23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Han 29.12.2009 7:34

Re: můj starý technokratický

Jednoduše řečeno - armádní pistole musí mít větší účinnost.

honzak 29.12.2009 7:42

Re: můj starý technokratický

Děkuji, to se dá pochopit. Takže laicky řešeno větší ráži?

Ccecil 29.12.2009 7:54

Re: můj starý technokratický

Ráže není jediný parametr. Tak se to nedá poměřovat.

mp 29.12.2009 14:19

Re: můj starý technokratický

větší účinnost u dvou pistolí stejné ráže mají například ty s nižší (!) úsťovou rychlostí - střela prostě jen neproletí skrz ...

Wild Dog 29.12.2009 8:09

Re: můj starý technokratický

No tak to je hodně zjednodušené ;-D.

Jara London 29.12.2009 9:44

Re: můj starý technokratický

Vojenské pistole se od policejních zpravidla liší v následujících ukazatelích: jednodušší konstrukce, levnější výroba (požadavky na sériovost - to ovšem pro AČR neplatí, v ČR počty policistů paradoxně výrazně převyšují počty vojáků), stejné ukazatele bezporuchovosti, vyšší ukazatele udržovatelnosti a skladovatelnosti (vojenských pistolí bývá dlouhodobě uloženo ve skladech podstatně více než policejních), výrazně delší životnost, vyšší odolnost v různorodých prostředích (standardy pro zkoušky odolnosti vojenských pistolí jsou výrazně náročnější), lepší povrchová ochrana, vyšší balistický výkon, není takový důraz na hmotnost. Dále je tu požadavek na shodu munice se standardy NATO a kodifikace pistole jako typu v rámci integrovaného systému logistiky NATO. No, to by bylo asi tak všechno.

Sven Australan 29.12.2009 1:50

zbrojní zakázky - komu ?

 Předesílám, Glock pistole, jsou výborné kvality, osvědčené v mnoha zemích ( např. i v Austrálii), ale zde dochází ke stejnému paradoxu, jako při přezbrojování AČR s útočnými puškami (assault gun). Opravdu nechápu, jak Váš zodpovědný činitel na M.O., může pominout lokální, výborné pistole Vz.75 z Uherského Brodu, které neustrnuly na své slávě, ale naopak pokračují v dobovém vývoji.  V osmdesátých letech, kdy americké ozbrojené síly přezbrojovaly z tradiční, pistole Colt .45 Government Model, soutěž vyhrála italská Beretta 9mm, ale mnozí odborníci prohlásili, že kdyby Vz.75 nebyl původem z komunistické země, jasně by v soutěži vyhrála CZ !  Mnoho špičkových , světových střelců a profesionálních vojáků, si Cz Vz.75 opatřilo z Kanady, a opatruje je jako oko v hlavě. Je to moderní zbran, následující klasickou  německou P-08 Parabellum, a všechny moderní armády dnes užívají právě ráži 9mm Para (Luger v Americe).  Tím nijak nechci zlehčit kvalitu Glock-a, ale vymlouvá-li se české M.O. na cenu, spíše bych se optal :  Kolik šilinků shrábl rozhodující generál ?!!!

Wild Dog 29.12.2009 2:25

Re: zbrojní zakázky - komu ?

Upřesnění: šilinky už v Rakousku nemají, mají tam euro.:-)

Sven Australan 29.12.2009 3:53

Re: zbrojní zakázky - komu ?

 Omlouvám se, rozumím bouchačkám. Ve financích jsem pozadu (a daleko) ! S.

xx 29.12.2009 8:09

Re: zbrojní zakázky - komu ?

Co má společného proboha, mimo ráže, CZ 75 a P-08? Viděl jste je někdy?

Sven Australan 29.12.2009 9:09

Re: zbrojní zakázky - komu ?

 P-08 , pistole která získala slávu za 1. světové války, přestože je více než století stará, je mezi zbraněmi "ikonou". Mimoto, 9mm munice, je podle ní zvaná "Para", v Americe "Luger". Dalšími "ikonami" se staly na příklad Colt Government .45, Walther PPK (7.65), revolver Nagant (mimochodem, i když vyráběný v Rusku a SSSR, původně model dodaný z Belgie) a tak do této řady "ikon" patří právem i CZ-Vz.75 ! Jestli jste tomu "xx" nerozuměl, tak takhle.   Parabelku jsem si sehnal jako 15ti letý kluk a vystřelil jsem si z ní (na Brdech) pouze 16x, ale držel ji v tajnosti a dal svému kamarádovi r.1969, před odchodem do Svobodného světa. S čím jsem "zacházel" od té doby, možná, že byste mi záviděl. Totiž, naše generace se neskládala jenom z Minaříků a Zifčáků.....

