17.6.2024 | Svátek má Adolf


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: A znovu Havel kontra Klaus

Václav Havel nám v posledních letech trochu sešel z mysli. Přitom podle amerického časopisu Foreign Policy a britského Prospectu je v současné době čtvrtým nejvlivnějším intelektuálem na světě (kdo jsou první tři, bohužel nevím*)). Abychom ten nezájem aspoň trochu zmírnili, budeme se věnovat rozhovoru, který poskytl nakladatelství Verlagsgruppe Passau. Vyšel pak mj. ve slovenském deníku Sme, který ke skupině patří.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Starý J. 12.11.2005 14:31

Spolu s Astonem začínají i Doležalovi

  Se pomalu nadzvedávat klapky na očích.Že se pustí do „vážené autority“ – našeho exprezidenta, by jeden ani nečekal. Pustil se pustil, i když značně milosrdně. Nekonečná a nekončící nenávist tohoto muže vůči současnému prezidentu již opravdu začíná otravovat. Navíc když je ochoten se spolčit i s ďáblem, popřít všechny své, kdysi zřejmě omylem vyřčené, výhrady vůči komunistům. Obdivoval Špidlu, obdivoval Grosse, dnes ještě více obdivuje Paroubka, který neomylně strhává politiku směrem k bolševikům. Havel nevidí, neslyší, všechny skandály socanů – a že jich je za poslední více než tři roky nadmíru požehnaně – nevnímá, navíc je chápe jako „okopávání kotníků“ vzorným socanským premiérům. Děsí jej „mafiánský kapitalismus“ a především v jeho očích jeho hlavní symbol – Klaus. Kde se ten mafiánský kapitalismus bere v zemi, ovládané již dvě volební období socialistickou levičáckou (posledního půl roku bolševickou) vládou, nám pan exprezident jaksi – ehm – nevysvětlil. Po sametové revoluci nebyla po zákazu komunistů mezi lidem poptávka? To má být omluva toho, že ji Havel po dohodách s komunisty ani iniciovat nemohl. Má ještě někdo dojem, že by to měl Havlovi někdo, kromě komunistů samých, za zlé?
Zuzana W 12.11.2005 13:23

Dotaz redakci:

Neslo by zaridit scrollovani textu a umoznit tak jeho opravy?
Zuzana W 12.11.2005 13:18

Re: Uh, to je ale zavisti:

S opravami znovu cituji: 'zlomyslnejsi vyklad, ze jde o demagogicke prekrucovani udalosti, neni zajiste v pripade ctvrteho nejvlivnejsiho intelektuala zemekoule na miste'
 
'banalita nehodna 'ctvrteho nejvlivnejsiho intelektuala na svete'
 
'ctvrty nejvlivnejsi intelektual nasi planety mne ani tentokrat nepresvedcil'
 
Bodejt.
Zuzana W 12.11.2005 13:08

Uh, to je ale zavisti:

'stary clovek ma pravo na jakesi potize s pameti (zlomyslnejsi vyklad, ze jde o demagogicke prekrucovani udalosti, neni zajiste v pripade ctvrteho mejonlibenejsiho intelektuala zemekoule na miste)..'
 
'banalita nehodna ctvrteho nejvetsiho intelektuala na svete'
 
'ctvrty nekvlivnejsi intelektual nasi planety mne ani tentokrat nepresvedcil..'
 
Inu, autorovi status vlivneho intelektuala vskutku nehrozi.
janoryna 12.11.2005 12:58

a je dobře, že v tom 92.

byl u lisu p. profesor. Zůstat tam stoupenci pravdy a lásky, tak by bylo zaděláno na občansku válku. Ono vůbec, když se dostali k moci intelektuálové nebo lidé tzv. humanitně yaměření, tak to byl průser jak barák. Nepříliš úspěšný maliř Hitler, učitel Musolini, studenti filosofie Lenin, na Sorboně Ho-či-min, Pol-pot, údajně velký architekt Kim-čong-il, ajatolláh Chomejní atd.
Pozn. dovedu ocenit kladné skutky i těch, co nemám rád. 
sociolog 12.11.2005 12:30

