29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jurij 21.3.2007 13:03

Re: Re: Re: Re: Autor neuvedl čtvrtý důvod cizí vojenské přítomnosti

Chcete říci, že jestliže neurčíme vzdálenost konkrétního nepřítele, žádné nebezpečí nehrozí? Kdybychom to věděli, pak bych byl pro preventivní zásah, tak jak to udělal stát Izrael v roce 1967. Máme neustále brát na lehkou váhu vyjadřování iránského presidenta? Ty vám nevadí? A na druhé straně lehkomyslná a předposraná vyjadřování představitelů EU vzhledem k islamistickým vládám? Evropa se sama neumí bránit , neubránila se v posledních 90 letech a NATO bez USA, kým by bylo? Ano, protože neexistuje jistý a zcela konkrétní nepřítel (protože to nemůžeme a nebudeme nikdy jistě vědět, můžeme se to jen domnívat) - musíme někomu věřit. Asi to je pro vás a mnohé další málo, to chápu a rozumím tomu. Ale nic jiného nám a o tom jsem přesvědčen - nic nezbývá. Vím, že vás ani ty ostatní nepřesvědčím, ani to není mým úmyslem. Mám jen jinou zkušenost, důvěru k někomu jinému, mám strach, a nedovedl jsem nikdy se tvářit k určité hrozbě (hrozbám), že se mně to netýká. Nejsme a nebudeme ani Švýcarsko, jak by si to někteří i přáli, ani Francie, ani Německo. Tyto dva státy zmiňují proto, že vždycky si hrály jen pro sebe a za sebe. Především v poslední době to zcela zřetelné. 

Dag Badman 21.3.2007 14:35

Re: Re: Re: Re: Re: Autor neuvedl čtvrtý důvod cizí vojenské přítomnosti

Neslyšel jsem žádné vyjádření iránského prezidenta, které by nás přímo ohrožovalo. Dokonce mám pocit, že neřekl ani nic, co by přímo ohrožovalo nikoho v Evropě. Naopak si vybavuji vyjadřování amerického prezidenta, který Irán řadí k Ose zla. A jak dopadají státy osy zla víme celkem dobře....

Brundibár 21.3.2007 17:57

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autor neuvedl čtvrtý důvod cizí vojenské přítomnosti

Projevy iránského prezidenta nejsou až tak důležité - jednak jsou nad ním duchovní vůdcové islámské revoluce, jednak o skutečných záměrech někoho ohrozit se obvykle dopředu nevykládá - Německo vyhlásilo válku Polsku také až poté, co ho fyzicky napadlo.

Když se podíváte na to, jaké technologie dnes třeba právě Irán podporuje, tak zjistíte, že důvodů k obavám má Evropa více než dost. Skutečnost, že první "na ráně" je nejspíš Izrael, takže na Evropu zbývá "až" druhá pozice, mi na klidu nepřidá.

Ladislav 21.3.2007 2:17

Re: Autor neuvedl čtvrtý důvod cizí vojenské přítomnosti

CR neni Korea. CR potrebuje fungujici policii, fungujici zpravodajske sluzby a vojenskou silu dostatecne odrazujici pripadne utocniky pred vojenskym vpadem. Dale pak CR zivotne potrebuje omezit svoji zavislost na vychodnich zdrojich surovin.

CR ze sebe nepotrebuje delat bezpbraneho obetniho beranka ve hre mocnosti. CR nepotrebuje outsourcovat svoji obranu a tak moralne rezignovat na jednu z hlavnich roli statu. CR nepotrebuje bez priciny nasirat svuj nejvetsi zdroj surovin.

CR ma proste svoje zajmy a o ty se ma starat predevsim.

Brundibár 21.3.2007 3:40

Re: Re: Autor neuvedl čtvrtý důvod cizí vojenské přítomnosti

Ano, ČR není Jižní Korea, kde policie, zpravodajci i armáda přesně ví, co mají dělat a také to dělají. Že ČR to vše nemá, je pouze chybou českých politiků (a českých občanů s volebním právem, tj. i tak trochu moje). ČR svoji obranu již značně outsourcovala, a to zejména svým vstupem do NATO (nebo si vážně myslíte, že by česká armáda svoji silou byla schopná vzdorovat třeba Bundeswehru?) a rozhodně morálně nerezignovala na jednu z hlavních rolí státu - zde odkazuji na základní dokumenty NATO, pak na selský rozum a kalkulačku, kolik by stála stejná úroveň obrany ČR "samostatně", tj. bez NATO.

To, že drtivá většina evropských politiků nějaké budoucí nebezpečí nevidí, neznamená, že takové neexistuje. o Vánocích 1938 se taková Mnichvská dohoda zdála jako velmi elegantní odvrácení války v Evropě i v takovém Polsku. Jen nějaký Churchill támhle v Británii brbral, že to bude průser a že by se Británie měla připravit na nejhorší.

