1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

SVĚT: Dopis Obamovi

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Rebecca 24.7.2009 16:56

Zvací dopis

Strýček Sam práskne bičem a Hvížďala jede ...

Landys 24.7.2009 16:42

My si holt potřebujeme někoho pozvat !

Bilaka s Jakešem za to chtěli před časem soudit za vlastizradu, teď by to byl nejspíš vlastenecký čin. Jak necítíme ohlávku na krku, formana za zadkem a občasné prásknutí bičem nebo kopanec do slabin, tak si nevíme rady.

Ti východoevropští političtí vysloužilci, a u nás ještě k tomu zastydlí pravičáci pod vedením modrých ptáků, mají poněkud opožděné zapalování. A nedocvaklo to ani Topolánkovi co by vrchnímu veliteli vší EU. Asi to s tou jejich vysokou inteligencí nebude tak divoké. Chlapci, ty statečné a bojové řeči na adresu Ruska už jsou OUT ! Pokud chcete ještě bojovat hrdinnými řečmi, je to pořád ještě možné na adresu Severní Koreje, Íránu a Kuby. To jsou aktuálně darebácké státy, které vám asi pořád straší v hlavách z doby prezidentování Bushe jun. No ale třeba k té Kubě. Provádí se nějaký dlouholetý průzkum spokojeného žití ve světě. Kubánci byli posledně (pro mnohé velmi

Landys 24.7.2009 17:08

Pokračování po technické chybě ....

:-/Tedy stručně - Kubánci překvapivě na 7 místě spokojenosti, my 92. Takže nechme Kubánce na pokoji, máme svých starostí dost ! A pozor, chystá se ještě jedna velká změna - tibetské vlajky schovat ! To vám taky jaksi uniklo. Nejsou jen jediná lidská práva ani jeden druh demokracie - je jich podstatně víc  - a skloňují se podle výskytu strategických nerostných surovin, aktuální ekonomické situace a všelijakých dalších ekonomických vazeb. Radši se  do ničeho  moc nepleťte, ať zas něco nepokazíte. Vy pravičáci nám stejně poslední dobou jenom škodíte. A s tím Putinem a Paroubkem jste ty řeči  taky možná přepískli. Paroubek za to možná dostane brzy metál, a vy odéesáci budete zas akorát za voly ! A my si budeme topit plynem, a vy budete chodit na klestí.

A ještě malá poznámka k tomu Izraeli. Možná si to pamatuji špatně, ale vybavuje se mi, že to není tak dávno, co Izrael připustil vznik Palstiny jen za podmínek, že nelegální osady zůstanou, Jeruzalém bude výhradně a toliko hlavním městem Izraele, Palestinci nebudou mít žádné zbraně - a Izrael to všechno bude kontrolovat. Ten Hvížďala jakoby to všechno opsal z tohoto, akorát se mu ty státy popletli a navíc místo USA uvedl Írán !!

Fafa 24.7.2009 22:24

Re: Pokračování po technické chybě ....

co Izrael připustil vznik Palestiny jen za podmínek etc

No vzhledem k dosavadnimu chovani Palestincu je jista ostrazitost na miste. Nemcum taky po roce 1945 chvili trvalo, nez jim mezinarodni spolecenstvi (a okupacni mocnosti) mohly duverovat.

hafusak2 24.7.2009 15:30

Takové zvací dopisy,

ty u nás mají svou tradici. Co takhle zkusit samostatnou politiku bez toho rektálního alpinismu?

Niky 24.7.2009 14:54

Soudruzi Havel,Schwarzenberg a Vondra,

napsali dopis soudruhu Obamovi,ještě tam chyběli podpisy jejich kamarádů,Čalfi,Lorence,Tošovského a mnoha dalších!;-)

Štváč 24.7.2009 15:24

Re: Soudruzi Havel,Schwarzenberg a Vondra,

to víš, hradní zbabělec a alibista by nic takového nikdy nepodepsal. je to tvůj guru a obdivuješ ho, ne ?

Harpyje 24.7.2009 16:01

Re: Soudruzi Havel,Schwarzenberg a Vondra,

Nezastával jste náhodou v minulém režimu funkci domovního důvěrníka, že tak rád argumentujete ad hominem? Vaše pravopisné znalosti by tomu napovídaly.

