28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Magor Milda 14.7.2007 20:49

Re: Re: Český koryfej Machálek v Ameryce

pokud se to těm Peršanům nebo severním Korejcům podaří, není to záležitost vteřin nebo minut, na US-centrále to jednoznačně spustí alarm. Do 2012 ten systém bude několikanásobně jištěn, sestřelit všechno se nepodaří.

čtenář 14.7.2007 20:48

Re: Re: Re: Re: Funguje-nefunguje

Ale jdi. Já jenom toho strejdu upozorňuji, že toho je nad námi tolik a s takovými sofistikovanými sledovacími systémy, že neunikne ani myš. Ani pod zemí ne. Takže ten nový radar není nějaká schovávačka pro nějaké tajné zámysly Američanů. Prostě má sledovat a zaměřovat letící cíle, přesně tak, jak je deklarováno. A ne k tomu, co tu pořád odpůrci blábolí.

:-) 

Kanuk 14.7.2007 20:44

Re: Český koryfej Machálek v Ameryce

Krásná teorie, mající jeden háček. Ty IR satelity budou první, co půjde do háje.

kacir 14.7.2007 20:43

Re: Re: Re: Pane Machálku, škoda námahy.

tzv. hvezdne valky jsou davno na slepe koleji, jde predevsim o preziti ...........kazdy stat sveta chce prosadit sve zajmy a dari se mu podle toho jakou ma silu, tedy USA a jeho spojenci jsou dnes nejuspesnejsi ..... strategie preziti  v sobe obsahuje obranu vlastniho prostoru a protirakety jsou dnes nejlepsim resenim, takze je nesmysl, aby pristi US prezident nechtel ochranit svuj lid  , ale treba se jiz vyviji ucinejsi system , jak minimalizovat jaderne hrozby (kdo vi?)

Magor Milda 14.7.2007 20:34

Český koryfej Machálek v Ameryce

zná všechno a ví všechno. Ten systém má být přibližně 2012 připraven na reálné nebezpečí, v Persii a Koreji je řada Machálků teprve na začátku vývoje těchto raket a hlavic. Že to ale sotva bude obvyklý radar, je jasné už dnes.

První alarm přijde od satelitů, jejichž infračervené senzory detekují start rakety kdesi v těch problematických zemích. Další zprávy přijdou od radarů klasického typu kdesi v Turecku, které zjistí výšku a směr letu rakety. Nyní je důležité, změřit parametry rakety, která se po vypnutí motorů pohybuje balistickou dráhou na cíl. V optimální vzdálenosti před cílem se jednotlivé hlavice vydají na vlastní dráhu, proto je nutné, raketu zlikvidovat ještě před jejím rozdělením. K tomu je optimální poloha přesného radaru v Česku, kde k rozdělení hlavic ještě nedošlo a dráha je určena setrvačností. Radar je k tomuto účelu příliš nepřesný. Použije se Lidar, což je Radar pracující s laserem, kmitajícím na vlnové délce 1.15 um. Takový NdYAG dokáže vyrobit velmi intenzivní a velmi úzce fokusovaný paprsek, jehož délka ve vzduchu je mezi 0,3 a 0,5 m, tomu odpovídá i přesnost zaměření. Do 2012 budou i tyto systémy nepochybně zdokonaleny. Dnes je možné určit dráhu takové rakety s přesností na 1 m, tam se pošle protiraketa s pasivní náplní několika set uranových kuliček, letících té útočné raketě vstříc. Srážkou s těmito těžkými kuličkami se zničí špička rakety, obsahující antény a navigační systém, tím se raketa zneškodní. Rakety, určené USA se zřítí pravděpodobně kdesi do Atlantiku, nějaký výbuch není plánován. Na ruské rakety takový systém není vhodný, doba letu je příliš krátká. Proto je nutné instalovat dostatečný počet raket vhodného doletu, aby byla rovnováha sil znovu dosažena. Bohužel jsme tím znovu tam, kde jsme byli za studené války.

AndyO 14.7.2007 20:33

Re: Topolánek je génius - co všechno ten moravský magor nestihne

Kotíku, vy idiote nevychovaný, přijdete do pekla...lhát se nemá. Nejste vy také nějaký ten panchart ?

karel 14.7.2007 20:31

Re: Re: Pane Machálku, škoda námahy.

