19.6.2024 | Svátek má Leoš


Diskuse k článku

UKRAJINA: Amnesty si našla nového nepřítele

Amnesty International dnes na svém anglické webu zveřejnila materiál, v němž kritizuje počínání ukrajinských ozbrojených sil. Vznikl na základě údajů shromážděných zahraničními výzkumníky a výzkumníky z oddělení krizové reakce celosvětové kanceláře naší organizace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Kuča 6.8.2022 13:48

Spíš bych řekl, že pro EU je jakákoliv jiná identita než EUnijní nežádoucí.

D. Mach 6.8.2022 9:47

Pane Polanský, chcete, aby byl článek kratší, a současně panu Zrnovi vyčítáte, že článek neobsahuje mnoho dalších věcí. Nechtělo by to, abyste si spíš vy promyslel své protichůdné požadavky?

J. Lukavsky 7.8.2022 8:27

"informace mají být úplné a nezaujaté" ano, to, že Ukrajinci Rusy již dlouho nenávidí je známé. A nikoli bez příčiny, kupř. Holodomor a desítky let "výdobytků" při budování komunizmu. No nakonec u nás jsme také Němce zrovna nemilovali po r. 1945 a němčina byla nenáviděnou řečí ještě dlouho. Nu a ruština u nás po r. 1968 (Internacionální pomoc) byla také "okupanština". Problém asi bude v tom, že Rus to bere "čo bolo, to bolo..." a jistě se jisté neptrné chybičky u nás staly, ale vy zase lynchujete černochy. J.L. end

P. Vychodil 6.8.2022 8:12

tuším, že tu zprávu vydala londýnská pobočka...není důležitý konkrétní obsah této zprávy, je to vzkaz. Konflikt se zřejmě brzy významněji pohne. K tomu obvinění ze strany Z. že EU zadržuje 8mld EUR pomoci...k tomu přidejme nulové výsledky UA armády přes veškerou dosavadní pomoc...dostavuje se zřejmě únava z podpory...

D. Polanský 6.8.2022 8:15

Každá válka je o únavě. S EU je vždy problém, jednou tak, podruhé onak. Spíš vojenská pomoc je věcí států NATO. A ta kromě USA a VB je spíš malá než velká.

M. Hoblík 6.8.2022 8:09

Fakta by se neměla zveřejňovat bez korekcí! To nedělá ta nepřátelská Amnesty dobře, když je takto rozšiřuje! Jak potom vypadá sláma u krajnice?

Z. Lapil 6.8.2022 9:23

Půlka pravdy je horší než lež.

D. Stirsky 6.8.2022 7:35

Je to strašně dlouhé. Tím pádem nepřehledné. Ale není to i tak, že to, co AI vytýká Ukrajině, vytýká se např. na stránkách SEZNAMU s gustem Rusku? Já už dlouho tvrdím, že chceme-li UA skutečně pomoci, pomůžeme jí mimo jiné i objektivním zpravodajstvím. V němž klidně bude zpráva i o válečných zločinech Ukrajiny. Neboť nevěřím, že se jich dopouští jen Rusko.

V. Humble 6.8.2022 7:32

Ono by vseobecne sluselo si nalit cisteho vina. Rusko je evidentni agresor a Ukrajina zoufale potrebuje pomoc. Boj ve mestech jen nevyhnutelny a zrejme jedina moznost pri drtive presile Na druhou stranu posilat nejmodernejsi zbrane zapadu do jedne z nezkorumpovanejsich zemi co existuji se muze vymstit v mnoha ohledech. Americane by mohli povidat treba o Talibanu a podpore Afghanistanu behem studne valky. Pokud Ukrajina dokaze vyhrat nebo uhraje nejaky kompromis o cemz pochybuji budeme nejspise svedky vytvoreni dasiho diktatorskeho rezimu pod silnou osobnosti. Osobne si myslim ze zeme se rozpadne podobne jako Korea nebo Nemecko. Ukrajina trpi castecne vlastni naivitou ale mam podezdreni ze velkou zasluhu na tom ma prave zapad Amerika a EU. Rusko je Rusko a chovalo se jako retardovany hromotluk ke sve vlastni populaci a okoli vzdy hrozne. Ukolem zapadu bylo tomu zabranit a usmernit takove chovani v cemz zapad totalne selhal.

J. Krásenský 6.8.2022 7:56

Co říci k tomu, že se ukrajinská armáda schovává v civilních objektech s nadějí, že ji ochrání pomyslný morální závazek agresora, že nebude střílet na civilní objekty. No, tomu už se nedá říci ani zbabělost. Tou by bylo, když se kluk schovává za máminou sukní. Tohle je zločin proti vlastnímu neozbrojenému obyvatelstvu, které má chránit. Nějak se jí (armádě UA) podařilo prohodit role, jako by civilní obyvatelstvo mělo chránit vlastní armádu před agresorem.

