24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

ÚVAHA: Jde na Ukrajině o Mnichov?

Ze všech historických příměrů užívaných v souvislosti s postoji západních zemí vůči Ukrajině slýcháváme vůbec nejčastěji o Mnichovské dohodě z roku 1938, na jejímž základě pak Československo Německu bez boje odstoupilo svá pohraniční území. Mnichov dodnes rezonuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Linda 17.2.2023 9:08

Tak tohle Kavárna zařadí na první místo dezinformace a právě jste se stal největším kolaborantem. Ale potichu a tajně: napsal jste to perfektně.

M. Hoblík 17.2.2023 9:07

Je to dost podobná situace, tenkrát se také začal se šířit nacismus.

P. Diviš 17.2.2023 9:04

" Putin nostalgicky vzpomíná na rozsah SSSR, ale že by byl posedlý pomstou, a chtěl nějakého protivníka ponížit ve vlaku v Compiégne?"

Kdyby se mu podařilo dostat se do Kyjeva, tak by asi neodolal.

K těm úvahám o Mnichovu a spojencích, tehdy ještě byla možnost, že se německá generalita Hitlera zbaví, že je zatáhl do války, na kterou ještě nebyli připraveni. Jenže k͇d͇y͇b͇y͇ jsou velmi nejistá. Prostě kvůli nám válku nikdo spustit nechtěl a kvůli Ukrajincům taky ne. Jen jim všichni rozumnější (na slušnost se v politice moc nehraje) pomáhají vyhrát jejich válku a dobře tak činí. Co by totiž Putin dělal, kdyby "vyhrál", to je taky dost k͇d͇y͇b͇y͇. Zaručené je jenom to, že by to nebylo nic pěkného a pro nás dobrého.

K. Křivan 17.2.2023 9:00

Když jedna strana podvádí, tak se nedivte, když ta druhá strana taky začne podvádět.

F. De Winter 17.2.2023 8:53

V únoru 2014 vyvrcholily protesty obyvatel Kyjeva proti vládě a prezidentu Viktoru Janukovičovi. Jejich příčinu zde nebudu uvádět, bylo by to na déle. Zprostředkovat dohodu přijeli ministři zahraničních věcí Polska, Německa a Francie, Radoslaw Sikorski, Frank-Walter Steinmeier, Eric Fournier. Demonstranti, z nichž pochází nynější moc v Kyjevě a kyjevská vláda a prezident Janukovič podepsali dohodu 21. února. Podle dohody vláda stáhne policii Berkut z před parlamentu a vládních budov, na podzim 2014 budou na Ukrajině nové prezidentské volby, do té doby přestanou protivládní demonstrace. Ministři tří zemí EU podepsali dohodu jako garanti. Vláda stáhla Berkut z před parlamentu, ale demonstranti okamžitě vtrhli do parlamentu. Televize vysílala záběry, jak demonstranti chodili po parlamentu s kalašnikovy. Na poslance prováděli otevřený nátlak. Parlament schválil jako jeden z prvních zákonů, zákon prakticky o zákazu používání ruštiny v úředním styku, omezil vyučování ruštiny ve školách. Prezident Janukovič musel ujet z Kyjeva nejprve na východ Ukrajiny, jinak by ho byli povstalci zabili. Ruští výsadkáři mu nakonec pomohli ujet do Ruska. Západní garanti nenašli v sobě politickou a morální sílu, aby přiznali, že kyjevští demonstranti, z nichž pochází současná moc v Kyjevě, porušili dohodu, kterou oni garantovali. Majdan byl porušením ukrajinské ústavy - svržení platně zvoleného prezidenta, ozbrojený nátlak na parlament. Americká diplomatka Victoria Nuland později přiznala v americkém Kongresu, že USA vynaložily 5 miliard dolarů, „aby si ukrajinský lid svobodně mohl zvolit své vedení“. Protiústavní převrat pod názvem Majdan spustil řetěz událostí, vedoucích až k současné krizi.

L. Hančar 17.2.2023 8:50

Ten odchod, spíš masový úprk ze země, vidím jako světélko na konci tunelu. Jako čtvrtinový Ukrajinec rád diskutuji s Ukrajinci ve svém pivovárku. Jsou milí, nebojí se mluvit rusky a nechají si vrátit drobné do poslední koruny. Téměř všichni už přišli o iluzi, že si u nás nahospodaří a vrátí se do rodné země postavit dům. Až do dvou let všichti ti pracovití a pracující odejdou nebo spadnou do masomlejnu, zbyde tam už jen načalnik a pár věrných jenerálů, napojených na dolarovou resuscitaci ze Západu. Poušť. Místo písku černozem.

P. Pepax 17.2.2023 8:50

To přirovnávaní k 2. svět. válce je opravdu směšné.

K. Křivan 17.2.2023 8:48

Jo, chtělo by to nějakou "opravnou" funkci. Spousta diskuzí ji má.

