23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

SVĚT: Čekání na Godota

„V tom roce, kdy jsem se narodil, Albert Einstein vymyslel svou speciální teorii relativity. A to asi neměl dělat. Protože od té doby je všechno čím dál relativnější. Nejen co je krásný a co šeredný, co je pravda a co je lež, co je válka a co mír, co svoboda a co vězení, ale taky kdo je holka a kdo kluk? I když tato poslední nejistota stávala už před Einsteinem, tak mu nekřivděme.“ Tak v jednom rozhovoru komentoval svůj pohled na tehdejší svět Jiří Voskovec.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 1.8.2022 20:59

Jim může byt úplně jedno, jestli jim někdo bude věřit nebo ne. Pro ně je podstatné, ze se z těch raketometů už na ně nebude střílet.

P. Diviš 1.8.2022 21:32

Musí vymyslit nějaké úspěchy, když se nedaří. V tom jsou světoví.

J. Farda 1.8.2022 20:07

Samozřejmě že jim trvá dlouho, než pistupně vyklidí to druhé patro, to víte, na automobilních podvozcích se jezdí po schodištích obtížně ... ;-)

V. Němec 1.8.2022 16:25

Omlouvám se za dvojí vložení, ale to není moje chyba, mají v tom SW nějaká bordel.

V. Němec 1.8.2022 16:24

Moc se mi nechce s autorem polemizovat, takže jen ke dvěma tezím:

1. "Politici se bojí toho, že má Rusko zbraně hromadného ničení. Ale ty měl Irák údajně také?" Můj komentář: Neměl a oni to, sprostí lháři, moc dobře věděli.

2. "Donald Trump, bývalý americký prezident, Evropě jasně vzkázal, že Rusko není Míša Kulička, se kterým si může hrát, ale že je to velmi nebezpečný partner. A zavedl sankce proti plynovodům." Můj komentář: To byl jasný státní silový lobbing na podporu America first.

P. Diviš 1.8.2022 18:53

Měl. Později se objevily v Sýrii.

Budoucnost potvrdila správnost Trumpových slov. Bude-li EU závislá na USA, je to jen její chyba.

V. Němec 1.8.2022 16:24

Moc se mi nechce s autorem polemizovat, takže jen ke dvěma tezím:

1. "Politici se bojí toho, že má Rusko zbraně hromadného ničení. Ale ty měl Irák údajně také?" Můj komentář: Neměl a oni to, sprostí lháři, moc dobře věděli.

2. "Donald Trump, bývalý americký prezident, Evropě jasně vzkázal, že Rusko není Míša Kulička, se kterým si může hrát, ale že je to velmi nebezpečný partner. A zavedl sankce proti plynovodům." Můj komentář: To byl jasný státní silový lobbing na podporu America first.

J. Jurax 1.8.2022 13:39

Jenom technická - druhý odstavec článku vyznívá tak, že autor má za nepřítele tzv. Západu i Turecko.

Celkem by se dalo souhlasit, jenže - muslimské Turecko je naším spojencem v NATO. Byť již víceméně jen formálně.

P. Molík 1.8.2022 12:55

Po listopadu započalo ono velké relativizování, zejména se relativizovaly morální a další nadčasové hodnoty na základě nového přikázání ze svatého grálu podnikání: "MAXIMALIZOVAT ZISK VŽDY A VŠUDE A ZA VŠECH OKOLNOSTÍ BEZ OHLEDU NA MORÁLKU A DALŠÍ PODOBNÉ BALASTNÍ VĚCI". Pro náš národ bylo štěstím, že většina lidí neměla žaludek na nové podnikatelské manýry, tedy na rozkrádání, tunelování atd. V současnosti je vedení EU ukázkovým a odstrašujícím příkladem morální prohnilosti. A ti parchanti, co naši zemi rozkradli, vytunelovali a hanebně zašantročili miliardové hodnoty, které byly vytvořeny rukami našich předků, pak lidem, kterým vzali možnost obživy na základě poctivé práce, a co potom udíleli knížecí rady typu "AŤ SE KAŽDÝ POSTARÁ SÁM O SEBE", nyní zaujímají nadále falešné pózy, moralizují a kážou, nás umravňují a stále nám připomínají, že prý jsme si žili nad poměry a že máme si utáhnout opasky, též nás starobní důchodce obviňují z toho, že prý jsme neprávem zvýhodňováni.

J. Jurax 1.8.2022 13:52

Ehm ... vidíte to příliš ukřivděně a černě.

I když s Vaším odsudkem vedení EU nelze než souhlasit.

A mimochodem - když uvážím výši státního dluhu a každoroční rozpočtovou sekyru, tak nad poměry si opravdu žijeme.

F. Zrcek 1.8.2022 12:21

Mám pocit, že Trump byl skutečně pošuk, ale geniální. Nevím jak to dělal, ale udržel svět v cajku. Nejspíš proto, že nevěřil průzkumům a rozhodoval se výhradně intuitivně.

Tohle nejlíp zvládnou miliardáři, protože když ne, tak prošustrují kalhoty - do večera milionáři, do rána v mínusu.

A měl i smysl pro humor, když tvítnul, že Greta vypadá jako šťastná mladá dívka, která se dívá dopředu na jasnou a krásnou budoucnost.

No - povedou-li to současní světoví představitelé dál tak, jak to vedou momentálně, bude je muset do pár let nahradit umělá inteligence.

