23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

ÚVAHA: Jde na Ukrajině o Mnichov?

Ze všech historických příměrů užívaných v souvislosti s postoji západních zemí vůči Ukrajině slýcháváme vůbec nejčastěji o Mnichovské dohodě z roku 1938, na jejímž základě pak Československo Německu bez boje odstoupilo svá pohraniční území. Mnichov dodnes rezonuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 17.2.2023 21:03

Však taky až do vzniku první republiky na Slovensku spíš dominovala maďarština (podobně jako v českých zemích němčina). A nevím, jestli měli Ukrajinci taky takové nadšence pro zachování národního jazyka, jako byli naši obrozenci.

S. Ševeček 17.2.2023 20:38

R^

S. Ševeček 17.2.2023 20:37

nejde o Mnichov, ale o demarkační linii na Dněpru.

O. Kaucký 17.2.2023 20:18

Ano, to říkali v na ČT ve zprávách.

O. Kaucký 17.2.2023 20:13

Na Letné se střílelo? To si nepamatuji.

O. Kaucký 17.2.2023 20:03

Tak tenhle vtip byl opravdu dobrý: „to vzrůstající vědomí totální postradatelnosti je štve nejvíc”. Proč s nimi tedy všichni (asi kromě nás) i přes sankce obchodují, když jsou tak postradatelní. Aha chápu, říkal to Fiala.

O. Kaucký 17.2.2023 19:58

Proč vzniklo NATO v r. 1949?

J. Rejzek 17.2.2023 19:56

Ano i na Krymu osvobodili Ukrajinské Rusy , před fašounskou Haličskou stvůrou. Nepoučujte a nechte prosím na Rusech to, jak mají spravovat své území a jak si mají zajistit respekt. Rusové si na rozdíl od nás nikdy nenechali svát na hlavu, nikdy. A tak to bude i v tomto konfliktu.

O. Kaucký 17.2.2023 19:55

Že by psychopat?

O. Kaucký 17.2.2023 19:54

Váš výklad dějin je velice zajímavý? Kyjev byl v raném středověku hlavní město Ruska, slovanské národy žijící na území dnešního Ruska a Ukrajiny se dostali pod nadvládu Rurikovců, což byli původem švédští Vikingové (od nich pravděpodobně pochází i název Rus) a založili Kyjevské knížetsví, Ukrajina v té době neexistovala.

Později existovali oblasti např. Černá Rus, Červená Rus (jinak Halič), Bílá Rus, Záporožská Sič, Krymský kaganát. Kromě Krymského kaganátu patřili do Polsko-Litevské unie (Rzecz pospolita). Ukrajina (někde se uvádí Okrajina i Krajina) byl pás území až za těmito oblastmi a Poláci a Rusové o ni průběžně válčily. První krátkodobí zárodek Ukrajiny (1648-1657) se nazýval Kozácký hetmanát. Ten povstal proti Polsko-litevské unií a aby získal silného spojence spojil se Ruským carstvím.

J. Jurax 17.2.2023 19:51

No, odpovídal jsem panu Vintrovi.

Váš příspěvek je poněkud mimo mísu.

O. Kaucký 17.2.2023 19:09

Prosím vás, když opakujete nesmysli našich medií, tak se alespoň podívejte na mapu, kudy ten plynovod vede. Smlouvu na plyn jsme vypověděli mi a dohodu mezi Gorbačovem a západními politiky citoval i německý Der Spiegel.

J. Vintr 17.2.2023 19:02

Arbitráže proti Gazpromu jsou vrcholem pokrytectví, protože překážky proti tomu, aby mohl plnit své závazky plnit, nastavila EU. O tom, že útok na plynovody Nord stream provedly nebo iniciovaly Spojené státy, není nejmenších pochyb. Dokonce vyšlo najevo, že tyto útoky byly naplánovány dost dlouho před ruskou "invazí" na Ukrajinu. Co se týká odchodu ruské armády z východního Německa, nemám žádné bližší informace, jen mne tak napadlo, že to Rusi dělat nemuseli. Ohledně slibu nerozšiřování NATO na východ existuje dost svědectví, že byl několikrát vysloven. Že Gorbačov netrval na jeho písemném potvrzení, bylo možná způsobeno jeho naivitou, protože věřil, že čestní lidé dodrží slovo. Nebo západní politici se k tomu nechtěli písemně zavázat, protože předem věděli, že tento slib nedodrží.

J. Roškota 17.2.2023 19:01

No, tak hlavně by Kanaďani byli s takovou ruskou intervencí hrozně rychle hotoví. Oni totiž nemají vůbec žádný důvod se proti USA nějak stavět. Jsou se svou situací spokojeni.