Marate: presne tak to je

Co je Mnichov ve srovnani s hitlerovskymi metodami, ktere jsme radi uplatnovali pri odsunu a ktere pak umoznily Vitezny Unor. Zbabelstvi rodi desopcii. Ceske uhybani svetovym problemum lze sledovat prave v soucasnosti.
hroch 12.11.2005 12:27

Re: první pětka intelektuálů

http://www.infoplease.com/spot/topintellectuals.html cituji: Obviously our list of 100 has been influenced by where most of us sit, in the English-speaking West.
Petr H 12.11.2005 12:27

Dobrý komentář,

ještě bych dodal,že z českých politiků jediný Klaus jezdil ve volbách 92 po Horním Uhersku a agitoval pro federaci.Založil i slovenskou pobočku ODS s Jakubiskem a Horvátovou ve vedení,které mečiarovci po vyhraných volbách vyhnali jakožto federalisty z Felvidéku do Čech.
A slováci nemohli Havlovi zapomenout,že namísto první cesty do Bratislavy vyjel do Mnichova před sudetoněmecký landsmanchaft,čimž slováky utvrdil v tom,že Praha na ně kašle.Do toho zavřený zbrojovky ... a už nebyla cesta zpátky.
sociolog 12.11.2005 12:26

demokraticke nastoje referenda a initiativy by byly presne tim,

co nasi obcanske spolecnosti chybi. Dolezal si dela svou polemiku prilis snadnou, kdyz opomiji zatvrzely odpor vuci temtove Svycarsku ci nekterych americkych statech  zcela regulernim nastrojum denni politiky prave ze strany nasich tzv. konzervativcu, kteri ovsem prave v tomto smyslu konzervuji jen predesly totalitarismus, t.j. zenmozneni obcanu se behem volebni periody vyjadrit k aktuelnim otazkam, ktery za nej "zakonodarci" zastupne resi. Napr. svuj plat...Ve Svycaqrsku je ochrana referendarni demokracie prave prednim tematem agendy konzervativcu...  nikolv socialistu
Mysch 12.11.2005 12:23

uplne by byl byval stacil

ten odkaz na clanek ve sme.
pan autor, jak uz tu byva zvykem kyda hnuj na ve svete nejuznavanejsiho soucasneho cecha.
to mohl napsat mnohem kratseji.
JW 12.11.2005 11:57

Re: Ztrata pameti

Pokud máte obavy ze ztráty paměti, zajděte si do knihovny (tam je podle Wericha správný pfilozof denním hostem) a přečtěte si ve starých novinách, jako to všechno probíhalo. Uvidíte, že postiženým ztrátou paměti jste Vy.
JW 12.11.2005 11:50

Re: Ubohost

Pokud konstatování skutečného průběhu událostí považujete za ubohost, pak máte pravdu. Navíc ještě neuběhlo tolik času, abychom všechno zapomněli a sami nepoznali, jak Havel kecá, pardon, přizpůsobuje skutečnost svému obrazu.   
Zuzana W 12.11.2005 11:48

Re: Re: To bylo Kemovi z Brna.

Zuzana W 12.11.2005 11:47

Re: Re: Podle toho to vypada.....

Nevim, s kym se tu stykal a v ktere casti Ameriky, ale ja si tu docela dobre popovidam o rozdeleni Ceskoslovenska, o Havlovi i o ranem obdobi budovani kapitalismu v Cechach  i s taxikarem.
nalezám 12.11.2005 11:33

první pětka intelektuálů

Noam Chomsky s přehledem zvítězil s téměř pěti tisíci hlasy, po něm následoval Umberto Eco (2464), britský biolog Richard Dawkins (2188), jediný český reprezentant Václav Havel (1990) a americký publicista Christopher Hitchens (1844).
Rudla 12.11.2005 11:29

Re: Havel si nepamatuje svou trapnou úlohu při rozdělení.

s Veškrnou jsme si pěkně nasrali do bot
KARTÁČ 12.11.2005 11:11

NUTNOST,NEBO ZÁSLUHA....

