2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Brloch 12.4.2007 20:08

Re: Síla není jen v raketách

Ideální se jeví Švýcarský systém, ale to by asi s "běžnými Čechy" zorganizovat nešlo.

Ludva 12.4.2007 16:30

Síla není jen v raketách

V situaci, kdy Evropa je osídlena miliony muslimů nemůže být efektivní obrana proti raketám vystřelovaným ze známého místa. K čemu by Američům byl radar při útocích 11.září. Nakonec i při nejmodernější válce dojde na boj muže proti muži. A v tomto jsme pořádně zaostali. S velkou slávou byla zrušena vojenská služba a nebyla nijak nahražena. Souhlasím, že není třeba sedět dva roky v kasárnách, ale nějaký branný výcvik žádnému národu neuškodil. Vycvičený bojeschopný národ je mnohem lepší zabezpečení než spoléhat na cizí zbraně.

poiu 12.4.2007 11:00

Re: Re: Americká raketo máte to poněkud popletené

PC získalo celosvětovou popularitu jenom původně nezamýšlenou marketingovou agresivností IBM, nepožadující související licenční poplatky, přičemž k vlastnímu překvapení odstavila několik konkurenčních evropských systémů na vedlejší kolej a dala tak vzniknou celosvětovému standardu své koncepce. Gates se pak už jen svezl vykradením cizích nápadů při jejich přenosu do prostředí PC, na vlně celosvětového zájmu o tento produkt a tím rychlém růstu počtu výrobců HW. Samotné výrobky IBM na poli PC zde opravdu potkáte zcela výjimečně, neboť jsou co do mnohých komponentů s těmi co se dnes ve světě vyrábí, zcela neslučitelné. Součástková základna již také není výhradní doménou USA, vyjma těch nejsložitějších, jejichž vývoj a výroba by nebyla ekonomicky přijatelná ani v globálním trhu.

poiu 12.4.2007 10:13

Re: bojujete minulou válku pane kolego

Tak proč mají převážně útočně vyzbrojenou armádu? Tanky, bombardéry, letadlové lodě, ponorky, nebo vzdušný i námořní výsadek, mají sloužit pro ochranu územně izolovaných USA? A nejen že je mají, ale je i používají k "ochraně svých zájmů všude ve světě", jak zní jejich oficiální doktrína, která bude co nevidět rozšířena od celé sluneční soustavy po přilehlé galaxie. Vizi na to mají zfilmovanou již nesčetněkrát, aby nebyl svět překvapen až k tomu dojde.

poiu 12.4.2007 9:48

Re: Re: dva dotazy

Jaká je spojitost toho co zde chtějí USA vybudovat (spíš jen přemístit odjinud, přičemž je to zatím téměř nefunkční speciál) proti MEZIKONTINENTÁLNÍM raketám a co je NEPOUŽITELNÉ proti raketám STŘEDNÍHO doletu, s obranou CELÉ EVROPY právě proti raketám STŘEDNÍHO doletu? To je stejně logické, jako instalace pivních tácků místo toaletního papíru (pro méně chápavé - na WC;-)).

Radek 12.4.2007 8:53

Re: Re: Re: Bude co branit?

Jo a k tomu prebujelemu socialnimu statu: Nizke sosialni davky mozna v americe vedou k nizke nezamenastnanosti, ale tvori se skupina "chudych zamestnanych", lide s platem ktery nestaci ani na zakladni "vymozenosti" socialniho statu jako je zdravotni pece, skolstvi a pod (to vse si musi platit ze sveho).  Nedavno vysel clanek  (http://www.news.harvard.edu/gazette/2003/10.30/19-bankruptcy.html) kde toto popisuji... Mnoho rodin s prijmy strednich vrstev dsnes uz nedosahne na vsechny vymozenosti strednich vrstev (brano z Evropsekho socialniho pohledu) jako je vzdelani, zdravotni pece.... Nebylo by tedy logicke od vlady zastupujici obcany (ne zbrojarske firmy) aby ubrala na zbrojeni a pridala jinde? Toto otazka do diskuze... K cemu to je ze americane jsou "vyborne braneni" kdyz jejich stredni vrstva je bita... hmm? A chceme jit i my timto smerem? :-/ 

Americká raketa 12.4.2007 8:51

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hájit zájmy za hranicemi

Ta souvislost je ta, že je celkem bežné, že se staví nějaká stavba, jejíž význam, dosah a ovlivnění okolí dalece přesahuje danou oblast, hranice daného státu. A někdy se prostě povyk spustí - Temelín, GMD základny ve střední Evropě a někdy se o tom  v normálních novinách ani nedočtete - německá jaderka, německé uhelky, S-300 v Kaliningradu.

