15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
unregistered pig 3.2.2010 15:57

Formulace

"Od roku 1943, ***kdy bylo jasné, že Němci válku prohrají***, vyjednávali nejprve se západními spojenci a potom i s Rusy o „přeskočení“ na druhou stranu fronty. "

Tahle formulace věty ovšem dělá z Maďarů pěkné hajzlíky ;-)

Ryba 3.2.2010 15:56

Re: Kapusto

Přesně tak. Copak jste už dávno nepochopil, že někteří žurnalisté a diskutéři mají v této otázce jasno.  Glorifikace fašismu je v lepších kruzích nyní módní záležitost.

jorrick 3.2.2010 15:54

Re: Pan Doležal dal nějakou dobu pokoj,

ale no tak, kolego! Země koruny české, nebo české království bylo prostě státním útvarem a tečka. To, že se z politických důvodů F.J. nenechal korunovat na věci nic nemění. Titul krále českého mu přináležel a byl v jeho oficiální titulatuře podobně jako titul krále uherského. Podle Vaší logiky by například v dobách interregna přestávaly existovat státy - království.

Jinak si myslím, že chcete asi problematizovat existenci českého království, protože v něm nežili jen Češi. To je optika XIX. století, podle které bychom mohli (dovedeno ad absurdum) ztvrdit, že císař Traján byl Španěl, protože pocházel z Hispánie. Je mi líto, ale ani knieža Svätopluk nebyl Slovák, i když někteří roduverní popletové /a věřte, že bych mohol použít i silnější slovo/ tvrdí, že Velká Morava byla prvním státem Slováků. Nebyla. Ani Čechů pochopitelně. Slováci mohou být hrdí na leccos, nepotřebují kvůli tomu překrucovat historii i když někteří tací s nízkým sebevědomím  to vytrvale dělají. Jistě - někteří Češi taky.

Zdravím

Ryba 3.2.2010 15:49

Re: Štefan Bandera byl

a nyní si uvědomte, že o takovéto filosofické antiperly a bláboly od 15. února přijdeme. Jaká škoda.

NNBLNGR 3.2.2010 15:29

coze?

Benes byl demokratickej politik?  Ha, ha, ha! proberte se!

Vlado Z 3.2.2010 15:18

Re: Kapusto

Čo tým chcete povedať? Že diktátor a masový vrah, keď je súčasně antikomunista, je vlastne hrdina?

Historik 3.2.2010 15:09

Marate, nedělejte z nás voly - kam vkročila noha vojáka Rudé armády,

nastolil Stalin komunismus. Pokud vím, v době obsazení Maďarska Rudou armádou měla tamní komunistická strana 800 členů. A dopadli v podstatě stejně, jako my.

Za komunismus vděčíme Stalinovi a pak samozřejmě Hitlerovi, který tu válku začal a prohrál. A v neposlední řadě pitomci Rooseveltovi a jeho levičáckým kumpánům.

A Hitler může ještě za daleko podstatnější věc. Kdyby byl schopen přijmout fakt, že Třetí říše je poražena, bylo v jeho moci zařídit, aby většinu Evropy osvobodili západní Spojenci. Namísto toho vrhl své poslední rezervy proti Američanům v Ardenách, což, (přes demarše Eisenhowera Rooseveltovi) nepříznivě ovlivnilo jednání v Jaltě. A kdyby nás osvobodili Američané, nekonal by se ani "divoký odsun" Němců (a možná dokonce vůbec žádný odsun).

jardaP 3.2.2010 14:41

Re: On totiž Doležal staví různé osobnosti vedle sebe...oprava

No, oni Cesi z Volyne na Banderu take zatracene v dobrem vzpominaji. Bandera a spol delali etnicke cisteni a smerovali k jeste horsimu procesu dosti podobnemu holokaustu vsech Neukrajincu.

jardaP 3.2.2010 14:39

Re: On totiž Doležal staví různé osobnosti vedle sebe...

No, oni cesi z Volyne na Benderu take zatracene v dobrem vzpominaji. Bandera a spol delali etnicke cisteni a smerovali k jeste horsimu procesu dosti podobnemu holokaustu vsech Neukrajincu.

Katr 3.2.2010 14:29

Kapusto

During the following months, the Communist Party's power-base rapidly expanded. Their supporters began to stage aggressive demonstrations against the media. In one crucial incident, a demonstration turned violent on 20 February and the protesters attacked the editorial office of the Social Democrats' official paper, called Népszava (People's Word). In the ensuing chaos, seven people—including policemen—were killed. The government arrested the leaders of the Communist party[1], banned Vörös Újság and closed down the party's buildings.

Bobík 3.2.2010 14:10

Re: máme být Benešovi za co vděční,

mluvili tam ukrajinsky !!! ne rusky !!!

Karel K 3.2.2010 14:03

Klaus se nejen mýlí, ale cílevědomě mate, jako obvykle.

