8.5.2024 | Den vítězství


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
;-o 10.11.2009 13:53

Re: Když byl někdo v únoru 48

ale fuj. Vím, že se v některých kruzích používá "si blbý jak zima", ale je to ostudné

Ivan 10.11.2009 13:49

Re: Ti, co padli na hlavu, mluví o padu komunismu

Velmi těžce najdete něco, co by se dalo namítnout proti komunistické ideji. Její vítězství je nevyhnutelné, i když je těžké se s tím smířit. Je to prostě výměna jednoho paradigmatu za jiné.

Když před dvěma tisíci lety nastupovalo křesťanství, které proti paradigmatu antické individuální bezbřehé síly a tvrdé krutosti jedince postavilo ideu milosrdenství jako ideu vhodnější pro základ uspořádání společnosti, trvalo to několik století, než idea křesťanská zvítězila. Nyní dochází k podobné změně. Je jasné, že společnost založená na neomezeném růstu (základní podmínka kapitalismu) a absolutní přednosti práv individua nemůže fungovat v prostředí omezených zdrojů. Že musí dojít k takovému využívání zdrojů, které nevyvolá zásadní rozpory ve společnosti, tedy k regulovanému kolektivnímu chování, kdy má přednost kolektiv před zájmem jedince a kolektiv určuje i to, co se má vyrábět a jak se to má vyrábět. To je prostě nevyhnutelný fakt, ze kterého není úniku, ať už se nám to líbí,nebo ne.

;-o 10.11.2009 13:47

Re: Ani Klaus a tím méně Doležal nepostihují podstatu rozpadu SSSR.

Se neposer, olé.  :-D

ben 10.11.2009 13:47

Re: I za Jakesovy prikazy muze Klaus,

Ještě to rozvažte. Ale určitě si dejte před tím panáka.:-D

M. Zima 10.11.2009 13:46

Měl jsem ČT za zlé,

že tu zdí symboliku Čechům nevysvětlili, ale vy jste na to příliš blbí, nemělo to cenu. Ty dvě první krátké zdi porazili Walesa a Nemeth, protože Polsko a Maďarsko (Solidarnošč a průlom Železné opony) se iniciovaly možnost sjednocení Německa. Proto malovaly ta domina polské, maďarské a německé děti. Ta symbolika šla dál, až po zdi v Palestině, Korei, ... až po zbourání zdi a vypnutí proudu kolem Goethe Institutu v JAR.

Ale ČT je potřeba vytknout něco úplně jiného, zamlčeli totiž např, že Kennedy věděl o stavbě zdi od Chruščova z Wien asi 3 měsíce, že byl Západ včas varován při pádu (Kohl Mommper, ...), ale zpravodajské služby to vyloučily a Kohl řekl 10 dní před pádem Schabovskému na otázku : "Jste připraveni na pád Zdi", "Jsme připraveni 20 le"t a odjel do Polska, aby ho odtamtud vytáhli Amis, aby mohl promluvit v Schoenebergu, kde byl žalostně vypískán a celou dobu přenosu a zpěvu hymny byl v prostředku obrazovky Topolánkův prostředník. Ono to všechno, od R. Ehrman, až po bourání zdi nepasuje do české logiky, ale např. tu Zeď nebourali Osis, protože se k ní vůbec nedostali, to byli Zápaďáci, atd. Jak se říká: "Nur misst v českých hlavičkách"

jakovy 10.11.2009 13:45

Re: Proboha,

no já si pamatuju, že mého dědu zavřeli když mi byly 4.  za 3 měsíce ho pustil Zápotocký na aminu

lary 10.11.2009 13:44

Re: Když byl někdo v únoru 48

Čemu se divíš. Ty si blbej dodneška. :-D

Ivan 10.11.2009 13:39

Re: Jiné hodnocení

Ano, pravicoví politici se v únoru 1948 projevili jako totálně neschopní panáci. Mezi sebou se hádali o to, kdo si urve větší kus z majetku po odsunutých Němcích a po zavražděných židech. Čí synáček bude pověřen výnosnější funkcí. Zatím co KSČ připravovala kádry pro ovládnutí země a nakonec se jí podařilo dostat se k moci demokraticky, díky hlouposti ministrů podávajících demisi. 

