4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Cruton 11.5.2007 18:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRAŽSKÁ VÝZVA /07/911

Ad 1) Vy máte úplnou paranoiu - Rusové nám vyhrožují, Íránci nám vyhrožují, Korejci nám vyhrožují atd. Znovu opakuji, že Rusové si NEZAČALI. Dokud tady nepadla otázka radaru, tak k nám Rusové neměli ŽÁDNÉ výhrady. Teprve poté, co se vybudování amerického radaru u nás stalo pravděpodobným, tak nás UPOZORNILI na to, co podniknou jako protiopatření. Když rodiče varují své dítě, aby nesahalo na rozpálená kamna, že se spálí, tak to také není výhrůžka - je to upozornění. Úplně stejné je to v tomto případě - Rusové nas upozorňují, že se můžeme popálit.

Ad 2) Ano chování USA lze s velkou pravděpodobností odhadnout - napakovat se na úkor jiných. Tohle ale už přestává spoustu lidí bavit a tak si USA nemohou být jisty už ani na svém území.

Kubeš 11.5.2007 18:38

Re: Re: PRAŽSKÁ VÝZVA

Side, máš pravdu, a nenech se zviklat komouši a přáteli našich okupantů

Cruton 11.5.2007 18:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro večerní čtenáře

Uveďte KONKRÉTNÍ články, kde se mohu dočíst o íránské hrozbě. To co uvádíte je o tom s kým a kde se íránský prezident setkal.

Brundibár 11.5.2007 17:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Problém je v tom, že Evropa žádné zájmy nemá - ty mají jednotlivé evropské státy.

Německo se navíc s Ruskem již 2x domluvilo tak, že ten stát mezi nimi přestal existovat. Nyní se Německo domluvilo s Ruskem na ropovodu na dně Baltu - americké základny v Německu tomu očividně nepřekážely.

Podle mě Rusko prská hlavně proto, že si uvědomuje, že radar v ČR = definitivní ztráta mocenské pozice ve střední Evropě.

Brundibár 11.5.2007 17:21

Re: Re: Re: Re: Re: Pro večerní čtenáře

Ad 1. viz výše

Ad 2. ano, nepomůžu. Rozdíl mezi preventivní vojenskou přítomností (tj., aby k něčemu nedošlo, viz 35.000 vojáků v Soulu) a následným zásahem (tedy násilným obsazením nějakého území) prostě nevidíte. Beru na vědomí.

Brundibár 11.5.2007 17:12

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro večerní čtenáře

Začněte třeba tady: www.president.ir

achjo 11.5.2007 17:10

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Ono to může být všechno daleko jednodušší. PseudoChurchill za mořem už dnes má a bude mít vždy trochu jiné zájmy než Evropa. Po pádu komančů potřebuje najít nějakého toho svého nepřítele. A Kanada ani Evropa nemají nejmenší chuť, aby jim někdo určoval to zlo či dobro. Zvlášť když to rozdělování na říše zla a dobra - těžce kulhá a hlavní klíč jsou nějaké momentální ekonomické zájmy USA než nějaká nedemokracie. (podpora Sadáma atd) Evropa má posledních skoro 20 let slušné vztahy s Ruskem či arabským světem a celkově jde ekonomicky nahoru. Nemá příliš velkou chuť vyměnit to za nějakou momentálně  polofunkční "kosmickou zbraň" a tím si nechat přišpendlit od Amíků nějaký seznam států zla, který budou v budoucnu upravovat a doplňovat dle svých vlastních zájmů. Právě tím zapojením podepisují bianko šek na pár desítek let dopředu. Hádejte kdo by vydělal na jakýchkoli problémových vztazích Evropa - Rusko nebo  Evropa - "islám"...ono to zas není tak těžké...a za pár desítek let to bude celé o surovinách a vodě. Rusáci k nám s tančíky nepojedou, raději si budou užívat za prachy, které jim zacvakáme za ropu nebo plyn...ale nic jim nebrání většinu vývozu postupně přesunout jinam. Pokud se moc nepletu, tak se stát stále snaží udržet si nějakou kontrolu kam co půjde. (viz sejmutí toho naftového bohatýra)

Za posledních 15 let jsem si nevšiml, že ten americký vývoz vlastních zájmů nějak funguje. Momentálně se dopracovávají k řešení nějakých útoků balistických střel...co bude další na řadě ???