[>-]

R. Šmíd 6.8.2022 8:04

Chápu, že vás štve ukrajinská sveřepá obrana, která využívá všechna dostupná obranná postavení. Byl byste radši, aby za zvuků píšťal a bubínků napochodovali na pláně, nechali se tam rozstřílet a rusové mohli vyhlásit slavné vítězství. Mimochodem, ti Židé a Poláci ve Varšavě 1943 a 1944 byli také strašní zbabělci, co se těm hodným Němcům schovávali za civilisty, že?

J. Krásenský 6.8.2022 8:13

Sveřepá obrana, která se kryje za vlastní obyvatelstvo, které má chránit? To jste význam slova sveřepý hodně posunul. Vaše příklady Židů a Poláků z Varšavy 1943 a 1944 jsou falešné. Šlo o povstání bez účasti pravidelné armády (neexistující Židovské a příliš vzdálené Polské). Hezky odkláníte.

[>-]

R. Šmíd 6.8.2022 8:30

Neodkláním. Bez obrany opřenou o městkou zástavbu by ani v jednom případě obránci neměli šanci. Pro vás sem ještě hodím Bastogne 1944, abyste mohl označit za zbabělce Američany. Spíš bych se chtěl zeptat na smysl vašeho příspěvku. Opravdu v něm chcete říct, že by se Ukrajinci měli spíš nechat zmasakrovat nebo vzdát, když se nejsou schopni postavit Rusům mimo městskou zástavbu?

R. Tesařík 6.8.2022 8:34

Ano, chce tím říct....

J. Krásenský 6.8.2022 18:35

Nesouhlasím s Vámi a trvám na všem co jsem už napsal včetně odklánění.

J. Lukavsky 6.8.2022 16:52

"Americane by mohli povidat treba o Talibanu a podpore Afghanistanu" Rozdíl mezi Afghanistanem a Ukrajinou vidím v tom, že v Afghanistanu bojovali Amíci za Afghánce kteří sympatizovali s Tallibánem. Na Ukrajině bojují Ukrajinci a Amíci dodávají zbraně. J.L. end

J. Lukavsky 6.8.2022 7:30

Docela by mě zajímalo, jak by Amenesty hodnotila bombardování německých měst Spojenci během 2 sv. války. Tam přeci jasně umírali němečtí civilisté v civilních městech a fronta byla dosti daleko. Jistě by to odsoudila. Inu i tato organizace je poněkud mimo, nakonec jako OSN obecně. J.L. end

P. Hák 6.8.2022 8:18

Pane Lukavský, ale ono to bombardování sporné je. Teď nemyslím levičácké polévání sochy maršála "Bombera" Harrise v Londýně rudou barvou. Na jednu stranu díky bombardování Němcům konečně došlo, že válka je hnusná - za WW1 se bojovalo na cizím území, na stranu druhou ale RAF převážně bombardovala plošně města, což nemělo vojenský význam, šlo skutečně o "vzdušný teror", který přitom Němce nezlomil, šli za Vůdcem prakticky do posledních dnů války. Bombardovací kampaň proti městům byla navíc strašlivě drahá personálně i z hlediska financi a surovin, kdyby Britové stejné zdroje zaměřili na jiný druh operací, bylo by to efektivnější. Je pravda, že tenkrát to nevěděli...

J. Lukavsky 6.8.2022 8:26

"RAF převážně bombardovala plošně města, což nemělo vojenský význam" No v těch městech byly ale továrny vyrábějící vojenský materiál, byly tam nádraží kudy jezdily vlaky na frontu... a nakonec umírali tam dělníci vyrábějící zbraně atd. Takže určitý význam to mělo. A hlavně, dalo ochutnat Němcům jejich vlastní medicínu, "coventrizace" se jim vrátila, což se jim hrubě nelíbilo. I když je pravda, že stáli za Hitlerem do poslední chvíle. No jeho odpůrci šli do koncentráků první, takže opozice nebyla žádná, skoro to něco připomíná. J.L. end

I. Polák 6.8.2022 8:49

Bombardování Drážďan: No, slyšel jsem i teorii, že tam němečtí hodináři po domácku vyráběli jakési "řídící jednotky" pro střely V2.

J. Novotný 6.8.2022 9:00

Gyroskopy?

J. Lukavsky 6.8.2022 13:26

No já zase někde četl, že bombardovíní Drážďan si vyžádal Stalin neb to byl důležitý železniční uzel pro vlaky na východní frontu. Jinak k té nepřesnosti: táta tam byl hned po válce a říkal, že jedna strana ulice byla v rozvalinách a druhá měla jen vyražená okna. Nějak se nám ale ta historie opakuje.... J.L. end

J. Krásenský 7.8.2022 19:01

V knize "Treblinka, slovo jako z dětské říkanky" Richard Glazar píše, jak němci přesouvali stroje do domů dělníků, kde na nich tito vyráběli, aby se vyhli ztrátám při pravidelném spojeneckém bombardování továren. Plošné bombardování měst mělo vojenský význam.