Libor 24.7.2009 14:25

Vondra

a spol se nebojí nějakých Rusů. Už vidím, jak by napadli státy  EU a NATO. Oni tu chtějí mít americkou armádu, protože se bojí vlastních lidí. Chtějí teď rozdat i pole a lesy a napakovat se. Mají strach, že až se lidi nakrknou, tak je naše policie a těch pár žoldáků neochrání.

Costabrava 24.7.2009 14:02

Jako bývalý

a dočasný, proti své vůli vojenský inženýr, než jsem jim utekl, si dovoluji tvrdit, že vycvičit normálního pěšáka na tu úroveň, kterou odborně měl po 2 letech, je reálné za měsíc. První den pořadové, aby uměli pochodovat a otočit se, dřív to uměli ze Sokola), pak střelby, trochu se vyznat v mapách, taktika čety a šmytec. Profese jako řidič tanku, raketometčík, dělostřelec atd. buď nechat na profících nebo vzít kluky, kteří zůstanou dobrovolně 2 - 3 měsíce ve výcviku (když budete tankem jezdit denně hodinu - dvě dva měsíce, jste king, pokud nejste střevo). Občas pozvat kluky na weekend k osvěžení, něco jako ve Švýcarsku. Povinná dvouletá služba je pozůstatek Márie Terézy (tehdy  to tedy bylo 7 let...). Nicméně úplné zrušení se mií taky nezdá, i když formálně branné povinnost je zachována, ale co budete dělat s absolutně nevědomým hochem?

vita 24.7.2009 14:21

Nebo holčinou...

Branná povinnost se vztahuje na ženy taky.

No, nafasovat četu hochů nebo holčin bude asi stejně na prd - akorát ženský by mi (snad) ze stojky nezdrhaly za babama nebo na pivo.

Dva roky jsou na nic - leda jako skutečná udržovaná armáda. Měsíc intenzivního výcviku by stačit mohl; jsme v Česku - tak radši dva. Dva měsíce by to snad kluky mohlo i bavit . stejně blbnou v různých adrenalinech, střílí po sobě v paintballu nebo přinejmenším v počítačových hrách.

Realita by ukázala, že skákat do výšky pomocí granátu pod nohy, jao v CS, je ontraproduktivní..k

Harpyje 24.7.2009 13:19

Protiváha Ruska

Protiváhou Ruska by měla být silná a sebevědomá Evropa. Jako silná, sebevědomá a jednotná se ale nemůže prezentovat, když se část jejich členů dožaduje patronáže Spojených Států. Toto vyslovení nedůvěry strukturám v nichž jsou tyto státy svázány snad pramení z historické zkušenosti, je ale velmi krátkozraké a kontraproduktivní.

vita 24.7.2009 13:33

Re: Protiváha Ruska

Tak v tomhle se kupodivu shodneme.

Jen bych doplnil "silná, jednotná, akceschopná a sebevědomá Evropa"! Těžko Evropa, kde si každý táhne čehý nebo hot podle momentálního zájmu a k rozhodnutí je potřeba desítek konzultací a ústupků. Ne Evropa, kde se právě ti, kteří by měli být nejvíc zainteresováni na jednotě a akceschopnosti, dělají vše, aby EU taková nebyla.

Niky 24.7.2009 14:55

Re: Protiváha Ruska

Jednotná Evropa,která je řízena Moskvou a Berlínem!!!!

vita 24.7.2009 15:33

Re: Protiváha Ruska

Jednotná Evropa, která je řízena svými členskými zeměmi.

Pořád to platí a ani LS na tom nic nemění.

Když se vám tohle nelíbí, tak mi prozraďte to sladké tajemství, kde chcete hledat spojenectví. Žijeme "mezi Rusem a Prusem", jak říkal Jan Masaryk. Hledat kamarády kdesi dál, je už vůbec nesmysl.

Harpyje 24.7.2009 15:57

Evropa, řízená Moskvou (!) a Berlínem!

Evropa, řízená Moskvou (!) a Berlínem. Máte to v hlavě poněkud popletené. Takový nesmysl snad netvrdí ani objekt Vašeho obdivu a Váš guru v jedné osobě.

vita 24.7.2009 11:44

Velmoci se baví s velmocemi a řídí se SVÝMI vlastními zájmy.

Pokud budou USA potřebovat zlepšit vztahy s Ruskem, tak to prostě udělají. Vzhledem k tomu, že president Obama navrhl výrazné snížení jaderných potenciálů obou zemí, asi to USA potřebují.