  Rozdělení státu bylo nevyhnutelné i když je těžké bránit se myšlence,že by náš stát spolu se Slováky měl
daleko větší váhu přinejmenším v Evropě.Za rozdělením státu stály rovněž obavy ze Slováků samých,kteří si vcelku oprávněně nárokovali samostatnost a to ve své většině.Možná hrála úlohu i jistá škodolibost,jak si Slovensko poradí samo se sebou a také s menšinami,především tou Maďarskou.
Od Klause to byl jako vždy pragmatický KALKUL,který se však výjimečně může za zásluhu počítat.V.Havel
se opravdu brzy,velmi brzy vzdálil tomu co vyčítal bolševikům a MĚL BY TO PŘIZNAT.JEDNODUŠE-PRO HOLUBA NA STŘEŠE MU UFOUKL I VRABEC........
Marat 12.11.2005 11:00

Re: Mi vadí autorův pokřivený pohled

Edmonte,asi to nebyl takoví vliv Mnichova jak to, co já nazývám posměšně "slovanismem". A že češi byli od dob "buditelu" slovanisty opravdu vášnivími.
Byla tady také potřeba ochránce a někoho,kdo za nás bude rád bojovat a umírat.A my budeme moci vyplazovat na své sousedy nejen jazyk,ale i holí zadek a při tom pokřikovat,jen si na nás něco zkuste a náš velký bratr vám namlátí.
Edmonte,těch Mnichovu se stalo už před tím více  i potom.Jenže ty Mnichovy se stali jiným a ti jiní tak pořád o ty strašný křivdě tak nekvílí,jako Češi.Poláci jsou také slované,ale né slovanisté.Ti nepotřebují ochránce který za ně bude bojovat a proto nikdy nebyli takovími bolševiky jako Češi.Kromě jiného,měli historií ještě horší,jak Češi po Bilé Hoře, s které čeští vlastenci také nadělali Himalaje křivd a utrpení národa ač o žádných mukách,křivdách a utrpeních nemohla být vůbec řeč.
Masaryk prý prohlásil,že státy se udržují ideou svého vzniku.Možná měl pravdu.A jaká že idea stála u  vzniku ČSR? Muka,křivdy,utrpení a jak to vypadá Český národ se bez křivdy,muk a utrpení není schopen obejít.Češi dodnes nejsou schopní přestat s kvílením o těchj utrpeních po té bitce v  sedmnástem století ani po čtyřech stoletích a tak o tom příšerném Mnichovu asi budou kvílet i za tisíc roku,ač tá příšerná křivda byla zakrátko napravena a zase Češi velice křivdili jiným.
NESVÁDĚJTE POŘÁD SVÉ CHYBY A SVÉ VINY NA JINÉ ! ZA ČESKÝ BOLŠEVISMUS JSOU ZODPOVĚDNI ČEŠI A NIKDO JINÝ!
JW 12.11.2005 10:50

Re: Havel nikdy neprerostl bar divadla Na zabradli.

Jen aby ses nemýlil! Včera jsem byl po čase za kamarády v Praze a Ti mi vykládali jako dobrý vtip, že Paroubek nabídl Havlovi na společné snídani kandidátku v čele pražské ČSSD, kdyby odmítl i Telička. Havel to prý nechtěl, protože je nedůstojné čtvrtého intelektuála planety, aby byl v pořadí po nějakém Teličkovi. Jen je divné, že od té snídaně je mu Paroubek tak nějak podivně bližší. A když OH je v propadlišti dějin?
Josef Vicena 12.11.2005 10:00

Havel nikdy neprerostl bar divadla Na zabradli.

Edmont Danrte 12.11.2005 9:22

Mi vadí autorův pokřivený pohled

Na příklad srovnává nás, Maďary a Poláky. Že jsme se sovětům nevzepřeli jako oni. Kdyby pan Doležal znal historií, tak by věděl, že byla Mnichovská dohoda a ta silně ovlivnila smýšlení naších občanů. A tím jak srovnává historické zkušenosti třech národů vůči SSSR, kterém se od sebe diametrálně liší, ukazuje buď svoji nevědomost nebo má pokřivenou optiku. Naopak jeho hodnocení úlohy pana Havla se mi zdá docela objektivní.
Pepa 12.11.2005 9:13

