3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

PRÁVO: Putin, chleba, drahota

Jak známo na chleba se většinou těžko vydělává. Ať již pracujeme hlavou, či manuálně. Svaz pekařů a cukrářů již několikrát varoval před rostoucími cenami pšenice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 4.4.2022 9:41

Já si o sobě myslím, že se chovám naprosto tržně: v regálu vybírám tu možnost, která mi nejlépe vyhovuje. Případně nenakoupím vůbec nebo, věřte nevěřte, nakoupím jinde. Běžně je ke koupi čerstvé (tedy nikoliv mražené) máslo za 70 - 90 Kč pozor - za 200g. Takže supermarketové ceny nejsou tak hrozné, jak vám připadá.

Jen pro informaci - máslo takhle nekupujeme, ale maso, zvlášť drůbeží a zeleninu skoro jenom "alternativně".

Důležitá poznámka: nejsme žádní bohatci, ale můžeme si to dovolit. A ještě důležitější poznámka: brambory jsou na kile klidně 3x dražší, ale posypte si je podobně drahou "domácí" slaninou a se salátem obsahujícím prakticky pouze zelí, a máte výborný a levný oběd, aniž byste někde musel honit dobytek ve slevě.

V. Kučer 3.4.2022 21:49

Za brigády nám platili. Nic moc ale bodlo to.

P. Hák 3.4.2022 21:07

Konec 70. a 80. léta. Kolik jsme dostali, to už nepamatuju.

I za povinnou chmelovou brigádu na VŠ jsme dostali asi patnáct set.

P. Čech 3.4.2022 18:19

Vezměte si cestu vytvoření másla od podojení krávy až po prodej v obchodě. Mléko stojí dlouhodobě (od roku 1993) 9-10 Kč. V tom roce bylo možno máslo koupit za 15- 20Kč. Budeme-li uvažovat vyšší náklady za energie a mzdy, rozhodně se nebude jednat o 40Kč na jednu kostku másla. Jeho současná cena je naprosto nemravná a to se týká i mnoha jiných druhů zboží. Vydělávají na tom jen někteří výrobci a všichni obchodníci. Umožňují jim to však sami lidé, kteří se nechovají tržně a jsou ochotni takové nemravné ceny platit. Oni by totiž ti obchodníci byli hloupí, kdyby tyto ceny nevyžadovali, když jsou lidé ochotni je zaplatit. Jde o to, že bez másla vydrží každý člověk i rok, zatímco obchodník bez jeho prodeje nevydrží ani měsíc. Chybí nám to tržní chování!

P. Čech 3.4.2022 18:05

Protože vládla od voleb k volbám po celé volební období. Nebyla jí vyslovena nedůvěra parlamentem tak jako vládám ostatním. Tím rozhodně nechci říci, že jsem s ní souhlasil. Zejména proto, že v ní byli zastoupeni socani, což byla zásadní chyba Andreje Babiše.

P. Čech 3.4.2022 18:01

Vidíte, i já mám stejné obavy.

P. Čech 3.4.2022 17:59

Švýcarům to efektivně již více než 200 let funguje proto, že ten jejich systém zastupitelské demokracie je skutečně demokratický systém. Funguje proto, že sami občané jej chtějí a podporují na rozdíl od systému našeho, který podporuje nanejvýše 10% lidí ve státě, lépe řečeno českých občanů. Takový systém nemá naději na dlouhodobější existenci stejně jako tomu bylo i se systémem socialistickým. Je jen otázkou času, kdy se sám rozpadne a nebo kdy jej občané zase odvrhnou jako už v minulosti více systémů jiných.

P. Čech 3.4.2022 17:54

"lépe vyjadřuje zájmy většiny"??? Podle čeho tak soudíte? Snad ne podle výsledků "voleb" podle zásad poměrného zastoupení? Tyto "volby" vyhrává obvykle politický subjekt se ziskem cca 27-33% hlasů voličů. Podle naší ústavy to ovšem neznamená, že takový "vítěz" voleb následně vládne. Musíme uvažovat, že 35-40% voličů v tomto systému vůbec odmítá chodit k volbám protože nechtějí volit politické strany a hnutí, jak jim to diktuje volební zákon, ale své zástupce, nikoliv zástupce politických stran a hnutí. Pokud budeme uvažovat toto, potom rozhodně ten náš systém "chytré" horákyně nepředstavuje vůli a zájmy většiny,ale právě naopak. Vyjadřuje zájmy naprosté menšiny reprezentované členy a příznivci jednotlivých politických stran a občanských hnutí. Zájmy skutečné nadpoloviční většiny totiž může garantovat jen a pouze přímá volba. Většinové volby a to dvoukolové nebo referendum či všeobčanské hlasování o konkrétních otázkách. Rozhodně ne takové volby, které jsou nám nadiktovány čl. 18, odst.1 naší ústavy.

