24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

VIZE: „Zelený pokrok“ pokulhává

S dosažitelností těchto cílů byla konfrontována kupříkladu města, která se zavázala, že do roku 2030 dosáhnout tzv. „uhlíkové neutrality“ (zde). Nějak se to však celé zadrhlo, a tak metropole jako Paříž, Berlín, Kodaň začaly bez fanfár přiznávat, že stanovené cíle jsou příliš ambiciózní a není jednoduché je splnit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 15.3.2023 2:52

A ZELENÝ DEBIL Rada ;-O mele kraviny a mele... ;-D

P. Rada 14.3.2023 17:41

Nejspíše nevíte o čem píšete. Socialismus u nás sice byl analogicky postaven na ovládnutí moci fosině nahromaděné a to místně podobnou měrou jakou s ní dnes čerpá zdejší kapitalismus. Tehdy byl jen větší akcent na uhlí oproti dnešnímu akcentu ropnému.

Tehdy to ale pro imise síry vymívané místním deštěm... odnesly v té samé generaci nejvíc místní horské lesy Krušných hor, Krkonoš a Beskyd... - dnes to celosvětově neodbouratelnými imisemi uhlíku odnášejí lesy mírněji klimaticky položené - zato v celém mírném pásmu planety.

Před dopady se tehdy dalo emigrovat na západ - dnes prakticky není úniku. Tehdy důsledky pomohly zlomit soc. moc - dnes se fosilní kapitál celosvětově rozložený bude bránit pro setrvačnost systému daleko dlouhodoběji.

Tristní výsledek může být celo-společensky podobný ve změně systému - ale protože splna dopadne až na další generace a tak rozhodně nebude totožný.

L. Novák 14.3.2023 15:53

Takového pitomce člověk jen tak neuvidí. ;-D

L. Novák 14.3.2023 13:33

Oslavujte CO2. Zakladatel Greenpeace kritizuje zelené radikály

https://www.euro.cz/clanky/oslavujte-co2-zakladatel-greenpeace-kritizuje-zelene-radikaly-1294188/

L. Novák 14.3.2023 13:09

Z pohledu ztrát energie je nejlepší se "zakuklit" do polystyrénové koule a nevycházet ven... ;-D

L. Novák 14.3.2023 13:06

ZELENÝ IDIOT Rada už mele kraviny jako obvykle... ;-D

L. Novák 14.3.2023 13:05

Zelený komunizmus směřující k zelené totalitě...Rv

I. Schlägel 14.3.2023 11:32

Green Deal je jenom starý dobrý socialismus. Nikoliv s lidskou, ale zelenou tváří. Mechanismus stejný, tristní výsledek totožný.

P. Rada 14.3.2023 2:25

Vybral jste jen jednu banku, zprávu, s mnoha. "Ucho" se totiž už trhá s mnoha příčin, kdy společným jmenovatelem je růstová extenzivita v prostředí omezenosti zdrojů uzavřeného systému a relativní nedostatek pozitivních inovací.

Druh homo samolibě sapiens se prostě v uzavřeném systému v příhodných fosilně akcetovaných podmínkách nejprve namnožil a zároven začal i násobně více konzumovat. Takto však i řádově více produkovat škodlivé nerecyklovatelnosti až se to začalo obracet proti němu.

To analogicky jak se kvasinky nejprve rychle namnoží v cukerném nálevu ale posléze jim prostředí zkysne...

I Váš odkaz vleklý nástup celosvětové stagnace ekonomik posledních let jen dokládá:

https://ourfiniteworld.com/2019/01/09/2019-world-economy-is-reaching-growth-limits-expect-low-oil-prices-financial-turbulence/

P. Rada 14.3.2023 1:56

Trochu konkrétněji. Ekologii nevytvářejí "paka" - ta je o věcném nezaujatém popisu vstahů mezi organismy a okolím. Příslušný popis se ale příznačně leckomu s "pak" může příčit pro event nutnost nést nejen momentální výhodu ale i dlouhodobou odpovědnost.