Dneska úplně stejně brblá Bush. A kdy to dojde Evropě? Až "Hitler obsadí zbytek ČSR?" Nebo Polsko? Dánsko? Lucembursko? Belgii? Nizozemí?

A hlasy, že ČR žádný takový útok nehrozí - pokud teroristé naplánují útok na Londýn a ta raketa doletí jen do Prahy, věřte, že na průběhu oslav "zasazení rány nepříteli" to bude mít jen pramalý vliv. A konečně - ČR není ohrožována přímo milionovou armádou ani z Ruska,

ani ze Slovenska, ani z Rakouska. Proto USA nabídly ČR řešení adekvátní hrozícímu nebezpečí. Radarová stanice v Soulu s max. 200 členy obsluhy by generálnímu štábu armády KLDR mnoho vrásek nedělalo.

Ladislav 21.3.2007 5:26

Re: Re: Re: Autor neuvedl čtvrtý důvod cizí vojenské přítomnosti

Ukolem Armady CR neni kazdeho myslitelneho protivnika porazit a rozdrtit na cimprcampr ale odstrasit potencialniho utocnika vysokou cenou.

Na hrozbu terorismu je potreba fungujici policie, ne zakladna zamyslena jako klacek proti Rusku uz dojde k celosvetove energeticke krizi. A tou nejblizsi realnou budouci hrozbou v Evrope je zdejsi pata kolona a k vyporadani s ni je treba jednak politicka vule jednak fungujici policie, ne zakladna vzdalene mocnosti.

Zkratka a dobre, zajmy USA jsou odlisne od lokalnich zajmu CR a jejich sousedu. Bylo by divne kdyby tomu tak nebylo, geografie zrusena nebyla.

Brundibár 21.3.2007 16:50

Re: Re: Re: Re: Autor neuvedl čtvrtý důvod cizí vojenské přítomnosti

"... odstrašit potenciálního útočníka vysokou cenou..." No, jedině vysokou cenou za modernizaci tanků T72, pronájem Gripenů, nákup padáků a nákup obrněných vozidel. To však protivníka neodstraší, maximálně rozesměje. Že česká armáda je v takovém stavu, je ostuda ČR a buďme rádi za těch asi 500 vojáků, kteří jsou v rámci své odbornosti špičkami v oboru (chemici, nemocnice, apod.). A vím, že vojáci jsou v tom vlastně nevinně.

Je velmi smutné, že terorismus vůbec existuje a že hledá stále účinnější formy, jak dělat po světě bordel. jestli nějaký idiot dá do metra bombu, tomu radar nezabrání, od toho tu má být policie a tajné služby. Jestli ale někdo připravuje plán vystřelit na Evropu pár raket, tak radar s několika střelami, které významně sníží "šance na úspěch" takové rakety odpálené teroristy, dost se zárukou přiměje tento plán zahodit (a to ten radar ani nemusí stát). Vzhledem k palebné síle plánovaného systému se nejedná o klacek proti Rusku (ty jsou jinde a nejedná se jen o zbraně). Že EU nedělá nic se svojí energetickou závislostí, to je jiná otázka a osobně bych se snažil z ní udělat základní téma českého předsednictví EU. Spojitost s radarem mi však uniká.

USA mají jediný zájem - už nikdy nevysílat své vojáky do bojů v Evropě. Ukázalo se to na Balkáně, kdy se USA zapojily až po potupném předání Srebrenice Srbům, tj. až tehdy, kdy EU s OSN prokázaly naprostou neschopnost ve vojenských otázkách. Proto raději umísťují preventivně relativně velmi malé jednotky nebo zařízení, aby předešly daleko většímu konfliktu. Že to je i v zájmu spojenců USA? Jedině dobře. Že to těm spojencům nedochází? Tak to zkusí chvíli vysvětlovat a když se to povleče příliš dlouho, vybere se méně efektivní řešení - v případě radaru "britská" cesta.

Daviid 21.3.2007 1:56

Úvahu o likvidaci radaru a raket za účelem následného útoku na USA je nutné dotáhnout do konce ...

... protože zničení USA je specielně islamisty chápáno nejen jako nutný krok ke zničení nenáviděného satana (jak ho oni chápou), ale zejména jako nutný krok k šíření islámu tam, kam jimto současní síla USA nedovolí. A tou oblastí nejsou jen samotné USA, ale zejména Evropa.

A tak stejný vztah jako radarové a protiraketové základny USA (u nás, na moři,  či jinde) k obraně vlastního území USA  se má samotná obrana USA k obraně celého západního světa, resp. neislámkého světa.

Což ale znamená přiznat si, že je přirozené se na celé věci podílet i jinak, než strkáním hlavy do písku či schováváním se za bukem. To je ale u nás velmi a velmi nepopulární.

