30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Americká raketa 5.6.2007 11:51

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pochvala pro Klause

A čím více budou protivníci USA zastrašeni a čím více vzdáleni budou od myšlenky útoku - tím lépe i pro nás.

Sch.glosátor 5.6.2007 11:15

No, Ludva má asi představu, že rakety létají po trasách leteckých linek.

;-D

Ludva 5.6.2007 11:39

Re: Re: Re: Pochvala pro Klause

Měl byste ten glóbus a provázek dodat prezidentu Putinovi, vidí to stejně.

Americká raketa 5.6.2007 11:45

Re: Re: Re: Re: Pochvala pro Klause

Opravdu to Putin vidí stejně? Jste si jist? Nebo jenom potřebuje strašit vlastní obyvatelstvo vnějším nepřítelem kvůli domácí politice? A strašit bývalé (resp. dočasně opuštěné) satelity kvůli budoucí zahraniční politice? Případně získat ze zahraničí v rámci ústupu ze současných tvrdých pozic nějaké výhody?

gapa 5.6.2007 10:16

pro pana presidenta

Pracovat se dá na ledasčem;-)

gapa 5.6.2007 10:19

Re: pro pana presidenta

jiní lidé pracují na zajištění obrany jde o to aby to bylo vše dohromady jasné , zodpovědné ,a co nejméně nesrozumitelné:-)

sociolog 5.6.2007 10:03

Kdosi mi vycital, ze nenavidim Klause

Nesnasim pouze odbouravani poslednich zbytku ssolidarity zdedenych z predvalecne doby. At uz je to prezident ci kdokoliv jiny. Nebot tento trend z nas vsech dela psychopaty.

V tomto smylsu mne Klaus mile prekvapil. Nikdy mi neslo o jeho osobu, pouze o postoje. ktere zaujima. Nyni je to postoj statotvorny, t. zn. zodpovedny k dejinnemu a geografickemu kontextu.

Coz se o jeho postoji k EU rozhodne rici neda. Ale zaplatbambu za tento jeho prispevek!

Cricket 5.6.2007 10:29

Re: Kdosi mi vycital, ze nenavidim Klause

Předpokládám pane, že mu neupřete ani u jeho postoje k EU stejnou dávku promyšlenosti a stability jeho názoru. Tento kontext (já říkám že "drží lajnu") se jasně prolíná i do jeho postoje k environmentalismu.

Sch.glosátor 5.6.2007 9:56

Tenhle článek je jen nic neříkající stále dokola omílané slohové cvičení.

Stále čekám na technicko vojenský rozbor ohrožení a způsobu jak mu čelit. V ekonomicko-politickém rámci. Marně. Říkáte, že systém není namířen proti Rusku. Naopak předseda vlády Topolánek o něm hovoří jako o  bariéře proti ruskému vlivu. Co si mám vybrat ? Vidím jenom nesmyslné počínání euroatlantické civilizace prodávající barbarům zbraně a technologie posléze namířené zpátky proti nám. Vynakládáme vysoké náklady na obranu proti nebezpečí, které jsme sami vyvolali. Jedni vydělávají na dodávkách těm na druhé zbraně a současně na dodávkách pro nás. Ano, neopochybně to stimuluje technologický vývoj a ekonomický růst, zvyšuje zaměstnanost. Ale není cena, kterou za to platíme příliš vysoká ? Ano, to je svobodný trh, řeknete. V pořádku. Ale je pozoruhodné, že podporujeme svobodný trh tam, kde je to výhodné pro nás, tedy pro naše silné ekonomické subjekty,  a naopak mu bráníme, kde je to nevýhodné. Jaké požadavky má na nás Írán ? Co si chce vynutit ? Chce naše území, zdroje, žádá výpalné, chce se zmocnit našich měst a žen ? Chce zničit náš způsob života ? Dosadit nám radu ajatolláhů ?  Co po nás žádá Severní Korea ? Něco podobného ?   Není snad středobodem veškerého islámského radikalismu a extremismu na Blízkém Východě a hybným motorem terorismu a celého amerického tažení Izrael ? Má být celá euroatlantická civilizace rukojmím malého státečku živícího se špatný svědomím odcházející generace a zatěžující nás dědičným hřáíchem za něco co jsme nespáchali a ani nemohli spáchat ? Státečku národa, který má podíl na nárůstu islámu podporou multikulturalismu  v ostatních zemích ? Který podporoval muslimy v konfliktu v bývalé Jugoslávii ? Který nyní naříká, že mezi miliony muslimů se v Evropě necítí bezpečně ? Státečku, který nemá nic, nerostné bohatství, ropu a je na tom tak bídně, že nemá ani dostatek vody a jeho ekonomika je udržována dotacemi ze zahraničí ? Který se dožaduje tu solidarity, tu  trhu, jen  tam kde je to pro něj výhodné ? Čí jsme ve skutečnosti rukojmími ?