Pokud má nějaké vojenské obranné zařízení sloužit k ochraně nějakého regionu a státy v tomto regionu toto zařízení nepovažují za potřebné......tak je tady prostě něco špatně;-) A variantu - "hlupáci jsou ti, kterých se obrana týká...a mudrc je ten co je pár tisíců kilometrů daleko" - nepovažuji za pravděpodobnou. Nebo  jsou  ty  obranné  potřeby  rozdílné - a pak je tady něco špatně.

Brundibár 11.5.2007 17:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro večerní čtenáře

Já jenom nechápu, proč když mám jiný názor než má většina dotazovaných v nějakém průzkumu, tak budu označován za zrádce. Já názor většiny respektuji, ale nesouhlasím s ním - proto budu označen za zrádce? To mi připomíná doby velmi neblahé...

K té Belgii v r. 1940 asi nic nemáte...

Brundibár 11.5.2007 16:45

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRAŽSKÁ VÝZVA /07/911

Ad 1. Nemám. Rusové sprostě vyhrožují, a to nejen nám, ale i dalším zemím, které jim nechtějí být po vůli. Jestli to je zrovna radar, pomník, maso, nebo něco jiného, na tom nesejde. Rusko si momentálně "kolíkuje hřiště" - úplně stejně, jako to dělal po r. 1945 Sovětský Svaz, kdy také jen "reagoval" na přání ČSR využít Marshallova plánu. Nejde o generály, ale o ruské politiky, kteří chtějí obnovit svůj vliv v Evropě. S reakcí to nemá co do činění.

Ad 2. Chování USA lze s velkou pravděpodobností odhadnout. Osobně se daleko víc obávám těch režimů, jejich chování (z nejrůznějších důvodů) odhadnout nelze. Tyto režimy s vysokou jistotou dodržují v podstatě jen jednu jedinou zásadu - neútočit na stát, kde má US Army nějaké zařízení.

Brundibár 11.5.2007 16:29

Re: Re: Re: Re: Nejvýstižnější sdělení našim pacifistům ,naivistům a antiradaristům

Důležité je, KOMU ten radar (ale obecně vojenské zařízení) patří. Pokud tady bude, je rozhodnutí české vlády druhotné - ten útočník si prostě rozmyslí, jestli opravdu zaútočí. Jinak řečeno, i z čistě vojenského hlediska velmi slabé zařízení dokáže zabránit válce, pokud za tím zařízením stojí někdo, koho se ten útočník bojí. Což myslím ten radar v Brdech splnuje velmi dobře.

A ten vtip neberu jako vtip, ale jako sarkastický popis reality z května 1945.

Marie 11.5.2007 16:21

výborný rozhovor

Lenko, povedlo se. Moc dobře kladené otázky. Zase je to z jiného soudku. Zdraví Marie

Cruton 11.5.2007 16:20

Re: Re: Re: Re: Pro večerní čtenáře

Ad 1) Už jsem to napsal výše. Uveďte nám odkazy na oficiální íránské weby, ze kterých je zřejmé, že Írán chystá raketový útok jadernými zbraněmi na Evropu. Rád se poučím.

Ad 2) O Iráku sprostě lžete. V Iráku se nekonal žádný "následný zásah". Každý se může přesvědčit, že oficiální důvod pro agresi USA bylo tvrzení, že Irák vlastní ZHN a že těmito zbraněmi akutně ohrožuje USA i celé světové společenství. Závěr oficiálního vyšetřování zní, že výše uvedená zdůvodnění americké agrese se nezakládala na pravdě. Méně diplomaticky řečeno - USA lhaly.

Brundibár 11.5.2007 16:16

Re: Re: Re: Re: Nejvýstižnější sdělení našim pacifistům ,naivistům a antiradaristům

A taky ji Němci hezky obešli přes Benelux.

A k radaru - jsem přesvědčen, že potenciální útočník si sakra rozmyslí napadnout zemi, kde má US Army nějaké zařízení.

Cruton 11.5.2007 15:56

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro večerní čtenáře

Můžete mi dát odkazy na ty weby? Rád bych se osobně přesvědčil, že íránský prezident na nich vyhrožuje evropským státům raketovým útokem.