P. Hák 6.8.2022 8:57

Problém je, že bombardování bylo velmi nepřesné a neneslo efekt. Německá vojenská výroba mj. zásluhou Speera do roku 1944 v řadě oblastí dokonce rostla. Ztráty bombardérů RAF byly strašlivé, v řadě případů převyšovaly 5 % nasazených strojů, přičemž šlo většinou o čtyřmotorové stroje. Poměr cost/benefit byl mizerný.

Větší význam měly americké denní nálety na klíčové průmyslové podniky, rafinérie apod., zejména když přišly do služby stíhací mustangy, schopné bombardéry krýt.

Jak jsem psal, v podstatě jediný reálný význam mělo, že Němcům ex post došlo, že válka je hnusná, takže se jim po 20 či více letech nechtělo zkoušet novou.

Vím, že šikanování opozice, propagada ve školách, vypínání médií a zřizování ideopolicie působí hrozivě, já z toho taky nemám radost, ale uvidíme, jak po volbách. Člověk musí doufat.

H. Lukešová 6.8.2022 7:22

Tak AI směřuje svou nenávist směrem k západním zemím, avšak nejvíce k Izraeli, který ve své denunciační zprávě z února letošního označila jako "stát aparteidu", přitom je to země, kde mají všichni lidé rovná práva bez ohledu na rasu, vyznání, pohlaví.

Arabové studují na univerzitách, zastávají vysoké funkce na úřadech, mají své politické zastoupení. Také se vedoucí představitelé AI vyjádřili, že jim vadí existence Izraele jako takového, no zde můžeme vidět právní a diplomatický terorismus v akci.

Arabské a muslimské země AI nekritizuje v takovém rozsahu jako demokratický Stát Izrael, protože jí vadí židovská vlast jako taková, proto, cokoliv co napíše nebo ústy AI prohlásí, nevěřím. Když lže o Izraeli, tak může lhát i v jiných věcech. Tím nehodnotím současnou válku na Ukrajině, ale píši o morálním kreditu této krajně levicové organizace, která již dávno ztratila veškerý kredit.

P. Hák 6.8.2022 7:21

Škoda, že sem pan Zrno nechodí, jinak by vysvětlil záhadu, kterou zmínil pan Vintr. Totiž proč Ukrajinci používají (samozřejmě naprosto oprávněně! [UA]EUV) lidské štíty, když Rusové přece chtějí mrtvých civilistů co nejvíc. Takhle těm vrahům usnadňovat práci... Nedělat to Ukrajinci, ale někdo jiný, byla by to lumpárna!

J. Novotný 6.8.2022 7:57

Je to opravdu záhada! Lidské štíty? Proti ruské armádě? Jak by to mohlo fungovat? Leda takhle: Rusům bude oznámeno, že mají před sebou lidský štít složený z dětí, nemluvňat, starců, žen a tak dále; a že pokud budou střílet, pak nikoho z nich už nebudou moci znásilnit. Neboť se ukázalo, že ruští vojáci mohou prakticky všechno, čili třeba znásilnit a zavraždit kohokoli, akorát že to nesmí udělat obráceně. To by už nejvyššímu veliteli patrně vadilo, neboť je to zbožný muž. Jenže co když si stateční denacifikátoři řeknou: "No a co, alespoň je o to lépe okrademe!"? Aha?

P. Hák 6.8.2022 8:12

Oni mohou i obráceně, protože jsou pořád ožralí a neumějí vyrobit budík!

J. Novotný 6.8.2022 8:32

Kdysi jsem tam byl, v zemi, kde zítra již znamená včera. V té době tam frčely fialové teplákové komplety. Lidé v tom chodili o svátcích, a stálo to 60 rublů, což byla polovina průměrného měsíčního platu. Ale narazil jsem i na krásný, laciný gramofon. Zarazila mne jen cedulka "četvjortyj klass". Ptal jsem se znalce tamních poměrů, co to znamená čtvrtá jakostní třída? Řekl: "Druhá jakostní třída znamená, že nefunguje buďto motorek nebo zesilovač. Třetí jakostní třída logicky znamená, že nefunguje ani motorek, ani zesilovač. Inu a čtvrtá jakostní třída znamená, že nefunguje ani motorek, ani zesilovač, a ještě k tomu to má nějakou estetickou závadu, třeba že když to otevřeš, tak tomu odpadne dekl. " Čili oni umí, ne že ne!

P. Hák 6.8.2022 9:00

No já vím, že dneska je to tam stejný. Vlastně horší, vrátili se do středověku, psali v našich novinách. Ale to psali před časem, možná tam už dneska jsou druhohory.