Americká raketa 5.6.2007 10:10

Re: Tenhle článek je jen nic neříkající stále dokola omílané slohové cvičení.

Systém není namířen proti Rusku. Bez předsunutého přehledového radaru na ruském území nebude schopen ničit ruské rakety vystřelené na Evropu a o těch vystřelených na USA vůbec nemluvě. Nemluvě ani o tom, že  systém není a nebude schopen sestřelovat moderní ruské rakety. A taktéž nebude ani schopen zastavit ruský protiúder jakkoliv by byli Rusové oslabeni fantasmagorickým prvním jaderným úderem z USA.

Jako bariéra proti ruskému vlivu ovšem fungovat bude. Stejně jako by fungovala jakákoliv jiná americká základna. Jestli bude za 20 let NATO vnitřně rozkliženo (což je možné) a Evropa stále nebude schopna samostatné obrany (což já osobně považuji dokonce za pravděpodobné), tak co zabrání Rusům, aby znovu obsadili co jim "patří". Území, která dočasně opustili, ale která třeba budou chtít zpět. Americká základna na tom území tomu pomůže lépe než cokoliv jiného, protože potom by se znovuobsazení Polska a ČR rovnalo otevřené vojenské konfrontaci s USA, což se ovšem od Rusů očekávat nedá.

Základna nezabrání tomu, aby na nás Rusové úspěšně podnikli strategický raketový útok - to ani omylem. Ale mimořádně by zkomplikovala (a pravděpodobně i učinila nemožným) to, aby nám Rusové poskytli další "bratskou pomoc".

Ludva 5.6.2007 10:16

Re: Re: Tenhle článek je jen nic neříkající stále dokola omílané slohové cvičení.

Zřejmě jste se narodil jako ruský vazal a chcete umřít jako vazal americký. Přímo to z Vás čiší.

Americká raketa 5.6.2007 10:19

Re: Re: Re: Tenhle článek je jen nic neříkající stále dokola omílané slohové cvičení.

Narodil jsem je jako ruský vazal a protože tak nechci umřít, tak chci žít jako americký spojenec. Máte nějaké argumenty?

Sch.glosátor 5.6.2007 10:32

Já nejsem takový maximalista.

Mě stačí žít.

Americká raketa 5.6.2007 10:37

Re: Já nejsem takový maximalista.

Takových už bylo v historii mnoho co chtěli jenom žít a nechtěli se do ničeho míchat a k nikomu se přidávat. Někdy měli štěstí a náhoda historie je žít nechala. Někdy měli smůlu a nějaký diktátor je žít nenechal. Já chci žít a nechci budoucnost nechávat na náhodě, že na nás nějaký možný budoucí diktátor dostane zálusk. Ve středu Evropy zrovna v závětří nejsme.

Sch.glosátor 5.6.2007 13:21

Někdy měli smůlu a nějaký diktátor je žít nenechal.

Nezvedli  včas kotvy a navzájem se chlácholili, že ony diktátorovy řeči jsou jen řeči, že to nemyslí tak vážně. Přitom obelhávali sami sebe když zavírali oči před skutky, které to potvrzovaly. Zaplaťpámbu že takový diktátor  s takovým programem není v okolí. Ve středu Evropy jsme v pohodě, vnějšího nepřítele se nemusíme obávat. Problémem jsou miliony těch, kteří tu už jsou  a další dobývající se skulinami mezi prahem a dveřmi. Už ovlivňují domácí politiku zakládajících zemí EU. Právě oni se mohou stát pátou kolonou přivolávající ochranu od svých souvěrců zvenčí. Jen oni jsou mohou být důvodem k diktování požadavků ze strany blízko a středně východních islámských režimů. Ony miliony domáhající se své specifické kulturní a politické autonomie a vyžadující dodržování svých ideologických norem po ostatních, mohou a pravděpodobně budou problémem. Obávám se, že ony zakládající země se budou snažit  rozdělit se o svůj problém s námi. Jedinou baštou schopnou odporu, kde se islám neuchytí, je Polsko.

Americká raketa 5.6.2007 13:48

Re: Někdy měli smůlu a nějaký diktátor je žít nenechal.

Jo nezvedli včas kotvy? No i proto chci ten systém, aby nebylo potřeba za čas tady  prostě zvednout kotvy. Že takový diktátor tady dneska není, pro mě tedy není dostatečná záruka, že tu nebude za 10-20 let.

