26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jock 29.10.2007 22:21

Re: Re: Re: Re: Re: Rozhodne statnost nezpochybnujme, jak by se mohlo po precteni zdat

... ano jistě, ale přesto Němci podobně jako pan Doležal mají za to, že Československá republika neměla vzniknout, že je to chyba a omyl, a že Češi  neměli mít svůj nezávislý stát, a že tu Němci měli zůstat, a to jako vládnoucí vrstva (Herrenvolk). Viz. to známé "Po tisíc let náležely k životnímu prostoru německého národa česko-moravské země. Násilí a nerozum vytrhly je svévolně z jejich starého historického okolí a posléze jejich zapojením do umělého útvaru Česko-Slovenska vytvořily ohnisko stálého neklidu. Od roku k roku zvětšovalo se nebezpečí, že z tohoto prostoru - jako již jednou v minulosti - vyjde nové nesmírné ohrožení evropského míru. Neboť česko-slovenskému státu a jeho držitelům moci se nepodařilo organisovati rozumně soužití národních skupin, v něm svémocně spojených, a tím probuditi a zachovati zájem všech zúčastněných na udržení jejich společného státu. Tím však prokázal svou vnitřní neschopnost k životu a propadl proto nyní také skutečnému rozkladu.

Německá říše však nemůže v těchto pro její vlastní klid a bezpečnost stejně jako pro obecné blaho a obecný mír tak rozhodně důležitých oblastech trpěti žádné trvalé poruchy. Dříve nebo později musela by nésti nejtěžší důsledky jako mocnost dějinami a zeměpisnou polohou nejsilněji interesovaná a spolupostižená. Odpovídá tudíž příkazu sebezáchovy, jestliže Německá říše jest rozhodnuta zasáhnouti rozhodně k zajištění základů rozumného středoevropského řádu a vydati nařízení, která z toho vyplývají. Neboť dokázala už ve své tisícileté dějinné minulosti, že díky jak velikosti, tak i vlastnostem německého národa jediná jest povolána řešiti tyto úkoly."

Puťák 30.10.2007 15:52

Re: Re: Re: Re: Re: Rozhodne statnost nezpochybnujme, jak by se mohlo po precteni zdat

Vážení pánové, vaše diskuze s p. Dležalem je k ničemu a proto ji zanechte historikům. Pan Doležal nežil před válkou v  našem pohraničí proto toho moc neví a nebo nechce vědět. Moje rodina byla v manželství našich rodičů smíšená a ve škole jsme se učili obě řeči a nikdo nás nenutil mluvit jinak než jsme uměli. Ale v r.1938 jsme museli všechno zanechat v Chabařovicích a mazat do vnitrozemí. Do dnešního dne nikdo o tomto vyhnání nemluví a málo kdo o tom chce mluvit. Naše rodiče bylli z 6ti dětí a někteří šli do německa a někteří do Čech, to podle toho jak která rodina se rozhodla. Tohle je skutečnost a historie tu ani pan Doležal ani další politologové nezmění,jenom budou kecat jak u nás tak v Německu. Jsme národ a potomci Karla IV a tohle ti Doležalové a další  - LOVÉ nemohou vymazat. Dokud generace z let 20-30 minulého století nevymře musí vám to připomínat.     Dekuji vám 

Bob 30.10.2007 12:18

Re: Re: Rozhodne statnost nezpochybnujme, jak by se mohlo po precteni zdat

Historicke hranice zemi koruny Ceske - hranice Cech i Moravy je po staleti nemenna. Problemem byla hranice nove vznikavsiho Slovenska.

Anděla 29.10.2007 20:04

Re: Rozhodne statnost nezpochybnujme, jak by se mohlo po precteni zdat

Na tom vyvražďování polabských Slovanů se velkou měrou podílela česká knížata.

