27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Diskuse k článku

PROPAGANDA: Dezinformátoři, radujte se!

Z předvolební prezidentské debaty utkvěl mi v paměti apel Petra Pavla na to, že válka se vede nejen na ukrajinské frontě, ale i na netu – a také tady je třeba se bránit. Je-li zakázáno páchat trestné činy v rovině praktické, nemělo by se tolerovat ani jejich propagování ve virtuálním prostoru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Malovec 19.4.2023 8:25

Nečtu "blitky" Hájkovy, jsou-li to blitky nevím. Váš blitek jsem si přečetl a natahuje se mi žaludek po něm. Kde že je NP za pana Wagnera. Co teď musím resp. nemusím číst, ale přečtu omylem.

V. Kučer 19.4.2023 8:20

EU zachraňuje planetu, prioritu má Green Deal a válka na Ukrajině se do její politiky nehodí. Jiné zájmy mají USA.

M. Pivoda 19.4.2023 8:17

Chudáku Langře. Historie tě pochcala.

P. Zeman 19.4.2023 8:15

četl jsem po větu "právě když jeho ruský idol"

dál nečtu, protože autor je odporná prolhaná neonacistická svině, která adoruje Hitlera a popírá genocidu a proto patří do kriminálu Rv

M. Rohovský 19.4.2023 8:12

Bylo by zajímavé znát názor autora na svoje ukotvení v politickém spektru. Něco mi říká, že se za obdivovatele absolutní totality nepovažuje.

R. Gramblička 19.4.2023 8:09

Souhlas, dobře napsáno

P. Kubáč 19.4.2023 8:08

Vždycky si vzpomenu jak v protektorátu lepilo gestapo na rádia cedulky "poslech zahraničního rozhlasu se trestá smrtí" zatímco Angličani mohli Hitlerovy bláboly poslouchat dle libosti.

Abychom omezili vliv Roskomnadzoru na českou společnost - zavedeme Čechkomnadzor - a to se vyplatí!

R. Gramblička 19.4.2023 8:04

bohužel, z článku mám stejný dojem

J. Anděl 19.4.2023 8:04

Že jste to vy, vysvětlím ještě více. Já nečtu NP kvůli faktickým informacím. Čtu ho, abych viděl, co si o světě myslí jiní lidé. A často, mám-li štěstí, abych se pobavil jejich stylem psaní a myšlení. Což se u článků poštěstí. V diskuzi je víc toho, co se mi jeví jako odpad, ale taky tu jsou perly.

Třeba včera mě tu potěšil článek O Ukrajině cynicky, a ten udělal radost i třeba panu Čermákovi, který si o Ukrajině, Rusku či USA mysli zřejmě pravý opak toho, co já. Ovšem ten článek byl výborný (mne se líbil i víc, než tenhle dnešní).

I u oponentů oceňuji nadhled a/nebo vtip.

V dnešním článku nadhled nenacházím, vtipný mi v charakteristice Protiproudu připadá. Protiproud je pro mě dávno (dávno před Ukrajinou i covidem) naprosto nejvíc děsivé a zároveň směšné médium, které znám na české scéně. Je až obdivuhodné, jak dokonale se trefuje proti mému vkusu.

R. Gramblička 19.4.2023 8:02

mimochodem, je zajímavé, jak se v CNN Prima news čím dál častěji objevují konzervativní komentátoři (Stonjeková, Holec, Tlustý, Kubáček...), kteří mají jinde v mainstreamu utrum

R. Langer 19.4.2023 7:59

No, alespoň něco... ;-)

R. Gramblička 19.4.2023 7:57

Souhlas. Že mohou být oficiální texty lživé s tím ostatně máme 40-letou zkušenost

R. Langer 19.4.2023 7:57

Jo, a je sice hezké, že Asiaté jezdí s rouškami i dnes, ale v praxi se dokonale ukázalo, že je jim to vlastně houno platné. Ten kovid nakonec taky dostali úplně všichni. A to je tak všechno, co se o té chřipce, a vlastně JAKÉKOLIV CHŘIPCE, dá říct. Každý rok ji prostě v podstatě dostane KAŽDÝ. A když ne ten rok, tak ten další. Je to prostě CHŘIPKA! :-P

R. Gramblička 19.4.2023 7:51

blablabla.....

