27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

VIZE: „Zelený pokrok“ pokulhává

S dosažitelností těchto cílů byla konfrontována kupříkladu města, která se zavázala, že do roku 2030 dosáhnout tzv. „uhlíkové neutrality“ (zde). Nějak se to však celé zadrhlo, a tak metropole jako Paříž, Berlín, Kodaň začaly bez fanfár přiznávat, že stanovené cíle jsou příliš ambiciózní a není jednoduché je splnit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Brich 13.3.2023 1:49

Každému žáku ze třídy vyšší než 5. obecné, který se učí ve fyzice o elektřině, její výrobě, skladování, přenosu a využití, je zřejmé, že soláry a větrníky jsou dobré akorát tak pro nestydaté loupežníky, kteří si hrají na zachránce planety.

Soláry a větrníky (a obecně Občasné Zdroje Energie - OZE) vzhledem ke svým výkonům a hlavně nepředvídatelnosti a nestabilitě výkonu se mohou uplatnit jenom tam, kam není možné nebo se nevyplatí natáhnout dráty z elektrárny, tj. pro tzv. ostrovní odběratele. I ti musejí mít dosti velké a nákladné úložiště/akumulátory pro střádání energie na dobu, kdy OZE mají slabý až nulový výkon, chtějí-li se při tom dívat na televizi, pohánět ledničku a pračku, apod., o cirkulárce a podobných kutilských strojích nemluvě. Že jsou to nemalé vícenáklady nejen na finance, ale i prostor a další opatření je zřejmé.

Kdyby nebyly horem dolem dotovány, u nás např. zákon na podporu OZE, podněcující přímo k loupežím nazývaným dotace, dávno by byly využívány efektivně jenom tam, kde se to vyplatí. Tak by se choval rozumný hospodář, na rozdíl od bandy loupežníků, kteří mají ruce v kapsách daňových poplatníků, díky zákonu na podporu OZE, ponořené až po lokty!!;-€EU;-O

J. Kostelanský 13.3.2023 2:21

Tak schválně, když jste tak vzdělaný v oboru: řekněte mi alespoň jeden přírodní zákon nebo princip, podle kterého není možno zásobovat lidstvo obnovitelnou energii. Nemyslím tím samozřejmě hned, ale "výhledově" - třeba za 50, 100 nebo 200 let.

Nebo alespoň "dejte na papír" nějaká čísla, která by to vylučovala.

Tohle není obhajoba bruselské zelené politiky, jak se mnohým bude zdát. To, že někdo něco dělá špatně, je jedna věc. Ale zcela jiná věc je, zda to jde nebo nejde udělat. A v jakém časovém horizontu. V článcích na NP se ale vždy všechno smíchá do jednoho guláše a výsledkem jsou "moudra" jako v tomhle článku.

L. Harvánek 13.3.2023 5:13

Už jste někde viděl fungující perpetum mobile? A co takhle zákon o zachování hmotyči energie? A raději nemyslete, nebo vymyslíte trakač a ten budete muset tlačit. A ještě něco: používat rozum je účinnější než se ohánět nějakými zmanipulovanými a upravenými čísly. Na kterých stojí celý slavný Green Deal.

R. Tichý 13.3.2023 7:27

Zakon zachovani energie.

Perpetuum mobile.

Nic?......

J. Majzlík 13.3.2023 11:01

Ach bože, je samozřejmé, že pod termínem "PM" se myslí systém, který zákon zachování energie a hybnosti plně respektuje. Ukažme si to na příkladu setrvačníku. K jeho roztočení se pomocí vnějšího zdroje dodá do systému určitá kinetická energie, která je závislá na konstrukci setrvačníku a jeho počátečních, tedy max. otáčkách.

Ve fázi jeho volného chodu ve vakuu se postupně a nevratně spotřebuje veškerá kinetická energie tělesa, a to převážně na tepelné ztráty v ložiscích. Pokud je takto připravený experiment s pozorováním mechanismu konverze kinetické energie rotujícího tělesa na energii tepelnou považován za cíl našeho snažení - dokázat platnost zákona o zachování energie nebo studia technologického využiti efektu optimalizované setrvačné rotující soustavy - budiž pochválen.

Setrvačník jako jeden z nástrojů řešení energetické krize?

