4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

UKRAJINA: Amnesty si našla nového nepřítele

Amnesty International dnes na svém anglické webu zveřejnila materiál, v němž kritizuje počínání ukrajinských ozbrojených sil. Vznikl na základě údajů shromážděných zahraničními výzkumníky a výzkumníky z oddělení krizové reakce celosvětové kanceláře naší organizace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 6.8.2022 18:45

To jsou čeští rusáci. Nejspíš staří ;-O dědci, kteří se slzou v oku vzpomínají, jak jejich přátelé "na věčné časy", ruští okupanti z roku 1968, museli po pádu bolševika chca-nechca naložit svůj vojenský šrot na vagóny a odcestovat do rozpadajícího se SSSR... :-P

V. Čermák 6.8.2022 20:01

Signálův Ocase, vy starý dědáči, Sovětští vojáci na rozkaz Gorbačova opustili bez jediného výstřelu ČSR, ale ještě předtím jistili, aby ČS Komouši nepoužili proti demonstrantům Násilí. No a nyní to vypadá, že se do EU a možná i do ČR na se rou Amíci. Mimochodem, Trend Ruska je Stoupající, zatímco Trend USA Klesající....;-D

H. Lukešová 6.8.2022 20:24

Teď Vám nějak nerozumím, tu dobu jsem nepřežila, takže nevím, Sověti bránili české lidi před násilím českých komunistů? Ale roku 1969 Čechy striskali naši komunisté a v ten den nás zrovna Sověti neochránili..

P. Diviš 6.8.2022 20:47

Já jsem žil, sledoval a účastnil se, takže Vás mohu ujistit, že kecá. Sověti tehdy prostě nezasáhli, ač v to českoslovenští komouši doufali. Měli tehdy (sověti) své vlastní starosti, už se jim to sypalo. Ekonomicky hlavně, ale i ideologicky. Gorbačov si neuvědomil, že svoboda s vládou komunistů nemůže fungovat.

H. Lukešová 6.8.2022 20:51

To nemůže. Svoboda je v rozporu s jakýmkoli socialismem, nacismem, fašismem, komunismem a dnešním neomarxismem. Všechny tyto levicové ideologie jsou zkrátka hodně zlé, když nechci užít výraznější expresívní výrazy.

V. Čermák 6.8.2022 23:00

Kecáte Vy. Jste Ideologicky Nedůvěryhodný. Gorbačov ĆSR přinesl Svobodu, ne naši Komouši, kteří sice měli strach, ale některým mohlo rupnout v kouli, např. Milicionářům, dobře vyzbrojeným, připraveným vyrazit do Prahy.....

P. Diviš 7.8.2022 0:06

Nechte to koňovi, tošmyši, Svědku ...

Je to na váš rozsah prostě moc. Když se nebudete pouštět do složitějších záležitostí, tak to ani nebude tolik vidět.

L. Novák 6.8.2022 20:48

Stojí vám za to diskutovat s takovým ;-O blbem? ;-)

V. Čermák 6.8.2022 22:55

Stáhněte se Signálův Ocasi...;-DRv

D. Mach 6.8.2022 22:14

Se to těm hodným soudruhům nějak v listopadu 89 s tím nenásilím ale vymklo, co? Vám se zase vymknul ten zbytek s těma trendama. Nevím, co je stoupajícího na trendu Russka zahrabat se do absolutního bahna.

V. Čermák 6.8.2022 23:03

Jen z říše Přání otcem vaší myšlenky...;-D

D. Mach 6.8.2022 23:08

Zase mimo? Stále mimo. :-/

J. Lukavsky 7.8.2022 8:00

"Trend Ruska je Stoupající, zatímco Trend USA Klesající...." o čemž nepochybně svědčí poměr mezi tím kolik lidí se hrne do USA a kolik do Ruska. A naopak, kolik lidí odchází z Ruska..... J.L. end

F. De Winter 6.8.2022 18:48

Co je to za lidi, kteří shlédnou večerní zprávy a myslí si, že je to tak, jak je jim to předkládáno?

D. Mach 6.8.2022 19:04

Uctívači SPD jako vy?

V. Čermák 6.8.2022 20:03

Vy jste uctívač Okiho? No toto..;-D

H. Lukešová 6.8.2022 20:21

Pan Mach je volič Pirátů. To jste jaksi netrefil. :-)

H. Vogel 6.8.2022 19:30

To taky nikdy nepochopím. Být v Rusku a věřit všemu, co mi tam předloží ... zas má druhou stranu je to tak dokonale vybudované, že je to až úžasné. Napíšeme lež, ta je pracně (protože to vyžaduje práci, hledání zdrojů a znalost mnoha různých jazyků) vyvrácena. Tak ji na chvíli přestaneme psát a napíšeme jinou. Po vyvrácení té další se vrátíme k té původní, protože se na její vyvrácení zapomnělo. A takhle to jde do nekonečna. Je to dokonalé a funguje to. Takže se ani sovětským lidem nedivím. Mě každý by to dal.