G. Onion 3.4.2022 16:15

Z toho zákazu jsou cítit SSA na sto honů.

G. Onion 3.4.2022 16:01

Vy jste dostávali za sběr brambor peníze? V kterém roce to bylo?

J. Ptáček 3.4.2022 13:29

Řádně jsem si přečetl nadpis "Putin, chleba, drahota". Proto nepíši o dětech ani z Afriky, ani z Bangladéše. Důsledně jenom o dětech z Ukrajiny. Vy si jistě pište o čem chcete, já píši jen a jen o daném tématu.

J. Karza 3.4.2022 13:09

A co děti v Africe? Na ty jste zapomněl, Ptáčku

P. Hák 3.4.2022 12:41

Pane Harvánku, ne všude. Já vyrostl v Pokrkonoší, poprvé jsme "na brambory" šli ve druhé(!) třídě ZŠ... pravda, tehdy jen týden a směli jsme nosit poloviční kbelíky. Byly to moje první peníze, co jsem si vydělal. Na semilském gymnáziu se pak na brambory jezdilo až do listopadu, ráno se někdy začínalo za mrazu. Samozřejmě jsme sbírali ručně.

V. Čermák 3.4.2022 12:01

Zemědělství nezničil Lux, ale Klaus. Kouknul na rozpočet a zjistil, že je zemědělství dotované, tak mu dotace tržně zrušil. Samozřejmě si už ale nevšiml, že zemědělství bylo je a bude muset být dotované všude na světě. Zejména Pražákům se to těžko vysvětluje, když se zemědělstvím přijdou do kontaktu snad jedině, když jim nějaký traktor brání v jízdě.....

J. Ptáček 3.4.2022 10:57

Kampak se hrabe Babišova nebo Fialova drahota na náš vzor,"magučij savětskij sajuz". 15 let po slavné bolševické revoluci umíralo na Ukrajině každou munutu 17 lidí, každou hodinu 1000 lidí tedy skoro 25.000 občanů Ukrajiny denně. Nejvíc v charkovské a kyjevské gubernii. A jak se ukrajinští občané bránili? Směsí pomleté kukuřice, pšeničné plevy (pšenici jim Rusi ukradli), kopřivového listí a trávy. I nedávný prezident a premiér Dmitrij Medveděv osobně odhalil obětem hladomoru pomník. A prarodiče, bohužel, převádějí tato fakta na děti a další potomky. Poučí se Putin?

P. Čech 3.4.2022 10:57

Oni se snad cítí jako "prosebníci"??? To asi žijete někde jinde a ne v ČR. U nás lidé tyto dávky, přídavky, příspěvky, dotace a pobídky velice silně využívají a přitom si mnozí ani neuvědomují, že jdou sami proti sobě. Prostě a jednoduše, socani. U některých etnik to dokonce dospělo tak daleko, že tyto všelijaké dávky vyžadují a pokud je nedostanou, říkají tomu dyzgryminace. Až sem jsme v tom socanství dospěli.

P. Čech 3.4.2022 10:50

Tak, tak! Quod licet vobi, non licet bovi. To je základním a zcela zásadním fungujícím systémem v EU. Kdo je ten bůh a kdo vůl nechť si každý dosadí sám.

P. Čech 3.4.2022 10:46

Tady máte pravdu. Dlouho to nevydrží! Podle mne ideální (na současné poměry) ústavu má jen Švýcarsko. Jeho volební systém nepodporuji. Funguje totiž jen proto, že všechny významné politické strany mezi sebou podepsaly úmluvu o tom, že ve věcech, týkajících se všech občanů budou postupovat společně a ne proti sobě. Něco takového je také světový unikát. Bez něj ovšem volební systém podle zásad poměrného zastoupení nemůže ve skutečně demokratickém systému fungovat. Přímé volby ve většinovém dvoukolovém systému jsou lepší. Ve Švýcarsku ovšem občané ve všeobčanském hlasování vyjádřili vůli jinou a tak bylo nutno ústavu v tomto smyslu změnit, což je v demokracii v pořádku.