Jednotlivci jako Greta T. nejspíše sdělováním věcností ("poslouchejte vědce...") až revoltou skutečně sami nic nevyřeší a vědí to. To zejména v situaci, kdy průměr společnosti tedy miliardy lidí už mnohostranně zatěžují cca od roku 2000 panetu víc než je udržitelné ale nechtějí o tom jak právě "paka" ani slyšet - natož konat tak, aby se negativní trend zpomalil ba dokonce obrátil k udržitelnosti.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_meze

Politici kteří vesměs voličské většiny representují se s populistickým cílem znovuzvolení před realitou kterou popisují zejména přírodo-vědní obory jako ekologie, uchylují k neurčirým příslibům jen aby byli zas zvoleni davem "pak" a zároven měli za zády faktickou dnes hlavně fosilně navozenou moc, kterou drží v rukách zhruba procento nejmocnějších s populace ale tak ekonomicky vlivně, jak celá hůře postavená polovina lidstva.

Sotva kdo proto např. vnímá ekologický fakt, že jen za posledních tři desetiletí bylo antropogenně uvolněno do atmosféry tolik CO2, jako za celou předcházející civilizační éru. Takovýmto impulsem který více jak stonásobně překračuje průměrnou sopečnou činnost se planeta geohistoricky prakticky skokem dostává do klimaticky méně úživné situace třetihorní která však pro setrvačnost globálních procesů dopadne nejvíc až další generace. Ty při zachování dnešního trendu nejspíše civilizačně čeká ono "smetiště dějin".

J. Majzlík 13.3.2023 22:47

Dík, snad nejsme v rozepři. Mým úmyslem bylo pouze reagovat a demonstrovat na jednoduché soustavě fakt, že přeměna její točivé energie na jinou formu může proběhnout navenek zcela nepozorovatelný způsobem.

Souhlasím s Vámi, že hodnocení účinnosti t. zv. OZE by mělo být založeno na předběžném a konečném vyčíslení všech dohledatelných energetických nákladů, vyčíslených ve Ws, vynaložených na jejich výstavbu, provoz a závěrečnou likvidaci zařízení i doprovodných škod. Předpokládám, že současná PC technologie je schopna sestavit materiálovou a tedy i energetickou normu složitých celků s přijatelnou přesností do posledního šroubku.

O. Kaucký 13.3.2023 21:41

R^R^

O. Kaucký 13.3.2023 21:38

Náklady na takový dům jsou tak enormně vysoké, že se takový dům nevyplatí stavět.

O. Kaucký 13.3.2023 21:36

Prosím, jaká entita jsou „dnešní lidé” a jaká „jejich okolí”? Nějak to nedává smysl.

Pořád ignorujete to, že každý normální člověk se chce mít lépe než jeho předkové (říká se tomu pokrok) a chce zajistit i svoje děti, aby se zase děti až zestárne byly schopné postarat se o něj.

O. Kaucký 13.3.2023 21:29

Určitě, zelené perpetum mobile.

P. Brecík 13.3.2023 21:28

..... a bude to podporováno a banky se "přetrhnou" ve financování podobných cipovin. Až !! se ucho utrhne ;-D https://cz24.news/prvni-politicky-korektni-banka-lezi-brichem-vhuru/

V. Církva 13.3.2023 18:58

Tak významná role malých okenic byla tuberkulóza a svrab.

Možná jste na stavby větší odborník, ale větší okna jsou dnes i díky jejich lepší konstrukci a izolaci, a pozor, je tam ten "skleníkový efekt", ne ten v atmosféře, ale podobný je, že se dostane do pokoje sluneční paprsek a ten interiér zahřeje a teplo se ven nepustí.

S objemem a povrchem máte pravdu, ale abych kvůli tomu bydlel v nějakém komunstickém kravíně bez oken, to nechám vašim pokud nás necháte žít a budu dělat vše proto aby ano.

Takže jak jsem psal, ekologii ano, ale inteligentně bez dogmat.

V. Církva 13.3.2023 18:46

Nepletete se paní Lhotská, bohužel. Že by se úspory, a ekologie měly brát vážněji než to děláme je pravda. ale realisté se tím sice zabývají, ale s tím že by to chtělo jádro, že to tak rychle nebude, a že i když Evropa udělala za desetiletí spostu CO, teď je třeba řešit Čínu.