K. Křivan 17.2.2023 8:45

Ne. Ale vzali jsme jim postavení vládnoucího národa, na který byli po mnoho staletí zvyklí. A to šlo rychle, Během jednoho století, se Češi stali z takřka zaniklého národa vládnoucím národem.

J. Vintr 17.2.2023 8:31

A proč tedy Ukrajinci používají pro pojmenování své jednotky německý název?

L. Kuča 17.2.2023 8:27

Ale vždyť z ruské strany také. A úplně bych to nenazval podvodem. Pokud si někdo myslel, že nějaký kus papíru nastolí trvalý klid a mír, tak byl docela naivní. Asi jako představa, že Istanbulská úmluva náhle ukončí domácí násilí na ženách. Byl to spíš takový diplomaticky tyjátr.

J. Černý 17.2.2023 8:23

Před Mnichovem....

P. Vychodil 17.2.2023 8:22

Člověče , kam na takové poetické texty chodíš :-)

J. Černý 17.2.2023 8:21

Memorandum není smlouva a také žádnou zemi nebylo ratifikováno.

Vše za šlo tím, že EU-NATO zorganizovalo puč na Majdanu a mlčelo k vraždění ruských Ukrajinců.

Navíc Západ přiznal, že Minské smlouvy byly z jeho strany podvod.

F. Navrátil 17.2.2023 8:20

Mýlíte se vy. Memorandum, které se týkalo i dalších nástupnických států Sovětského svazu, není smlouva a nemá žádný z jejich parametrů. Nebylo ani ratifikováno parlamenty signatářských států. Ukrajina se zavázala, že bude nejaderným a neutrálním státem. Zavázala se také respektovat práva národnostních menšin a zvláštní statut Krymu. Což nedodržela.

J. Černý 17.2.2023 8:18

Před Mnichov zde byl násilný puč a začalo vraždění sudetských Němců ?

R. Valkovič 17.2.2023 8:13

Kecy. Edelweiss je tradicni jmeno horskych jednotek v cele Evrope - meli je Rakousko-Uhersko, Nemecko, Rusko (2011-16) a jeste par dalsich. Horska divize Edelweiss byla jednotka Wehrmachtu, nikoliv SS, takze nebyla nacisticka. Protipartyzansky oddil Edelweiss, ktery vyvrazdil Klak a Ostry Grun tvorili prevazne Slovaci - Tisovi nacisti. Pomoc Ukrajine je moralne cista - Ukrajina je obet agrese. S nacismem si to vyridili uz pred 7 lety - porazka Praveho sektoru atd.

J. Vintr 17.2.2023 8:08

překlep, samozřejmě několika set tisíc....

J. Vintr 17.2.2023 8:07

Přesně tak. V minulosti to bylo vždycky tak, že se politici snažili rozputáním války řešit ekonomické problémy. Rusko ekonomické problémy nemá, zato USA a celý Západ se v nich topí....

J. Vintr 17.2.2023 8:00

"Pomoc" Ukrajině ze strany USA a evropských států už stála život možná i několika set Ukrajinců a způsobila, že z této země odešla už skoro polovina obyvatel. Většina nejspíš natrvalo. A pokud ta "pomoc" potrvá, budou zcela zbytečně umírat další lidé. Možná že už ne jen Ukrajinci, ale i občané dalších evropských států. A pokud nebudou Američani ochotni hodit ručník do ringu, může dojít i na jaderné zbraně....

A. Stárek 17.2.2023 8:00

To přece nemá nic společného s globalizací. Ukrajinu napadlo Rusko. Útočí na ně prakticky na celém jejich území letadly a raketami. Ukrajina se zachovala tak, jak se má zachovat každý stát, který chce mít právo na existenci - na jedné straně je potřeba aspoň relativní bezpečí pro bezbranné a slabé a na druhé straně ti, kteří můžou bojovat, bojují. Velká část uprchlíků před válkou se jen přesunula v rámci Ukrajiny (není pravda, že všichni utekli pryč ze země) a další části poskytly pomoc některé sousední státy, prostě tak, jak se to mezi dobrými sousedy a přáteli dělá. A jde ve velké většině o ženy a děti. A jestli jich tady nakonec část zůstane - tak proč přesně to vadí? Ty argumenty proti migraci z Afriky a podobných území jsou tady bezpředmětné.

M. Juřík 17.2.2023 7:54

Nesouhlasím s tvrzením autora: "Ukrajina nemá žádnou spojeneckou smlouvu, kterou by proti Rusku mohla využít."

Zapomíná se na Budapešťské memorandum (ukrajinsko-americko-rusko-britská mezinárodní smlouva z roku 1994, kterou se Ukrajina vzdala jaderného arzenálu výměnou za bezpečnostní záruky a záruky územní celistvosti). Po napadení Ukrajiny v roce 2014 ze signatáři smlouvy na Ukrajinu vykašlali.