Na nás pak je, abychom se co nejlépe zapojili do nadstátního útvaru, který tady naštěstí už existuje, má tendenci se dále sjednocovat a dokonce vytvářet společnou zahraniční politiku a organizovat společné vojenské síly. My - se zrušenou ZVS, letectvem na minimální úrovni ještě (snad) schopné plnit mírové úkoly, které se navíc ještě snažíme plnit i za jiné, a likvidovaným zbytkem tankových vojsk - toho sami moc nenaděláme.

Když se měla rušit vojna, byl národ srozuměn s tím, že to bude drahé, protože profesionální armáda je vždycky dražší. I když při daných stavech účinnější. Srozumění pominulo okamžitě, jakmile vojnu zrušili - a nikomu tedy nehrozí, že by snad byl seznámen s tím, jak se páskujou náboje do zásobníku a kam se ten zásobník strká. Takže máme profesionální armádu, která je ale pro obranu země na nic, protože je vytvořená k plnění úkolů v misích - a navíc jí neustále okrajujeme rozpočet, protože každý politik ví, že orvat armádu je populární.

A ti, kteří tento stav způsobili, píšou žebravé dopisy do USA, aby nás chránily...

Ludva 24.7.2009 12:04

Re: Velmoci se baví s velmocemi a řídí se SVÝMI vlastními zájmy.

Připadá mi, že ta profesionální armáda je tvořena několika tisíci výkonných vojáků - kteří se střídají v těch misích a násobným počtem vojáků úředníků, kteří sedí v kancelářích a utrácejí ty peníze.

ps 24.7.2009 12:13

Re: Velmoci se baví s velmocemi a řídí se SVÝMI vlastními zájmy.

Na zlepšení vztahů potřebujete spolupráci obou stran. A vzhledem k tomu, že rusáci si dobré vztahy představují tak, že se jim bude poklonkovat,  to nebude tak jednoduché jak si přestavuješ.

No ona ta profesionální armáda je pořád levnější než to co jsme tady měli za bolševika a co do účinnosti, použitelnosti a potřebnosti to co jsme tady měli za toho bolševika bylo ještě na nižší úrovni než to co tady máme dnes.

vita 24.7.2009 12:37

Re: Velmoci se baví s velmocemi a řídí se SVÝMI vlastními zájmy.

Že by? To si povíme, pokud (Panebože, doufám, že ne!) bude nějaká obrana potřebná.

Představa, že bych nafasoval četu velmi svobodomyslných nevojáků a měl chránit nějakou přehradu, chemičku nebo vodárnu, mě děsí.

Vztahy USA s Ruskem se buď vylepší nebo nevylepší. My na to vliv mít nebudem. Smlouvu nahrazující START I buď podepíší nebo nepodepíší. My na to vliv mít nebudem. Už vůbec ne Havel, Vondra nebo Trautenberk. Případné rozšíření americké PRO samozřejmě bude zahrnuto do této smlouvy - stejně jako do ní musí být zahrnuta už existující část. USA vypovězením ABMT vytvořily novou situaci, na niž Rusko musí reagovat.

Ale my na to vliv mít nebudem...

Pája 24.7.2009 12:54

Re: Velmoci se baví s velmocemi a řídí se SVÝMI vlastními zájmy.

bohužel tohle nikdo nechápe, že parta i skvěle vycvičených paragánů nenahradí tisíce kusů těžké techniky - tanků, obrněných transportérů atd. a všeobecnou brannou povinnost. Vše se vsadilo na vazalství, nikoliv na samostatnou suverénní obranu. Co budeme dělat až jednou protektor odejde nikdo neřeší...Toto téma by se mělo nastolit v politice - buď výrazné posílení obranyschopnosti armády či obnovení branné povinosti...všichni okolo to chápou jen my ne...

pbla4024 24.7.2009 13:02

Re: Velmoci se baví s velmocemi a řídí se SVÝMI vlastními zájmy.

Význam tisíců kusů těžké techniky a všeobecné branné povinnosti byl výborně vidět během první války v Zálivu. Dokážete si vzpomenout nebo chcete stručné připomenutí? Poměr ztrát byl tak sto k jedné v neprospěch všeobecné branné povinnosti.

ps 24.7.2009 13:02

Re: Velmoci se baví s velmocemi a řídí se SVÝMI vlastními zájmy.