Proč se chce Bush setkat s Putinem? No kvůli našim odpůrcům jistě ne. Prostě proto, že se Rusové cukají přiliš a budou výměnou něco chtít, něco co se nemůže dojednat na odborné úrovni.

Tahle diskuze se zvrhla z vaší strany v pitvnání slov. Vy moc dobře víte v jaké souvislosti jsem ten výrok pronesl a jak jsem to myslel, tak se mě nesnažte vyvrátit tím, že Američané jednají

Radek 12.4.2007 8:44

Re: Re: Bude co branit?

Nejde o to pumpovat penize zbytecne do socialniho statu, jejich efektivni vyuziti je potreba urcite pohlidat, ale stejne spatne (nebo spis jeste horsi) je pupovat penize do obrany pred imaginarnimi neprateli... Lide jednoduse souhlasi s vyssimi vydaji na zbrojeni pokud jim "ukazeme" ze ten ci onen na nas brzi chce zautocit... Ale je tomu opravdu tak? Existuji? Byl bych rad kdyzby se kazdy zamyslel, zda neni absurdnbi predstava ze "lidri Iranu" se denne budu s ideou kdy uz konecne na nas hodi bombu... Museli by byt hloupi to udelal, vedi prece ze odvetny utok by je naprosto znicil? Co by pripadnym utokem na nas, ziskali? Tot otazka k zamysleni...

achjo 12.4.2007 2:31

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hájit zájmy za hranicemi

Mno..zpočátku jste výborně argumentoval. Teď mám osobní dojem, že skáčete z místa na místo. Jakou souvislost má NATO + čistě americké vojenské zařízení na území jednoho členského státu (kdy pro Američany nebyl důležitý názor ostatních evropských zemí) s ruským protiraketovým systémem či německou uhelnou elektrárnou nebo snad s Temelínem? Bez komentáře.

K Vašemu třetímu a čtvrtému odstavci "USA chtějí rozmístit systém na území suveréního státu. Rozhodující je postoj a souhlas toho suveréního státu. Názory ostatních zemí na kontinentu jsou hezké a zajímavé, ale to je opravdu tak vše". Když Vám na tuto větu odpovím, že jsou sakra důležité ty názory ostatních zemí, tak píšete o tom, že jim do toho nic není pouze formálně. Nezlobte se ale to už je obsažené v tom suverénní. V čem je v mé odpovědi rozdíl? Já vidím jediný - ten ve vaší minulé odpovědi. Bez komentáře.

A k jednání - od začátku jsem na ruský pokřik slyšel věty - "Rusko vše ví, je informováno, vše bylo předem konzultováno" Tak proč se najednou Bush chce setkat (po pokřiku) s Putinem? Kvůli našim odpůrcům? Nebo možná proto, že nějaké (možná) věty oznamovací - bez poslouchání druhé strany - nebyly žádné konzultace. A ta jednání s NATO - to bylo to setkání Litvě (čistě okrajová záležitost kdy NATO neprojevilo žádný zájem) nebo ten výrok ředitele americké Agentury pro protiraketovou obranu "generál Henry Obering ve čtvrtek (2.3.) uvedl, že Washington se chtěl při vybudování ochranného štítu v Evropě opřít o podporu 25 členských zemí NATO; jejich výslovný souhlas však nevyžaduje." - několik dní po pokřiku i ze států NATO. Minule jsem na Vaše "Názory ostatních zemí na kontinentu jsou hezké a zajímavé, ale to je opravdu tak vše" - napsal, že i Američanům už došlo, že na názorech ostatních zemí kontinentu záleží. A konečně začali opravdu jednat a ne pouze posílat ostatním oznamovací věty...Děkuji,  že si pročtete i postupný vývoj základny během posledních dvou měsíců. Konec.

Cato 12.4.2007 1:37

Re: Dvoustranné jednání

Já také nevidím žádný důvod, aby vláda ČR vůbec s USA jednala o jejich vojenské přítomnosti na území ČR. Neměli to ve volebním programu a nemají na to tudíž mandát voličů.

Vláda, která americký radar prosadí, vládne naposledy! Díky radaru se vláda ODS nebude opakovat!

Ji©ˇ 12.4.2007 0:46

Re: Referendum?

Žasnu nad vaší vizí a logikou.Kruci, kam se hrabe Eistein!

Jiří 12.4.2007 0:41

Re: Dvoustrann‚ jedn nˇ

Byl bych velmi rád, kdyby mně pan Joska vysvětlil,  jak souvisí to co Američané předváděli ve Vietnamu , Jugoslávii a předvádí v Iráku i jinde na Zemi s ochranou demokracie.Pokud to  fundovaně  nevysvětlí a nezdůvodní, pak  můžeme uvažovat, jestli nekecá!Tak chlapče do toho, Už se těším a držím  palce!

