19.4.2024 | Svátek má Rostislav


PRÁVO: Putin, chleba, drahota

2.4.2022

Jak známo na chleba se většinou těžko vydělává. Ať již pracujeme hlavou, či manuálně. Svaz pekařů a cukrářů již několikrát varoval před rostoucími cenami pšenice. Ta zejména kvůli válce (Putin by řekl „speciální operaci k zajištění míru“) na Ukrajině meziročně zdražila na dvojnásobek.

Podle pekařů bychom proto měli výrazně omezit její export. Jinak by ceny pečiva mohly ještě víc vyletět.

Pekaři, jak jinak, lobbují za své zájmy, ale něco na tom být může. Jako spotřebitele s učitelským platem mne růst cen (nejen) pečiva rozhodně netěší. Zdražuje se, kam se podíváš. Někdo už mluví dokonce o tzv. Fialově drahotě.

Nicméně nalijme si čistého tekutého chleba - v dnešním českém právním prostředí není legální zakazovat vývozy (s výjimkou zbrojních materiálů). Může se nám to nelíbit, můžeme se na to mračit, ale to je tak asi vše, co s tím můžeme dělat, tedy pokud jsme členy Evropské unie.

Načrtnutý zákaz vývozu pšenice z Česka by byl prostě porušením evropského práva. Čtenář možná namítne: A není to důvod k opuštění evropské rodiny? Jistě, to je otázka, kterou nemožno zametat pod koberec, a jistě ji některé strany a hnutí zase náležitě zvednou. Z těch parlamentních naštěstí jen Okamurova SPD.

Do zajímavých politických kleští se však dostává nikoliv poprvé pravicová vládní Občanská demokratická strana.

Na jednu stranu je to zastánkyně volného trhu, takže zákaz vývozu pšenice (či čehokoliv jiného) by jí byl proti její liberálně ekonomické srsti i bez regulí evropského práva, ale současně v minulosti hlasitě poukazovala na tzv. Babišovu drahotu. Vzpomeňme na volební rok, kdy opoziční ODS ostře tepala soupeře: Babišova vláda vám přidá na důchodu, ale současně to hned zaplatíte v obchodě kvůli Babišově inflaci a drahotě! To by rovněž nemělo být zapomenuto.

Sečteno - pokud někdo apeluje na zákaz vývozu pšenice z Česka, tak to možná myslí dobře, ale v dnešním světě je to krajně nereálné řešení.

Právo, 30.3.2022

Autor je VŠ pedagog

**********************

Úvahy o veřejném právu

Úvahy o veřejném právu

Kniha JUDr. Petra Kolmana je dílem převážně právně-teoretickým, ovšem se značnou ambicí být i praktickým rádcem osobám, které se potýkají s některým úskalím vyplývajícím ze současného veřejného práva.

Publikaci je možno zakoupit zde.