Ubohost

Ubožáci,kteří v životě nikdy nic nedosáhli,se zviditelňují alespoň špiněním druhých.Viďte panë Doležal!
Filosof 12.11.2005 8:25

Ztrata pameti

Po precteni clanku premyslim, jestli ta ztrata pameti, o ktere autor pise, postihla jeho, nebo mne.
PeS 12.11.2005 7:52

2 jura-p

Díky za souhrn, ale ještě si na něco zapoměl. Hned na začátku Havlem iniciované tanečky kolem státního znaku a dalších IMHO připitomělých symbolů (viz šněrovačky, kyrysy a fédrpuše), jen aby byl poskytnut dostatek času "na úklid". A když se zdálo, že zdržení není dostatečné, pak nastoupila pomlčková válka a další tanečky. Ten Cibulka měl tehdá před tím soudem pravdu, jen možná nikoli celou pravdu.
Kem Azbrna 12.11.2005 6:36

Re: Podle toho to vypada.....

Právě jsem se vrátil z Ameriky. 99 procent Američanů, se kterými jsem mluvil, nevědělo co je Česko ani kdo je Havel. Zcela evidentně na ně redy nemůže mít vliv.
Optimista 12.11.2005 5:20

Podle toho to vypada.....

Kdyz je ten Venca Havlu ctvrtym nejvlivnejsim intelektualem na svete tak se nemuzeme divit, ze svet vypada jak vypada.
Jo a ti tri, co jsou pred nim, jsou tito: Jirka W. Bush, eminem a Saper Vodicka. Takze se nemame ceho bat, svet je veden spravnym smerem, muzeme se klidne koukat na Velkeho bratra.
Konec 12.11.2005 5:06

Pryc s komunisty

Demonstrace proti komunismu se kona ve ctvrtek 17. listopadu 2005 od 12.00 pred sidlem KSCM, Ulice Politickych veznu, Praha 1. Akce probiha v ramci kampane proti komunistum.
Jana 12.11.2005 3:20

volby na Slovensku

Pred rozdelenim republiky jsem byla shodou okolnosti na Slovensku a mohla videt, jak probihaly volby.  Vsechny strany (s vyjimkou jedine, ktera se nedostala do parlamentu), mely v programu  samostatny stat, nebo prakticky uplnou samostatnost. Ve slovenskem parlamentu tedy zustaly pouze strany pozadujici samostatny slovensky stat. Myslim, ze v te dobe nemela ceska strana o cem  jednat, protoze naprosta vetsina volicu dala prednost rozdeleni republiky.
zalozak 12.11.2005 2:29

Re: Havel si nepamatuje svou trapnou úlohu při rozdělení.

Dekuji.
 
Opravdu v souvislosti s tim clovekem je nutne neustale pripominat, pripominat a pripominat. Senilita sice patri ke stari ale v tomto pripade je to nebezpecne a lide maji bohuzel kratkou pamet. Predpokladam ze pan ex-president by radeji videl rozdeleni tehdy jiz neudrzitelne federace formou obcanske valky. Mozna ze by pak zorganizoval nejakou petici za humanitarni bombardovani.
 
Je opravdu neuveritelne kam tento MAXI-POPULISTA, politicky intrikar a pseudo-humanista nakonec je schopen zajit.  Ano on je pro demokracii - pokud tedy ostatni hlasuji pro to co rika on... pokud ne, pouze obcasnka spolecnost (cti pratele a spojenci) je tim jedinym spravnym mechanismem.
Zacina me byt dost nevolno kdyz si uvedomim ze jsem kdy podporoval jeho zvoleni, akceptoval jeho pseudo-moralisticke kecy a pravdo-laskovou komedii. Doufam ze v tom nejsem sam.
janabok 12.11.2005 1:31

AeroKarel 00:46

nic jiného jsem neměla na mysli...
rozdělení ČSFR (doufám, že jsem to napsala dobře) - mám za to, že alfou a omegou byly volby na Slovensku...
ruku na srdce: dopadlo to dobře... a je to dobře - vztahy se Slováky snad nemohou být lepší...
a že to dopadlo dobře, je zásluhou V. Klause (snad i Mečiára), ale toto budou opravdu rozebírat a hodnotit historici...