O jakém směru konkrétně mluvíte? Clinton zas takový nadšenec Reaganových Star wars nebyl. A Bush se v domácí popularitě dopracoval Nixonovy úrovně. Takže jeho nástupce bude muset hodně změnit jak v domácí, tak zahraniční politice, jen aby se odlišil. A některé změny jsou nevyhnutelné. Jako například "írákizace" k občanské válce osvobozeného Iráku.

zlý kukuč 14.7.2007 20:24

Re: Re: Pane Machálku, škoda námahy.

ano směr zůstane, radar a rachejtle ovšem ne, což Boeing a Rayethon těžce nesou...

Wabi. 14.7.2007 20:19

Re: Americký protiraketový systém nefunguje...

Kadlíku, ne kvůli raketám ( na které stejně nejsou prachy) , ale kvůli radaru. Hádej proč?8-o

Wabi. 14.7.2007 20:17

Re: Re: Účel amerických radarů a raket?

Přenos myšlenek! Taky už mne ten výraz kolikrát napadl : Radarhujeři8-o;-D.

Kotík 14.7.2007 19:29

Topolánek je génius - co všechno ten moravský magor nestihne

Topolánek už má takový sortiment chování a činů - od podpory nacionálního socialismu, prosazování fašistických praktik, okopávání majetku někoho jiného, sprosté nadávání lidem, zahýbání ženě a přitom zneužití citů voličů s rozzářeným úsměvem a vnučkou, hodnocení politických oponentů zdviženým prostředníkem, žvanění hloupostí ať přijde kam přijde a nakonec teď ještě rozšířil svůj sortiment chování na válečného štváče. Jeho až dětinským vlezdořitizmem v prosazování radaru v Čechách on samojediný rozpoutal nové kolo zbrojení. To připravuje pěknou budoucnost pro svého pancharta co bude mít s paní Ing. Talmanovou.

kacir 14.7.2007 19:18

Re: Pane Machálku, škoda námahy.

radar neni o Bushovi, ale o kontinualite americke zahr. politiky, tento smer vychazi od Reagana, pres Bushe i Clintona a je jiste, ze bude pokracovat i za pripadnych demokratu Hillary Cl. nebo Obamy

kacir 14.7.2007 19:15

NEBAT SE

Mluvis o protiraketove obrane jako o uzavrene veci....dnes nefunguje, tak zitra nebude taky a nema cenu na ni pracovat. Takovy nazor je hloupy, naopak musime se pripravit na horsi casy, bude lehci dostupnost k jader. zbranim , valky o zdroje atd.  Americane vyzkouseli atom. bombu v cervenci 1945, kdyz byl Truman na zamecku Cecilienhof v Postupimi a za 20 dnu  Japonsko kapitulovalo.

Mimochodem o nezavislosti jakekoli spolecnosti se da vzdy uspesne pochybovat.....

kacir 14.7.2007 19:06

Re: Nemělo by zapadnout...

v podstatě souhlas, multipolarni svet je nejnachylnejsi k valkam, USA dnes maji na obranu vyssi rozpocet diky Iraku cca 0,5  bilionu dolaru.

Musime se zamyslet, jestli se euroatlanticky prostor, vcetne Ruska spoji hrozbe Ciny.

jak znamo, kdo ovlada Jihocinske more vladne Asii, dnes jsou to Spojene staty , ale je znatelna vyssi agresivita  Ciny , i kdyz v Bile knizez prelomu roku mluvi Cinane o mirumilovnosti......moc bych tomu neveril

Richard III. 14.7.2007 18:48

Tohle už tu bylo a vždycky to dopadlo špatně

Tyhle defétistické žvásty jsme v minulosti slyšeli mockrát. Jediným účelem je usnadnit úlohu agresora, v minulosti např. Hitlera, dnes třeba al Kaidy.

Lidé, kterým šlo o věc, vždycky dokázali dosáhnout úspěchu a podobně dosáhnou úspěchu i tvůrci protiraketové obrany, i kdyby to mělo ještě pár let trvat. Ostatně radar u nás a základna v Polsku má stát někdy za pět roků.

F.VÍZEK 14.7.2007 18:38

Nemělo by zapadnout...

Celosvětové výdaje ve zbrojení jsou historicky na nejvyšší úrovni. Za uplynulých deset let vzrostly zbrojní výdaje o 37% (!).   Podle SIPRI (Stockholmský mezinárodní ústav) bylo vydáno ve všech zemích na vojenské účely na 900 miliard eur (= 25,6 bilionů Kč).  USA vydávají na vojenské účely v přepočtu přes 396 miliard eur, čili skoro polovinu všech výdajů na světě. Čína vydává zatím jen 37,1 miliard a předhonila tak Japonsko. Rusko vydává 31 miliard.