Cruton 11.5.2007 15:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro večerní čtenáře

Přestaňte už konečně fňukat nad názory 68% občanů ČR! Vy, vláda i masmédia jste občany usilovně masírovali o potřebnosti radaru několik měsíců a tady máte výsledek. Laskavě tento výsledek respektujte. Pokud jej respektovat nehodláte, tak se nedivte, že budete označováni za zrádce.

Cruton 11.5.2007 15:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRAŽSKÁ VÝZVA /07/911

Ad 1) Máte to popletené. Rusové si nezačali - Rusové REAGUJÍ. Pokud tady žádný americký radar nebude, tak jsme jejich generálům srdečně ukradeni.

Ad 2) Ano, USA jsou vojensky nejsilnější stát této planety a vzhledem k jejich agresivní doktríně také nejnebezpečnější. Tuto celoplanetární hrozbu těch 68 % našich občanů chápe velmi dobře. To je velice uspokojivé ...

Cruton 11.5.2007 15:15

Re: Re: Re: Re: Je

Ne, tak jsem to nemyslel. Naštěstí jsme oproti například Iráku členy EU a NATO. Nenechám si ale bulíkovat, že se Američané agrese neštítí.

Brmboš 11.5.2007 15:04

Re: RADAR

To neznamená, že co řekne musíme brát jako fakt. On i neblb může žvanit a když mu někdo zaplatí pak je mu to jedno.

Brmboš 11.5.2007 15:01

Klidně si ho postavte v Hamburku.

Pane Robejšek už toho zlýho bylo v Evropě dost. Proč zase zde připravovat někomu půdu pro novou expanzi proti režimu, který má údajně něco co však nemá, ale mohl by mít. Tak ať tam Američané se zkusí jít podívat a konečně budeme mít od toho blbého kovboje pokoj. Jinak si nechte svoje hloupé kecy pro Němce, kteří také, žádné nadšení z radaru zrovna nemají. A ti úplně obyčejní už vůbec ne ba naopak nadávají stejně jako my. Pokud to někdo chystá na Rusko pak je ujetej a bližuje všem lidem ve světě. Válka si prostě nevybírá, ale zabíjí všechny.

BaJo 11.5.2007 14:05

Re: Re: Re: Nejvýstižnější sdělení našim pacifistům ,naivistům a antiradaristům

Snad ještě poznámku v argumentu "bylo to politické rozhodnutí čsl. vlády, že jsme se nebránili...". To jako chcete tvrdit, že radary jsou proti "politickým podobným rozhodnutím" zcela imunní a že se to už absolutně nemůže opakovat?

Na celé věci je nejsmutnější to, že tyto radary jsou určeny pouze pro předsunutou signalizaci možných útoků na USA. S obranou České republiky nemají přímo naprosto nic společného. Vzhledem k současným vztahům by ale jistě bylo možné, abychom část našeho území těm amíkům (tč. našim spojencům) poskytli a to za přesně definovaných podmínek a se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími. To bych třeba ještě bral. Uráží mně ale masírování mozků a bláboly, že radary jsou tu pro naši ochranu. Houby s octem.

A ten vtip (když se nad ním trochu zamyslíte) tak tak vtipný taky až tak není. Trochu připomíná počínání skautíka, který se zavázal, že každý den vykoná jeden dobrý skutek a tak převede náhodně vybranou kolemjdoucí babičku přes křižovatku, ať ta baba chce nebo nechce. Hlavně, že vykonal "dobrý skutek".

BaJo 11.5.2007 13:41

Re: Re: Re: Nejvýstižnější sdělení našim pacifistům ,naivistům a antiradaristům

[][]A vy si fakt myslíte, že když tu bude ten americký radar, že nás útočníci

obejdou obloukem? Jeden takový příklad by tu byl: Francie a "neprolomitelná" Maginotova linie v

roce 1940...

Brundibár 11.5.2007 13:34

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Oni hlavně soudí ostatní podle sebe, když něco neudělám já, neudělá to ani ten druhý. Churchilla v roce 1938 taky měli (skoro) všichni za blázna, vždyť se ta dohoda v Mnichově tak hezky povedla. Že měl (bohužel) pravdu, poznala Evropa ani ne do roka. A mám velmi neodbytný pocit, že si dává "repete".

Brundibár 11.5.2007 13:16

Re: Re: Re: Pro večerní čtenáře

Ad 1. Píšete, že informace pocházejí od exekutivy USA. Není to pravda, jsou i na propagačních webech Iránu a KLDR. Lze s úspěchem pochybovat, že by Teherán a Pchjongjang své informace přejímaly od exekutivy USA.

