8.6.2024 | Svátek má Medard


Diskuse k článku

SVĚT: Dopis Obamovi

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mirek F. 24.7.2009 9:38

Re: Spojené státy podepsání Mnichovské dohody slavily??

Jen tak plácám, že třeba Roosevelt měl takovou radost, jak to v Mnichově dobře dopadlo, že se za to později poněkud styděl. Pravda je samozřejmě taková, že už nám pluli na pomoc, když tu náhle zločinec Beneš sepsal a podepsal Mnichovskou dohodu.

certik 24.7.2009 12:12

Re: Spojené státy podepsání Mnichovské dohody slavily??

Možná pomůže podotknout, že Roosevelt byl zvolen na izolacionistické platformě, a evropské události ho začaly blíže zajímat až když byla v průseru Velká Británie. Češi si to samozřejmě nemůžou nikdy vzít k srdci, ale Československo a ČR byly a jsou v zásadě bezvýznamné země a nikdo si kvůli nim pálit prsty nebude. Vždyť si kvůli nim nepálí prsty ani Češi.

Tana Zajicova 24.7.2009 2:09

Kdyz se americky president zacne klanet despotum..*

Babylon, Persie, Rim... upadek velmoci, neprinese nikdy nic jineho nez valku. Drive nebo pozdeji, pravdepodobe v Prave poledne se svet ocitne bez podpory sveho serifa.

Jestlize Spojene Staty ztrati schopnost operovat jako velmoc diky svym vnitrim problemum, zzenstelosti a ideologii svych mocnych, pak vetsina sveta propadne anarchii, ktera zrodi nove totalitni rezimy. Obamova ochota jednat s diktatorskymi rezimy (Iran), otevrene podporovat navrat radoby diktatoru (Honduras) a jeho poklonkovani pred Medvedevem/Putinem, nedava vychodni Evrope prilis nadeje.

Spojene Staty bez vule, je zosobneni sveta bez zakona. Osud ostrova Melos (416BC Peloponeska valka):

Bylo nebylo, Atheny predlozili obyvatelum ostrova Melos volbu - bud se podridi, nebo budou zniceni. Melos argumentoval, ze Atheny musi respektovat jejich neutralitu, nebot mezinarodni zakon jejich pravo na neutralitu garantuje. Melos take argumentoval s tim, ze se jim dostane pomoci od Sparty. Athenane odvetili: " Ti kdo jsou silni budou delat co se jim zlibi a ti kdo jsou slabi se musi naucit trpet". Athenane dale tvrdili, ze Sparta tento princip sily dobre zna a tudiz Spartane slabemu ostrovu Melos na pomoc neprijdou, jestlize jim to neprinese zadny prospech (Meliansky dialog). Anybody?

* http://www.usnews.com/dbimages/master/10457/FE_DA_090409publicopinion.jpg

Thyronx 24.7.2009 3:01

Re: Kdyz se americky president zacne klanet despotum..*

"Obamova ochota jednat s diktatorskymi rezimy (Iran), otevrene podporovat navrat radoby diktatoru (Honduras) a jeho poklonkovani pred Medvedevem/Putinem, nedava vychodni Evrope prilis nadeje."

Precetete si neco o mezinarodnim pravu a diplomacii, nez zacnete pouzivat techto "argumentu".

I kdyby velmocenske chovani ve Vasem pojeti bylo jedinou moznou alternativou a modelem pro soucasne USA, uvedomte si, ze to byl prave blekotajci idiot, antiteze vudci osobnosti, ktera by mela stat v cele aktivni velmoci, Obamuv predchudce, prezident Bush, kdo svemu nasledovnikovi prakticky odebral moznost operovat jako velmoc, a nebo tuto moznost prinejmensim podstatne omezil. Proto jsou argumenty kritiku Obamy, kteri si toto nechteji priznat, v zasade nepoctive.

Co presne jste chtela rict svym odkazem na video???

Je priznacne, ze kritikove Obamova uklonu pochazeji predevsim z USA a jsou to vesmes lide typu "birthers" ;-) V zahranici a v muslimskem svete bylo toto gesto prijato naprosto nevzrusene a nebo priznive. Obamu to nic nestalo.

Tana Zajicova 24.7.2009 5:17

Re: Kdyz se americky president zacne klanet despotum..*

Yada,yada..Bush yada,yada,yada Bush. Yada,yada........Bush.

Je priznacne, ze kritikove Obamova uklonu pochazeji predevsim z US.

Priznacne? Americane si vybojovali pravo neklanet se kralum v Revolucni Valce (1775-1783).