Americká raketa 12.4.2007 0:18

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hájit zájmy za hranicemi

Já jsem kromě případu státního pirátství uvedl i příklad Jugoslávie - tedy nějakého vývoje v nějaké zemi, kde se Evropa jako celek shodne, že je to nepřijatelné a že je správné a potřebné vojensky zasáhnout.

Co my víme, co se bude dít za 15-20 let třeba v Turecku. Co myslíte tím dobrem - to nechápu.

Váš druhý odstavec je zmatený. Pochopitelně, že se o té věci jedná i s Ruskem i v NATO. A jednalo se i dříve - hlavně na odborné úrovni. Ale protože odpůrci pořád opakují, že se nejedná, tak se slibuje jednání další a na vyšší úrovni. Přímo Bush s Putinem se kvůli tomu dokonce setkají. Souhlas/nesouhlas dalších států bude mít důsledky a na základně toho se pochopitelně taky rozhoduje. Ale to že jsme v NATO a EU prostě nemění nic na tom, že ostatním státům do toho formálně nic není.

Dosah překračuje hranice... Ježišmarjá a co jako? Myslíte, že se Rusové někoho ptali, než v kaliningradské enklávě rozmístili radarový a protiletadlový a do jisté míry i protiraketový systém S-300? Systém, který dokáže sestřelovat letadla nad celou Litvou a nad značnou částí Polska. Tak to prostě chodí. Až se v nějaký stát rozhodne postavit u hranic elektrárnu, jejíž provoz bude nebo může ovlivňovat i za hranicemi, tak se bude jednat, ale nebude se ten druhý stát prostě žádat o svolení. Němci budou stavět nové uhelné elektrárny, některé blízko hranic ČR - nás o svolení žádat nebudou. Rakouský odpor proti Temelínu je víceméně světová rarita - jak patrno z toho, že německá jaderka ještě blíže rakouským hranicím jaksi nevadí. Ani při její stavbě se ale Rakušáků o svolení nikdo nežádal.

Joska 12.4.2007 0:06

Dvoustranné jednání

Nevidím takřka žádný důvod aby ČR vedla ( a podmiňovala ) jednání o radaru za účasti NATO. Vždyť NATO je stejně prakticky jen US army. Co lze čekat od Francie, Německa? Nic , max. nějaké filozofické úvahy, obstrukce, nebo přímo klacky pod nohy. Jedinej stát kterej bere ochranu naší civilizace vážně jsou USA. Snad mají spojence ve VB, Dánsku... a jak se jeví ( a těší mne) i v Polsku. Byl bych uspokojen, kdyby i v ČR.

Americká raketa 11.4.2007 23:55

Re: Re: Re: Americká raketo máte to poněkud popletené

No třeba Řecko, Itálie a Belgie velmi výrazně. Ale i Německo a Francie jsou zadluženější i když jenom velmi těsně.

No ono to spíš vypadá, že se vám nechce připustit, že by něco mohlo z té Emeriky být, co? :-) Sedět u PC u Internetu a mít OS Windows a nevšimnout si - to prostě znamená nechtít si všimnout.

To je moc hezké, že vy osobně nemáte potřebu s BV řešit nic jinak než obchodně. Jenom aby jiní nechtěli. Hlavně na druhé straně.

terazky 11.4.2007 23:35

dobre chlapci hrajete

ani vozembouch Septic vam nechyba ;-P;-D

mik 11.4.2007 23:05

Re: Nikoliv ps, islamisti nemají pod kontrolou FED, tu mají jenom a jenom vyvolení Židé.

Jdi se lecit na psychiatrii Rv

mik 11.4.2007 23:04

Re: Re: Re: Pane Mlejnku pěkné, ale od antiami to určitě těžce zchytáte

R^

mik 11.4.2007 23:03

Re: Re: Polaci nejsou na rozdil od Cechu hlupci ve vyjednavani

A jeste budou nejlepe chranenou evropskou zemi. Narozdil od nas nejsou blbi.

Cato 11.4.2007 22:54

Re: Referendum?

Souhlas, nejvášnivější zastánci jsou nejspíš (podle pravopisu a stylu) zadredovaní a lehce zkouření teenageři, kteří si v anonymních debatách léčí midráky.

Cato 11.4.2007 22:49

Re: Polaci nejsou na rozdil od Cechu hlupci ve vyjednavani

Houby, nechají si to dobře zaplatit!