Cato 21.3.2007 13:31

velmi naivní stanovisko

islamizace USA probíhá velmi zdařile imigrací a populačním nárůstem islámských menšin, tam taky žádné rakety nepomohou. Muslimů je tam už tolik, že se jich politici bojí ve volbách a proto se jim podbízejí. Proč by si tedy muslimové ničili to, co jim stejně spadne do klína?

V západní Evropě je situace obdobná ne li horší, ve východní Evropě nás před imigrací chránila přísná vízová politika a naše relativní chudoba.

Jirka 21.3.2007 1:43

Nepotřebujeme spojence

Stačíme si sami.

Borek@exil 21.3.2007 4:01

Re: Nepotřebujeme spojence

Země s počtem obyvatel zhruba jako Los Angeles okres by možná...skoro...o nějakém tom fungujícím (byť třeba i závazném) spojenectví mohla aspoň uvažovat.

Skepticus Maximus 21.3.2007 7:20

Ale slyšel jste někdy o NATO, že ano Borku se zavináčem v exilu?

;-D

tony 21.3.2007 8:17

Re: Ale slyšel jste někdy o NATO, že ano Borku se zavináčem v exilu?

Jo, NATO je ohromně akceschopné, než se dohodnou, je po všem. A nejlépe, kdyby to nestálo nic.

Petr H 21.3.2007 0:52

ČR nemá žádnou armádu

přitom bojeschopná armáda je základem státu.Budou se odpůrci vojenské spolupráce s USA schopni řeknout svých jistě zasloužených "sociálních přídavků a dávek na děti"(aby mohli platit leasing na auto nebo mikrovlnku...) ve prospěch budování armády?Jestli ne,tak jak si to vlastně představujou ve mlejnici mezi Ruskem a Německem?Že budou zase hemzat do půllitru?

rarach 21.3.2007 1:23

Re: ČR nemá žádnou armádu

Ujel ti autobus na cvičák Národní gardy ? Vem si prášek a běž spat ;-)

emerson 21.3.2007 1:43

Re: Re: ČR nemá žádnou armádu

copak milánku? Došly argumenty ??? :-P

Dag Badman 21.3.2007 1:56

Re: Re: Re: ČR nemá žádnou armádu

tam nějaké byly?

rarach 21.3.2007 2:04

Re: Re: Re: ČR nemá žádnou armádu

jaký argumenty ?!!   dyť je to blázen ...

když chce furt válčit ať jde do ...

Dag Badman 21.3.2007 2:06

Re: Re: Re: Re: ČR nemá žádnou armádu

... Iráku? :-)

Petr H 21.3.2007 4:39

Re: Re: Re: Re: ČR nemá žádnou armádu

Ty válčit nepotřebuješ,za tebe budou ty druhý,ty a tobě podobní budete mít hlavu v písku,máte se přece všichni rádi.

JJ 21.3.2007 0:42

To, ze je USA nekolikanasobne vice ohrozeno utokem, jeste

neznamena, ze ohrozeni CR je zanedbatelne. Ty nasobky u pravdepodobnosti jsou take celkem pochybne. Take bych autorovi pripomenul, ze pokud bude US disponovat systemem schopnym zlikvidovat balisticke strely, budou mit mekke cile podstatne vetsi sanci stati se tercem utoku, nez cile, kde je pravdepodobnost uspesneho zasahu omezena.

Dale zde mame problematiku doletu tech raket, a casto iracionalni jednani islamskych extremistu - prikladem muze byt drancovani ambasady Svedska v reakci na danske karikatury.

Ladislav 21.3.2007 2:21

Re: To, ze je USA nekolikanasobne vice ohrozeno utokem, jeste

Tehle zemi prospeje fungujici policie stonasobne vice nez zakladna chranici velmoc na druhe strane sveta. Smula pro Staty ale postarat se o sebe je lepsi nez postarat se o cizi.

JJ 21.3.2007 7:54

Vas prispevek postrada logiku

Fungujici policie v CR vubec nesouvisi s tim, jestli bude v CR nejaky radar nebo ne. Jestli tedy nechcete naznacit, ze policie ma prostredky pro ochranu obyvatel proti balistickym strelam.

Cato 21.3.2007 0:13

Bože nás chraň před takovými poradci

Rád bych věděl, kdo tuhle nekonečnou masírku veřejného mínění a neustálé strašení národa před útokem z Íránu řídí a financuje.

Nepotřebujeme rakety ani radary, potřebujeme fungující systém obrany před jednotlivými teroristy, ale to je o odbornících a jejich výchově. Na tom zbrojařské firmy USA ani jejich podplacení propagátoři nezbohatnou!

Nenechme se oblbnout ani vystrašit!  

doxa 21.3.2007 0:16

Kdo to řídí a financuje?

No přece CIA !!!

68 21.3.2007 1:24

Re: Bože nás chraň před takovými poradci

Jaká škoda Cato, že vaše vlastní výzva k občanům už vám nebude nic platná, nedoběhl jste ji o fous.