Sch.glosátor 5.6.2007 10:24

Aby nám Rusové poskytli další "bratskou pomoc" ? Abychom o ni jednou sami neprosili.

Jako záchranu ze strany liberálního Ruska před totalitním socialismem EU ;-P

Americká raketa 5.6.2007 10:34

Re: Aby nám Rusové poskytli další "bratskou pomoc" ? Abychom o ni jednou sami neprosili.

Inu to je možné. Potom můžeme svobodně americkou základnu vypovědět a Rusy sem pozvat. Nebo je sem pozvat i přes americký radar. Rád bych se ovšem připravil na variantu, že Rusko za 20 let liberální nebude.

čtenář 5.6.2007 10:27

Re: Re: Tenhle článek je jen nic neříkající stále dokola omílané slohové cvičení.

Naprostý souhlas s vašim hodnocení. Důležitá je US vojenská přítomnost na našem území, která nás ochrání před obnovou bývalého sovětského impéria a též proti další případné smlouvě o neútočení mezi Německem a Ruskem podobné té, která zahubila Polsko v r. 1939. Není přitom tak důležité, že jde zrovna o radar nebo antirakety, vojenskou kantýnu místo nich ale nemůžeme očekávat. Rusko samozřejmě dobře ví, že radar na našem územi může chránit a včas varovat i je samo a že pár antiraket neohrozí jeho schopnost masivního nukleárního úderu či protiúderu. Zuří a vyhrožuje právě kvůli té hrozící amarické vojenské přítomnosti na území, na něž si stále brousí zuby. Velmi mi připadá přilehavé srovnání s rozshodováním o Marshallově plánu v r. 1948. Tehdy jsme odmítnutím USA dopustili fatální chyby.

Sch.glosátor 5.6.2007 10:31

ochrání před obnovou bývalého sovětského impéria a též proti další případné smlouvě o neútočení mezi Německem a Ruskem ....

Chacha. Zase jeden, který vymyslel jak lépe vyhrát minulou válku.

Sch.glosátor 5.6.2007 10:20

Joshua Muravchik : Bush by měl bombardovat Írán.

V kontextu toho co jsem napsal se ptám : Kdo je Joshua Muravchik ?  Který stát ze sousedství má nejhorší vztahy  s Íránem ? Co by Írán získal rozpoutáním jaderné války ? Ano, jsou tam sice také fanatici, ale v praxi se řídí pragmatickými zájmy. Války se nevedou proto, že jeden panovník pošle druhému dopis, že je vůl. Nezaměňujme formální důvody se skutečnými. Írán chce svobodně rozhodovat o svém nerostném bohatství. Kolik ho vytěží a za kolik nabídne na trh. Není pozoruhodné, že situace se přiostřuje po otevření Teheránské burzy, kde se ropa obchoduje za eura ? Že se přiostřuje tou měrou jakou klesá dolarový kurs ? Potřebuje Írán Spojené státy, nebo Spojené státy tamní ropné zdroje ? Kdo je závislý na čem a na kom ? Kdo má zájem na destabilizaci vztahů s Ruskem, jedinou ve zdrojích soběstačnou velmocí, která nemá potřebu a ani zájem loupit cizí území ani vyvážet ideologii, kterou odhodila jako staré haraburdí ?  A co je vytýkáno Rusku ? Co vadí ? Snad ne to, že suverénně rozhoduje komu a za kolik prodá své zboží ? To všechno jsou otázky, které je třeba zodpovědět z pozic fundamentální ekonomické analýzy.

Sch.glosátor 5.6.2007 10:29

A jakou roli v tom všem hraje Čína

svým ekonomickým a tím podloženým politickým vlivem trpělivě  a systematicky se zachycující v zemích třetího světa  majících nerostné bohatství ?

gapa 5.6.2007 10:33

Re: Joshua Muravchik : Bush by měl bombardovat Írán.

Bush bude nucen v zájmu zdravého rozumu udělat diplomatická opatření to je muj tip;-P

Sch.glosátor 5.6.2007 10:47

Doufejme.

A doufejme, že neposlechne Muravchika. Otázka : jaký vliv ná nejistota o Íránu na ceny ropy ? Kdo vydělává na výkyvech cen ? Kdo tahá za provázky ?  Kdo vlastní akcie ropných společností ?

Sch.glosátor 5.6.2007 12:16

Gratuluji k dobrému tipu.

