5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Monte Christo 15.10.2009 1:44

Znat ceskou hystorii je dobre....

Nechce se mi ani verit,ze clovek,ktery je novinarem muze neco takoveho napsat...Od Vas pane jsem o mnoho mladsi avsak velmi dobre vim ze nas zapad pred druhou svetovou valkou prodal aby si zachranil kuzi.Nicmene aby se take zbavil velkeho konkurenta,protoze jak je znamo tak CSR byla pred valkou velmi silnym statem ve stredni evrope na poly ekonomickem o cemz svedci i bunkry na hranicich...To ze cesi trpely na uzemi ktere bylo zabrano nemci zde nepisete ani hlasku to ze nasi lide byly strileni jako kralici a posilani do vyhlazovacich taboru ci deti byly posilany na prevychovu...Pane a proto se Vas ptam snad za cely narod Cechoslovaku vite kolik lidi slo do plynu?Kolik nasich lidi proslo kominem?Kolik stoho bylo deti a zen?A Vy tu pisete  jak bylo po valce ublizeno nemcum?Bylo by velmi dobre kdyby jste se nad sebou zamyslel co jste napsal a omluvil se celemu narodu pane....

Monte Christo Ma zeme Me srdce

pp 15.10.2009 1:41

Pane Doležale,

nevím, v čím žoldu zpíváte a píšete, ale nezkoušel jste ještě zjistit odkud vlastně přišel praotec Čech? Mohl byste pak bojovat za to, aby se vrátil domů a zde by opět mohli žít Keltové. To by možná mohlla být ta historická spravedlnost. Jenže od Keltů už se asi žádné odměny nedočkáte. To Landsmančaft je blíž a výnosnější že?

jiri 15.10.2009 1:38

Re: sudetsti Nemci

K veci prosim - jak ji zacali?

jiri 15.10.2009 1:38

Re: Doležale, už jste těmi kecy...

Nemci  zili v Zemich Koruny Ceske minimalne od Premysla Otakara II, zhruba tak dvacetpet generaci; da se tudiz celkem dobre argumentovat, ze tam byli doma jako Cesi. Pokud vim, nemecke obyvatelstvo bylo zcela loyalni vuci poslednim ceskym kralum a nikdo se jich jaksi ani neptal, zdali chteji byt obcany nove republiky (pro Slovaky pravo narodnostniho sebeurceni, pro Nemce pak pouze geograficke historicke pravo). Tudiz, jsou zde velmi dobre duvody pro urcite "polehcujici okolnosti" ve veci ceskych Nemcu.

Majetek sudetskych Nemcu "zanechany" na uzemi republiky byl ve velke vetsine zdevastovan a rozkraden. Nemecko uznalo status quo a skutecne odskodnilo svoje nove obcany, Ceskoslovensko se vzdalo reparaci. Nemecko se za svoje valecne chovani bez jakychkoliv podminek omluvilo.

Co se tyce vztahu pravdy a prohry, jedna neznamena negaci druhe. Kagan ve sve Origins of  War vysvetluje moznost trvaleho miru, a to dvojim zpusobem. Prvni zpusob je likvidace protivnika (Rim vs Karthago) - k tomu samozrejme nedoslo. Druhy zpusob je spravedlive usporadani prijatelne obema ucastniky (fair deal), a k tomu rovnez nedoslo. Znamena to tedy podle Vasi utilitarni logiky, ze jestli se zmeni mezinarodni situace, tak ze bude v poradku snaha o revizi soucasneho usporadani?

Gaston 15.10.2009 1:17

Re: sudetsti Nemci

Oni nic chuděrky... asi jako naši komunisté, ne?

jiri 15.10.2009 1:13

Re: sudetsti Nemci

Muzete prosim vysvetlit, jak ti  "(Sudetaci) zacali agresivni valku? Valka zacala rok po Mnichove ...

Mirco1 15.10.2009 1:12

Re: Doležale, už jste těmi kecy...

A mimochodem, na odsunu tyrolských Němců ze severní Itálie se dohodl přímo Hitler s Musolinim  a opravdu by mě zajímalo, zda od Itálie dostali jen jedinou liru - ale odpověď asi zná i sám Doležal.