V zahranici a v muslimskem svete bylo toto gesto prijato naprosto nevzrusene a nebo priznive.

Ale ovsem.Ti co jsou zvykli ohybat zada pred honoraci od kralu po politiky, nemuze takove chovani urazet. Vas to rozhodne neurazi, neni-liz pravda? Obamu to nic nestalo. A kde ze Vy zijete? V Americe?

Thyronx 24.7.2009 5:34

Re: Kdyz se americky president zacne klanet despotum..*

Na "Bushovi" nelpim. To je pouze fasada, symbol, chcete-li, pro katastrofickou republikanskou spravu USA poslednich let.

Obamu to nic nestoji - 1) je to formalni projev ucty k islamskemu monarchovi, ktery videly v TV spousty muslimu v dobe, kdy Amerika usiluje o lepsi reputaci mezi muslimy. 2) lide, kteri za to Obamu kritizuji v USA jsou ti sami, kteri by ho kritizovali za kazdych okolnosti.

Mne to rozhodne neurazi. Obama zvedl prestiz Ameriky ve svete already, a jestli k tomu prispel i ten uklon, tak to bylo za hubicku. Oproti svemu predchudci se obraz Ameriky ve svete temer ve vsech zemich zlepsil. K jedinemu zhorseni doslo v Izraeli, zemi, ktera nedavno rozdavala svym vojakum pamflet sponsorovany americkymi ortodoxnimi zidy o udajne spolupraci Vatikanu a Hizbullah. Spolupraci, ktera pry zahrnovala exkurze do Osvetimi za ucelem efektivnejsiho boje proti Izraeli. Kdyz nas zacne nenavidet Izrael, tak je jasne, ze delame neco dobre, nemyslite?

ZK 24.7.2009 8:51

Re: Kdyz se americky president zacne klanet despotum..*

"Spolupraci, ktera pry zahrnovala exkurze do Osvetimi za ucelem efektivnejsiho boje proti Izraeli. Kdyz nas zacne nenavidet Izrael, tak je jasne, ze delame neco dobre, nemyslite?" - hm, vypadá to, že nemyslíte vy!!!!;-€8-o

Tx 24.7.2009 14:47

Re: Kdyz se americky president zacne klanet despotum..*

Thyronxi, to tedy OPRAVDU nemyslím! Spíš, když nás začne nenávidět Hamás. Vezměte si už jen to: když Izrael předal Gazu Palestincům, ti okamžitě zdevastovali vše, co tam zbylo po Židech. Zapálili synagogy, rozmlátili zahradnické skleníky atd. To je znak naprostých primitivú.

ZK 24.7.2009 8:40

Re: Kdyz se americky president zacne klanet despotum..*

to je snad pochopitelné, že kritici Obamy pocházejí z USA, je to jejich prezident, jejich země. No a v zahraničí, hlavně v muslimském světě je jistě jeho "gesto" přijímáno příznivě, protože to vytváří příznivý obraz o muslimech. Obamu to možná nestálo nic teď, ale možná za pár let....

Fafa 24.7.2009 5:23

Re: Kdyz se americky president zacne klanet despotum..*

416 BC? Slightly over a decade before Aigos Potamoi? Not good.

Thyronx 24.7.2009 5:45

Re: Kdyz se americky president zacne klanet despotum..*

:-)

Fafa 24.7.2009 6:23

Re: Kdyz se americky president zacne klanet despotum..*

Thyronxi, BTW cetl jste Andyho Sullivana: "How we lost our soul? How to get it back?" Myslim, ze by se Vam ta knizka moc libila.

Tana Zajicova 24.7.2009 12:59

Smug?

Quick google search? Mate Fafo v tech cislech hokej.

Fafa 24.7.2009 13:36

Tano

V cislech sice hokej casto mam, ale co presne se Vam nezda na prohlaseni, ze mezi Vami uvadenym prikladem a porazkou Athen v peloponeske valce uplynulo jenom tesne pres jednu dekadu?

Tana Zajicova 24.7.2009 14:56

Re: Tano

Myli priteli,

Peloponeska valka zacala v 431BC a skoncila 404 BC.

Meliansky dialog (Thucydides: Historie Peloponeske valky) je nase budoucnost. 

Fafa 24.7.2009 20:21

Re: Tano

Tano, ja Vam ale opravdu nerozumim. Pouze jsem naznacoval, ze  za historicky velmi kratkou dobu od Melianskeho dialogu Athenane prohrali peloponeskou valku. Takze zrovna na politickou proziravost tehle generace Athenanu bych moc nespolehal.    

vita 24.7.2009 11:49

Nebyl od ten honduraský despota svobodně zvolený

ve svobodných volbách? Ale není dostatečně proamerický - pryč s ním, armádu sem, vláda vzešlá z vojenského převratu je jediná legitimní!