J. Kindl 17.2.2023 18:52

Ukrajina od 14 století byla součástí Polsko - Litevské unie. Kozáci byli součástí tehdejší unie a byli svobodní a hájili a bránili hranice unie spou s polskými husary. Právě v souvislosti s nimi vzníká název Ukrajina. V oficálním dokumentu z roku 1590 se objevuje název Ukrajina. Bylo usnesení varšavského sejmu o sjednání pořádku ze strany Nižového vojska a právě tahle oblast byla v dokumentu pojmenovaná Ukrajina, což znamená kraj hranice. Byla to hranice s Krymským chanátem a Moskvou. V lednu roku 1654 Bohdan Chmelnický smlouvou přimkl tuto oblast k Rusku, Pozdě si uvědomil svůj hluboký omyl, Tím skončila svoboda kozáků..Dohoda, která znamenal připojení zemí na levém břehu Dněpru k carskému Rusku. Důvod byl náboženský a jeho malicherné spory s polskou šlechtou. V roce 1795 připadla Ukrajina Carskému Rusku, spolu s Polskem.

J. Kindl 17.2.2023 18:50

Území dnešní Ukrajiny ovládali Varjagové, což byli skandinávští Normani Normani byli postrachem celé Evropy. Varjagům, kteří ponikli od Baltu do východoslovanké oblasti v Podněstří se říkalo Rossové- později Rusové. Byli to válečníci, zdatní obchodníci. Rjurikovci byla Varjažská knížata, kteří na území dnešní Ukrajiny založili slovanský stát. Nebyl to stát ani Rusů, ani Bělorusů a ani Ukrajinců. Byla to země Slovanů. Slované se v té době ještě neidefikovali. Sto let po rozpadu státního útvaru dostal tento rozpadlý stát název Kyjevská Rus. Její příběh začíná v roce 862 a končí v roce 1132

J. Kindl 17.2.2023 18:46

Pane Vintr. Byl jsem na Ukrajině s osobním autem Octavia v roce 1976. Bylo na 14 dní v Oděse v kempu Delfín. Záhy jsem zjistil, že lidi mluví jinak, než jsem se učil ruštinu, Zjistil jsem, že je to ukrajinština i azbuka na obchodech byla jiná Bylo fajn, že lidi se kterými jsem se bavil přecházeli na ruštinu, když zjistili, že jim nerozumím, ale předtím neopomenuli zdůraznit, že jsou Ukrajinci a ne Rusové. Dávali najevo, jak Rusko nemají rádi. Od té doby jsem se zajímal o historii Ukrajiny.

J. Kindl 17.2.2023 18:41

;-D;-DTřeba ty na dodávky plynu a ropy do evropských zemí dodržuje proto se proti Gazpromu vede arbitráž za neplnění smlouvy. Neexistuje jeden jediný důkaz, že za zničení plynovodů stálo USA. Protože poblíž výbuchu je velká Ruská základna v Kaliningradu je celá oblast hlídaná tak, že tam neproplave ani ustrašená myš. Jak řekl Gorbačov, vůbec na jednání s USA se nemluvilo o rozšiřování NATO na východ . Pokud ano, trval bych na tom, aby to bylo ve smlouvě. Odchod ruské armády z východního Německa byl ekonomický důvod a pád Berlinské zdi. To, že NATO je v Německu je z důvodu, že Německo je v NATO. Když USA chtělo zrušit leteckou základnu v Ramsteinu vypukly demonstrace požadující setrvání USA na základně, protože je to pro město velmi výhodné.

V. Čermák 17.2.2023 18:39

Pan Americký Svazák Kindl je typickým proti Ruským bojovníkem, za každou cenu. Proti jeho Nenávisti žádné argumenty neplatí. Jeden den mu zavřete papulu a druhý den je s novou Nenávistí je vzkříšen. Smekám před vaší Trpělivostí......;-D

V. Čermák 17.2.2023 18:33

No jo Slovensko. Slováci Chtěli od ČSR pryč a Proč ne? Také šli. Tanky a děla jsme proti nim nepoužili. Ovšem Rusové, ti vám leží v Americkém žaludku...;-D

J. Jurax 17.2.2023 18:00

No jo no, on samostatný stát Slovensko taky nikdy v historii neexistoval, pomineme-li nitranské knížectví před cca 13 stoletimi. Dobře tisíc let to byl Felső-Magyarország či Felvidék neboli Horní Uhry semtam zčásti ovládaný Turky a samostatný Slovenský štát vznikl nakrátko až za druhé světové války. Proto je dost nepravděpodobné, že by se slovenština někdy stala na tomto území dominantním jazykem, není-liž pravda? ... :-)

