24.6.2024 | Svátek má Jan


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jara London 29.12.2009 9:48

Re: což samo je k popukání

Problém je v tom, že oni (alespoň v současné době) dostávají jediné zadání - zdůvodnit pro parlamentní výbory rozhodnutí, učiněné na politické úrovni řízení MO. Pokud to zdůvodnění, byť sebekrkolomnější, nenajdou, jdou.

Jara London 29.12.2009 9:44

Re: můj starý technokratický

Vojenské pistole se od policejních zpravidla liší v následujících ukazatelích: jednodušší konstrukce, levnější výroba (požadavky na sériovost - to ovšem pro AČR neplatí, v ČR počty policistů paradoxně výrazně převyšují počty vojáků), stejné ukazatele bezporuchovosti, vyšší ukazatele udržovatelnosti a skladovatelnosti (vojenských pistolí bývá dlouhodobě uloženo ve skladech podstatně více než policejních), výrazně delší životnost, vyšší odolnost v různorodých prostředích (standardy pro zkoušky odolnosti vojenských pistolí jsou výrazně náročnější), lepší povrchová ochrana, vyšší balistický výkon, není takový důraz na hmotnost. Dále je tu požadavek na shodu munice se standardy NATO a kodifikace pistole jako typu v rámci integrovaného systému logistiky NATO. No, to by bylo asi tak všechno.

Han 29.12.2009 9:37

Re: zbrojní zakázky - komu ?

Parabellum P 08 Luger 9 mm mám do dnes. Hlavně pro její unikátní konstrukci. Jednou z jejích nevýhod je, že její konstrukce není stavěná na dnešní výkonější náboje.

Jindřich 29.12.2009 9:30

Pistole Glock

Pistole Glock jsou v současnosti jedna z nejlepších krátkých zbraí. Váží pouhých 0,60 kg, zásobník je na 17 nábojů 9 mm Parabellum a na údržbu je velmi nenáročná.  

kritik 29.12.2009 9:24

vzpomínanho pistolovho tendru MV

se také chtěla zúčastnit Beretta s pistolí Panther (s homologací NATO) - nabídka byla připravená i s výrobní participací jedné české firmy, ale když viděli, že zákulisně bude rozhodnuto pro ČZ, tak to vzdali a mysleli si něco, co my všichni dávno víme....

a 29.12.2009 9:22

fanatici stříbra

koukám tady se vyrojilo fanatických obhajovačů rodinného stříbra - kecaj až se jim od pusy práší..

cz75 není konstrukčně špatná, ale kvalita zpracování je otřesná - vtipné historky účastníků prvních přebírek kdy nefungovala zaměnitelnost hlavní mezi sebou jsou velmi zábavné,žádnej profi střelec nestřílí se sériovkou - ladění a výměna dílů je první co se dělá, i ve státech - ty úpravy často přesahují nákupku nového krámu

glock je prověřený, využívá ho téměř každej - i speciální jednotky který si obvykle můžou dost vybírat (jo, ještě mají sigy, který jsou cenově jinde..)

takže milí blábolisté, méně kecat a více praxe...

a češi  a výroba plastů? nenechte se vysmát.. asi jako pokusy čehůnů o kvalitu - bez šikany z německa a japonska jsou to akorát rozkrádači a flákači....

Erich 29.12.2009 9:18

Re: zbrojní zakázky - komu ?

Je to velmi zajimave Svene, ale zda se mi, ze se v nekterych vecech celkem bez problemu shodneme. Aby jsme si pak ponadavali. Bartak je jednim z "protagonistu" US radaru-zakladny u nas. Z jeho soucasnych aktivit je patrne, jaky ma vztah k pojmum jako je pravda a poctivost. Ale hlavne k penezum. Z toho take plyne, jak kvalitne a poctive nas nejen on, v minulosti informoval. To na okraj 

Sven Australan 29.12.2009 9:09

Re: zbrojní zakázky - komu ?

