22.5.2024 | Svátek má Emil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
@@ 3.2.2010 9:32

Re: Poznámka

Karlíku, některé vaše hsitorické konstanty, například představa, že každý, kdo kritizuje Beneše anebo vraždění německých civilů, je agent zlých revanšistů, jsou úsměvné.

čtenář 3.2.2010 9:28

Re: Bandera, Horthy, Beneš, Doležal, čtenář

To jsi ty, Bohušu ?

@@ 3.2.2010 9:25

Re: Bandera, Horthy, Beneš, Doležal, čtenář

:-))))

@@ 3.2.2010 9:24

Re: Německá

Nechoď pro rohlíky neozbrojen! Číhají všude!

@@ 3.2.2010 9:19

Re: Jen na okraj

První případ vnímali domorodci /než zjistili, že je to pád z bláta do louže/ jako vysvobození z rusko-bolševické okupace, druhý případ byl naopak chápán jako rusko-bolševická okupace.

Vy jste vítal?

hradec 3.2.2010 9:18

Re: Klaus ve svém textu kritizoval titulek článku a úvodní odstavec, se samotným článkem pak problémy neměl.

Hitler, Hácha, Hlinka, všechno jedna linka. Srovnávat tyto lidi s Benešem je trapnost.

Chris Kelvin 3.2.2010 9:17

Já jsem za Beneše rád

Naproti tomu Háchu bych si netroufl odsuzovat.

hradec 3.2.2010 9:16

Re: Před pár lety jsem

Moravec nikdy Beneše ze zbabělosti neobvinil. Pracoval pro něj více než deset let, doma proti masivní německé, ale i maďarské špionáži, poté za války v Londýně, a byl k němu vždy loajální, byť mu některé věci vytýkal. "Rusové" byli ve 30. letech našimi spojenci, byli pak spojenci i Velké Británie a USA a spolu s nimi pomohli zachránit svět před nacistickým peklem. Argumenty o Češích jako předsunutých agentech bolševismu, které používáte, krmili nacisti Evropu už od roku 1934 a je docela smutné poslouchat je nyní znovu. 

Chris Kelvin 3.2.2010 9:16

Re: Tvrdá měna s obrazem státníka

Tohle se fakt razilo, nebo z toho sešlo.....?

hradec 3.2.2010 9:10

sic

Hácha dělal Němcům stafáž a není mi známo, že by se pokusil byť o symbolickou intervenci v době, kdy Němci vraždili české vlastence po atentátu na Heydricha. V této pozici setrval do posledních válečných dnů. Beneš jako souromá a nevítaná osoba trpělivě budoval zahraniční státní zřízení, dosáhl postupně jeho uznání u všech velmocí včetně anulování Mnichova a obnovení ČSR v původních hranicích.Doležalovo srovnání Háchy a Beneše na stejnou úroveň je nechutné. Na rozdíl od Háchy (a Horthyho) byl Beneš na černém seznamu osob, které měly být po obsazení Británie deportováni do Německa, a určitě by to nebylo do Baden-Badenu. Na tomto seznamu byli i jiní lidé, např. Churchill. chce snad Doležal srovnat Háchu a Horthyho či Banderu s Churchillem?

Wotan 3.2.2010 8:55

Re: Beneš a spol.

 Beneš v r. 1945, po návratu z Košic, Košický vládní program, vše už měl ve své moci

 Gottwald, a Beneš pochodoval podle kremelského scénáře!! Osud ČSR byl spečetěn

 už v r. 1943 po podpisu smlouvy o "Vzájemné pomoci a poválečné spolupráci SSSR--

 ČSR !!!

 ,

gugu 3.2.2010 8:54

Re: Pan Doležal dal nějakou dobu pokoj,

Fašistické Maďarsko zabralo časť demokratickej ČSR. Aspoň neviem, že by počas Mníchovskej dohody jestvoval Slovenský štát. Celé Slovensko bolo do roku 1918 v Uhorsku, ronako ako Čechy v Rakúsku. Podobne bolo celé Uhorsko do Ausgleichu súčasťou Rakúska a ešte predtým Osmanskej ríše. Ak z toho niečo vyvodzujete tak ste Maďarónsky blb. Nikto nemôže nútiť Slovákov žiť so zaostalými a nekultúrnymi Maďarmi. Howgh 

Kokon 3.2.2010 8:53

Re: Bohouš zase dneska perlí

Ne, nePRKklepl, vážený. To jste vážně takový srab, že jediná Vaše reakce je nepřímo mi říct, že jsem k*k*t? To jste to mohl napsat rovnou.

Mohu se optat, co Vás k takovému závěru o mě vede? To, že mi vadí, jak BD naprosto odmítá cokoli relativizovat, jakmile se jedná o prezidenta Beneše a o fašistovi Horthym tu div nebájí, jaký to byl úžasný demokrat, jež se ocitl v těžké situaci a hájil jen své národní zájmy?