Klaus, který navzdori tisícileté historii Ruska se nám snaží nakecat, že Rusové jsou hodní,   totiž sám může být porovnán s Benešem. Už proto,. že schvaloval invazi do Gruzie. To by ani Beneš neudělal!

@@ 3.2.2010 14:01

Doležal bude žalem bez sebe,

že tu xy nebude, aby mu pověděl svá moudra.

Katr 3.2.2010 13:57

Štefan Bandera byl

antikomunista i protiněmecký antinacista.Pokud bychom ho měli hodnotit už jen z této skutečnosti, tak to byl charakter bezesporu pevnější než Beneš.

@@ 3.2.2010 13:51

Re: Poznámka

Tak to se mi ulevilo, že já kritizovat Beneše smím.:)

5P 3.2.2010 13:40

Re: Horthy

Doležal by Vás nazval sprostým slovenským provokáterem. On v tom má jasno. Slováci vyhladili Maďary a Češi vyhladili Němce.

Huaskaran 3.2.2010 13:36

Re: máme být Benešovi za co vděční,

Zachránili svět před německým středověkem a nastolili svůj vlastní.

Ivan 3.2.2010 13:35

Re: Věru lepší nebýt vlastencem

Co je vůně, je pro jiného smrad a obráceně.  Propagandisté na psu ale mají nalinkovaný směr a ten dodržují. Jinak by nedostali penízky. Budou si moci přizvukovat sami mezi sebou.

Kokon 3.2.2010 13:33

Re:

Shválně si do té řady jmen nakonec přidejte Hitler, Stalin; i o nich by se dalo říct to, co jste napsal, záleží jen na úhlu pohledu a jak moc jste ochoten mhouřit oči.

5P 3.2.2010 13:32

ach jo

Doležale alespoň trochu přečtení po sobě. Jinak to fakt vyčnívá nadržováním. Když jedni mezi dvěma mlýnskými kameny se musí  rozhodovat rychle a problematicky, ale ten pohunek Beneš se musí rozhodovat vždy přímo, bez mlýnských kamenů s atomovou bombou za zády, bezchybně a hlavně tak, aby ho Doležal po 62 letech nemohl kritizovat. To jsem zvědav Doležale, kdo tu na Vaše články bude reagovat po 15.2. když všichni ti sprostí úchyláci včetně mě končí. He? Pac a pusu brouku.

Ivan 3.2.2010 13:30

Re: On totiž Doležal staví různé osobnosti vedle sebe...

Bandera je více méně lhostejný Rusku. Poláci ale musí být jeho oslavou velmi pobouřeni. Co kdyby Polsko reagovalo žádostí o navrácení polských území přičleněných Stalinem k Ukrajině? Bandera vraždil předevší Poláky.

Martin 3.2.2010 13:26

Re: Jen poznámka:

Beneš Stalinovi nic nepředal,jen odpověděl na nabídku,že nám rudá armáda pomůže odrazit němce od našich hranic. Francie a Británie byly však proti - nechtěly dráždit Hitlera.

lynx 3.2.2010 13:16

Re: Věru lepší nebýt vlastencem

A co Vám brání být kon-krétní....

kraitl 3.2.2010 13:13

Re: Jó, to Bohóšek, kdyby byl na místě Horthyho,

Hele vole odkud je Vaše čeština.

Marat 3.2.2010 13:10

Re: Věru lepší nebýt vlastencem

Poznal jsem několik takových českých vlastencu v USA a Canadě. Jsem si jist, že by si před nimi i Lucifer odplivnul a štítil se jích dotknout i klackem. Darebáci, lháří a podvodníci. Ale oni přece lhali podváděli a okrádali jen aby mohli té naší předrahé vlasti.

sky 3.2.2010 13:09

Re: Horthy

V roku 1941, na priamy písomný príkaz Horthyho, v Novom Sade maďarská armáda niekoľko dní masakrovala tamojšie obyvateľstvo - približne 6000 donaha vyzlečených civilistov nahnali k prierubám v ľade na Dunaji, kde ich strieľali. Niektorým ženám pred popravou odrezali prsníky. Na jar zachytené telá v ohybe Dunaja maďarskí vojaci pomocou žrdí s hákmi odťahovali do hlavného prúdu Dunaja. Za tento nariadený zločin po vojne žiadala Juhoslávia i Maďarsko Horthyho vydať ako vojnového zločinca. Na jeseň 1941 deportovali ako pomocné oddiely do oblasti ohybu Donu 20 000 židov. Tamojšie pomery sa rovnali likvidácií. Z príslušníkov národnostných menšín, politických odporcov a inak zmýšľajúcich boli vytvorené špeciálne prápory, ktoré boli nasadzované do prvej línie s jediným cieľom - kompletnou likvidáciou celého mužstva, za čo boli ich velitelia odmeňovaní dovolenkami. Takto bolo nasadených do marca 1944 približne 50 000 osôb, 42 000 ich bolo zlikvidovaných. Maďarskú armádu pri Stalingrade tvorili zväčša nemaďari. Deportácie židov v Maďarsku začali v júni 1943, žiadosť o ich zastavenie bola vznesená až v júli 1944, aj to len ako špekulácia - kvôli pokusom o uzavretie separátneho mieru so západnými mocnosťami.V roku 1993 mu Maďarsko vystrojilo pompézny pohreb, ktoré neváhalo označiť za „súkromný pohreb“. Na tomto tzv. „súkromnom“ pohrebe sa zúčastnili desaťtisíce maďarov, celá maďarská vláda, premiérova manželka a syn, samotný premiér po niekoľkých dňoch poslal veniec a celý „súkromný“ pohreb v priamom prenose vysielala maďarská verejnoprávna televízia...