RPC 15.10.2009 1:05

sudetsti Nemci

Nemci tenkrat anektovali celou nasi zemi, pozabijeli tu spoustu lidi, zcela vazne planovali mistni obyvatele castecne zlikvidovat, castecne zotrocit, castecne vysidlit na Sibir. Nebyli to zadni "spoluobcane", ale okupanti. Nemam nic proti soucasnym Nemcum, ale vzhledem k tomu co se tenkrat delo, je od Sudetaku vrchol nevkusu tvarit se vuci nam jakkoliv ublizene. Zacali agresivni valku, musi nest nasledky. A sebemrskacstvi pana Dolezala v teto otazce srdecne nechapu (jeho clanky na me jinak pusobi celkem soudnym dojmem).

Mirco1 15.10.2009 1:03

Doležale, už jste těmi kecy...

... zlobiví Češi vs. ctnostní Evropani směšný. Neustále tu přímo či nepřímo tvrdíte, že odsun Němců z Československa je něco zcela výjimečného, co prostě v Evropě nemá obdoby, že je to naše specifická hanba. Odsun Němců ovšem proběhl nejen od náš a z Polska, ale i z Rumunska, Jugoslávie, z Nizozemí (operace Černý tulipán). Z Alsaska-Lotrinska nebyli odsunuti po roce 1945 jen proto, že tak učinila Francie již roku 1919 (rozdělení populace do čtyř kategorií a dvě poslední alou do Říše), tak aspoň Francouzi vyhnali obyvatele německého města Kehl na protějším břehu Rýna od Štrasburgu.

Majetek sudetských Němců, který za sebou zanechali měl posloužit jako náhrada místo raparací, za škody utrpěné okupací. Bylo na vládě Německa odškodnit konkrétní soukromé osoby za majetek ztracený odsunem. Protože Německo PROHRÁLO válku Doležale, sice se tento fakt neustále snažíte nebrat na vědomí, ale NĚMECKO PROHRÁLO VÁLKU a jako takové mělo pro něj nepříjemné podmínky - včetně odškodnění svých občanů za majetek, který za sebou nechali v okolních státech,

marie 15.10.2009 0:49

že neměl podobné "starosti" i slovenský prezident, byly jsme jedna země, nebo ne?

Víte co je na celých těch trapných "tanečcích" kolem prezidentského podpisu Lisabonské smlouvy podivné,? Jen taková drobnost, a sice že slovenský prezident, Ivan Gašparovič, podepsal Lisabonskou smlouvu, aniž by se propůjčil k podobným "šarádám", ačkoliv, pokud se pamatuji, jsme byly jeden stát - a tedy by měl míti stejné "starosti", jako má Klaus?, nebo ne?.

Gaston 15.10.2009 0:48

Doležal blbne

a hlavně stále nám nechce prozradit, jak by celou tu historickou anabázi chtěl řešit. Ale kecá a kecá pořád dokola. Tak má to s ním cenu vůbec diskutovat?

duo 15.10.2009 0:38

Tak nevím ,

ale někde jsem slyšel , nebo četl , že díky majetku , sebranému Sudetským Němcům , nám Německo nemuselo platit válečné reparace . Kdo o tom víte víc , napište .

kája 15.10.2009 0:37

pane Doležale, na vás platí ono známé:"Koho chleba jíš, toho píseň zpívej"

RvRv8-o

vladimír ondys 15.10.2009 0:32

Jasan!

Stejně je to tam dneska samej socan! ;-D

bebe 15.10.2009 0:23

Souhlas, vystupme z EU !

Konečně jednou mohu souhlasit s p. Doležalem !>->->-

Bořek 15.10.2009 0:14

Pádný důvod měli!

Ale s Doležalem o tom diskutovat je zbytečné.Neslyší neboť je hluboce zabořen v Poseltově zadnici.Škoda že tento umanutý děda s nám nebydlel v 37 v Bodenbachu (Podmokly-Děčín).Určitě by zpíval o sudetských soukmenovcích jinou.Pravdou je sudeťáci tak od ůnora 1945 začali být tak nějak hodnější!

JayBee 15.10.2009 0:05

Vyhnání

Asi jsem ještě moc mladý, ale neměli tehdá naší předkové pro to vyhnání docela pádný důvod?