R. Tichý 13.3.2023 16:07

Nepopsal jste PM, ale libovolny stroj, s promennou ucinnosti.

PM ma 2 stupne.

2.stupen vykona stejne prace/energie kolik je do nej vlozeno.

1.stupen vykona vice prace/energie nez do nej bylo vlozeno pri spusteni-a to jsou slavne OZE. U tech nam ekofasiste a Rada tvrdi, ze to je cisty zdroj energie. Z definice je zrejme, ze to je lez. Cele OZE je zalozeno na tom, ze hnus z vyroby je mimo nase uzemi a recyklace jeste nenastala (taky bude mimo, vsadme se). Vesele se plundruji pralesy, oteviraji se doly, spotrebovavaji se VZACNE kovy, ale hlavne: Hlavne tecou penize pres dotace. A jsme u inflace, ktera tresta svedomite stradatele a hospodare, odmenuje lemply a mluvky.

J. Majzlík 13.3.2023 22:47

Dík, snad nejsme v rozepři. Mým úmyslem bylo pouze reagovat a demonstrovat na jednoduché soustavě fakt, že přeměna její točivé energie na jinou formu může proběhnout navenek zcela nepozorovatelný způsobem.

Souhlasím s Vámi, že hodnocení účinnosti t. zv. OZE by mělo být založeno na předběžném a konečném vyčíslení všech dohledatelných energetických nákladů, vyčíslených ve Ws, vynaložených na jejich výstavbu, provoz a závěrečnou likvidaci zařízení i doprovodných škod. Předpokládám, že současná PC technologie je schopna sestavit materiálovou a tedy i energetickou normu složitých celků s přijatelnou přesností do posledního šroubku.

I. Mentlík 13.3.2023 5:29

Asi jste špatně četl, neboť návod máte přímo v článku. Když nebude foukat a svítit, nevyrobíte na základě dnešního poznání elektřinu žádnou. A netuším, proč myslíte "výhledově". Rok 2035 je už za 12 let. Za těch Vašich 50 (100, 200) už bude Afrika v Evropě a i kdyby zdejší automobilky nepadly, do Asie a Ameriky neprodají nic a v Evropě na to lidi mít nebudou. A to se pořád bavíme jen o osobní dopravě. O nákladní se taktně mlčí. A až Čína řekne dost, nepořídíte si solár ani na malou střechu Vašeho domečku. Tak je to prosté.

R. Langer 13.3.2023 5:44

Ehm, to je nějaká ironie, nebo jak to mám chápat? Jaké že máte vzdělání? 8-o

V. Kučer 13.3.2023 9:25

Televizi nebo ledničku baterie utáhne, k pohonu pračky nebo cirkulárky se vyplatí koupit benzínový generátor.

K. Machala 13.3.2023 1:02

Mně to připadá, že nemůžou být tak nevzdělaní a natvrdlí, tudíž musí nejspíš být uplacení. Jestli to není válka v dosud neznámé podobě, zničení Západu realizované korupcí, tak už nevím co by to mohlo být.

P. Sura 13.3.2023 0:36

Včera byl u Moravce nás "klimatický stachanovec" Martin Sedlák. Nechápu tu drzost a neomalenost, s kterou dokáže vyprávět o tom, jak se blíží doba, kdy díky přechodu na OZE se staneme místo vývozců elektriny jejim dovozcem. A ze to není problém, protože to čeká okolni státy taky. Tak HERGOT kdo bude tu elektřinu prodávat, když nebude v noci, ALE V CELÉ EVROPĚ NAJEDNOU ??

Z. Žabička 13.3.2023 6:17

A to Peksa a námořní lupiči jsou jiní kanóni. Ti spolu s dětmi stávkujícími za klima jistě budou vyrábět elektřinu po večerech třením ebonitových tyčí za zpěvů greendealských oslavných písní.

J. Majzlík 13.3.2023 11:12

Generátory do všech tělomučíren a odpůrci greenhornů budou mít po ptákách.

Ono snad ani jinak než bláboly oplácet zase jen bláboly nelze. Pro odborné a závazné půtky odborníků, politiků a veřejnosti na tak závažné téma jako je naše energetická budoucnost již není v tomto státě místo.

J. Lukavsky 13.3.2023 15:16

"kdo bude tu elektřinu prodávat?" Kdo? Inu Martin Sedlák! Elementary dear Watson. J.L. end