O nějakém odzbrojování se téměř přestalo mluvit. A to vše za situace, kdy je potřeba obrovských prostředků na boj s globální chudobou a s devastací životního prostředí, což jsou skutečné zbraně hromadného ničení dneška (vedle bezdomovectví, rasismu, nezaměstnanosti, strachu a netolerance).  O co tedy opravdu jde?  Započal proces utváření nového multipolárního modelu světa, ve kterém Spojené státy budou zřejmě ztrácet svoji superiorní roli. O svoje místo se hlásí Čína, ale Indie a Brazílie a o významnou roli chce hrát i Evropská unie, pokud se její vliv neumenší vnitřními spory, ke kterým přispívá notnou mírou i současné euroskeptické Česko.   Vzhledem k Číně je vývoj jasný: Buď bude EU + USA + Rusko spolu, nebo za 20- 30 let hrozí, že Čína převálcuje všechny, případně hrozí souboj každého s každým o její přízeň: a to by byl začátek katastrofy...

F.VÍZEK 14.7.2007 18:29

Roztáčí se nové kolo zbrojení...

Nevím, proč "soudruh". Ve stranickém smyslu jím nejsem skoro 40 let.  Narozdíl od pánů jako Kočárník, Čalfa, Dlouhý, Tlustý, Tříska, Ševčík... A v nestranickém smyslu byli v úředním a odborářském styku všichni občané ČSSR.  Totatlitní soudy mě nejen neměly za "soudruha", ale černé na bílém o mě tvrdily, že jsem: antisocialista, antisovětista, antikomunista útočící na vedoucí roli stranaa pravicový oportunista...A podle toho se ke mně chovaly. To zaprvé.

Zadruhé: Jaká účleová slepota a u koho, když tisk přinesl informaci:   Celosvětové výdaje ve zbrojení jsou historicky na nejvyšší úrovni. Za uplynulých deset let vzrostly zbrojní výdaje o 37% (!).   Podle SIPRI (Stockholmský mezinárodní ústav) bylo vydáno ve všech zemích na vojenské účely na 900 miliard eur (= 25,6 bilionů Kč).  USA vydávají na vojenské účely v přepočtu přes 396 miliard eur, čili skoro polovinu všech výdajů na světě. Čína vydává 37,1 miliard a předhonila tak Japonsko. Rusko vydává 31 miliard.

karel 14.7.2007 18:28

Pane Machálku, škoda námahy.

Váš článek uhlířskou vírou modrých svazáků neotřese. A Bush už žádný radar také postavit nestačí. A kdo ví, kdo přijde po něm...

Cato 14.7.2007 18:14

V jednom bude radar fungovat naprosto spolehlivě

Přitáhne do Čech teroristy vyzkoušet odolnost pražského metra nebo Hlavního nádraží proto trhavinám.>-

Cato 14.7.2007 18:04

Rozdíl mezi fanatiky

Jaký je rozdíl mezi fanatikem, který věří, že islám je spása světa a kdo tomu nevěří je nepřítel a  fanatikem,který si myslí, že USA jsou spása světa a kdo tomu nevěří je nepřítel?

Žádný!!

zlý kukuč 14.7.2007 17:50

Re: Účel amerických radarů a raket?

ano přesné, poslední dar končící administrativy sponzorům, proto ten spěch na mezinárodní smlouvu. Nu a čeští radarohujeři mají pocit bojovníků za Pravdu a Pokrok.:-)

Karel 22 14.7.2007 17:50

Americký protiraketový systém nefunguje...

"Americký protiraketový systém nefunguje..."

- mimořádně dobrá a potěšující zpráva. Znamená to, že radar u nás a rakety v Polsku jsou zcela neškodné a amíci je zde mohou instalovat, aniž by se cítil kdokoliv ohrožen...třeba Rusko...8-o8-o8-o A teď by měl někdo kompetentní objasnit, proč se ruský medvěd tak vzteká.;-D;-D;-D A proč naši bolševici tak zuří.;-D;-D;-D

zeme usmevu 14.7.2007 17:48

Cina zdravi Rusko! Pratele na vecne casy!

http://d.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20070713/capt.xbej80207130920cc.correction_china_tallest_and_shortest_man_xbej802.jpg?x=380&y=294&sig=xUsZl1hb1y5FjRfcqvJNeQ--

Nashledanou na Sibiri druzja i s Vasima raketama ;-D;-D;-D;-D

Kanuk 14.7.2007 17:47

Účel amerických radarů a raket?