A kdo říká něco jiného, je nejspíš komunista!

Tana Zajicova 24.7.2009 13:04

Re: Nebyl od ten honduraský despota svobodně zvolený

Kdyz demokraticky zvoleny vladce hodla prepsat ustavu, aby mohl zustat u moci, pak demokraticka zeme je v pravu ho zbavit moci.

A kdo říká něco jiného, je nejspíš komunista!

Vase vlastni (hloupa) definice.

Thyronx 24.7.2009 16:57

Re: Nebyl od ten honduraský despota svobodně zvolený

Ja jsem mel dojem, ze k nejakemu prepsani ustavy melo dojit pouze po celonarodnim referendu. To je trochu neco jineho, nez pisete Vy.

Neco podobneho (zmeny v ustave) bylo pred casem navrzeno v Paname, lide to neodhlasovali a bylo. Zcela demokraticky a bez vojaku.

Delam Sikozy 24.7.2009 0:53

Klišé zúženého pohledu z české kotliny

naopak si myslím, že je docela dobrý rozhled z Ještědu, Milešovky, Klínovce, Kleti, Kozákova, Děčínského Sněžníku, Sněžky, Pradědu atd. V kotlině je to možná opravdu horší, ale stačí vylézt na "střechu Evropy", a hned se můžeme dobře rozhlížet tak trochu z patra...;-)

exulant 24.7.2009 0:45

Jaka smlouva

Jakou ze to mela Britanie smlouvu s Ceskoslovenskem v roce 1938?

ZK 24.7.2009 8:55

Re: Jaka smlouva

žádnou, ale Hvížďalovi to zatím nikdo neřekl:-D:-/

Pasáček koz ve Vermontu 24.7.2009 0:36

Kdo podepsal zvací dopis ??

Pane Hvížd´alo, podepsalo ten zvací dopis Mr. Obamovi 29 státníků, nebo 29 politických důchodců. Moje kozy by to zajímalo.

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 24.7.2009 1:59

Re: Kdo podepsal zvací dopis ??

Ja myslim, ze 29 statniku. Pokud lze nekoho opravnene nazvat statnikem, pak jim zustane i po odchodu do duchodu. Statnik je typ charakteru, souhr osobnich vlastnosti a celkoveho rozhledu. Kdezto posledni dobou nam vladnou ruzne tlupy nanicovatych uredniku, kteri nevidi dal, nez k hranicim naseho statu. O tom, co se deje za nimi maji sice jakesi povedomi, ale naprosto bez hlubsich znalosti reality a souvislosti ;-P

Tomas Pansky 24.7.2009 0:34

Jen par radek ...

" ... po válce nechal Západ celou střední Evropu Sovětskému svazu bez jakýchkoliv protestů."  Evropa byla rozdelena dohodami uzavrenymi v dobe valky.  Zapad tedy po valce toho vice udelat nemohl ... nebo mel rozpoutat dalsi valku? ... Dnes uz je v praxi videt levicove pojeti sveta pana Obamy.  Lidem pomalu dochazi, koho si vlastne zvolili (ted mluvim predevsim o bile populaci; barevna cast polulace by ho volila, i kdyby ...)  Momentalni tah zahranicni politiky USA je tezko definovatelny a moc se o ni nemluvi.  Jednim z duvodu je i to, ze teze "zacit od nuly" nevychazi.  top0625top@hotmail.com

ZK 24.7.2009 8:57

Re: Jen par radek ...

R^

Pinouk 24.7.2009 0:34

zase svetovy cetnik?

Co porad chcete po Americe? Aby byla svetovy cetnik? Nemuzete si v evrope resit veci sami za vlastni penize? Proc porad nekdo chce po USA aby nekoho branila?

beta 24.7.2009 0:15

BUSH=====ODS OBAMA =====CSSD

ano tak to je modre vztekle paka!!

Mard 24.7.2009 0:34

BUSH=====OBAMA ODS=====CSSD

Tak teď jsem se fakt prima zasmál :-)

Fafa 24.7.2009 0:39

Re: BUSH=====ODS OBAMA =====CSSD

To je dobre. Treba dneska po sesti mesicich ve funkci ma pan Obama mensi podporu Americanu nez mel po 6 mesicich ve funkci pan Bush. Taky mu nejak Kongres nechce schvalit reformu zdravotnictvi.  A vcera jsem videl moc peknou samolepku na aute: "Mr. Obama, so far the change sucks."