20.6.2024 | Svátek má Květa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
cicero.jan 29.12.2009 11:38

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

To platilo tak od 50 let a ještě nikoli vždy. I přes soustavné decimování národa komunisty se podařilo občas vyrábět výrobky na světové úrovni i když prodejní úspěchy byly politikou většinou silně omezeni, pokud autor či autoři neopustili republiku. Před válkou byl průmysl na vysoké úrovni, v mnoha oblastech i před Německem, které toho využilo ve válce.

Jindřich 29.12.2009 11:58

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

To je naprostý omyl. I za doby první republiky, se čeští výrobci orientovali na země třetího světs, pro nižší kvalitu svojí produkce.  V podstatě neexistuje jediný český výrobek, který by ve výše zmíněné době svojí kvalitou válcoval zbytek světa. Chceli ovšem někdo považovat za takový sortiment např. sklo či porcelán, musí si uvědomit, že to byly produkty německých výrobců ze Sudet. Vymlouvat se na decimaci národa komunisty je je ryze česká bolestínská výmluva ve stylu "třista let jsme trpěli" ,

cicero.jan 29.12.2009 12:22

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Jen malý příklad, když se mluví o zbraních, jeden z nejlepších lehkých kulometů II. války Brenn, vyráběný v Anglii je výrobek Zbrojovky Brno, jehož výrobu a plány stačili přenést před Hitlerem z Brna do Enfieldu. Jedna z mála věcí, které se podařilo dokončit a uvést v život za komunistů, tryskový stav, neměl ve své době konkurenci, mnoho strojů nakoupilo USA. Dnes je továrna v Ústí nad Orlicí zlikvidována.

Marat 29.12.2009 12:55

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Přesné pane Jindřich. Sklo,porcelán i textil se vyráběl v Sudetech a vyráběli to všechno ti tolik nenávidění Sudeťáci..

Jura Jurax 29.12.2009 13:56

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Aco boty Baťa Zlín?

Jura Jurax 29.12.2009 13:54

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

A ještě tank vz 38 - byl uznáván jako nejlepší lehký tank své doby - bohužel v německých rukách. Jeho podvozek i po stažení typu z prvosledových jednotek sloužil pro samohybná děla (jeden typ Marderu a hlavně Hetzer).

A o škodováckých dělech z první republiky nebo později parních turbínách jste nejspíš taky nikdy neslyšel. A o vodních tuzbínách z ČKD Blansko taky ne.

Člověče, Vy jste snad humanitně vzdělán a akorát papouškujete kydy blbých inťošů ... :-(

libero 29.12.2009 12:15

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Velmi, velmi zřídka. Vámi jmenované případy to průkazně nejsou.

brblal 29.12.2009 14:49

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Jsem přesvědčený,že dnes jsme na tom ještě hůř než za toho "totáče"Dnes se tu rozvíjejí pouze montovny,v posledních letech žádný významný vynález neznám.Tryskový stav byl náš vynález a přesto byl textilní průmysl zlikvidován.Poldi vyráběla nejkvalitnější ocele a jak skončila?Už nám ani pramenitá voda nepatří,o minerálních vodách ani nemluvě.Tady proběhl generální výprodej všeho hned po sametu za dozoru největšího ekonoma zeměkoule a jeho pobočníka Ježka.

lubošek 29.12.2009 16:07

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

R^R^R^

hans w 29.12.2009 12:16

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Nemáte pravdu. Česká, respektive československá pistole CZ 75 je jednoznačně špičkou ve své kategorii a je  i nejkopírovanější pistolí.

m.l. 29.12.2009 14:14

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Trochu průšvih je, že některé z kopií jsou lepší než originál. Hlavně co se týká zaměnitelnosti dílů :-( Měl jsem tu 75 rozebranou (nejsem zbrojíř ale strojař) a kroutil jsem nad tím hlavou. Pár součástek bylo vyrobených tak ošklivě, že kdyby to takhle vyrobil někdo z našich lidí tak snad zamknu halu a nepustím ho domů dokud to nepředělá :-( A to neděláme zbraně, jen různé průmyslové komponenty.