V Rakousku situaci zachránila sociální demokracie, která dostala svoje příznivce do ulic a na sílu odpověděla silou.  Proto se "únor" v Rakousku nekonal, i když pokus o to byl. Sovětská vojska v Rakousku nezasáhla a rakouským komunistům se převzetí moci nepodařilo. V ČSR žádná sovětská vojska nebyla a přesto dokázali bolševici vyhrát. Už jen za to by ti pravicoví politici z února 1948 měli sedět za mřížemi do konce života. Za blbost a neschopnost se holt platí.

hank bukowsky 10.11.2009 13:36

A Beneš jako pravidelná

dávka jedu navrch

M. Zima 10.11.2009 13:30

Když byl někdo v únoru 48

tak blbej, že nepoznal, co mají komunisti v úmyslu, pak je úplně jedno, jestli mu to sebrali, nebo ne, protože sám jistě nebyl mentálně v stavu ten podnik vést a zruinoval by ho tak jako tak. Já ten velký Únor znám úplně jinak.

Ivan 10.11.2009 13:29

Ani Klaus a tím méně Doležal nepostihují podstatu rozpadu SSSR.

Žádná ruská bolševická veleříše neexistovala. Šíření této lži snažící se ztotožnit SSSR s Ruskem má Doležal v popisu své propagandistické práce. Existovaly veleříše britská, francouzská a jiné, ale po roce 1917 veleříše ruská přestala existovat. Bolševická veleříše vznikla, ale nebyla ruská. V jejím čele např. stál gruzínec Stalin. Takže jsme nikdy nebyli ruskou kolonií,ale sovětskou kolonií.

Rusko, jako každá velká země, má svoje špatné tradice i svoje dobré tradice. Nevím, co si konkrétně Doležal představuje pod špatnou ruskou tradicí. Že by to, jak Rusko pomohlo Rakousku potlačit povstání v Uhrách v roce 1848 a jak ruské vojsko na hlavu porazilo u vesnice Világos uherské povstalce? Nebo to, jak ruská vojska pomáhala rakouskému císaři v bitvě u Slavkova? Nebo to, jak porazila Napoleonovu armádu, Napoleona zahnala až do Paříže, na českém území se chovala velmi spořádaně (jak dosvědčují zápisy z kronik) a po porážce Napoleona se neprodleně stáhla domů?

SSSR se rozpadl z vnitřních příčin a došlo by k tomu i bez existence USA (paradoxně dokonce dříve, protože v poslední době držel SSSR pohromadě už jen z obav z americké agrese).  Bolševičtí ředitelé fabrik, různí gubernátoři a tajemníci prostě chtěli to, co vlastnili de facto vlastnit i de jure. Aby mohli majetek předat synovi (v asijských republikách vládu předat synovi) na základě dědictví automaticky a ne přes nějaké stranické rozhodování. Chtěli ve svých republikách vládnout bez spoluúčasti Moskevského centra. Atd..

Co se pak Marxe týče, zapomněl Doležal sdělit, že rozpadem SSSR se vyplnila další z velkých Marxových předpovědí.  Ono to vlastně nejsou předpovědi, to jsou jen důsledky ekonomických závislostí Marxem objevených. Pohyb měsíce se přece taky nepředpovídá, ale určuje na základě přírodních zákonů (pravda,  zákonů mnohem přesnějších než jsou ty ekonomické).

Děda 1926 10.11.2009 13:23

Doplněk k panu robilovi (12:59)

Velmi hezky doplňujete, že zrůdnost komunismu jsme si začali uvědomovat až počátkem března. A Vámi vzpomenutí nekomunističtí politici na tom nesou největší vinu.

Marat 10.11.2009 13:20

Re: hanba,fuj

Pan Doležal jen není šíleně zabouchnutý do toho našeho nejpřekrásnějšího národa. Vidí jen to, že na tom našem nejpřekrásnějším národě není nic krásného. VIdí jen to, že je to hrbatý šereda.

honzak 10.11.2009 13:17

Re: I za Jakesovy prikazy muze Klaus,

vševěd zima má nějaké stránky? Rád bych se podíval!!!!