 P-08 , pistole která získala slávu za 1. světové války, přestože je více než století stará, je mezi zbraněmi "ikonou". Mimoto, 9mm munice, je podle ní zvaná "Para", v Americe "Luger". Dalšími "ikonami" se staly na příklad Colt Government .45, Walther PPK (7.65), revolver Nagant (mimochodem, i když vyráběný v Rusku a SSSR, původně model dodaný z Belgie) a tak do této řady "ikon" patří právem i CZ-Vz.75 ! Jestli jste tomu "xx" nerozuměl, tak takhle.   Parabelku jsem si sehnal jako 15ti letý kluk a vystřelil jsem si z ní (na Brdech) pouze 16x, ale držel ji v tajnosti a dal svému kamarádovi r.1969, před odchodem do Svobodného světa. S čím jsem "zacházel" od té doby, možná, že byste mi záviděl. Totiž, naše generace se neskládala jenom z Minaříků a Zifčáků.....

Tonda 29.12.2009 9:03

Tendr

Zajímalo by mě ,jestli by tendr v Německu ,Itálii,nebo v Rakousku vyhrála jiná firma než domácí asi ne.Pistole ČZ jsou kvalitní zbraně,ale u nás jde jen o ty úplatky do kapsy.

5P 29.12.2009 8:47

Re: To je zas někdo chytrej..

Stejně jako Barták tvrdí, že Glock jsou nejlepší. Toho zase sponzoruje Glock. Takže proč to proboha?

Standa 29.12.2009 8:44

Ministři obrany

a peníze, to šlo vžd společně, nedivme se. Kdysi Kalousek, nyní Barták - vždyť je to jedno.;-D

Česká mouka vítězí ! 29.12.2009 8:25

Re: Glock vs. CZ

Proč kupovati v cizině to,co umíme doma vyrobiti ?  (Dr.Alois Rašín,ministr financí ČSR)

Dom 29.12.2009 8:18

Re: Glock vs. CZ

Nedávno zazmatkovala ta dívka v Erpružicích. Měla ten Kalouskův padák. Vina je na výcviku, ale ten padák má být lepší.

xx 29.12.2009 8:09

Re: zbrojní zakázky - komu ?

Co má společného proboha, mimo ráže, CZ 75 a P-08? Viděl jste je někdy?

Wild Dog 29.12.2009 8:09

Re: můj starý technokratický

No tak to je hodně zjednodušené ;-D.

Ccecil 29.12.2009 8:01

Re: Ve všech veřejných zakázkách

Glock rozhodně není "nejhorší zboží". Naopak má některé parametry (tady nepoměřované) které z této volby dělají volbu správnou. Nicméně necítím se být natolik odborníkem, aby to tu od stolu rozhodnul. Myslím, že se ta cena dala snížit.

Ccecil 29.12.2009 7:58

Re: Glock vs. CZ

Ach jo, nikdo se díky padákům nezabil. Ti mrtví skákali na starém modelu, který právě měl být zaměněn. Jediný, kdo se s tím padákem zabil byl nováček, co neměl "odskákáno" a dostal to rozkazem bez patřičného výcviku a zazmatkoval. Je vidět, že tahle urban legend má silné kořeny.Rv

Ccecil 29.12.2009 7:54

Re: můj starý technokratický

Ráže není jediný parametr. Tak se to nedá poměřovat.

honzak 29.12.2009 7:42

Re: můj starý technokratický

Děkuji, to se dá pochopit. Takže laicky řešeno větší ráži?

ranbow 29.12.2009 7:39

což samo je k popukání

Když se odborný marketingový průzkum ministerstva obrany provádí tak že se podívají na web stránky na maloobchoodní cenu výrobku. Co takhle v rámci šetření všechny tyhle "experty" prostě vyházet ??

Han 29.12.2009 7:34

Re: můj starý technokratický

Jednoduše řečeno - armádní pistole musí mít větší účinnost.

Jirka 29.12.2009 7:23

To je zas někdo chytrej..

Proboha, samozřejmě, že Adam Tyc tvrdí, že čezety jsou nejlepší, vždyť ho taky Česká zbrojovka sponzoruje. A on rozhodně střílí s úplně něčím jiným, než sériově vyráběnou zbraní. Zkuste si zajít někdy na střelnici, na střelecká fóra, nebo si promluvte s vojáky, kteří zbraně používají a pak piště články o "zmanipulovaných" zakázkách.