Cato 11.4.2007 22:49

Re: Ano pane Mlejnku, to poslední vám podepisuji:

Tohle beru R^

Cato 11.4.2007 22:47

Re: dva dotazy

Mám tomu rozumět, že se nám snažíte nacpat, že ve vládě a v parlamentu sedí odborníci?

Tak naivní opravdu nejsme!  Ve vládě sedí partaj, kterou někdo neznámý (mrtvý Maďar)  financoval na vzestupu k moci a politici, kteří se dostali k majetku minimálně pochybnými způsoby.

Díky Radaru se vláda ODS už nebude opakovat !  

Cato 11.4.2007 22:43

Re: Buďte fér

Izrael už dva roky připravuje plány útoku na íránská jaderná zařízení a tak samozřejmě i Írán řeší otázku obrany. 6ádná mince nemá jen jednu stranu, to pouze hamburgerová propaganda tady u nás.....

JJ 11.4.2007 22:19

Ten duvod j podstatne prozajictejsi

NATO jako organizace nema zas tak moc vojaku pod svym primym velenim (krome misi a a administrativy). Zakladny, at uz letecke, namorni, ci raketove (zvlaste strategice, napr s jadrnymi zbranemi) jsou v prve rade zakladnami clenskych statu. Obdobne jsou v Evrope zaklady USA v prve rade uprave bilateralnimi dohodami. Zakladny NATO v principu neexistuji (snad krome misi v Afganistanu a v Bosne).

JJ 11.4.2007 22:15

Polaci nejsou na rozdil od Cechu hlupci ve vyjednavani

Vedi, ze pokud to budou chtit nejprve zaclenit do NATO, tak si kazdy ze statu bude klast podminky a sami pak uz nic od USA nevyhandluji. Pokud ovsem nejprve s US vyhandluji maximum, maji celkem dobrou sanci ze zaclenenim do struktur NATO pozdeji ziskaji jest neco navic. Tedy v okamziku, kdy se obcane zemi jako Nemecko zacnou zajimat, co dela jejich vlada pro jejich bezpecnost.

clinton 11.4.2007 22:06

Re: Radarová základna v Čechách

Mel bych nasledujici navrh:Cesko a Polsko by melo vystoupit z EU a zalozit novy protektorat Cesko-Polsky pod kuratelem USA.Pak by mohli GI oblazovat ceske a polske divky tak jak to bylo a je zde v oblasti Kaiserslautern a Baumholder.I ta americka kriminalita je zde pozoruhodna a to preji tem vasim posluhovacum z celeho srdce.

achjo 11.4.2007 21:23

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hájit zájmy za hranicemi

V první části už nebudu pokračovat. Celá je postavena na Vaší teorii státních námořních pirátů, kteří budou vydírat evropské lodě po nějakém odchodu US NAVY. Ono vymyslet nějaký příklad pro evropské vojenské prosazování zájmů v zahraničí - a zároveň tam musí být to dobro - to je vždy problém. Asi jste nevybral dobrý příklad.

O tom, že jde o dva suverénní státy není pochyb. Ale my už jsme pár let součástí EU a NATO. A pokud půjde o vojenské zařízení, kterého dosah překračuje hranice suverénního státu a celý operační prostor souvisí s Evropou včetně východní - tak tvrdit, že ostatním do toho nic není - to je buď vlastní namyšlenost nebo hloupost (není myšleno k Vaší osobě). Na takový postoj si mohou hrát Američani ale určitě ne my. Zatáhnout do toho NATO a přes ně třeba i Rusko - je pro nás sakra důležitý. V Evropě jsme my a ne Američani. Tahle hračka souvisí s Evropou a pokud si budeme hrát na nějaký pupek světa či nějaké 2.NATO, tak si také vyjíme všechno ostatní sami. Včetně nějakých mezinárodních či ekonomických zádrhelů. Pokud se dobře podíváte, tak i Američané až teď zvýšili nějaká jednání jak s NATO, tak s Ruskem. A jen blázen by si zkoušel v takové situaci hrát na suverénní stát.

PetrH 11.4.2007 21:09

Re: Re: Radarová základna v Čechách

Vízek je lepší, má těch tapet asi šest, a to nepočítám kamenolom. Tenhle má jednu.

Americká raketa 11.4.2007 20:52

Re: Re: Re: Radarová základna v Čechách

Co to melete vy? Výstavba byla definitivně a oficiálně schválena v prosinci 1935, ale jednalo se o ní pochopitelně dlouho předtím. Ale ani v roce 1935 zdaleka každému nebylo jasné, že válka bude. On Hitler sice Německu šéfoval, ale zbrojení se rozjíždělo hodně pomalu a zdaleka nepřekračovalo mez zbrojení pro běžnou obranu jako ostatní státy.