No pokud ekologii budou vytvářet paka co neumí vůbec nic než myslet si že se to nějak vyřeší, sedět před školou nebo na silnici, tak nečekejme nic dobrého. snad jen, že by praktičtější lidé neměli tyto poslouchat a nechat je na jejich smetišti dějin.

Z. Lapil 13.3.2023 18:26

Přiznejme si, že z hlediska spotřeby energie je to nejlepší. I když započteme energii na svícení a větrání.

P. Brich 13.3.2023 18:24

Příště přijde na to, že nejlepší by bylo žít v kouli, protoře ta má nejmenší poměr povrchu k objemu.

P. Brich 13.3.2023 18:20

Pan Rada učinil objev, že objem je úměrný třetí mocnině charakteristického rozměru (protože je třídimenzionální) a povrch jen druhé mocnině (protože je dvoudimenzionální). Objev hodný Euklida.

Z. Lapil 13.3.2023 18:13

Vědně ověřitelný je rovněž fakt, že fotosyntézou průběžně vznikající biohmota (lidově zvaná dřevo) došla zhruba před dvěma sty lety.

P. Brich 13.3.2023 18:12

Tak pan Rada konstuuje domy bez oken.;-D

Z. Lapil 13.3.2023 18:07

Tak to jsme nemuseli ani v paneláku. Tedy v tom jednom správně natočeném pokoji.

P. Brich 13.3.2023 18:07

Hlavně si stát pevně za svou "Pravdou" i proti přírodním zákonům. Na ostatní pokřikovat lžete. Toť ideologie všech greténů!!;-D

Z. Lapil 13.3.2023 18:05

Spotřeba elektřiny na co?

Pan Rada má pravdu v tom, že okna jsou, co se úniku tepla týká, nejproblematičtější částí obvodových konstrukcí.

Náhodně vybraná okna na Googlu mají zhruba 2x větší prostup než stejná plocha porobetonu tl. 300mm. Stejná plocha, bez omítek.

P. Brich 13.3.2023 18:02

Kdyby to bylo výborné, tak by Sahara už byla plná solárů. Proč není? Asi jim to horko také moc nesvědčí.

Výroba syntetických paliv je energeticky hodně náročná. Stále možná budou lacinější ropné produkty.

CO2 ze syntetických paliv je hodný a z ropných produktů je zlý?

CO2 je zlý, protože je základní surovinou pro fotosyntézu cukru a tím základem pro život vůbec?8-o

Z. Lapil 13.3.2023 17:57

Pohádkový dědeček: "Tady máš za odměnu kouzelný měšec. Bude v něm pořád dukát. Pořád. Dokud ho nevyndáš."

R. Tichý 13.3.2023 16:07

Nepopsal jste PM, ale libovolny stroj, s promennou ucinnosti.

PM ma 2 stupne.

2.stupen vykona stejne prace/energie kolik je do nej vlozeno.

1.stupen vykona vice prace/energie nez do nej bylo vlozeno pri spusteni-a to jsou slavne OZE. U tech nam ekofasiste a Rada tvrdi, ze to je cisty zdroj energie. Z definice je zrejme, ze to je lez. Cele OZE je zalozeno na tom, ze hnus z vyroby je mimo nase uzemi a recyklace jeste nenastala (taky bude mimo, vsadme se). Vesele se plundruji pralesy, oteviraji se doly, spotrebovavaji se VZACNE kovy, ale hlavne: Hlavne tecou penize pres dotace. A jsme u inflace, ktera tresta svedomite stradatele a hospodare, odmenuje lemply a mluvky.

V. Chrastina 13.3.2023 16:07

Sarkasmus je na místě, jenže grýndýlovým bruselanům je to fuk, jim to snad dojde až ekonomika celé evropské unie definitivně zkrachuje. Ostatně proč by jim to mělo vadit, oni nechají vytisknout další biliony na dotace a kulhavá kobyla musí klopýtat dál vstříc smrti, dokud definitivně nepadne mrtvá. Pánbu s námi a zlé pryč, je to jediné, co zbývá na to říci!!:-/