Bob 30.10.2007 12:15

Re: Re: Rozhodne statnost nezpochybnujme, jak by se mohlo po precteni zdat

Myslite na Slovanech az v Mecklenbursku? No tak si to radeji nastudujte z historickych materialu a neverte co Vam nakukali.

brok 29.10.2007 17:11

Němci vyvolali dvě světové války

a v obou byli poraženi způsobem, jaký by snesl označení debakl. Po té první platili Francii takové reparace, že se zhroutila celá německá ekonomika, což nepřímo dalo příležitost Hitlerovi, ve kterém většina Němců viděla zachránce a obnovitele "národa". V té druhé dopadli, je-li to možné, ještě hůře, i když reparace neplatili (kromě Rusku) v podstatě žádné. Sami přijali při kapitulaci podmínky vítězů. Nic jiného jim v r. 1945 ani nezbývalo. Jednou z těchto podmínek bylo i "posunutí" Polska na západ a odsun Němců (vyhnání, deportace, jak tomu chcete říkat) z některých států (nejen Polska a Československa, ale i např. Dánska, Norska aj.). Odsun (vyhnání, vysídlení, deportace) Němců z těchto zemí je výsledek druhé světové války a německé porážky. Němci dnes tvrdí, že jim to bylo vnuceno a mají, samozřejmě, pravdu. Při bezpodmínečné kapitulaci vnucují vítězové poraženému podmínky, za kterých zastaví vojenské operace. Bez této kapitulace mohli Němci dopadnout ještě hůře. Odsun je výsledkem německé porážky a nic s tím nenaděláte ani vy, ani všechny lansmančafty dohromady. Němci mají jedinou možnost, začít novou válku, ve které by nepochybně zkončili ještě hůř (po první na tom byli zle ekonomicky, ale celkem neutrpěli jako stát, po druhé byli rozděleni a přinuceni k celé řadě ústupků, kdyby to zkusili potřetí, asi by z nich už mnoho nezbylo). Právě s ohledem na stále stoupající snahu Němců změnit výsledky druhé světopvé války, je velice žádoucí, aby v ČR byl americký radar a, kdyby pánbůh dal, i další základny.

A nyní něco k úvaze pro vás: v r. 1740 vtrhl Fridrich II do Slezska a připojili je ke svému státu (po porážce Marie Terezie). Za třicetileté války získal Lužici (do té doby součást Českého království) saský kurfiřt Hans Georg. A teď přemýšlejte o tom, jestli může ČR uplatňovat nárok na tato "násilně odebraná" území. Možná pak pochopíte, jaká blbost jsou nároky sudeťáků.

Ivan 29.10.2007 16:20

Propagandista se snaží ze všech sil.

Že by potřeboval peníze na nějakou zahraniční dovolenou?  Je sranda, jak se Doleschalovy názory shodují s jistým Marxem. Ten taky nemohl Čechům odpustit, že se enpřidali k Německému spolku v roce 1848. Nepřidali navzdory tomu, že přizvání Čechů  Schuschnig  zdůvodňoval slovy " ... je nutné, aby zdegenerovaná krev německá posílena byla bojovnou krví českou".  Palacký ovšem věděl svoje.

Ivan 29.10.2007 16:12

Kterého z těch tisíců různých bohů Doleschla myslí?

Chudák Doleschal. Protože Bůh je pojmem, který si vytvořil člověk a nesmrtelná lidská duše existuje jen v myslích zpozdilých jedinců duchařů, byl by to opravdu mizerný základ demokracie, kdyby byl založen na Doleschalových nesmyslech.

MLOK 29.10.2007 15:40

Bohumile přibrzdi.

Víš Bohumile, Ty když píšeš články o Masarykovi a Benšovi, tak z toho příliš vykukuje Tvoje "absence myšlenek". Drž se raději házení bláta na Klause, my víme, že Tě nedokázal ocenit..

Kubeš 29.10.2007 14:26

Autor

píše většinou články čtivé (pomíjím-li jeho alergické výpady na Klause), tentokrát však při psaní asi nebyl při smyslech (nepředpokládám že by byl opilý).

Čtenář 29.10.2007 14:40

Re: Autor

"nepředpokládám že by byl opilý" myslíte, že je duševně nemocný? Obsedantníma představama teda jistě trpí ....