Arnold 29.12.2009 7:16

Ministr za ODS se chová tak jak je zvyklý

Bez ohledu na tento příklad se ukazuje, že pan ministr rozhodně preferuje spíš než reálné posouzení výběrového folklor ODS já na bráchu... Proč to je všude kde jsou ti odeesáci?Bém a jeho hoši, Bendl a jeho nemocnice, Řebíček a jeho firmy?

TParanoik 29.12.2009 6:31

Drobná technická poznámka

Pistole vzor 52 je už pár let vyřazena, a používá ráži 7,62x25 Tokarev. Pistole je to objektivně nepovedená, ráda odchází, náboj je VELMI silný. Jen k pistolím Glock - tady aspoň nedostali vojáci žádnej šmejd.

honzak 29.12.2009 5:24

můj starý technokratický

mozek nechápe, jaký je rozdíl v požadavcích na policejní a armádní pistoli. Může mi to někdo z místních znalců vysvětlit?

Ten barták dosahuje hodnoty 0,95 kalouska....

Sven Australan 29.12.2009 3:53

Re: zbrojní zakázky - komu ?

 Omlouvám se, rozumím bouchačkám. Ve financích jsem pozadu (a daleko) ! S.

Wild Dog 29.12.2009 2:25

Re: zbrojní zakázky - komu ?

Upřesnění: šilinky už v Rakousku nemají, mají tam euro.:-)

šašek 29.12.2009 2:07

Re: Glock vs. CZ

Utěšovat nás to  příliš nemůže. Pokud jsou dva výrobky kvalitou a cenou srovnatelné, vybírá se ten domácí. Peníze,  a tudíž i práce, zůstanou doma. Po návrhu na výběr samopalů (tedy automatických karabin) a pistolí ze zahraničí to vypadá, že výroba ručních palných zbraní může u nás rychle a jednou provždy skončit

Paul Sulc 29.12.2009 1:59

Re: Glock vs. CZ

Kdyz zapnete vas mozek na vyssi vykon, tak to tak spekulativni nebude. Zaplati se domaci prace, zamestnaji se domaci lide, kteri, rekneme, berou nezamestnaneckou podporu, a kteri naopak budou platit dane. To je duvod proc se v kazde slusne zemi podporuji domaci objednavky, jen je li to trochu mozne.  Jinak ovsem je zvykem ze armady pri prezbrojeni delaji dlouhe, nekdy i nekolikalete testy. V Cesku to nahradi par set tisic, nekdy milionu presunutych pod stolem z kapsy do kapsy. Odporny to stat.

Sven Australan 29.12.2009 1:50

zbrojní zakázky - komu ?

 Předesílám, Glock pistole, jsou výborné kvality, osvědčené v mnoha zemích ( např. i v Austrálii), ale zde dochází ke stejnému paradoxu, jako při přezbrojování AČR s útočnými puškami (assault gun). Opravdu nechápu, jak Váš zodpovědný činitel na M.O., může pominout lokální, výborné pistole Vz.75 z Uherského Brodu, které neustrnuly na své slávě, ale naopak pokračují v dobovém vývoji.  V osmdesátých letech, kdy americké ozbrojené síly přezbrojovaly z tradiční, pistole Colt .45 Government Model, soutěž vyhrála italská Beretta 9mm, ale mnozí odborníci prohlásili, že kdyby Vz.75 nebyl původem z komunistické země, jasně by v soutěži vyhrála CZ !  Mnoho špičkových , světových střelců a profesionálních vojáků, si Cz Vz.75 opatřilo z Kanady, a opatruje je jako oko v hlavě. Je to moderní zbran, následující klasickou  německou P-08 Parabellum, a všechny moderní armády dnes užívají právě ráži 9mm Para (Luger v Americe).  Tím nijak nechci zlehčit kvalitu Glock-a, ale vymlouvá-li se české M.O. na cenu, spíše bych se optal :  Kolik šilinků shrábl rozhodující generál ?!!!