Ta se pak nejspíš ujme role toho Godota, na kterýho se zatím jenom čeká...

P. Molík 1.8.2022 12:57

Trump nebyl a není pošuk, je nadprůměrně inteligentní. A vyprofiloval se jako jeden z nejlepších prezidentů USA, proto je při současných dekadentních trendech, které panují v USA, soustavně a programově dehonestován.

J. Vintr 1.8.2022 17:41

Na Trumpovi mne mrzí jedině to, že věří (nebo to aspoň předstírá) covidovému a vakcinačnímu podvodu. Nikdo asi nemůže být dokonalý.

O. Kaucký 1.8.2022 13:12

Současné západní politiky by snadno nahradilo kamenné skupinové sousoší naprosto bez umělé inteligence.

V. Kučer 1.8.2022 13:53

Trumpovi také radila jeho první žena.

O. Kaucký 1.8.2022 12:08

Pobavilo mě „Západ má zbraně mnohem účinnější.”

Rusové mají suroviny a jak se ukázalo, tak to je opravdová zbraň hromadného ničení, jak se můžou lidi na celém „západě” přesvědčit ve svých peněženkách. V každé válce jde buď o území nebo o zdroje. V dnešní době jsou v popředí zdroje.

F. Zrcek 1.8.2022 12:22

Ale rusáci zatím chtějí to území...

O. Kaucký 1.8.2022 12:48

A něm ty lidi.

O. Kaucký 1.8.2022 12:51

Oprava: A na něm ty lidi.

P. Diviš 1.8.2022 12:36

Platilo by, pokud by suroviny měli j͇e͇n͇o͇m͇ oni.

O. Kaucký 1.8.2022 12:47

No právě, že ty levné mají oni.

R. Meišner 1.8.2022 11:56

autore vy jste srandista ( a to je ještě eufemismus)....Irák ZHN neměl, všichni to věděli, a všichni říkali že je má. -----Rusáci mají desítky tisíc jaderných hlavic--můžete mi prosím vysvětlit, jaké 'lepší' že to zbraně Západ má? pokuste se o to. 8-o

P. Diviš 1.8.2022 12:37

Třeba ty HIMARS.

Jaderné hlavice jsou dobré jen na vyhrožování, ani blázen jako Putin je nemůže použít.

J. Jurax 1.8.2022 13:55

Z čeho soudíte, že nemůže?

O. Mayer 1.8.2022 12:51

Vážený eufemisto, Saddam nejen že ty ZHN měl, ale dokonce je i použil, a to dosti nevybíravě proti vlastnímu odbojnému obyvatelstvu (a z téhož důvodu ho také nakonec a po právu pověsili). To že je stihnul zničit, než se k nim Američani dostaly na této situaci celkem nic nemění.

V. Patrik 1.8.2022 11:30

Současný autorem popisovaný stav připomíná období před nástupem Reagana, jehož medicína proti ruské rozpínavosti se náramně osvědčila. Hlavní složení této receptury bylo: účinná podpora všech protisovětských sil po celém světě, masivní finance do zbrojení a ekonomické sankce.

Kremelské panstvo pak nemělo na ty svoje zahraniční výboje odkud brát, nebylo ani schopno ekonomicky udržet krok v závodech ve zbrojení.

Nečekáme na Godota, ale na nového Reagana. A osvědčené recepty není nutno znovu vymýšlet.

J. Jurax 1.8.2022 14:06

No, protisovětské síly už nejsou, neboť není sovětů, k masivním financím do zbrojení možná dojde, ba leckde již dochází, ovšem na dluh, neboť státy tzv. Západu jsou astronomicky zadlužené, a ekonomické sankce dnes spíš bolí víc ty, kdož sankcionují, než sankcionovaného, neboť jsou na sankcionovaném díky své pošetilosti a zeleným magorům výrazně energeticky závislí.

J. Vintr 1.8.2022 17:47

Reagan tady byl před víc jak třiceti lety. Za tu dobu se leccos změnilo. Spojené státy americké už zdaleka nejsou to, co bývaly a Rusko není Sovětský svaz. Vypadá to dokonce tak, že došlo k přepólování rolí.....

P. Hák 1.8.2022 19:42

Akorát že obilné embargo za Reagana způsobilo v Rusku nedostatek potravin, zatímco obilné embargo za Obamy způsobilo, že Rusko začalo obilíy více produkovat a dokonce vyvážet.

V čem je rozdíl?

V kapitalismu. Mozky zamrzlé v 80. letech to asi nezaznamenaly, ale socialismus v Rusku už neexistuje.

Jaký z toho plyne závěr?

Svět se mění a je potřeba to vnímat. Plánovat podle reality, ne podle předsudků a stereotypů. Jinak se stane, že někdo zavede sankce, které uškodí víc jemu než terči...

Američané evidentně nejsou pitomí a na ukrajinské krizi vydělávají (přinejmenším americké koncerny). Vedení EU pitomé je a žene Unii do ekonomického kolapsu. Podaří-li se mu zabránit, zásluha Brusele to nebude.

K. Křivan 1.8.2022 10:39

Pamatuji se, jak se na západě uvažovalo o tom, že by Sevastopol se mohl stát základnou pro US-Navy. Tehdy mohlo Rusko nanejvýš skřípat zubama. Nic víc.