To nenahradí. Na rozbíjení asfaltu a na extrémní zátěž státního rozpočtu ty "tisíce kusů těžké techniky" byly jak dělané. Ovšem k obraně moc užitečné nebyly a nepomohlo ani to vazalství.

Pája 24.7.2009 13:15

Re: Velmoci se baví s velmocemi a řídí se SVÝMI vlastními zájmy.

pokud si myslíte, že několik specialistů nahradí masivní sílu těžké techniky tak žijete v sci-fi. Podívejte se na armády Německa, Rakouska, Švýcarska, Finska, Švédska(záměrně uvádím kromě Německa tyto neutrální státy jejichž strategií je se bránit sami), všechny kombinují masivní vyzbrojení, specialisty a brannou povinost, jsou schopni postavit v případě ohrožení milionovoé armády...našich zbylých tuším modernizovaných 37 tanků se v současné době zakonzervovává...

co se týče války v Iráku srovnáváte boj světového hemona se špičkovou technikou s mouchou.

Význam težké techniky se ale hezky ukázal (překvapivě pro některé západní experty) ve válce v Gruzii, zastarale vyzbrojená ruská tuším 56. armáda (staré tanky T72, Suchoje atd.) o 50 000 mužích převálcovala poměrně dobře ale lehce vyzbrojenou početnou (nevím teď kolik) gruzínskou armádu během týdne...

ps 24.7.2009 13:31

Re: Velmoci se baví s velmocemi a řídí se SVÝMI vlastními zájmy.

poměrně dobře? Gruzínská armáda byla a je vyzbrojena touž zastaralou komunistickou technikou a rusáci měli absolutní převahu ve vzducu, což je dnes rozhodující faktor. Také je nutno podotknout rud.. ruská armáda vedla agresivní ofenzivní operaci a (nikoli obrannou válku) a na to se ty tisíce tanků skutečně hodí. A co se týče budování mohutných armád tak to Rakousko, Švýcarsko atd. si to, díky tomu, že to byly vždy kapitalistické (a tudíž bohaté) země, mohou dovolit, my díky 40ti letému socialistikému hospodářskému marasmu nejsme bohatí a tudíž si to dovolit nemůžeme.

Pája 24.7.2009 13:57

Re: Velmoci se baví s velmocemi a řídí se SVÝMI vlastními zájmy.

pletete se, Gruzie byla masivně vyzbrojena západem (mimo jiné i námi), vojentští poradci z US jsou stále přítomni v Gruzii, dle jejich rad byla Gruzínská armáda reorganizována na lehčími zbraněmi vybavenou mohutnou útočnou sílu. Vyhledejte prameny, jak už jsme napsal, rychlý kolaps jejich armády ve střetu s Rusy překvapil především tyto vojenské poradce a experty ze západu vůbec.

Branná povinnost není tak drahá a rezignovat na vlastní obranu může jen nesvéprávný mrzák, 1.republika byla v mnohem horší hospodářské situaci, přesto měla jednu z největších armád evropy...(a to nemluvím o komunistických časech kdy to bylo podobné...)

pbla4024 24.7.2009 14:24

Re: Velmoci se baví s velmocemi a řídí se SVÝMI vlastními zájmy.

Vaše tvrzení není pravdivé, Gruzie nebyla masivně vyzbrojena Západem. Naprostá většina gruzínské výzbroje pocházela ze zemí Varšavské smlouvy. Tanky T-55 a T-72, bojová vozidla pěchoty BMP-1 a BMP-2, obrněné transportéry BTR-70 a BTR-80, a tak dále a tak dále. Jediná podstaná část výzbroje, kterou lze označit za "západní" byly izraelské bezpilotní letouny.

Pája 24.7.2009 14:34

Re: Velmoci se baví s velmocemi a řídí se SVÝMI vlastními zájmy.

a já myslel, že už se počítáme k tomu západu;-)

pbla4024 24.7.2009 14:41

Re: Velmoci se baví s velmocemi a řídí se SVÝMI vlastními zájmy.

Tak znovu. Lhal jste, Gruzie nebyla masivně vyzbrojena západem, naprostá většina výzbroje byla sovětská.

Pája 24.7.2009 14:46

Re: Velmoci se baví s velmocemi a řídí se SVÝMI vlastními zájmy.

tak znovu a já myslel že už se počítáme k západu - o výrobci výzbroje jsem nemluvil, pouze o tom kdo ji dodal;-)