kolonialismu a imperialismu. jedni bojují z přesvědčení, jiní za peníze. Jedněm se říká žoldáci, jiným dobrovolníci, další jsou teroristé, jiní vlastenci. Záleží, z které strany se na to díváš. Když Hitler napadl evropské země, nazýval domácí odboj bandity. Když Bush napadl Irák, nazýval odboj teroristy. Kdyby někdo napadl USA, amíci budou odboj nazývat patrioty. Vše je relativní, protože nás ale Afghánci nenapadli, nenapadli ani USA(to byli Saudové), tak jsme bohužel v roli okupantů my.

Paul Sulc 30.12.2009 19:52

Re: zbrojní zakázky - komu ?

Jak  je to v Australii s drzenim zbrani? Cetl jsem ze je problem  i s puskama. Je to stale horsi, i tady v USA. Z naseho ''bajecneho'' pana presidenta mame vitr, ten by snad zabavil i praky. Kdysi jsem chtel do Australie, pozdeji do J Afriky. Nastesti me v 68 andel  straznej poslal do USA.

Paul Sulc 30.12.2009 19:46

Re: Glock vs. CZ

V USA se korupce stiha, v Cesku , pokud vim, jeste nikoho nezavreli a vse se zamete pod tebisek. Jak to dopadlo z Grippenama ?

Bobek 30.12.2009 11:45

Re: Co jste tím, autore, myslel?

Vždyť je to také nesmysl, SB se normálně používá, resp. jeho verze 9x19 NATO.

Bobek 30.12.2009 11:23

Re: Proč ne?

Intruktoři ozbrojených složek mají v drtivé většině příadů Glock. Všechny exponované útvary napříč resorty ČR, tedy útvary, u kterých se předpokládá použití zbraně, mají Glock.

Sven Australan 30.12.2009 11:19

Re: Ve všech veřejných zakázkách

 Jsem starý dědek, ale mám za sebou kus zajímavého života. Lidé, jako Vy, Ivane, mně vždycky nazývali žoldákem, můj velitel nám říkal Dobrovolníci ! Placený jsem byl, žít ze vzduchu nelze, ale vždy proti komunismu - kdekoliv ! Mít Vás osobně před sebou, asi bych Vám to "vysvětlil" !

Bobek 30.12.2009 11:19

Re: Proč ne?

1. Dejme tomu, jen s poznámkou, že ne vždy je výběrové řízení ku prospěchu věci.

2. Přeškolení nutné je, ano. Ale bylo by velmi zpátečnické bránit se novým věcem jen proto, že se je musím učit. Dále - přecházím-li z SA/DA na DAO (resp. tady na Safe Action), přecházím na mnohem jednodušší systém, který do budoucna nese úsporu nákladů na výcvik - odpadá manipulace s manuální pojistkou, s kohoutem, je zjednodušená identifikace stavu zbraně - nabitá nenabitá, natažená nenatažená, zajištěná nezajištěná - to vše vás nutí ve stresové situaci dělit pozornost mezi situaci samotnou a identifikaci stavu zbraně. Krom toho použití moderních materiálů, povrchových úprav a v neposlední řadě také konstrukční jednoduchost a mnohem nižší počet dílů je právě důvod spolehlivosti a životnosti Glocka. A neptejte se policistů a vojáků, co mají, to jsou leckdy letité záležitosti. Zeptejte se, co by si pořídili dnes.

3. Ano, legendy. Na těch jistě chceme stavět. Jediné, co by bylo podivné, by bylo to, kdyby voják upřednostnil českou zbraň, která má problémy před tou, která ho nezklame.

Bobek 30.12.2009 11:05

Re: měli bychom podporovat místní výrobce,

Teď jste uhodil hřebík přímo na hlavičku. Děkuji. Zajímejte se více o to, proč mělo vnitro po dodávce 46 tisíc pistolí v r.2001 asi 30 tisíc opakovan řešených reklamací, dále se ukázal problém s kompatibilitou komory se střelivem 9x19 NATO. Tento problém nebyl dosud vyřešen, vnitro nakonec rezignovalo a pořizuje specifické náboje, které fungují s CZ komorou, to už se ale nebavíme o standardu 9x19. Čili nákup munice je přizpůsobován pořebám nestandardní zbraně. Opravdu výborná poznámka, gratuluji. A ještě něco - zaměnitelnost dílů není žádná bižuterie, je to základní a legitimní požadavek v celém světě. Jen tak je možné rešit problémy rychle a přímo v poli.

Sven Australan 30.12.2009 11:05

Re: Proč ne?

Komu na tom záleží, "své děcko" si vychová !  Už před čtvrt stoletím, jsem si (tu původní)     Vz.75, ukořistěnou v South West Africa dal od jihoafrického policejního zbrojíře magnabreakovat, střenky dal od Pachmayerů a pro mně je stále č.1 !

Bobek 30.12.2009 10:56

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Pořízení nejkvalitnější věci za téměř nejnižší cenu není rozhazování, ale známka dobrého hospodaření. Vojenský materiál je specifický, tam nelze uplatňovat principy dokonalé konkurence, protože zkrátka chceme, aby naši vojáci chránili své životy ne podporovaným českým průmyslem (on podporován je, zbrojovka je státem dotovaný podnik - 40 miliónů ročně), ale něčím, na co se lze v jakékoli situaci spolehnout. Se zbytkem souhlasím, je to smutný pohled.

pteryx 30.12.2009 10:52

měli bychom podporovat místní výrobce,

když už je tady máme, dokonce i kdyby byli o pár procent dražší (což nejsou). Srovnávat cenu pistole z hromadné zakázky s cenou uvedenou pro 1ks na internetu je zhovadilost těžkého kalibru. Co se týče pistolí, argumenty o "zaměnitelnosti náhradních dílů" ap. jsou nesmyslné, protože to je v podstatě taková "bižuterie" a jde spíše o to jestli jsou ty pistole kompatibilní se střelivem běžně používaným ve státech NATO.