Jenda 29.10.2007 14:11

Rovnost pred necim co neexistuje a nekonecna hodnota cehosi co taky?

A to mi jako ma bejt k cemu? A s demokracii to souvisi jak?

hm 29.10.2007 13:38

taky zajimavy clanek k zamysleni

http://frauenberg.bigbloger.lidovky.cz/c/14510/Trochu-jine-ohlednuti-za-28-rijnem.html

carda 29.10.2007 13:27

k tématice

Historický omyl vzniku československého státu,přesněji:"Idea československého státu"/dva tlustospisy/,se bude obtížně napravovat,protože samotné přiznání omylu tohoto významu je pro mnohé ještě nepřijatelné.

milkom 29.10.2007 13:35

Re: k tématice

Naopak jednochá záležitost pro kdejakýho retardu - stačí je nečíst a nechat se poučit od Doležala a Mandlera.

Pavel Urban 29.10.2007 14:32

Tak ten omyl přiznejte Vy

A nezapomeňte, že se nacházíte na konci první světové války, kdy duchovní a ideová mapa Evropy vypadala trochu jinak, než dnes. A že se nacházíte ve státě, o jehož existenci už téměř nikdo nestál.

carda 29.10.2007 15:12

Re: Tak ten omyl přiznejte Vy

Dobu béřu v potaz,byla vzrušená,chaotická,jako po každé válce,lidé chtěli nové vládce,měli nové ideály.Pouze moji prarodiče říkali:zlaté RU,tehdy jsem to nechápal:byl zde Osvoboditel!!/od čeho?/,Budovatel/čeho?/pak další,které již děti ani neumí vyjmenovat.Výsledek známe - pro Evropu dost nepřijatelný územní celek,který v rámci EU bude jednou přeřešen.

Pavel Urban 29.10.2007 16:56

Nepřijatelný ? Proč ??

Pro koho kdy bylo Československo v zahraničí nepřijatelné ? Tedy kromě Maďarska a nacistického Německa ?

carda 29.10.2007 17:04

Re: Nepřijatelný ? Proč ??

A co Polsko se svými nároky,postoj Anglie,Francie.Wilson se ptal:ten  Masaryk je kdo?,ale dnes jsme "potížisté" dál,pokud vím.

milkom 29.10.2007 18:23

Re: Re: Nepřijatelný ? Proč ??

Potížisté? V čem proboha? Zveličování a démonizace jakési negativní role ČR v Evropě je doménou několika přiblble servilních populistů svolných k čemukoliv, co se zrovna někomu v EU hodí do krámu.

Jarda 29.10.2007 13:02

Němci jsou vymyšlený národ

Kdyby se v 19.století nevymyslel německý národ, který předtím v jakékoliv podobě neexistoval (přívlastek německý byl označením regionálním), tak jsem zde nikdy neměli "3 mil. Němců". Samozřejmě podle velkoněmecké ideologie nemá žádný český národ existovat - význačné osobnosti českých dějin jsou označeni za dobré Němce, zatímco problematické osobnosti za typické Čechy. A stále dokola.

PROKOP BUBEN 29.10.2007 13:56

Re: Němci jsou vymyšlený národ

Naopak, vznik Německa pod Bismarkem byl zcela logickým počinem v čase a prostoru.....Nelze opomenout i když nestabilní ŘÍMSKÉ CÍSAŘSTVÍ německých národů, jehož součastí jsme po mnoho staletí byli.....Pokud by SE Němci nenechali pobláznit nacismem, jako mnozí z nás komunismem i bolševismem, bylo by Německo ještě v  mnohem lepších pozicích, jako je dnes v rámci EU.......

Hobo 29.10.2007 14:04

Re: Němci jsou vymyšlený národ

Zaujalo mne, kolik Čechů v této diskusi řeší problémy Němců. Na jejich problémy já osobně kašlu. Řeším své vlastní problémy, přehmaty, chyby a viny, a doufám, že ostatní dělají totéž.