P. Diviš 6.8.2022 20:49

Fenomén vraňjo. Rusku specifický způsob lhaní.

Popírání útoků, masakrů či pokusů o vraždu navzdory důkazům je kremelské propagandě vlastní. Lhaní, při kterém se dotyčný ani nesnaží předstírat, že mluví pravdu, je podle expertů historicky zakořeněným rysem ruské kultury. A má v ruštině i svůj zvláštní výraz. * MOSKVA/PRAHA „Pravidla jsou jednoduchá: lžou nám. My víme, že lžou. Oni vědí, že to víme, ale lžou dál. A my dál předstíráme, že jim věříme.“ Tak shrnula fenomén zakořeněný hluboko v ruské realitě Jelena Gorochovová v knize Hora drobků (2010), v níž vzpomíná na dětství v Sovětském svazu. Tato myšlenka se v různých obměnách objevuje napříč ruskou historií, jako citát je často připisována i spisovateli a disidentovi Alexandru Solženicynovi. * Popírání dělostřeleckých útoků, masakrů civilistů a vlastně i celé samotné války provází současný ukrajinsko-ruský konflikt nejen od jeho počátku, ale už dlouho před ním. „Neplánujeme válku na Ukrajině,“ hlásil ruský prezident Vladimir Putin ještě pár dní před zahájením invaze, zatímco u hranic shromažďoval vojsko. * Čestná lež v národním zájmu či pro vyšší dobro, alternativní pravda či strategická nepravda – tento jev bývá označován různě. „Bezostyšné lhaní, kdy se dotyčný ani nesnaží předstírat, že mluví pravdu, není vlastní jen ruskému národu,“ píše ve své analýze na serveru The Conversation Neil Bermel, profesor ruských a slovanských studií na Sheffieldské univerzitě. Ruština pro něj má ale specifický výraz – vraňjo.

Zatímco běžnou každodenní lež, jejímž cílem je oklamat a nebýt odhalen, označuje ruština výrazem „lož“, vraňjo jde mnohem dál. Má nádech poněkud pejorativní, do češtiny by se dal přeložit jako „kecy“ – evidentní, leč v původním významu relativně neškodná nepravda. Asi jako když se školák vymlouvá, že mu domácí úkol sežral pes, pokračuje Bermel. Lžete, abyste si zachovali tvář.

P. Diviš 6.8.2022 20:51

Lžu, jsem tedy člověkem * V průběhu dějin ale podle experta tento fenomén přerostl do olbřímích rozměrů. Stal se základem života v SSSR. Sovětští vůdci takřka denně chrlili doma i v zahraničí prohlášení, o nichž věděli, že jim nikdo neuvěří. Přesto se drželi ideologicky čisté linky – z čela jedné z největších imperiálních mocností hlásali antiimperialismus. V ústavě zaručovali velké politické svobody, zatímco tvrdě potlačovali jakoukoli kritiku režimu. * Historie ruské lži jde ale mnohem dál. „Já mám vraňjo rád! Je to jediná výsada člověka mezi všemi ostatními organismy. Přes lež k pravdě! Právě proto jsem člověk, že lžu,“ říká už v roce 1866 ústy Dmitrije Prokofjiče Razumichina ve svém románu Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij. * A nejinak je tomu se současnou ruskou propagandou. Kreml se stejným sebevědomím odmítá zodpovědnost za masakr civilního obyvatelstva v Buči, s jakým popíral podíl na sestřelení malajsijského letadla MH17 na Ukrajinou v roce 2014 či na pokusu o otravu dvojitého agenta Sergeje Skripala o čtyři roky později ve Spojeném království. * Dva příslušníci kontrarozvědky FSB, které britská policie označila za pachatele útoku, tehdy tvrdili v ruské státní televizi, že do Salisbury vyrazili jako obyčejní turisté, aby si prohlédli legendární katedrálu. „Vysvětlení bylo natolik přitažené za vlasy, až se zdálo, že se ani nesnaží o věrohodnost,“ konstatuje Bermel. Lhát podle něj Rusové nepřestanou, ani když jsou konfrontováni s důkazy – jedno vraňjo jen začnou přebíjet dalším. * Prozápadní a liberální ruská média označují koncept vraňjo za charakteristickou taktiku Kremlu. Už se mezi nimi ujal i nový složený termín: gosvraňjo (gosudarstvennoje vraňjo – vládní lži). Tento postoj popírání bez snahy o věrohodnost považují za projev nadřazenosti, síly a lhostejnosti k obecným konvencím.

