20.6.2024 | Svátek má Květa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Bobek 30.12.2009 11:45

Re: Co jste tím, autore, myslel?

Vždyť je to také nesmysl, SB se normálně používá, resp. jeho verze 9x19 NATO.

Ivan 29.12.2009 14:13

ODS a její koaliční partneři.

Vždyť se ti kapitalisté tak krásně obohacují. Tak proč je nenecháte na pokoji? Jen prakticky naplňují heslo ODS "obohacovat se".

libero 29.12.2009 16:35

Re: ODS a její koaliční partneři.

Přejte jim to, pokud v rozpočtu a po socialistech na ministerstvu něco zbylo.

Bobek 30.12.2009 10:31

Re: ODS a její koaliční partneři.

Podnikání je činnost konaná za účelem zisku (definice z obch.zák.). Problém většiny spočívá v tom, že není schopná podnikat a potřebuje být zastřešena někým, kdo toho schopen je - tedy nechat se zaměstnat. Schopnost podnikat nese peníze (někdy také ne) a generuje závist. Závist ruku v ruce s neschopností generuje "názory" o obohacování kapitalistů.

janoryna 29.12.2009 12:53

problém nákupů MO

je všeobecný problém. Podbně probíhá velká většina všech tzv. výběrových řízení. na druhé straně, je jasné, že ten kdo neuspěje má tendenci se bránit. a obvykle né tím, že jsme byli lepší a levnější, ale tím, že řízení nebylo regulérní, což lze říct vždy, když se mi výsledek nelíbí ! a jak známo, je nemožné, aby úřad rozhodl správně !

machinegunner 29.12.2009 13:07

Re: problém nákupů MO

O "papírovejch" věcech, jako je cena, splatnost, záruka, servis ať ouřad klidně rozhoduje. Ale ve věcech praktických, týkajících se vlastního používání zbraní, jejich výkonů, spolehlivosti, ovladatelnosti by mělo být dáno slovo těm, kdo je budou používat. Přece by neměl být problém, aby v rámci cvičení menší bojová jednotka vyzkoušela a posoudila několik typů zbraní.

Vybavují se mi srovnávací zkoušky útočných pušek Sa-58 a AK-47, které dělala sovětská armáda někdy v 60 letech. Zpráva je k dospozici dodnes, je to zajímavé čtení se spoustou tabulek a o zbraních něco vypovídá. Jsou takové zprávy zpracovávány dnes? ?

Wlasta 29.12.2009 13:15

Re: problém nákupů MO

Vy jste se zbláznil! Vždyť by to bylo černé na bílém, která zbran, auto, padák atd. jsou lepší nebo horší.

machinegunner 29.12.2009 13:22

Re: problém nákupů MO

Asi jo. Mívám často dojem, že do dnešní doby už jaksi nepatřím.

Jura Jurax 29.12.2009 13:37

Re: problém nákupů MO

Ale patříte. Nejste holt ministerský ouředník ;-)

libero 29.12.2009 16:37

Re: problém nákupů MO

To není specialita dnešní doby. Bylo, jest a bude. A nejenom u nás.

Martin Vlk 29.12.2009 12:34

Cena pistolí

Argumentovat při srovnávání pistolí pro armádu katalogovou cenou pro maloodběratele? No to si snad ten strejda dělá srandu?

hans w 29.12.2009 12:37

Re: Cena pistolí

kolik asi zacáloval strejda Gaston?  ;-)

jobe 29.12.2009 11:07

Vlastním obě pistole

Problémy jsou dva. První: Cena "vybranné" pistole Glock 17. Je samozřejmě příliš velká a neodpovídá objemu nakupovaných kusů. Kdyby MPO postupovalo jak mělo, je jisté, že by se dostalo na cenu nižší.

Druhý problém je kvalita obou pistolí. Já mám obě. Glock 17 se mi nikdy, zdůrazňuji nikdy nezasekl. Střílel jsem mnohokrát i přebíjené náboje pochybné kvality. Pistoli prakticky čistím 5 minut po zhruba tisícovce vystřelených nábojů. Pistole je naprosto odolná vůči prachu, bahnu, mrazu a vodě. To mám ověřené z blbinek, které jsem pořádali s kamarády. Teď k SP 01. Ta je prakticky nepoužitelná bez dodatečného seřízení. Vždy se mi během střeleb zasekne jednou či dvakrát (záchyt nábojnice závěrem). Bohužel stejnou zkušenost mají moji kolegové. Po seřízení, důkladném čištění a bez extrémních podmínek střílí relativně spolehlivě. Je také o mnoho atraktivnější a designově vyvedenější než Glock - proto jsem si jí koupil. Vůbec si jí ale nedovedu představit v bojových polních podmínkách. To je prostě blbost a ohrožení vojáka. Možné je jí tolerovat u policie, kde podmínky nejsou tak extrémní. Jsem smutný z toho, že to tak musím napsat. Jsem velký patriot k českým výrobkům, ale považuji vybavení našich vojáků čézetou za hazard s jejich životy.