Jura Jurax 29.12.2009 13:48

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Ony ty takzvaně české výrobky byly vždy nižší kvality než např. německé, americké či britské

No, nebyly - akorát si tímto výrokem modně séřete do vlastního hnízda - tedy je-li Vaše vlastní.

Slyšel jste někdy o pušce vz.24 nebo kulometu vz.26, vz.30, vz.33 (Bren)? Víte, že naše kulomety vz.37 (BESA) byly celou WWII standardní zbraní britských tanků (i přes nebritskou ráži 7,92)? Slyšel jste někdy o samopalu vz.23/25, resp.24/26? A o izraelském UZI, jenž jím byl inspirován?

No a nakonec samopal vz.58 se taky nezdá být nižší kvality než např. německé, americké či britské ani dnes, a to je půlstoletí starý.

Ten Váš výrok o třetím světě je platný - ovšem omezeně a jak kde - až pro období budování socialismu.

libero 29.12.2009 12:14

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Co se týče druhé poloviny vaší glosy, vy nejste ani technik, ani ekonom, že?

Národovectví je pěkná věc, ale do ekonomiky s ním raději ne, to působí velké škody.

Naše chyba, že jsme nechali bolševíky, aby nás zatlačili za země kdysi zemědělské.

brblal 29.12.2009 14:55

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

A kam jsme se zatlačili sami po roce 89?Zkuste jmenovat jediný skutečně čeký podnik bez zahraničního majitele který je po 20ti letech na světové špičce.Šodovky,Matonkatechnické plyny,kamkoliv sahnete,nic už není české i když se to někdy jako české tváří.

m.l. 29.12.2009 17:08

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Jak víte, že to není české? Sám mám nějaké akcie Linde AG, tedy nepřímo vlastním (byť nepatrný) podíl na výrobě technických plynů u nás :-)

m.l. 29.12.2009 14:10

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Posrali jsme si to sami. Kdo tady volil komouše? Naši předkové. Nadpoloviční většinou. K tomu není co dodat - jaký lid, taková vláda.

vicenzo 29.12.2009 17:50

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Moc pěkný plky.

Astolm měl v tý době v ostrym provozu po světě asi stovku pendolin, jakejpak vývoj jsme mu zaplatili?

Kapsch měl v tý době v provozu takřka identickej systém v Rakousku, copak jsme mu to teda financovali za vývoj?

Moc čtete noviny, panáčku, z toho se blbne ;-D

m.l. 29.12.2009 22:39

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Slyšels někdy slovo "investice"? ;-)

oh 30.12.2009 1:46

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Alstom měl opravdu v ostrém provozu nějaká ta Pendolina. Jen jeho standardní výrobek se poněkud nesnášel se zabezpečovacím systémem v ČR a nevyhovoval českým normám. To je ovšem u vlaku poněkud problém.

Bobek 30.12.2009 10:56

Re: Rozhazovat peníze všude okolo je důležité.

Pořízení nejkvalitnější věci za téměř nejnižší cenu není rozhazování, ale známka dobrého hospodaření. Vojenský materiál je specifický, tam nelze uplatňovat principy dokonalé konkurence, protože zkrátka chceme, aby naši vojáci chránili své životy ne podporovaným českým průmyslem (on podporován je, zbrojovka je státem dotovaný podnik - 40 miliónů ročně), ale něčím, na co se lze v jakékoli situaci spolehnout. Se zbytkem souhlasím, je to smutný pohled.

mirek 29.12.2009 10:23

před pár dny totéž o českých samopalech vzor 58

celé MO krade ani poledne nedrží, a vo tom to je dámy a pánové

iF 29.12.2009 10:13

Proč ne?