Han 29.12.2009 9:37

Re: zbrojní zakázky - komu ?

Parabellum P 08 Luger 9 mm mám do dnes. Hlavně pro její unikátní konstrukci. Jednou z jejích nevýhod je, že její konstrukce není stavěná na dnešní výkonější náboje.

Paul Sulc 30.12.2009 19:52

Re: zbrojní zakázky - komu ?

Jak  je to v Australii s drzenim zbrani? Cetl jsem ze je problem  i s puskama. Je to stale horsi, i tady v USA. Z naseho ''bajecneho'' pana presidenta mame vitr, ten by snad zabavil i praky. Kdysi jsem chtel do Australie, pozdeji do J Afriky. Nastesti me v 68 andel  straznej poslal do USA.

Sven Australan 1.1.2010 3:22

Re: zbrojní zakázky - komu ?

 Nazdar Paule, pred čtyřiceti lety, jsi přišel na policejní strážnici, zaplatil dva dollary a dostals papír s razítkem (bez fotky), který byl shooters licence na rok. Kriminalita střelnými zbranemi tu byla vždycky, ale nic nad světový průměr, i když naše původní obyvatelstvo (to mluvím o anglosasech, nikoliv o aboriginals) bylo z trestanců -  hlídaných vojáky v úloze bachařů, Když ovšem, po ping-pongovém předávání vlád mezi dvěma největšími stranami Austrálie - Liberal a Labor, což je obdoba i podobný názor jako v USA - Republicans a Democrats, došlo k úplnému podřízení U.N. (OSN), došlo bez oznámení obyvatelům, či bez referend k odzbrojování obyvatelstva. V mediích pěstovaná hysterie vyvrcholila velkým masakrem v Port Arthur v Tasmanii, kde údajně duševně vyšinutý mladík během dvou hodin povraždil skoro čtyřicet lidí (turistů na historickém pozemku).  Ovšem, nejméně polovina těch obětí měla "head shots" a ačkoliv "vrah" neměl se střelbou předchozí zkušenost, používal semiautomatické zbraně ( SKS car.7.62 V.P. a SLR 7.62 NATO). Tím vyvrcholila kampan o "nebezpečnosti zbraní" a do určitého data vyhlášen povinné odevzdání. V současnosti jsou zakázány v soukromém vlastnictví jakékoliv semiautomatické pušky (automatické tu nikdy nebyly povoleny), ale i pumpaction shotguns, kuše atd.  Pouze členové střeleckých klubů smejí mít dlouhé i krátké zbraně, ale pouze v klubovních trezorech, odděleně od munice. Takže zbraně v současnosti, mimo ADF (naší armády)a policie  jsou v pouze v rukách zdejších kriminálníků, tedy motorbike gangů, mladých muslimských "aktivistů"   a ve městech (na př. v Sydney, se po setmění střílí skoro denně).  Mnoho Australanů v country (i českého původu) s tímto není spokojeno, své zbraně nakonservovalo a uložilo v bezpečí. At nás nazývají "rednecks", za humny máme 200milionovou muslimskou Indonesii, desetitisíce illegálních muslimů už v zemi, kde jsou multikulti rozmazlováni a kousek dál je rudá Čína. Tak, Paule, netřeba více slov !

Erich 29.12.2009 9:18

Re: zbrojní zakázky - komu ?

Je to velmi zajimave Svene, ale zda se mi, ze se v nekterych vecech celkem bez problemu shodneme. Aby jsme si pak ponadavali. Bartak je jednim z "protagonistu" US radaru-zakladny u nas. Z jeho soucasnych aktivit je patrne, jaky ma vztah k pojmum jako je pravda a poctivost. Ale hlavne k penezum. Z toho take plyne, jak kvalitne a poctive nas nejen on, v minulosti informoval. To na okraj 

... 29.12.2009 0:48

Glock vs. CZ

Teda pardon, ale dokazovat že CZ 75 je lepší než Glock 17 názorem jednoho IPSC střelce, který tvrdí, že CZ 75 je nejlepší zbraň, která kdy byla vyrobena, je dost chabé.

O. M. 29.12.2009 1:18

Re: Glock vs. CZ

To jistě (ovšm, je to jen taková ilustrující perlička), nicméně základ článku tkví v něčem jiném. Ovšem, jestli (neofociální) příkaz na ministerstvu zněl "za každou cenu zadržet motocyklistu s koženou brašnou", tak "výběrko" nemohlo dopadnout jinak.

... 29.12.2009 1:28

Re: Glock vs. CZ

Samozřejmě, pokud to tak bylo, tak ano, je to bordel - ale takový ten standardní, český bordel. Může nás utěšovat jen to, že ty Glocky (pokud to nebudou sesbírané použité kusy na hranici životnosti) jsou slušné, prověřené zbraně a nikdo se kvůli nim pravděpodobně nezabije (kalouskovy padáky), ani to nebude stát desítky miliard (pronájem Gripenů, Pandury). Celý článek je ale na můj vkus poněkud moc spekulativní.