Pavel Urban 29.10.2007 14:15

Re: Němci jsou vymyšlený národ

Němci existovali už ve středověku. Když jeden Přemyslovec (tuším Václav II) požadoval , řečeno dnešním jazykem, plné volební právo na říšském sněmu, byl jeho požadavek zamítnut s tím, že není Němec. Byla to samozřejmě záminka, ale sám fakt, že byla použita, ukazuje, že měla svou váhu.

O Češích a Němcích zpívaly už husitské chorály, přičemž se rozlišovalo podle jazyka, ne podle bydliště. Jak je to možné, když 19. století bylo ještě daleko ?

ok 29.10.2007 14:57

Re: Re: Němci jsou vymyšlený národ

nechápu. Český král byl přece po císaři nejvýznamnějším mužem - nejvyšším kurfiřtem.

Pavel Urban 29.10.2007 16:59

Re: Re: Re: Němci jsou vymyšlený národ

Byl. Později, od éry posledních Přemyslovců. Nikoli za doby knížecí. Přestože patřil český kníže k nejsilnějším říšským feudálům - přesněji řečeno právě proto - mezi kurfiřty přijat nebyl.

TBB - falešný mormonský kněz 29.10.2007 12:58

Oak/mane

když už citujete, tak aspoň přesně : "a little help of my friends"  Beatles tam měli "FROM my friends". Až se naučíte anglicky, pokračujte v citacích.

oakman 29.10.2007 13:17

jojo, chybka se vloudí.

....Co syntax a diakritika??

oakman 29.10.2007 12:17

ok tu volá po kontinuitě, nojo, ALE

V této zemi je historické vědomí zprzněno natolik, že jakákoliv kontinuita byla po 40 let přítěží, stigmatem nebo dokonce zločinem.

Chcete tu budovat "dějiny české komunity", ale zapomínáte, že jsou synonymem boje jedné půlky národa proti druhé, dodnes mnozí tvají na správnosti poúnorových konfiskací a kolektivizací, které jednou provždy zlomily vaz venkovu a učinily z něj venčidlo pro měšťáky a Homo Faber rezervaci pro místní.

Staleté budování rodinných podniků  - malých, středních, i velkých - ve městech, sektor služeb, to vše ukazuje na bídu, ve které jsme se ocitli, když jsme s třídami odstranili i minulost. Tedy tu její část, která nás z toho usvědčuje.

Tento národ totiž nemá historii, kromě husitských pogromů a občanské války mezi konfesemi tu není zdánlivě nic... nic než staletí pachtění malých českých lidí za malými českými dějinami. Pachtění pod praporem Habsburka, kterému jsme pomohli k moci nad Evropou, abychom ho hned začali zrazovat, když se Evropa nemínila točit kolem českého pupku.

Pokud naše dějiny srovnám s podobnými, tak třeba Benelux je podobným obrázkem. Tam ovšem ta jejich "národní svoboda" (čti náboženská svoboda) byla vykoupena potoky krve za válek s mocnáři. Kdepak......Češi se naposled byli ochotni vraždit kvůli Bohu, to už je dávno. TeĎ se vraždíme už jen pro peníze, vítejte v postmoderním světě!

ok 29.10.2007 13:58

Re: ok tu volá po kontinuitě, nojo, ALE

nesmyslně zobecňujete. U nás na vsi jsme vždy rozlišovali mezi "ksindlem" a dobrými lidmi. Ti dobří lidé byli až do šedesátých let i majetnější, vzdělanější, měli funkční velké rodiny. Ksindl se vlády nad obcí nezůčastňoval. Až Husákovy "reformy" to zamíchaly, ksindl (=lidé typu Sexymozek) získal definitivně stejné slovo jako šikovní samostatní lidé.

Dnes se alespoň na venkově ty české "dobré" rodiny začínají konečně zase prosazovat - ona holt kvalita se nezapře, i když to trvalo dlouhých 20 let od revoluce.

A byli snad čeští letci "malí, pachtící se lidé"?