2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

PRÁVO: Putin, chleba, drahota

Jak známo na chleba se většinou těžko vydělává. Ať již pracujeme hlavou, či manuálně. Svaz pekařů a cukrářů již několikrát varoval před rostoucími cenami pšenice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lukavsky 2.4.2022 10:16

"Držím mu palce" a držte a vydržte... každý chvilku tahá pilku. A jednou se určitě stane, že Maďarsko bude potřebovat pomoc.... a pak mu ukážeme prostředníček a "Maďarsko first..."?. Snad ne a po volbách snad opět bude "chlastej ty kluku maďarská, vy byste nás takhle nehostili". J.L. end

J. Nevrkla 2.4.2022 10:57

V čem a jak bychom mohli Maďarsku pomocí? Odrazit snad ruský tankový útok, nebo nahradit výpadek ruského plynu? To rozhodně nebude potřeba, to může napadnout jen psychicky nemocného člověka. My se zmuzeme jenom na to, abychom teď Maďarsku dělali maximální naschvály. Brzy se přesvědčíte.

J. Lukavsky 2.4.2022 19:38

"V čem a jak bychom mohli Maďarsku pomocí?" No před rokem by stejně směšně zněla otázka "V čem a jak bychom mohli Ukrajině pomoci?" Jeden nikdy neví co se semele a v nouzi poznáš přítele!. J.L. end

J. Nevrkla 2.4.2022 19:47

Nemá tendenci Ukrajině pomáhat. Může za to jejich nezodpovědná loutkovlada.

P. Čech 2.4.2022 8:24

Maďarsko je zřejmě další stát EU, který bude následovat Velkou Británii. Stát, který pochopil konečně která bije a o co jde v EU Francii a Německu. Maďarsko se stará samo o sebe, což je v současné době jediný rozumný systém. Sleduje své vlastní zájmy a ne zájmy těch, kteří si umně vytvořili sféru zájmů svých a nazvali ji Evropská unie. Hádejte, kdo to je!

Z. Koutecký 2.4.2022 12:14

No, Německo o zákazu vývozu pšenice prý uvažuje také, jak jsem se dnes dočetl. Podobně jako to udělalo se zákazy vývozu roušek v době vrcholící epidemie covidu. Ovšem v případě Německa by se nejednalo o porušení volného trhu. Proč? Inu, co je dovoleno Jovovi atd.

P. Čech 3.4.2022 10:50

Tak, tak! Quod licet vobi, non licet bovi. To je základním a zcela zásadním fungujícím systémem v EU. Kdo je ten bůh a kdo vůl nechť si každý dosadí sám.

T. Kubín 2.4.2022 6:51

Trvat na dodržení EU pravidel v momentě, kdy nám pšenici skupují (například) polští překupníci v podstatě jenom proto, aby nám ji později prodali se ziskem (čímž se netají) je perverzní. Veškeré tyto úvahy spadají do kategorie "Fiat iustitia, et pereat mundus".

T. Diblík 2.4.2022 7:29

Pane Kubíne, že producenti musí obilí prodat snad chápete. Že prodají nejlepší nabídce se dá pochopit taky. Že podnikatelé podnikají za účelem dosažení zisku je v zákoně. Každý se může zapojit.

Aby se do toho systému mohl zapojit stát, potřebuje něco jako plánovací komisi. Řešení s plánovací komisí se jaksi neosvědčilo.

J. Nevrkla 2.4.2022 7:44

Musel jsem si to rčení vygooglit, ale sedí: ať žije spravedlnost, i kdyby měl zhynout svět.

Dodal bych: ideologie především. Už jsme v tom zase. Se všemi důsledky.

J. Lukavsky 2.4.2022 10:27

Nu a proč jim tu pšenici prodáváme? To u nás není nikdo kdo by si spočítal, že když jí neprodá teď Polákovi, ale uskladní tak na jaře jí prodá se ziskem? Skladovací kapacity kdysi byly na několik let snad i, a ta sila snad nikdo nezboural. J.L. end

Z. Lapil 2.4.2022 13:15

JENŽE když bude po vašem a vývoz pšenice se zakáže a zůstane nízká cena, tak začnou producenti ječet, že jim stát zakázal vydělávat a jelikož budou mít pravdu, skončí to u dotací a pšenice bude stejně drahá, ale kus té ceny nezaplatíte u pekaře, ale na daních.

V. Humble 2.4.2022 5:40

Ja volny obchod chapu Jen by mne zajimala jedna vec. Cetl jsem ted clanek ktery kritizoval ceny plynu mezi CR a Nemeckem. Z clanku bylo patrne ze Nemecko plati mnohem mene za plyn nez CR. Chovaji se Nemci s plynem stejne jako my s elektrinou ze ho daji nejdrive na spolecny trh a pak ho zpet odkoupi? Muze to nekdo s patricnymi vedomostmi osvetlit?

R. Langer 2.4.2022 7:57

My žádný plyn na trh nedáváme, nemáme ho (nebo jenom trochu). Ale u elektřiny to tak je. ;-)

V. Humble 2.4.2022 10:16

Ja to myslel tak ze kdyz Nemci koupi plyn od Ruska jestli ho po te daji na spolecny trh a odkoupi zpet za cenu vyssi nez zaplatili Rusku. Vim ze to je jine nez kdyby jej sami vytezili ale u strategicke suroviny tu urcite srovnani asi je.

L. Žaloudek 2.4.2022 14:59

"Němci" plyn nakoupený od Rusů prodávají na burze. Stejně jako "my" vyrobenou elektřinu. Nikdo nic nenakupuje "zpět".

J. Janotová 2.4.2022 12:29

Nejen ceny plynu. Na

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2022/04/02/graf-na-tento-den-urcen-osobne-fialovi-stanjurovi-a-sikelovi/

je obrázek grafu Eurostatu o inflci u nás a v Německu.

Z. Koutecký 2.4.2022 2:43

No, největšími producenty pšenice v EU je Francie, Německo a Polsko, naši spolehliví spojenci. Takže jako obvykle vyvezeme naši pšenici třeba do Německa za naše obvyklé konkurence schopné ceny a dovezeme naopak potřebné množství za spotové burzovní ceny z Německa. Trochu se to prodraží, ale volný obchod je volný obchod, žádná charita, a umožňuje nám vyvážet 80% našich produktů do EU.

J. Pankovic 2.4.2022 5:56

Ano, naši pšenici prodáme za hubičku, protože volný trh a pak ji koupíme zpět za trojnásobek... a pak to svedeme na JežiBabiše, až bude stát bochník chleba stovku...a to se vyplatí !

L. Žaloudek 2.4.2022 15:08

Pane Pankoviči, píšete to se sarkasmem, ale je to osvědčený systém. Všechny "vymakanějši" se dlouhodobě ukázaly jako horší. Utopický systém by fungoval tak, že se pomazaná hlava rozhodne, který systém daný rok použít a pak všechny dokáže donutit, aby poslechli. Taková utopie se ale snadno změní na dystopii, tj. hladomor.

J. Pankovic 2.4.2022 20:03

Víte, problém je v systému.

Že jediný osvícený monarcha umí najít na ten správný post VŽDY správného člověka je evidentní nesmysl.

Že milióny hlupáků to udělají líp ....

... takže jediná stabilní forma vlády je teokratická diktatůra, protože má vždy pravdu;-)

...dokud nezačneme věšet šamany:-):-):-)