1. Jestliže chci nakoupit několik set pistolí a vyberu nejvýhodnější cenu srovnáním maloochodních cenníků, tak jsem buď blb nebo podvodník a lhář. Výběrová řízení se konají právě proto, že cena, dodací podmínky a další benefity za velkou zakázku jsou úplně jiné než u nákupu jednoho kusu

2. Spory mezi "glokaři" a "čezeťáky" jsou stejné jako mezi "pasáťáky" a mondeáky" - každý má své nepopiratelné výhody ale i nevýhody. Ale - jestliže chci přezbrojit české vojáky, vycvičenné a již mnoho let prakticky uživající pistole se spoušťovým systémem SA/DA na zbraň se spoušťovým systémem DAO (Glock jej nazývá Safety action), je nutné poměrně intenzivní přeškolení - kdo tomu nerozumí ať si přečte literaturu, jde o zcela jiné chování zbraně a tím i ovlivnění přesnosti střelby a jistoty v zacházení se zbraní(mimochodem, když se zeptáte vojáka nebo policistu jakou má soukromou zbraň, většina vám odpoví že čezetu)

3. CZ 75 i ve svých klonech je výborná zbraň která patří mezi legendy světového zbojařství. Bylo by opravdu podivné, kdyby česká armáda neměla používat české zbraně. Už jen proto že nejsou o nic horší než jejich špičkoví konkurenti jiných výrobců

a 29.12.2009 10:21

Re: Proč ne?

no ono to co se teď nabízí je taky dost jiné - už chování při výstřelu je proti klasické staré CZ "jiné" - rozložení váhy, šířka, netlumící střenky...

o starých pistolích ko kterých se píše - Makarov je to stejně "naučení nových návyků", navíc novým polycajtům je to jedno  a staří odchází :-)

ano, mají doma CZ - protože mají slevy a jsou na to zvyklí.. to má opravdu velkou vypovídající hodnotu...

hm, neptal jste se jen polycajtů v CZ?:-) co třeba v německu?

a jakpak to řeší srovnatelné země velikostně co nemají svoje pistole? hmm, že by kupovali glocka? asi taky všichni uplacení co?:-)

Sven Australan 30.12.2009 11:05

Re: Proč ne?

Komu na tom záleží, "své děcko" si vychová !  Už před čtvrt stoletím, jsem si (tu původní)     Vz.75, ukořistěnou v South West Africa dal od jihoafrického policejního zbrojíře magnabreakovat, střenky dal od Pachmayerů a pro mně je stále č.1 !

Han 29.12.2009 10:30

mimochodem, když se zeptáte vojáka nebo policistu jakou má soukromou zbraň, většina vám odpoví že čezetu)

Ano mají na ní od Čz a.s. 20% slevu.

Ludva 29.12.2009 10:42

Re: Proč ne?

Pane iF, tak mě napadlo, vidím že tomu rozumíte,  nevíte zda existují střelné zbraně s elektrickou spouští ? Myslím tím elektrické zahřátí zápalky nahrazující mechanický náraz úderníku. Při sportovní střelbě by to mohlo být výhodné - dotykový spínač v podstatě s nulovým odporem.

pišingr 29.12.2009 11:18

Re: Proč ne?

S tím přišli už rusáci tuším  v šestapadesátém na olympiádě v Melbourne a mám ten dojem, že jim to MOV zatrhl. Možná, že to bylo později, to by se jistě dalo dohledat, důležité je, že ta zbraň se při výstřelu chová úplně jinak, klidněji a znevýhodnilo by to konkurenci. Navíc je to nepoužitelné pro lovecké účely: vliv okolní teploty a v neposlední řadě i dostupnost baterií. DTTO pro vojáky.

Ludva 29.12.2009 11:45

Re: Proč ne?

Dík za informaci, nabízí se to samo - odpor spouště snižuje přesnost.

Marat 29.12.2009 12:58

Re: Proč ne?

Jistě že takové zbraně existují. Třebas české protiletadlové kanony. Ale u  ručních zbrani by to bylo obtížnější ještě tahat baterií. Ale možná že i to by se vyřešilo.

Jura Jurax 29.12.2009 13:36

Re: Proč ne?

Elektricky odpalované zbraně byly už za WW II - jen tak z hlavy kanóny Hispano ve Spitfirech a německé MG 151/20 ...