Rád bych od Vás slyšel nějaké kloudné vyjádření, jinak si jděte plácat prknem do vody jinam.

dulcibelka 3.2.2010 8:47

Tedy

vedle Háchy bych Beneše nestavěla. Hácha totiž dělal, za cenu vlastního zdraví a života, co mohl - a navezl ho do toho zrovna Beneš! Prosil, aby prezidenství vzal a sliboval všemožnou  podporu a nehynoucí vděčnost - aby se na něj po změně poměrů sprostě vykašlal. Typický Beneš.

Standa 3.2.2010 8:45

Německá

loby pracuje neustále. Uchváti-li tě - zahyneš.

EUGEN 3.2.2010 8:45

Re: Před pár lety jsem

Zato vy jste zřejmě statečnost sama.

Sibi 3.2.2010 8:43

Re: jaksi nahlavu

Ač s Doležalem většinou nesouhlasím, musím se přiznat, že k hodnocení prezidenta Beneše za to, jak se zachoval v roce 1938 a 1948 se připojuji.

čtenář 3.2.2010 8:33

Re: Beneš a spol.

Z omezeného počtu politických stran je zřejmě, že naprosto nedemokratické režimy jsou ve Velké Británii a Spojených státech. Soudě dle Vaší ctěné úvahy, pane.

čtenář 3.2.2010 8:30

Re: Klause se musím tentokrát zastat

A jak se Churchill choval za burské války ?

čtenář 3.2.2010 8:28

Re: Před pár lety jsem

Rusům ???? Jestli, tak Sovětůmu.

čtenář 3.2.2010 8:26

Bandera, Horthy, Beneš, Doležal

:-))))

ceskej Honza 3.2.2010 8:18

Re: Bohouš zase dneska perlí

se mi zdá jestli jste se neprklepl ve svém Nick.  n = t ?

Karel 3.2.2010 8:16

Poznámka

Z některých diskuzních příspěvků je zřejmé, že některé hsitorické konstanty se nemění. Ten ksindl který opanoval tzv. druhou republiku má stále své pohrobky, zájmy sudeťáků pod jinými titulky nezmizely. Kritika Beneše - jak zřejmé z některých příspěvků zcela bez hlubší znalosti tehdejších reálií, dobového kontextu a postojů ostatních aktérů - není nic jiného než kritika toho, že Československo bylo za WWII součástí protihitlerovské, čti proti německé koalice. Samozřejmě že titulek Doležalova článku je urážlivý - záměrně. Doležal nemůže překousnout, že Klaus s ním kdysi dávno přerušil spolupráci a navíc si musí nějak zasloužit grant z Konrad Adenauer Stiftung.

Jan Hájek 3.2.2010 8:16

Re: Jen na okraj

V čem vážený vidíte onen rozdíl? V tom, že v druhém případu se jednalo o odporné "čecháčky". Pravda, "čecháčci" jsou němcům odporní nejméně od doby husitské, že, a na jejich odpornosti se nic nezměnilo, stále žerou malé děti (doufám, že znáte onu historku poněkud době husitské předcházející).

@@ 3.2.2010 8:05

Re: Jen na okraj

Zřejmě nejde ani tak o souhlas, jako o konstatování faktu.

Za druhé: vaše srovnání je postavené na hlavu. Asi jde u vás o setrvalý stav, že?

js 3.2.2010 8:05

Před pár lety jsem

četl vzpomínky plk. Františka Moravce, kterého zbabělý Beneš na nátlak komunistů odstavil již po roce 1945, hned po návratu z Anglie. Moravec uvádí, že na Benešův příkaz musela čs. rozvědka již od 30.let předávat informace Rusům a také poskytovala diplomatické krytí a pasy sovětským agentům vyjíždějícím do západní Evropy. Beneš udělal z ČSR letadlovou loď Sov. svazu v srdci Evropy již dávno před válkou. Má koneckonců hodně společného s Klausem - oba dva pracují pro ruské zájmy a osobně jsou velmi zbabělí, což se prokázalo v osudových chvílích.

yenda 3.2.2010 8:02

Klaus ve svém textu kritizoval titulek článku a úvodní odstavec, se samotným článkem pak problémy neměl.

Doležal velmi mlží, potvrzuje tak svoji zhrzenost směrem ke Klausovi.

Z Klausova textu: Článek se jmenuje „Každý národ má Banderu. Češi Beneše“. Úvodní odstavec navíc dává vedle sebe zcela bez jakékoli hierarchizace a bez jakéhokoli odlišení jména Bandera, Pilsudski, Horthy, Hlinka, Beneš.

@@ 3.2.2010 7:57

Bizone,

kde budete trousit svá moudra po patnáctém?

Aby bylo jasno, čemu se vyhnout.

sofiv 3.2.2010 7:57

Tvrdá měna s obrazem státníka

výroční    ;-)

http://varga.stonehenge.sk/jvs.jpg

Vlastimil 3.2.2010 7:51

Klause se musím tentokrát zastat

Pokud vím, Václav Klaus protestoval zejména proti názvu článku "Každý národ má Banderu. Češi Beneše". Ten titulek je opravdu nehorázný. Je to stejné, jako kdybyste napsal článek s titulkem "Každý národ má Hitlera. Britové mají Churchila" - a v článku byste popisoval, jak se Churchil choval v Burské válce a jak nechal bombardovat německá města za 2.světové války.