F. Navrátil 17.2.2023 7:45

Rozdílů mezi Mnichovem a Ukrajinou je několik. Například tyto dva. Za prvé: V Československu měli Němci všechna občanská práva, nebyli zabíjeni a upalováni, měli své politické strany, spolky, školy, kluby, noviny a časopisy. Němčina byla úředním jazykem v obcích s více než 20 procenty německého obyvatelstva. Prvním krokem po majdanu byl zákaz ruštiny jako úředního jazyka, i když jím mluví třetina obyvatel. Ukrajina jako jediná mezi civilizovanými státy nemá zákon o národnostních menšinách. Za druhé: Československo na rozdíl od pomajdanovské Ukrajiny bylo připraveno jednat a dodržovalo mezinárodní smlouvy. A Hitler nepovažoval Mnichov za vítězství. Chtěl válku. Později, před útokem na Polsko, dokonce přímo prohlásil, že tentokrát nedovolí, aby nějaká svině přišla s diplomatickým řešením.

M. Boháček 17.2.2023 7:13

Ako môže ísť o Mníchov, keď Ukrajina je otvorene nacistický štát?

Černé na bílém. Ukrajinská jednotka ponese historicky nacistický titul. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pomocí dekretu udělil 10. samostatné horské útočné brigádě ozbrojených sil Ukrajiny čestný titul Edelweiss. Bývalý hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) upozorňuje, že naposledy nesla název Edelweiss nacistická protipartyzánská jednotka působící během druhé světové války na území Slovenska.

„1. horalská divize Edelweiss třetí říše bojovala proti Rudé armádě, mimo jiné na Ukrajině, Donbasu a severním Kavkaze. Podílela se také na obsazení Polska a operacích proti partyzánům v Itálii, Jugoslávii, Československu a Řecku. Je známo, že nacistická divize se dopustila válečných zločinů včetně deportací židovského obyvatelstva v Polsku do táborů a poprav italských válečných zajatců v Řecku a Albánii,“ „Mezi nejznámější akce jednotky měl být útok na partyzány vyprázdněné vesnice Kľak (21. ledna 1945) a Ostrý Grúň (24. ledna 1945).[6] Tyto přepadové akce, při kterých došlo k brutálním masovým vraždám civilního obyvatelstva jsou považovány za jedny z nejbrutálnějších nacistických odplatných akcí na území Slovenska. Za některé akce bylo velení jednotky speciálně pochváleno Heinrichem Himmlerem,“ uvádí Hašek citaci z Wikipedie, kde se dodává, že za tyto akce byli slovenští velitelé jednotky po válce souzeni.

Dôkaz: Príkaz Zelenského na vládnom ukrajinskom webe: https://www.president.gov.ua/documents/802023-45805?fbclid=IwAR2DwsydNbMRzH2xPSTG-hfNJTvcGmlI56zuWajoE2N3bsQDIh6v409_oZ0 -

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №80/2023

https://cz24.news/cerne-na-bilem-ukrajinska-jednotka-ponese-historicky-nacisticky-titul/

Pre klamaárov, čo by chceli tvrdiť, že je to "náhoda": https://antivirus.22web.org/av/220605-jaky-nacisti-prosim-te-tam-zadny-nejsou.htm

R. Langer 17.2.2023 7:05

Nám nepomohl nikdo ani dodávkami. :-P

K. A. 17.2.2023 6:36

Zajímavé, byť trochu komplikované, neboť je to podobné i nepodobné. Důležitý rozdíl je ten, že Francie nám měla vojensky pomoci. Západ Ukrajině vojensky nepomáhá, jen dodávkami.

Zajímavá je poznámka s uprchlíky. Za druhé světové války žádné masové uprchlictví nebylo. To je až fenomén globalizovaného světa, že se miliony lidí seberou a jinde se lidé zas rozplývají sami nad sebou, jak jim pomáhají. Tehdy se utíkalo před frontou, ale ne ze země. A kdo utíkal z ČSR, to byly dvě skupiny lidí: 1) ti, co chtěli bojovat proti Hitlerovi, 2) ti, kterým přímo hrozilo vězení, koncentrační tábor nebo smrt. Nemyslím si, že je nutné, aby z Ukrajiny prchaly miliony lidí, když má jejich vláda většinu území pod kontrolou a už vůbec ne, že by se jim mělo nabízet, aby tady zůstali. Ale samozřejmě individuální případy mohou být různé.

P. Hák 17.2.2023 6:11

Nojo, kladení otázek už je dneska taky vošajstlich. Zvlášť když to jsou dobré otázky. Ony totiž dobré otázky ponoukají lidi přemýšlet, na rozdíl od prefabrikovaných hesel, což se taky nebude líbit.

Díky za námět k přemýšlení, autore!

V. Patrik 17.2.2023 6:03

Přesně tak.

I. Koubová 17.2.2023 5:54

O.M. - četl jste to vůbec ?

J. Ošlejšek 17.2.2023 5:53

Tak , že nelze dvakrát vstoupit do téže řeky už víme asi všichni, A dál..? Mnoho slov o ničem.