pišingr 29.12.2009 11:37

Re: Vlastním obě pistole

Díky, konečně příspěvek k meritu problému. Ostatní blábolilové jsou příliš pod vlivem bulváru. Jen bych ještě dodal, že vojenské zbraně mají takřka bez vyjímky polygonální vývrt /m.j. právě kvůli extrémním podmínkám použití a samozřejmě životnosti /, dále se uvádí volnější zásobníková šachta, větší okénko lučíku / to zase pro možnost střelby v rukavicích/. Argument o nutnosti přeškolení ze systému SA/DA na DAO je mimo mísu, na to stačí vystřílet cca dva zásobníky, ostatně absence pojistky je uváděna u Glocku jako plus.

Jen pro objektivitu musím dodat, že jsem byl dost dlouho zapřisáhlým nepřítelem Glocku, než jsem se přesvědčil co všechno vydrží a zchroustá. Prostě v současné době není lepší služební bambitka v této cenové relaci. Uvědomme si, prosím, že těm klukům v Afgánistánu jde o život a opravdu není prostor pro improvizaci.

Ještě mne napadlo, že někteří diskutéři by si měli položit otázku: Koupil bych si dnes jako rodinné auto Škodu 105?

hans w 29.12.2009 12:11

Re: Vlastním obě pistole

zdary, proč v souvislosti  s Glockem píšeš o DAO?   spoušťový systém Glocku není DAO.

Martin Vlk 29.12.2009 12:26

Re: Vlastním obě pistole

Tak on je to takový částečně předepnutý kříženec, myslím si, že je ztráta času to tady detailně rozebírat.

hans w 29.12.2009 12:34

Re: Vlastním obě pistole

Martine souhlas, já jen, že pod pojmem dao si představím např cz 100, ale její spoušťový systém  a systém glocku je naprosto něco jiného.

Bobek 30.12.2009 10:38

Re: Vlastním obě pistole

Je to DAO s předepnutým zápalníkem.

hans w 29.12.2009 12:14

Re: Vlastním obě pistole

Zdary, s CZ 75 jsem sloužil přes deset let, měl jsem ji i soukromě a nikdy, zdůrazňuju nikdy, se mi nezasekla. Nastřílel jsem z obou spousty nábojů různých značek a vždy bez závad.  Kámoš má ,,pětasedmu´´ plasťáka od Alfy a taky je spokojenej.

jobe 29.12.2009 18:32

Re: Vlastním obě pistole

Ano, je to možné. Znám také majitele ČZ, kteří měli štěstí a nemuseli nic dodatečně spasovávat, ale znám dost těch, včetně mě, kteří to štěstí neměli. S Glockem je to prostě tak, že ho vždy koupíte a vždy funguje jak má.

Martin Vlk 29.12.2009 12:32

Re: Vlastním obě pistole

Těžko říct.

Pro Glock mluví jedno, je to opravdu neskutečně odolná a blbuvzdorná pistole. Jako pracovní nástroj asi nemá chybu, když pominu, že je tedy opravdu hnusná. Je prostě něco jako lopata, nekazí se to, je to spolehlivé, ale estetiku tam nehledejte.

Zase, myslím si, že čeští vojáci by měli mít české zbraně. Navíc se u nás nevyrábějí žádné zastaralé nepolehlivé šunty, ale zbraně, které jsou venku více než úspěšné. Druhá věc je například s odolností na prach a podobně. Nicméně, já bych si vybral nějakou z 75- kové řady CZ. 

machinegunner 29.12.2009 12:54

Re: Vlastním obě pistole

Souhlasím s Tebou, moje číza se sice nezasekává, ale je-li kvalita kus od kusu jinačí, je to problém.

Jen bych doplnil jednu věc, kterou my jako hobby střelci nevyužijeme a ani moc nevnímáme. Je to 100% zaměnitelnost dílů. Zkouší se to tak, že se rozebere několik pistolí, díly se zamíchaj a z nich se znovu poskládaj pistole. Všechny musí opět fungovat na 100%! Prostě nějaký ruční "dopasování" dílů zbrojířem nepadá v úvahu. Díly musí být jeden jako druhej (a tedy i zbraně a jejich výsledná kvalita a spolehlivost). CZUB, jakkoliv jí fandím a pětasedma je super gun má právě v tomhle největší problém. :-(

Martin Vlk 29.12.2009 13:18

Re: Vlastním obě pistole

Souhlas.

Ony jsou skutečně ty vojenské požadavky a požadavky civilního trhu dost rozdílné.