Tvrdím od začátku, že jediným účelem radaru je přelévání peněz ze státní pokladny (a tedy z kapes daňových poplatníků) do kapes několika "podnikatelů".

David 14.7.2007 17:11

Re: Re: Protože je nepsaná dohoda, že Libii od doby, kdy začala "sekakat dobrotu", má v péči Evropa

Netvrdím, že je to správná dohoda.

 Ale Američan holt nemůžou hasit každý průser, který na Zemi je, mají přeci jen omezené kapacity (ani ne vojensky či finančně, ale zejména vnitropoliticky). Ostatně - nepatříš mezi ty, kteří kritzují přílišný unilatirismus Američanů??? Má-li být tedy mezinárodní politika o více hráčích - tak ať Evropa ukazuje, že se umí také brát za hodnoty, ke kterým se hlásí. Oba velmi dobře víme, že to Evropě, žel, moc nejde.

David 14.7.2007 17:07

Re: Je to ještě vážnější. Roztáčí se nové kolo zbrojení...

Jenže dávno předtím Rusko neplnilo svůj závazek odchodu z Gruzie a Moldávie, vyvinulo a zavádí do výzbroje nové zbraně konvenční (tanky, letadla, protiletadlové systémy, námořní rakety) i strategické (balistické rakety, ponorky).

To jen soudruh Vízek ukazuje účelovou slepotu, že Rusové za petrodolary zbrojí jedna radost a ve vhodném okamžiku se pokuší ukazovat na druhé a dělat ze sebe svatouška.

F.VÍZEK 14.7.2007 17:06

Roztáčí se nové kolo zbrojení...

První krok (čerstvá zpráva z dnešního dne):   Rusko odstoupilo od smlouvy o omezení konvenčních zbraní v Evropě!

David 14.7.2007 17:03

Cha cha.

A oni jsou tanky, letadla, pušky, vojáci, .... kteří při každém výstřelu trefí?

Radar a podobné technologie potřebují ke své funkci denní světlo? Co to panáčku studuješ za fyziku? Není prostě jen pracovní doba těch výzkumníků (ono je to stále ve fázi vývoje, víš?). A též pracovní doba novinářů - důležitého to prvku celé zálěžitosti. Nemluvě o tom, že některé pokusy byly "za tmy". Což vzhledem k rozsahu území z hlediska časových pásem není žádný kumšt.

Nemluvě o tom, kde bereš těch 11 pokusů. Vojáci mluví o více než třech desítkách pokusů  označovaných jako "missile defense test". To počítaš jen některé?

Konečně - povšimnul jsis, že už třeba (úspěšně) zkouší trefovat hlavici oddělenou od nosiče. T.j obranu před typem raket, které ještě Korea či muslimové neumí (samostatně naváděné hlavice umí je jen sami Američani, Rusové, Číňané, GB a FR a možná Izrael).

F.VÍZEK 14.7.2007 17:00

Je to ještě vážnější. Roztáčí se nové kolo zbrojení...

Dalo se to čekat. Rusko svolalo už v červnu  mimořádnou konferenci signatářů CFE (smlouvy o omezení konvenčních zbraní v Evropě), ale jednání ve Vídni tehdy nepřineslo žádné výsledky. Rusko zmiňovalo, že mu vadí rozšiřování NATO na východ, ale s hrozbami přišlo až ve chvíli, kdy se Spojené státy rozhodly vybudovat ve střední Evropě jednu z protiraketových základen:  v Polsku by měla být umístěna sila antiraket a v České republice pak naváděcí radar. Od té doby Rusko hrozilo řadou odvetných opatření, zejména ustoupením od smlouvy o likvidaci balistických střel středního doletu, ale také začalo zavádět do výzbroje nové jaderné nosiče dlouhého doletu Topol M, které umožňují okamžité změny trajektorie, a proto je antirakety hůře likvidují.   Hrozí tudíž  nové kolo závodů ve zbrojení.   Dalo se to čekat.   Jde o změnu k lepšímu?  Sotva!

Kolemjdoucí (J.Š) 14.7.2007 16:57

Re: Protože je nepsaná dohoda, že Libii od doby, kdy začala "sekakat dobrotu", má v péči Evropa

Pak je to ale špatná dohoda, protože vůči EU nemá a nemůže mít Libye žádný respekt. Vždyť Rumsfeld tvrdil, že ji zkrotilo až sesazení Husseina.

Na nevhodnosti Bushova lhostejného mlčení k případu tak křiklavého bezpráví to nic nemění. Jen to ubírá na prezidentově věrohodnosti.