Ad 2. Nikoliv, v Iráku to byl až následný zásah. V Soulu jsou američtí vojáci od r. 1953, tj. od podepsání příměří - preventivně tam zůstali. Ale jestli ten rozdíl nevidíte, tak vám bohužel nepomohu.

Brundibár 11.5.2007 13:10

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro večerní čtenáře

Irán pilně testuje rakety s doletem do Evropy a pilně si vybírá právě ty jaderné technologie, které mohou sloužit k výrobě jaderných zbraní. Čtu si projevy iránského prezidenta - a proto chci mít v Brdech radar.

Informace pocházejí z webů, které jsou pod přímou kontrolou Islámské republiky, nikoliv tedy od exekutivy USA.

Brundibár 11.5.2007 13:03

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro večerní čtenáře

Byli stejní zrádcové i ti Belgičané, kteří do své neutrální země pozvali po napadnutí Polska britské vojáky, protože belgická neutralita jaksi nedávala dostatečné záruky před Hitlerem? Ano, je to smutné, že 68% lidí v průzkumu veřejného mínění není schopno si uvědomit, jaká nebezpečí mohou této zemi hrozit za 5 až 10 let.

Brundibár 11.5.2007 12:56

Re: Re: Re: Re: Re: PRAŽSKÁ VÝZVA /07/911

Ad 1) Rusové nesdělují, ale vyhrožují. Nejen nám, ale třeba také Gruzii nebo Estonsku (kde nejde o radar, ale umístění padlých na hřbitov). Ano, je na nás, jak se rozhodneme. Tak ať neuděláme stejnou chybu, jako v r. 1947 s odmítnutím Marshallova plánu.

Ad 2) Protože jsou USA natolik vojensky silné, že si je žádný stát neodváží napadnout, neodváží se ani napadnout jejich vojenská zařízení v různých částech světa. Tedy ani to plánované v Brdech. Ano, 68% účastníků průzkumu veřejného mínění není schopno tak jednoduché úvahy. To je docela znepokojivé...

Vojta 11.5.2007 12:47

Zastzrašte hlavně sebe, je to celé jenom blábol.

Brundibár 11.5.2007 12:46

Re: Re: Re: Je

Asi jste to nemyslel tak, že když ten radar nebudeme "chtít dobrovolně", tak nám ho sem USA dovezou na tancích. Jen to tak vyznělo...

Brundibár 11.5.2007 12:43

Re: Re: Nejvýstižnější sdělení našim pacifistům ,naivistům a antiradaristům

Bohužel, nebyl to až takový vtip. Američané mohli dojet v r. 1945 až do Prahy, ale soudruh Smrkovský, který byl v České národní radě za komunisty, návrh vetoval. Takže US Army (poslušná mezinárodním dohodám) zůstala stát na demarkační čáře u Rokycan.

Na civilní letadla v rukou únosců radary nepomohou, to je myslím jasné každému, kdo o tom hledal alespoň 5 minut informace (a taky s tím nikdo nepočítá). K bunkrům v r. 1938 - bylo to politické rozhodnutí čsl. vlády, že jsme se nebránili. Vlastní rozhodnutí nehodnotím, jen tvrdím, že na podzim 1938 Německo na tom rozhodně nebylo tak, jako v září 1939, kdy napadlo (i s ukořistěnými čsl. zbraněmi) Polsko. Polsko navíc nebylo na konflikt připraveno, ČSR na tom byla podstatně lépe. K roku 1968 - nakreslete si velitelskou strukturu ČSLA a Varšavské smlouvy. Že Sověti s lokálním odporem počítali, potvrzují i narychlo malované bílé pruhy na vozech.

A vy si fakt myslíte, že když nebudete vůbec nic dělat, že vás útočníci obejdou obloukem? Jeden takový příklad by tu byl: Německo a Benelux v roce 1940.

Andrea 11.5.2007 12:20

Skvely vecny rozhovor

Zdravim. I kdyz jsem odpurkyni pripadne instalace radarove zakladny USA na uzemi CR, musim ocenit kvalitu rozhovoru. A take to, ze jak autorka, tak pan Robejsek pristupuji k problematice vecne a bez zbytecne ideologizace.