Jen mne trochu zaráží, že CZ nebyla ani oslovena (jestli jsem to dobře četl). Že by bylo dopředu jasné, jak to dopadne a tak se tím ani nezalamovali? Že by fakt v Česku nebyla zbrojovka, která dokáže udělat spolehlivou vojenskou  zbraň? To se mi moc nezdá.

Bobek 30.12.2009 10:50

Re: Vlastním obě pistole

Je to prosté. CZ nemá v nabídce vyzkoušenou zbraň požadovaných vlastností.

JIrka13 29.12.2009 22:52

Re: Vlastním obě pistole

Ten pán, co je mistr světa hovořil jinak. Nejsem si jist, komu bych dal za pravdu. A ničím takovým pan ministr neargumentoval. Mluvil jen o ceně. Mám pocit, kdyby takové informace měl, rád by je jako argumentaci použil. Což vaše hodnocení znedůvěryhodňuje. Neříkám, že to není tak, jak píšete, jen to skládám k sobě.

cicero.jan 29.12.2009 10:58

Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Teď se jedná o pistole, nedávno jsme zaplatili vývoj vlaku Pendolíno italskému konsorciu, rakouský Kapsch si od nás nechal zaplatit vývoj sytému na dálnice etc. Výrobu speciálních ocelí na Kladně jsme si prošustrovali, te§§§§´d se kupují horší a dražší z ciziny. Hlavně si díky tomu budujeme armádu nazaměstnaných a pověst, že zlaté české ručičky umí už jen tunelovat a krást. Země, ve které se vyráběly automobily v době kdy v koreji jezdili ještě s potahem jásá nad tím že se tu otevřela montovna, v Plzni za dalšího jásotu odevřeli montovnu televizorů ačkoli jsme je vyráběli dříve než japonci.vW nás poučuje o výrobě automobilů, ačkoli v době kdy Hitler npokládal základní kámen ve Wolfsburgu u nás vyráběla nejen škodovka, ale i řada dalších firem výborná auta. Vítejte v mezi montovnami typu Malajsie, Filipín etc. Nechť vzkvétá Křižíkovský technický a tvořivý duch národa.

hufv 29.12.2009 11:15

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

V podstatě se s tím dá souhlasit, jenže co dělat, když se 40 let budoval socialismus, kybernetika bylo sprosté slovo a nejdůležitější byly tuny vyrobeného cementu?

Zlodějská mentalita přešla všem do krve, kdo nekrade okrádá rodinu bylo všeobecné heslo - poté co komunisti okradli a ožebračili víc než polovinu lidí v zemi prostě začal krást každý. Tohle se za pár let nezmění, jestli vůbec někdy. Jen málokdo si uchoval od dob Křižíka tvořivého ducha, Wichterle je naprostá výjimka, ostatní skončili někde v dolech, nebo utekli do zahraničí.

Co chcete od národa, kterému bylo vtloukáno do hlavy, že každý může dělat všechno jen chtít, kde neschopný se stával šéfem a schopné likvidoval, kde preferovaná byla průměrnost a ještě lépe blbost. Divíte se, že lidi vyrostlí v téhle mentalitě teď nemají na to se o sebe postarat, nejsou schopní myslet a zmůžou se jen na to tunelování a kradení?

cicero.jan 29.12.2009 11:43

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Nedivím se nikterak, jen mě mrzí, že národ otupěl natolik, že všechny ty gauneřiny považuje za normální, ani se nepohoršuje. Nazývat okrádání lidí oficiálně nepovedeným podnikatelským záměrem u kterého se nepkrokázal špatný úmysl je opravdu otřesné.

brblal 29.12.2009 14:41

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Kdyby se po sametu kradly jen pytle cementu a prkna,bylo by to v pohodě.jenže se tady rozkradli továrny,banky,zničil stále ještě fungující průmysl.Je vidět,že řízení státu po sametu převzali mafiáni a zloději nejvyšší kvality,něco jako italská mafie.Bohužel si svoje zlodějny pokryli zákony,které je chrání před postihem dodnes.Dostat za ukradenou či zašantročenou miliardu 6 let nepovažuji za přiměřený trest.Kolik tisíce hodin bylo třeba pracovat aby vznikla hodnota jedné jediné miliardy?A pak přijde někdo z Horní Dolní a nabízí Poldovku za korunu.To se to rozdávalo a rozdává z toho co mě nepatří........

Jindřich 29.12.2009 11:17

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Ony ty takzvaně české výrobky byly vždy nižší kvality než např. německé, americké či britské. Češi mají o sobě vysoké mínění, skutečnost je ovšem taková, že nedokážeme ani udržet vyrovnaný rozpočet, zvolit kvalitní obsazení sněmovny a české výrobky byly určeny ve valné většině pro země třetího světa, protože svojí kvalitou by v první lize neobstály.