JOUDA 10.11.2009 13:03

Re: „Generace mých rodičů neviděla reálné nebezpečí komunismu ani poslední noc před komunistickým pučem…“

To je přesně ono, pan president samozřejmě nedoplnil, že jeho rodiče jsou komunisti.

robil 10.11.2009 12:59

Re: Poznámka k článku: VK o pádu komunismu od B. Doležala

Potvrzuji, v  únoru 1948 mně bylo 18 let a dobře si pamatuji, že na nás padla hrůza až počátkem března, i když jsme stále doufali. Myslím, že  jsme neměli potuchy o zrůdnosti komunismu (stejně naivní byli i nekomunističtí politici).

Pamětník 2 10.11.2009 12:49

Re: Zásadně nesouhlasím se starcem Doležalem a jeho myšlenkou poněmčení čechůnů!

Malý Astone,je až obdivuhodné jak reagujete na články některých novinářů,včetně pana Doležala.Nevím proč zdůrazňujete co všechno jsme přežili a co ještě přežijem včetně bruseláků.Jenom postrádám co nám to přineslo a hlavně co nám to přinese.Odvolávat se na komunistický puč už není vůbec aktuální,  ale snad by stálo přemýšlet kam se dostaneme až přežijeme bruseláky a bruseliozu?Je otázka kdo tu  bude poskakovat potom.Jsem přesvědčen,že se vždycky někdo najde.

whaler 10.11.2009 12:42

Re: Tak to nejspíš vypadá,

4 roční období-  Jaro. Léto. Podzim. Blbec.

. 10.11.2009 12:41

Re: Kolik je ismů ?

Ano, je to Doležalův neustálý útok na kdejakou větičku V.Klause. Proto Doležal nechápe , že určitý ismus skutečně vzniká současným pojetím EU. Nebo to Doležal chápe dobře, pak by byl ale  neuvěřitelný gauner. Obojí lze připustit.

Děda 1926 10.11.2009 12:34

Poznámka k článku: VK o pádu komunismu od B. Doležala

Zajímavý článek, protože prezident Klaus i Dr. Doležal jsou osobnosti a každá se na pád komunismu dívá z trochu jiného úhlu.

K bodu 2. (V.K.: generace našich rodičů neviděla nebezpečí komunismu ani poslední noc před komunistickým pučem): Jako pamětník dávám za pravdu Václavu Klausovi. V únoru 1948 mi bylo 22 let, byl jsem zaměstnám v otcově podniku a naše naivita byly bezbřehá. Že o něco jde, jsme si uvědomili dokonce až 1. března, kdy začal útok na náš majetek, o který jsme vzápětí expropriací přišli. Nepamatuji se, že by někdo z blízkých nebo známých něco předvídal.

K dalším bodům  se už s větší jistotou nemohu vyjádřit, ale dávám spíše za pravdu  panu Dr. Doležalovi, že Rusko se vrací ke svým špatným tradicím a optimistický pohled pana  prezidenta nepovažuji za realistický.

Frank 10.11.2009 12:34

Re: A co rodiče?

Když kde kdo nevěděl která bije založil dosud největší demokratickou stranu, že se na ni nalepili i jiní to k demokracii patří. Vidím, že nám bude trvat déle nežli vlastní rácio pochopíme.

Robert 10.11.2009 12:29

Re: Proboha

Kličko, vy jste prostě idiot-to se jinak nedá říct.

Bereniké 10.11.2009 12:19

Re: Generace mých rodičů...

Mně byly necelé 3 roky, když od Mělníka táhla ruská armáda do Prahy, stála jsem s babičkou a psem u silnice a dívali jsme se na ně. Pes začal štěkat a nějaký mladý kluk, vykující z OT, na nas začal mířit. Ještě před tím, než jsme se šly s babičkou podívat na ten hukot, který se táhnul od silnice, babička brečela a říkala, že asi bude zas válka. Dokonce si pamatuju,  jak celou noc létaly letedla. Tak mi tu nevykládejte, že si dítě nemůže nic pamatovat. Tohle byla tak atypická situace, že mi to utkvělo v paměti zřejmě na celý život.