RS XII/08 3.2.2010 13:08

Re: Jen poznámka:

Rozhodující přitom je, že Hitler sám vůbec nepočítal se sovětským útokem a pro jeho plány tato otázka nehrála vůbec žádnou roli.

Jeho “Plán Barbarossa” proti Sovětskému svazu byl hlavním válečným plánem, pro který byly operace proti Polsku, Norsku, Francii a Anglii prologem k rozhodujícímu boji o “životní prostor na Východě” a proti “bolševickému smrtelnému nepříteli”.

Již v “Mein Kampfu - Mém boji” Hitler označil dobytí Ruska jako “německou misi” křížové výpravy proti “světovému židovstvu, bolševismu a asiatskému živlu”. Již na jaře 1940 byly připravovány plány na přepadení Ruska. V březnu 1941 Hitler oznámil 250 vysokým důstojníkům wehrmachtu zničující tažení proti Sovětskému svazu, válku, ve které nebude vázán dosavadními zásadami lidských práv.

“Válka proti Rusku nelze být rytířsky vedena. Jedná se o světonázorový a rasový boj, který musí být vedený s dosud nikdy tak bezbřehou tvrdostí.”

V den přepadení Hitler pak napsal Mussolinimu: “Tímto svým rozhodnutím, ke kterému jsem se propracoval, se nyní vnitřně považuji zase za svobodného. Spojenectví se Sovětským svazem mě často velmi tížilo”.

Harpyje 3.2.2010 13:06

Re: Jen poznámka:

Tak iluminát! No to se podívejme! Svítil? :-)))

lynx 3.2.2010 13:06

Re: Nebojte, pane Tólešal

Toto je rétorika vzdělanců zez  Plzně.

sky 3.2.2010 13:05

Horthy

Už v roku 1919 armáda pod velením Horthyho umučila 6000 židov a „červených“ (pri potláčaní boľševickej Maďarskej republiky rád na čele s Bélom Kúnom /pôvodne Kohn/). Horthyho dôstojníci, podľa jeho slov „jeho najlepší ľudia“ (vyjadril sa tak pred delegáciou britských laburistov, ktorá prišla vyšetrovať tieto masakry) svoje obete pred smrťou okradli a podrobili beštiálnemu mučeniu - vypichovaniu očí, odrezaniu pohlavných orgánov či strkaniu bagandží do rozpáraného brucha... Na jeho priamy príkaz boli zastrelení a hodení do Dunaja novinári Béla Somogyi a Béla Bacsó, pre článok v novinách, ktorý ho pobúril.Hneď v roku 1920 nastolil vôbec prvý fašistický režim v Európe, Maďarské kráľovstvo (bez kráľa, na čele s admirálom bez loďstva) prijalo ako prvá krajina v Európe protižidovské zákony. V roku 1938 poslal Hitlerovi telegram, že maďarská armáda je vo výbornej nálade pripravená na boj proti Slovensku.Po Viedenskej arbitráži 2.11.1938, po ktorej bolo južné Slovensko pričlenené k Maďarsku (10 390 km2 a 859 885 obyvateľov - z toho 276 287 (32,13%) Slovenskej národnosti!) bolo vyše 100 000 Slovenského ale i Českého obyvateľstva vyhnaného len s tým, čo si vládali odniesť. Množstvo ľudí orabovala tzv. rongyos gárda (otrhanci) - nahuckaná spodina z maďarských miest, ako predvoj maďarskej armády. Po vzniku Slovenského štátu 14.3.1939 ho Maďarsko ako prvé uznalo - už vo večerných hodinách. To mu ale nebránilo v tom, aby ho už 23.3.1939 bez vyhlásenia vojny zákerne napadlo a na druhý deň bombardovalo mesto Spišská Nová Ves, pričom zahynulo 36 ľudí. Napokon, po Slovenskom protiútoku a na nátlak Nemecka, Maďarsko zabralo 1 697 km2 územia s 69 639 obyvateľmi - 64 767 (93%!!!) pritom tvorilo Slovenské a rusínske obyvateľstvo. Na okupovanom území dochádzalo k mučeniu a prenasledovaniu Slovenského obyvateľstva, vyskytli sa i vraždy.