Bobek 30.12.2009 10:50

Re: Vlastním obě pistole

Je to prosté. CZ nemá v nabídce vyzkoušenou zbraň požadovaných vlastností.

Sven Australan 30.12.2009 10:50

Re: Co jste tím, autore, myslel?

 Přitom jak v Austrálii, tak v USA je populární střelivo 9mm Para značky Sellier Bellot ! - Made in Czech Rep. Proč tedy Ti Vaši snobové z M.O. kálejí do vlastního hnízda ?

Bobek 30.12.2009 10:38

Re: Vlastním obě pistole

Je to DAO s předepnutým zápalníkem.

pbla4024 30.12.2009 10:38

Re: efektivita je počet mrtvých

To se mýlíte. Hromadné armádní používání padáků skončilo se zavedením vrtulníků. Dále pro hromadné seskoky se používá kulatý padák, zatímco VTP-100 je křídlo.

Bobek 30.12.2009 10:31

Re: ODS a její koaliční partneři.

Podnikání je činnost konaná za účelem zisku (definice z obch.zák.). Problém většiny spočívá v tom, že není schopná podnikat a potřebuje být zastřešena někým, kdo toho schopen je - tedy nechat se zaměstnat. Schopnost podnikat nese peníze (někdy také ne) a generuje závist. Závist ruku v ruce s neschopností generuje "názory" o obohacování kapitalistů.

Bobek 30.12.2009 10:27

Re: Co jste tím, autore, myslel?

Hmm... jenže MPI nedodává pistolovou munici.

Bobek 30.12.2009 10:25

Re: Neznalost

Armáda, nikoli policie. Ale v zásadě je to jedno. Obě skupiny potřebují při výkonu povolání něco, co funguje. U zbraně se posuzuje hmotnost, kapacita, spolehlivost, životnost, nároky na údržbu, dostupnost náhradních dílů, zaměnitelnost náhradních dílů, atd. Na základě těchto vlastností MO došlo k jednoznačnému výběru. Glock. Stejně jako URNA pod rozsáhlých srovnávacích testech, stejně jako 601. skupina speciálních sil, SOG, policejní presidium,celní správa, atd. Vážně si někdo myslí, že nějaký podnikatel vládne všem resortům? Nebo je pravděpodobnější, že zkrátka jeden produkt svého druhu je přecejen kvalitnější (navíc většinou levnější) než konkurence? Jde o klasickou novinářskou kachnu a laciné PR.

Bobek 30.12.2009 10:16

Re: zamer nebo neschopnost

Stručně řečeno je to záměr upřednostnit kvalitu tam, kde je skutečně potřeba před populistickou podporou domácího průmyslu, který nestačí na potřeby daného resortu. A to ještě za cenu, která je při nejmenším srovnatelná.  

Bobek 30.12.2009 10:13

Re: To je zas někdo chytrej..

Zeptejte se těch, co měli v rámci služby možnost použít obojí. Tam je jednoznačná odpověď. Ale myslím ty, kteří zbraň skutečně použijí, ne ty, kteří jí nosí jako závaží.

Bobek 30.12.2009 9:58

Protože se bojuje právě teď.

.

Bobek 30.12.2009 9:57

Chápu, že se přezbrojit musí.:

Elementární...protože se bojuje právě teď.

jezevec 30.12.2009 2:31

a proč by policie měla hromadně přezbrojovat

at každej polecajt nafasuje talon na 10.000, a jde si koupit co chce a potřebuje.

oh 30.12.2009 1:46

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Alstom měl opravdu v ostrém provozu nějaká ta Pendolina. Jen jeho standardní výrobek se poněkud nesnášel se zabezpečovacím systémem v ČR a nevyhovoval českým normám. To je ovšem u vlaku poněkud problém.

oh 30.12.2009 1:29

Re: zamer nebo neschopnost

Podle zákona má být na každou zakázku přesahující 20 miliónů vypsáno výběrové řízení. Armáda z toho má vyjímku proto, že v některých situacích potřebuje hodně drahé hračky velmi rychle. Ale přezbrojení celé armády není nutné dělat přes noc. Takže mělo být vypsáno výběrové řízení - to v civilizovaných zemích znamená oslovit více výrobců (nebo dodavetelů). Pokud se na hlavouni na MNO domnívají, že výběrové řízení spočívá v oslovení jediného překupníka a obelhávání lidí, co to všechno platí, pak by asi na ně mělo být použito něco málo z uskladněného střeliva pro SA58. A pan ministr je buď totálně neschopný trouba, co si nedokáže zjistit, že mu jeho podřízení lžou jak předlistopadové Rudé Právo, nebo v tom jede s nimi. Ani v jednom případě by ovšem už dávno na ministerstvu neměl být.

oh 30.12.2009 1:17

Re: efektivita je počet mrtvých

To je ovšem u padáku používaného v rámci armády hromadně, a ne jen pro speciální útvary s potřebným výcvikem, vada dosti podstatná.

Chosé 29.12.2009 23:35

Re: zamer nebo neschopnost

Jen nechápu ta slova: Česká zbrojovka neobdržela od čs. armády žádnou poptávku na pistole ... Má-li Česká zbrojovka zaměstnance zvaného "sales", tak ten musí kroužit kolem čs. armády jen když matně vytuší, že by armáda pistole potřebovala a vnucovat jim svůj výrobek, dokonce už pár let před kontraktem - a ne ... že žádnou poptávku neobdržela :-/