Právě tak učinil R^

ulik 5.6.2007 9:49

nase pevna spojenectvi

Dovolim si s panem prezidentem polemizovat:

"Historie nám však více než prokázala, že k zajištění bezpečnosti a

prosperity země nevedou sebelépe míněná pacifistická přání a iluze, ale

pevné bezpečnostní spojenectví"

Asi znam jinou historii CR, ale spojenectvi s Francii a SSSR bych nazval pevna (meli jsme predtim nekdy pevnejsi?), ale nakonec to k nicemu nebylo. Proto si myslim, ze nejlepsi je, kdyz se naucime starat se sami o sebe a nespolehat na pomoc jinych. Pokud na dany ukol sami nestacime, pak musime byt spojenci s nekym, ale ve smyslu, ze se na dane zalezitosti rovnopravne podilime, ze budeme rovnopravny element v nejakem spojenectvi. To ze USA dame na 100let (nebo kolik to bude?) uzivat volne catst uzemi CR, at si tam dela ci chce, to rozhodne nesplnuje. Pokud se prezident Klaus boji, ze na nej nekdo vystreli raketu, proc neinicializuje v ramci EU rozjeti vojenskeho projektu, ktery bude Evropu chranit? V tomto projektu by CR mela sve misto, byla by zopovedna za cast toho projektu a platila by svuj dil tohoto projektu (i za cenu by se cast te techlologie muslea koupit od USA). Tenhle smer je jediny smysluplny v tomto svete. Spolehani na velmoci nikam nevede, to uz bychom se z nasi historie mohli poucit. Je normalni se splest, ale jen hlupak tu samou chybu dela  porad.

gapa 5.6.2007 10:21

Re: nase pevna spojenectvi

Pan prezident má dobré názory nebojím se že někoho bude deformovat v neprospěch slušného výsledku:-)VV

gapa 5.6.2007 10:25

Re: Re: nase pevna spojenectvi

zajímalo by mne jaké má názora první dáma ,naposledy jsem jí zblejskla v časopisu pojištěnce kde jí to slušelo.nic jiného bych ani neočekávala:-)

odborar 5.6.2007 9:34

Kdo sleduje vývoj ve světě, pak možná rizika ho nikdy nemohou nechat chladným..

KLDR tajně pracuje na projektu raket dlouhého doletu a mezikontinetálních raket, provádí neohlášené raketové zkoušky, zvyšuje napětí, údajně již vlastní jadernou zbraň a je otázkou času až hladomor, díky zbrojení, dosáhne takové úrovně, že začnou vydírat svět.  Irán obohacuje uran a horečně se snaží získat atomovou bombu. Prohlášení jejich prezidenta o vymazání Izraele z mapy světa může rozpoutat  řež, protože Izrael má zhruba 200 jaderných hlavic a nezůstal by dlužen zhola nic. V pakistánských horách se skrývají stoupenci Al Kajdy v čele s Bin Ladínem a kdo viděl podporu místních obyvatel Talibanu a Al Kajdě  může nabýt přesvědčení, že jen současná vláda brání zatím úspěšně vzniku radikalismu, který by mohl ohrozit svět.Jak známo, Pakistán je jadernou zemí. Otázkou je  jak dlouho bude současná vláda schopna odolávat náladě svých některých zfanatizovaných obyvatel. Nelze pominout ani občas vybuchující třenice Indie s Pakistánem, kdy se obě země straší atomovými zbraněmi. Ve výčtu potencionálních rizik by se dalo pochopitelně pokračovat...nedávno jsem četl argument, že teroristé nepotřebují budovat a vyvíjet drahé rakety.Naloží prý náklaďák hnojivy a... něco pravdy na tom možná je, ale pokud se budou v nějakém státě moci zmocnit raketové techniky díky změnou režimu či fanatickému náboženství, pak toho jistě využijí.

odborar 5.6.2007 9:34

pokračování

O takovém riziku je nutné uvažovat a klást takovým rizikům výstavbou protiraketových základen překážky. Všechny ty demostrující, vykřikující emotivní hesla a tahajíce papírové rakety na zádech by si alespoň některé z těch rizik měli uvědomit. Měli by také přestat podceňovat v této otázce své zákonně zvolené zástupce v parlamentu a senátu. Ti přece mají v otázce obrany slovo, dostali k tomu mandát vůlí lidu, tak je nechte prosím, demokraticky rozhodnout. Nikdo z nich přece nechce bezhlavě učinit rozhozdnutí bez určitých záruk druhé strany a podepsat smlouvu nevypověditelnou, či nevýhodnou pro ČR. Už to, že kolem protiraketových základen probíhá demokratická diskuze, ne jako v 68, by odpůrcům mělo napovědět, že se mnohé od té doby změnilo, zvláště v suverenitě našeho státu, který není již násilně oklešťován v cizím područí.Takže jakékoli rozhodnutí bude naše svobodná volba.Jak říká prezident podmíněné ano, nikoli hurá ano.