Paul Sulc 29.12.2009 1:59

Re: Glock vs. CZ

Kdyz zapnete vas mozek na vyssi vykon, tak to tak spekulativni nebude. Zaplati se domaci prace, zamestnaji se domaci lide, kteri, rekneme, berou nezamestnaneckou podporu, a kteri naopak budou platit dane. To je duvod proc se v kazde slusne zemi podporuji domaci objednavky, jen je li to trochu mozne.  Jinak ovsem je zvykem ze armady pri prezbrojeni delaji dlouhe, nekdy i nekolikalete testy. V Cesku to nahradi par set tisic, nekdy milionu presunutych pod stolem z kapsy do kapsy. Odporny to stat.

Minutus 29.12.2009 10:47

Re: Glock vs. CZ

Ano, přesně to mě napadá také. Chtělo by to opravdu tvrdší protikorupční zákon a zavírat ..

exulant 29.12.2009 19:31

Re: Glock vs. CZ

Odporny to stat - zrejme jste pane Sulc pozapomnel na afery v USA. Treba pred par lety s prkynkama na hajzliky platila US armada dodavatelum mnohonasobne nez staly kdekoli jinde. Co takove kontrakty ktere mel - mozna jeste ma - Halliburton na servis US army v Iraku, kdyby jeden hledal, bylo by toho dost. Kdyz si chcete plivnout na rodnou zem, fajn, ale taky trochu sebekritiky. 

Paul Sulc 30.12.2009 19:46

Re: Glock vs. CZ

V USA se korupce stiha, v Cesku , pokud vim, jeste nikoho nezavreli a vse se zamete pod tebisek. Jak to dopadlo z Grippenama ?

šašek 29.12.2009 2:07

Re: Glock vs. CZ

Utěšovat nás to  příliš nemůže. Pokud jsou dva výrobky kvalitou a cenou srovnatelné, vybírá se ten domácí. Peníze,  a tudíž i práce, zůstanou doma. Po návrhu na výběr samopalů (tedy automatických karabin) a pistolí ze zahraničí to vypadá, že výroba ručních palných zbraní může u nás rychle a jednou provždy skončit

Česká mouka vítězí ! 29.12.2009 8:25

Re: Glock vs. CZ

Proč kupovati v cizině to,co umíme doma vyrobiti ?  (Dr.Alois Rašín,ministr financí ČSR)

Ccecil 29.12.2009 7:58

Re: Glock vs. CZ

Ach jo, nikdo se díky padákům nezabil. Ti mrtví skákali na starém modelu, který právě měl být zaměněn. Jediný, kdo se s tím padákem zabil byl nováček, co neměl "odskákáno" a dostal to rozkazem bez patřičného výcviku a zazmatkoval. Je vidět, že tahle urban legend má silné kořeny.Rv

Dom 29.12.2009 8:18

Re: Glock vs. CZ

Nedávno zazmatkovala ta dívka v Erpružicích. Měla ten Kalouskův padák. Vina je na výcviku, ale ten padák má být lepší.

Honza 29.12.2009 0:10

Ve všech veřejných zakázkách

je zcela zákonitě přítomna korupce, což prakticky znamená, že zpravidla vyhrává dodavatel s nejhorším zbožím, který má ze zakázky většinou největší zisk a může tím pádem nabídnout nejvyšší úplatek.

Ccecil 29.12.2009 8:01

Re: Ve všech veřejných zakázkách

Glock rozhodně není "nejhorší zboží". Naopak má některé parametry (tady nepoměřované) které z této volby dělají volbu správnou. Nicméně necítím se být natolik odborníkem, aby to tu od stolu rozhodnul. Myslím, že se ta cena dala snížit.

Honza 29.12.2009 10:03

Re: Ve všech veřejných zakázkách

Vzhledem k pravděpodobnosti skutečného praktického použití pistole některým z příslušníků naší chrabré profesionální armády, která se limitně blíží nule, jsou parametry zbraně zcela nepodstatné. Naopak vzhledem k počtu případů, v nichž se příslušníci naší chrabré profesionální armády postřelí či zastřelí vlastní zbraní, by bylo nejlepší tuto armádu přezbrojit špuntovkami ....

Jura Jurax 29.12.2009 14:08

Re: Ve všech veřejných zakázkách

Ale kuš - ono v Afghánistánu etc. doporučujete používat špuntovky? Zajeďte si je tam otestovat - na Váš úhledný hrobeček pak napíšou zde leží alternativní inteligent ;-)