L. Kuča 17.2.2023 17:52

Nevyvozoval bych z toho, že je to nečetl. Ony prakticky žádné dvě historické události nejsou úplně jako přes kopírák. Maximálně můžeme hledat nějaké podobnosti. - Jako ten o pomoci napadenému. Nebo vyvozovat obecné principy. - Bohužel nyní asi hlavně ten, že Ukrajina byla dotlačena k bezjadernosti a jak to s ní dopadlo. Myslím, že díky tomuto se už žádný stát dobrovolně tak to neodzbrojí.

J. Vintr 17.2.2023 17:38

Rusko naopak, na rozdíl od západních zemí, smlouvy dodržuje. Třeba ty na dodávky plynu a ropy do evropských zemí dodržuje i přes hystericky protiruský postoj těchto zemí a dokonce i přes otevřené nepřátelství projevované dodávkami zbraní Ukrajině. Dokonce i té Ukrajině stále dodává plyn a ropu podle uzavřených smluv. Zato Amerika se nešťítila teroristického činu a zničila ruské plynovody, aby zmařila Rusku plnění smluv o dodávkách plynu. Co se týká rozšiřování NATO na východ, tak několik evropských státníků dalo Rusku při rozdělení Sovětského svazu slib, že se NATO na východ rozšiřovat nebude. Myslím že i odchod ruské armády z východního Německa byl ze strany Ruska projevem dobré vůle, protože tam podle smluv, uzavřených na konci druhé světové války, možná mohla klidně zůstat. Nikde se mi nepodařilo najít, jakou časovou platnost tyto smlouvy měly. Americká okupační armáda je každopádně v Německu dodnes.

J. Karlík 17.2.2023 17:12

Problém bývalého tábora míru a socialismu je ten, že uznávají svoje hranice tam, kde dostanou přes hubu.

J. Lukavsky 17.2.2023 17:10

" Na Krymu proběhlo regulérní referendum" Drobátko problém je, že nejdříve tam vstoupili jacísi Zelení mužici bez iznačení, pak vojáci Ruska na dovolené s kvéry a pak se konalo referendum. Takže podle jakýchsi bezvýznamných výkladů je neplatné. No ale kdo by se zdržoval takovými malichernostmi že? Jde přeci především o to aby si Rusko polepšilo v reputaci, což se také stalo. J.L. end

J. Karlík 17.2.2023 17:09

Ano, osvobodili i Krym. Nejlepší obrana je útok, že? Kdyby místo myšlenky, že rozpad SSSR byl největší tragédií připustili, že největší tragédií byl naopak jeho vznik a kdyby místo agrese začali zušlechťovat to obrovské území, které jim patří, potom by snad měli, po čase, určitý nárok na respekt, ale tohle? Opět potvrzují, že jsou říší zla.

J. Lukavsky 17.2.2023 17:02

Rusko nerespektovalo legitimní zájem bývalých zemí SSSR a Varšavské smlouvy se dostat "daleko od Moskvy" a zabezpečit se, vstupem do NATO. Základní otázka je: je či není Ukrajina samostatný, suverénní stát (zakládající stát OSN) a je jen a jen na ní kam vstoupí. KOho se ptá Rusko když vstupuje do spolků s Čínou či jinou zemí? Jo pardon, Rusko nemusí všichni ostatní musí.... J.L. end

J. Friedlaender 17.2.2023 17:00

Na vyhnutí se Mnichovu by se bylo muselo začít pracovat mnohem dříve. TGM to pochopil, leč příliš pozdě.

J. Lukavsky 17.2.2023 16:57

Přijali jsme Vietnamce, kdysi Řeky, před nimi Rusy... dneska polovina Ukrajinek má práci a jejich děti se učí česky. Vietnamská slečna dostala první cenu na gymplu za esej v češtině. Pokud ti imigranti repektují naše zákony a zvyky a pracují, tak jsou posilou. Nakonec geneticky jsme směskou všemožných národů, Germánů, Ukrajinců, Italů, Francouzů, Keltů.... Jistě by byl problém se Syřany či Afghánci protože islám je sice náboženství míru, ale jen pokud se mu bezpodmínečně podřídíte. Jinak kudla... J.L. end

V. Vérosta 17.2.2023 16:54

ake jak? je Německo ochotno obětovat milion mladých mužů za takovou pitomost jako je svoboda?