Tento systém je ve Švýcarsku uplatňován již více než 200 let čímž se dnes žádný jiný systém na světě nemůže pochlubit. Ten systém však také velice efektivně funguje a je s podivem, že jej ostatní státy, které si chtějí říkat zastupitelská demokracie nepřebírají. Bude to asi tím, že politické strany se nechtějí vzdát své absolutní moci nad občany, v čemž můžeme i my být příkladem.

J. Nevrkla 3.4.2022 10:37

Parlamentní demokracie, o kterou se Václav Klaus zasloužil nejvíce, je průhlednější, demokratičtější a spravedlivější systém, který lépe vyjadřuje zájmy většiny než jiné systémy. To ovšem neznamená, že to nedopadne špatně, zvláště pokud je omezována svoboda slova, zaváděna cenzura, vyvolávána davová psychóza. Právě to se teď bohužel děje.

P. Čech 3.4.2022 10:20

Nakonec to dopadne tak, jak lidé budou chtít. Jde jen o to, zda se opět nenechají podvést nemakačenky a politickými šíbry, tak jak k tomu došlo v listopadu 1989 a v letech následujících. V té době mnozí komunisté pochopili o co lidem jde, rychle zahodili rudé knížky a nacpali se do vznikajícího Občanského fóra. Tamtéž se nacpal i mocichtivý Václav klaus, ale jen proto, aby posléze z titulu funkce předsedy OF toto hnutí občanů rozbil. V tu dobu se začaly tvořit nové politické strany, do kterých ovšem okamžitě nalezli ti "bývalí" komunisté a obsadili jejich vedení. A od té doby to s námi jde od deseti k pěti.

J. Karza 3.4.2022 8:54

Oteplí se. Dobrá zpráva. Evropské hodnoty zachráněny do prvních mrazíků:-)

A. Renjascu 2.4.2022 22:23

Velice zajímavý rozhovor, který se sice netýká pšenice, ale plynu. To je však také strategická komodita.

https://m.youtube.com/watch?v=dZiRDOS2rY8

J. Jurax 2.4.2022 21:24

A myslíte, že eurohujerná pětikolka by byla tohohle schopna?

J. Jurax 2.4.2022 21:22

No, jsme v EU.

Takže to může ještě chvilku trvat.

J. Jurax 2.4.2022 21:21

Jistě.

Je jenom trochu rozdíl dodávat někam levně komponenty a dodávat kompletní výrobek - a nechat si odněkud levně dodávat komponenty.

J. Jurax 2.4.2022 21:15

Ehm ... Načrtnutý zákaz vývozu pšenice z Česka by byl prostě porušením evropského práva. Čtenář možná namítne: A není to důvod k opuštění evropské rodiny? Jistě, to je otázka, kterou nemožno zametat pod koberec, a jistě ji některé strany a hnutí zase náležitě zvednou. Z těch parlamentních naštěstí jen Okamurova SPD, psáno v článku.

No, já bych řekl, že bohužel jen Okamurova SPD.

A evropské právo jak patrno zde není ku prospěchu našeho státu a jeho občanů; přitom ti, kdož nám vládnou, by měli tohoto prospěchu dbát.

J. Janotová 2.4.2022 21:03

no, pokud řepka půjde na řepkový olej (náhrada slunečnice) tak budiž.

L. Harvánek 2.4.2022 20:50

Pšenice se seje převážně na podzim (jarní má citelně nižší výnos) a musíte mít kvalitní osivo, kterého nikdy není nazbyt a je drahé. A ke sklizni se dostanete až na začátku podzimu. Takže určitě umíme, jen je potřeba mít zasít kam. Lány solárů pěstování pšenice moc nesvědčí.

L. Harvánek 2.4.2022 20:45

Brambory jsem naposledy sbíral rukama ještě když naši samostatně hospodařili. A když jsem studoval VŠ (jinou než zemědělskou jsem nesměl) se brambory vybíraly kombajny. Tam byla obsluha 6 lidí, kteří na dopravním pásu vybíraly nepatřičné předměty (kameny, shnilé a hodně poškozené brambory) vsedě. Ona totiž jakákoliv ruční práce v zemědělství se těžko dá úplně zmechanizovat.

J. Vorlický 2.4.2022 20:44

k M. Husovice, 2.4.2022, 10:00

Ano! Chce to třetí defenestraci (ne do hnoje, ale na vidle, jako při té první, a v Bruselu). S trochou štěstí celou Evropskou komisi (co zbyde) z toho pak trefí šlak, jako toho Němce Václava IV. Pak už bude cesta na Brusel otevřená! Postrádám zde ikonu husitského kalichu! srdečně