17.6.2024 | Svátek má Adolf


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: A znovu Havel kontra Klaus

Václav Havel nám v posledních letech trochu sešel z mysli. Přitom podle amerického časopisu Foreign Policy a britského Prospectu je v současné době čtvrtým nejvlivnějším intelektuálem na světě (kdo jsou první tři, bohužel nevím*)). Abychom ten nezájem aspoň trochu zmírnili, budeme se věnovat rozhovoru, který poskytl nakladatelství Verlagsgruppe Passau. Vyšel pak mj. ve slovenském deníku Sme, který ke skupině patří.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jura-p 12.11.2005 1:18

Ale konec federace byl fakt tou Deklarací nezávislosti.

jura-p 12.11.2005 1:17

A Pithart vyjednával tak trpělivě,

až k roztržení došlo spíše úprkem od problémů než jejich řešením.
jura-p 12.11.2005 1:15

AeroKarle, ale proti jejich iniciativě nijak nevystoupil.

Domnívám se, že byl jediným, který s tím, se svou tehdejší pověstí mohl něco dělat. A on opravdu věřil tomu, že masivním ustupováním podobným úprku se Slováci zastaví. A oni se chtěli zastavit na konfederativní formaci dvou subjektů mezinárodního práva (Kňažko doslova) s vlastními cedulovými bankami, vlastní zahraniční politikou (dvě hvězdičky, dvě stoličky) se zachovaným penězovodem a společnou armádou placenou z Česka. Byl jsem dost blízko.
AeroKarel 12.11.2005 0:59

juro-pe,

ano, Havel má ledacos "na triku".  Ale spravedlivě řečeno, iniciativa v těchto věcech přicházela od Slováků, ne od něj. On byl jaksi ve vleku událostí ...
A víš, že já nejsem jeho fanda ...., doufám.
wer 12.11.2005 0:55

Souhlas s autorem,

snad jen to, ze si spolecnost nezadala zruseni KSC, je sporne.
jura-p 12.11.2005 0:53

Havel si nepamatuje svou trapnou úlohu při rozdělení.

Byl to on, kdo svými nejapnými výroky rozpoutal první fázi rozdělení - pomlčkovou válku. Byl to on, který ji přiživoval svými připomínkami k neustálému pobídkami k rozdělení kompetencí, byl to on, co odstoupil hned po volbách, když Slováci schválili "Deklaráciu". A tím dal najevo, že v těžké situaci zachovává odstup a že má federaci za ztracenou záležitost. Byl to on, který vysílal své emisary do komise pro ústavu, aby tam nezapomněli dát, že prezident jmenuje generály. A byl to on, kdo si zajišťoval u všech politických stran, aby byl navržen prvním prezidentem ČR. Před tím vyhlášením deklarace nezávislosti hlasovala nová Národní rada Slovenské republiky o referendu o rozdělení. Referendum bylo drtivou většinou hlasů zamítnuto!!! A dnes překrucuje historii.
AeroKarel 12.11.2005 0:46

Inu, janabok,

on má vcelku pravdu i s těmi "sudeťáky", dle našeho dodnes platného zákonodárství příliš širokou skupinou. Jen je to méně stravitelné a autor to bohužel plete i tam, kam to tematicky příliš nepatří .....
janabok 12.11.2005 0:41

ono to jde,!

pokud autor do svých "událostí" nevloží "sudetoněmeckou otázku", mají články zpravidla solidní formu a obsah...
tento je jeden z nich...
bez emocí popsané skutečnosti a bez emocí komentář k nim...
jo, dobré...
AeroKarel 12.11.2005 0:34

Dobré, dobré, dobré ..., až brilantní!

Nemohu si pomoci, je tak cca 10% názorů tohoto komentátora, s nimiž nesouhlasím. Zbytek, jako tento není marný!