Je srandovní, jak jsou "ti jediní správní" rozhořčeni z alternativy, přestože sami s mainstreamem po boku mají ve veřejném prostoru daleko větší sílu a přesto je štve, že oponenti jsou pořád slyšet. Komunistická totalita autoru nevoněla, přesto by nejspíš chtěl nějakou podle vlastní chuti. Ale vše do času. Alternativa roste a tím nemyslím jen obskurní protiproud či aeronet. Parlamentky, XTV, Vox TV, Incorrect, Infovojna.bz, Slobodný Vysielač, Svobodné Universum atd atd, každý si vybere to své a tak to má být.

J. Anděl 19.4.2023 7:50

Ale vy přece musíte vědět, co si myslím o zdrojích typu Hájek.

Musí vám stačit, že jsem proti jejich cenzuře, byť se vám asi nelíbí mě zdůvodnění.

K. Křivan 19.4.2023 7:48

;-D ;-D ;-D R^ !!

J. Sedlář 19.4.2023 7:45

Pjotr Fialenko, alias blyštivý Péťa to řekl jasně. Boj s nesprávnými názory muší bejt. Sláma uKravína, za5rané náledí.

R. Langer 19.4.2023 7:45

No, a já zase ty tři roky neznám osobně JEDINÉHO člověka, který na to zemřel, ale znám jich dost, co se nechali očkovat proti smrti, a bylo jim to platné jako mrtvému zimník. Ten Kovid nakonec stejně dostali úplně všichni, a většina z nich měla tak 3x horší průběh, než já. Za ty tři roky jsem ho měl 2x. A dělat se mělo maximálně to, co se dělá při větší epidemii chřipky, a ne ochromit celou státní ekonomiku na dva roky! :-P

R. Langer 19.4.2023 7:39

To jsou zase žvásty. Ach, matko přírodo, do čeho jsi to UI dala? 8-o

R. Voráček 19.4.2023 7:38

nevím jak jste na tom byl Vy, ale v naší rodině na Covid zemřel člověk 56 let úplně zdravý, pravidelný dárce krve, pro mne to tedy chřipečka nebyla. Asi se mohlo dělat leccos jinak, ale po bitvě je každý generál. A mimochodem, bydlím v Praze poblíž letiště a vidím jak asiaté jezdí v autobusu s rouškami nikdo jim to nenařizuje. Buďte zdráv

M. Pivoda 19.4.2023 7:26

Pojem desinformace je ale mnohem širší, než jen ovlivňování momentální situace kdesi na bojišti. Je to jakékoliv záměrné/zlomyslné klamání občanů demokratického státu. Aha?

POZOR: Klamat občana může i počítačový program tzv. umělé inteligence, AI. Například naivní učitelé ve školách byli zaskočeni tím, že místo studentů povinnou esej úspěšně napsal program AI s názvem ChatGPT (volný překlad: pokec GPT). Známý podnikatel ELon Musk ale slibuje že dodá konkurenční "Pravdivý GPT" (TrueGPT), který bude sdělovat občanům jen pravdu, a nic než pravdu. Nikoliv tedy lež a klam.

Dilema dnešní doby: Pokud takový software workoholik Musk skutečně dodá, posílí tím podnikatel-inovátor Elon Musk ale také svou mocenskou pozici. A v tom právě spočívá to dilema dnešní doby. Změna mocenských pozic. Určitě Elon Musk tím posílí oproti krátkozrakým politikům, kteří účelově hledí jen "od voleb do voleb" (a po nás potopa). Pak teprve dojde k velkému světovému posunu, nikoliv jen na aktuálním bojišti na Ukrajině, jak varuje v článku autor. Boje o moc, byly vždy krvavé. (Pozor: Tzv. Sametová revoluce 1989 v ČSSR nebyl krvavá, protože to byl obchod.)

Pro zvídavé: GPT stands for generative pre-trained transformer which is a type of large language model (LLM) neural network that can perform various natural language processing tasks such as answering questions, summarising text and even generating lines of code.