Robert 10.11.2009 12:18

Re: Zásadně nesouhlasím se starcem Doležalem a jeho myšlenkou poněmčení čechůnů!

Podle vašeho slovníku zřejmě velmi malý Astone,

ono je mnohem podstatnější než to jak se máme, že to vše nad čím běsníte jsme my! I kolaboranti SS, i bolšáni, i milicionáři a estébáci, dnešní politická garnitura... To vše jsme my. Ne Rakušáci, ne Rusové, ne Američani, ale my jsme svého štěstí strůjci. Často proti nám stojí přesila a někdy tato dokonce přináší ještě horší zvyklosti než jsou naše stávající, ale o výsledku si nakonec stejně zpravidla rozhodneme sami:-(

Štváč 10.11.2009 12:15

Opět

si Klaus samozřejmě vymejšlí. Nemůže si to pamatovat a chce říct, že ten komunismus k nám přišel tak pomaloučku, zlehka, že si toho ani jeho rodiče nevšimli.Všimla si toho spousta lidí, do strany je nemohli dostat, tak zničili alespoň jejich děti. O tom ten starej, podělanej alibista, nemá zdání. Stydí se totiž za své komunistické rodiče a to je jeho trapný omyl. Stydět se nemusí, záleželo na něm, jak dopadne. Výsledek tristní : samotný ješita s obludným, prolhaným  charakterem se roztahuje na místě, které mu nesluší. Mezi nácky a xenofoby by mu bylo krásně. Jen by občas dostal přes držku.

Maznak 10.11.2009 12:15

Re: Zásadně nesouhlasím se starcem Doležalem a jeho myšlenkou poněmčení čechůnů!

Přijde mi že ten článek byl o něčem jiném a vulgarizmy taky tak úplně myšlenku nenahradí.

sláva 10.11.2009 12:12

Re: Četl jsem nedávno zážitek ,

Gorbymu stavět pomníky... zahájil něco, co skončilo rozpadem SSSR, dal možnost demokracie Rusům a svobodný vývoj východní Evropě.

Nikdy nezapomeneme. A je jedno, zda tyto konce svého počínání plně předvídal či nikoli.

jirka.s. 10.11.2009 11:39

Re: Tak to nejspíš vypadá,

Já to furt říkám, že tohodle exota musel Klaus určitě někdy ve Špindlu předběhnout ve frontě na vlek!!! ;-P

PROKOP BUBEN 10.11.2009 11:27

Re: Pánové, Vy se tu navážíte do kLause

Zase jsme byli příslovečně prohnaní a poslední,taže nás museli  rozpohybovat estébáci, kteří věděli dobře, proč tak činí......Hradní přízrak byl včera šupnut do koutka, tam připoután, aby se náhodou neprodral k mikrofonu a nestal se opět neslavnou hlavní postavou dění .....

Malý Aston 10.11.2009 11:26

Zásadně nesouhlasím se starcem Doležalem a jeho myšlenkou poněmčení čechůnů!

Každý den tady debil píše, že se máme pořád někomu omlouvat, stydět se za to že jsme čechůni, stydět se za založení republiky, stydět se za vyhnání němčourů. Já mu na tu jeho stařeckou myšlenku, kterou nemůže opustit kašlu. Nemáme se za co stydět, přežili jsme fašisty i sudeťáky, přežili jsme komouše i jejich StB, rychle jsme se vyrovnali s pádem komunistů v Sovětském Svazu i u nás a přežijeme i bruseláky a bruseliozu. Jsou dvě významné události které si ještě pamatuji. Vysídelní němců, což byl geniální nápad a představa že by se po roce 1989 trhli jako slováci mne děsí. Komunistický puč v roce 1948 který nás vehnal do spárů Sovětského Svazu a vraha Stalina. Nebýt debilních komoušů měli jsme se dnes jako rakušáci a žádný Filip nebo Paroubek by zde nemohl poskakovat a dělat bordel.:-P