ANNA MARVANOVÁ

H. Vogel 6.8.2022 21:19

Ano, nechtěl jsem napsat pouhé “vranjo”.

Mimochodem; dle Trumpa bylo uznání Luhanňské lidové republiky a Doněcké lidové republiky na žádost Dumy RF panem prezidentem (může se mu ještě tak říkat? Duma má návrh na takové více vůdčí označení) Putinem geniálním tahem. Myslí si to americký “Miloš Zeman” doposud? Český “Donald Trump” už otočil a významně mlčí.

P. Diviš 6.8.2022 20:48

Menší blázni, než ti, kteří to vše považují za lež.

M. Vaněk 6.8.2022 19:21

To je problém nejen váš, ale i dalších - nevíte...:

https://www.facebook.com/jiri.brejcha1/videos/737575670603951

https://www.youtube.com/watch?v=06Wtc2CtP30

A. Renjascu 6.8.2022 19:38

Co to má společného s AI a s porušováním Ženevských konvencí, ke kterým se Ukrajina taktéž zavázala. Pokud mají některé hodnoty platit, tak je musíme dodržovat hlavně my a ne hledat okliky proč to nejde. Používat vlastní obyvatele je prostě hnus a je jedno, kdo to dělá. Pokud máme západní hodnoty a závazky jen jako klacek na druhé, ale sami se jimi řídit nechceme, tak je raději zrušme a přestaneme si hrát na lepší než jsou jiné civilizační okruhy. Morální hodnota a síla se projevuje právě tehdy, kde ji aplikuji já sám a ne když jí radím druhým a sám se jimi neřídím. Západní hodnoty byly ve skutečnosti tou nejsilnější a největší zbraní jakou kdy západ měl, ale protože je opustil a používá je již jen jako ten velký klacek na druhé, tak ztratil svou nejsvětější zbraň a morální autoritu. I to je důvod proč se čtyři pětiny světa odmítnuly připojit k západním sankcím a některé země jako třeba Indie obvinila USA z pokrytectví a řekla jim ať je USA přestanou poučovat a raději se podívají co dělaly v cizích zemích ony samotné.

A. Renjascu 6.8.2022 20:00

... používat vlastní obyvatele jako lidské štíty je prostě hnus...

L. Novák 6.8.2022 20:53

No vidíte, a Putin tam posílá i čerstvě narukované kluky bez výcviku jako "kanónenfutter"... pro jistou smrt. To nejsou lidské štíty... "Nás mnógo". A to tady pár ;-O blbů vykřikuje, že počet zabitých a zraněných okupantů udávaný Ukrajinou je přehnaný...

A. Renjascu 6.8.2022 20:59

Čili Putin porušuje pravidla a dělá dle vás z vlastních lidí lidské štíty a tak my to budeme dělat také. Super! Uvědomujete si vůbec co jste napsal? Jen jste potvrdil můj příspěvek, že hodnoty západu jsou jen verbální, ale v praxi je již dávno nepoužíváme a máme je jen jako klacek na druhé. V praxi jsme naopak převzali hodnoty těch, které kritizujeme.

L. Novák 6.8.2022 22:35

Jste hloupý demagog a lhář.

V. Novak 6.8.2022 21:15

Lžete . A blbě lžete.

Což je u vás obvyklý způsob diskuze...

A. Renjascu 6.8.2022 21:40

Přestaňte štěkat a napište b čem lžu? Vždyť jste na upozornění, že Ukrajina porušuje Ženevské konvence odpověděl, že Putin posílá nevycvičené kluky do války. To má být jako omluva pro porušování Ženevských konvencí ze strany Ukrajiny? Co to s tím má společného? Ženevské konvence prostě a jednoduše počítají s tím, že existují a budou existovat války, že minimálně jeden bude útočník a minimálně jeden se bude bránit a pro tyto války upravuje základní pravidla. K tomu se Ukrajina zavázala a tak netuším z jakého důvodu omlouváte Ukrajinu, že tyto konvence porušuje a rozhodně nešlo o jediný exces a případ, to video jak popravuje či mučí zajaté rusy či vlastní občany na ulici jen proto, že přijali od rusů potravinovou pomoc jsou také pěkná lahůdka. Takže ještě jednou: máme nějaké hodnoty i de facto a nebo již jen de jure?