R. Langer 19.4.2023 7:22

Ne, nenapsal to ani trefně, ani vtipně, napsal to úplně jako typické bolševické hovado. Hlavně že se při tom ještě ohání Rusákama. Dost nechápu, že to nevidíte. 8-o

J. Anděl 19.4.2023 7:19

Podstatné doplnění prosté a podle mě evidentní skutečnosti: když má člověk k dispozici pouze ty oficiální texty a nemůže se dostat k originálu, nemá si jak ověřit, jestli ty oficiální texty ve svém hodnocení nelžou.

A to můžou veřejnoprávní média jakkoliv diskutovat, hodnotit, vyvažovat jakkoliv. Když to člověk nemůže srovnat s originálem, není to ono.

R. Langer 19.4.2023 7:19

Já jsem si při čtení tohohle bolševického škváru skutečně na tu Občanskou nauku vzpomněl. Úplně se mi to vybavilo. A že už je to hodně dávno! No, učili nás ten socialismus budovat opravdu moc dobře, furt to ještě mám v živé paměti. Někdo s tím ale evidentně do dneška ještě nepřestal. ;-D

R. Langer 19.4.2023 7:15

Za kovidu byl rozdíl mezi dezinformací a realitou cca týden až tři neděle. ;-)

R. Langer 19.4.2023 7:13

Trestný čin šíření poplašné zprávy byla celá ta stupidní taškařice s chřipkou, a co se stalo? NIC! Tak co. ;-€

R. Langer 19.4.2023 7:12

R^ [>-]

P. Hák 19.4.2023 7:07

Ještě před pěti lety by bylo nemyslitelné, aby se v tisku otevřeně objevovaly nadávky. Dnes už novináři začínají ty své "dezoláty", "rusáky" a "chcimíry" dávat do článků, a nejde jen o pokleslou žurnalistiku typu Forum24, ale např. v Reflexu se objevují. Řekl bych, že v tomto současný režimní tisk už klesl pod úroveň komunistických novin z 80. let, které pamatuju.

Jak to bylo počátkem 40. let a v letech padesátých, by asi věděli pamětníci.

Teď je otázka, jak bude pokračovat vývoj. Zda žurnalisté začnou otáčet nebo zda přitvrdí a my se můžeme těšit na "filcky" apod. v oficiálních médiích. Nakročeno už ústy ministra vnitra mají.

Jaká je to ubohost, jim pochopitelně nedochází. Oni jsou přee ušlechtilí světlonoši a proti ne-lidem je dovoleno vše.

M. Boháček 19.4.2023 7:06

Za všetkými tými "protihájkovskými" kecami o vojne nielen na Uk, ale i na nete, jasne počuť túžbu cenzurovať tak ako Rusi, ale tie "nesprávne" názory.

Orwelovská idiocia v reále.

A Slováci idú ešte ďalej v boji za slobodu, demokraciu a ľudské práva. Česi, berete si z nášho chápania liberalizmu a progresivizmu príklad! :-/

https://www.inenoviny.sk/ciganikovej-gender-ideologia/ - V NRSR je predložená novela trestného zákona kde sa medzi pritažujuce okolnosti dopĺňa rodová identita a do trestného činu hanobenia národa a rasy pribúda hanobenie rodovej identity ;-€

J. Krásenský 19.4.2023 7:01

Autor sám šíří dezinformace. Dezinformovat o dezinformacich. Prosím, jestli je Hájek placený Ruskem, prosím, zveřejněné důkazy. A jestli je nemáte, pak argumentuje ad hominem, což je logicky klam či argumentační faul. Uvědomte si, že i přes vaše pomluvy, máte zaručenou svobodu projevu.

(PS. A nesnažte se dokazovat své pomluvy podobnosti některých názorů pana Hájka s ruským postojem. Zažil jsem podobné "polemiky" za vlády bolševiků - kdo kritizoval poměry v "rozvinuté socialistické společnosti" byl pro soudruhy revanšista, agent imperializmu, dlouhá klerofašismu. A pokud to nepamatujete, pak připomínám že nacisti a hitler zvlášť byli velikými milovníky a ochránci přírody, což se projevilo i v nacistických zákonech o ochraně přírody, a přesto by bylo hanebné prohlašovat o enviromentalistech, že jsou příznivci nacizmu. )