28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

PRÁVO: Politický proces s Klausem

Tato má poznámka, která není ničím jiným než povzdechem nad současnou politickou a společenskou atmosférou, nad polarizovanou společností, v níž začíná převládat nenávist nad demokratickou debatou, vyvolala docela rozsáhlou diskuzi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kopta 9.3.2013 3:39

Re: Žil jste tu za totality vůbec?

pravda, postih je nesrovnatelny. Co je tady ale spolecne je ze to je politicky proces.A soud samozrejme nema a nemuze dorucit spravedlnost v politickem procesu. Jak pan Haas pekne demostroval, zaluji Klause za neco, za co u Havla ani necekli...Ac nejsem priznivcem Klause tohle je evidentni. Kdyby zaryti politicti odpurci protestovali proti tehle saskarne, dalo by se rict, ze u nas demokracie zapustila koreny.

P. Pavlovský 9.3.2013 3:49

Re: Žil jste tu za totality vůbec?

Nesrovnatelný není jen postih, nesrovntatelné je prakticky všechno, 

od možností obhajoby až po naprostou svobodu žalovaného!

Především ale nezávislý soud, nepodléhající KSČ!

To srovnání je de facto uríážkou tisíců politických vězňů naší Čťvrté republiky (1948-89)!

V. Kopta 9.3.2013 4:14

Re: Žil jste tu za totality vůbec?

To nemeni nic na faktu, ze to je proces politicky. Merit se musi stejnym metrem. Kdyz stihaji Klause za jeho interpretaci ustavy (na ktere se mimochodem nemuzou shodnout ani odbornici) tak meli stihat taky Havla. Takhle je to pouze politicky lynch.

P. Pavlovský 9.3.2013 4:30

Re: Žil jste tu za totality vůbec?

Možná, že si řekli, že V. Havel už byl politicky stíhaný v životě dost, a že zkusit jej politicky stíhat zase, by bylo poněkud chucpe:-).

Dovedete si to představit v praxi?

Postavit před demokratický soud člověka, který tu demokracii u nás pomohl vybojovat i pobyty v kriminálech?

Tím bychom se před světem skutečně vyznamenali!

Pak už by jenom zbývalo, aby v Polsku podobní lidé  soudili Walesu!

V. Kopta 9.3.2013 5:00

Re: Žil jste tu za totality vůbec?

Spravne jste to napsal, je to totalni nesmysl. Takhle jsme se vyznamenali uplne stejnym zpusobem. Pravni stat musi merit stejnym metrem, jinak to neni pravni stat. Debatu a zmenu ustavy beru, ale zalovat za velezradu je saskarna, notabene kdyz se na to nemuzou shodnout ani ustavni pravnici.

P. Pavlovský 9.3.2013 5:14

Nerozumíme si!

Já jsem naznačil, že zatímco V. Havla chránily před eventuelním stíháním za porušování ústavy ty odsezené kriminály,

V. Klause žádná taková předlistopadová statečnost nechrání, protože jí nebylo.

Posmrtné a nevkusné kopání do V. Havla je pak přirozeně přitěžující okolností.

P. Lenc 9.3.2013 8:30

Re: Nerozumíme si!

Takže pane Pavlovský, kdo před rokem 89 seděl, tak ten může ústavu "porušovat", ale ten který neseděl ne?Buď si děláte legraci, nebo váš nekritický obdiv Havla vám totálně zatemnil zbytek myšlení.A nezkoušejte to, jak to často děláte, otáčet, že jste to myslel jinak.

A. Sedláčková 9.3.2013 8:16

Re: Žil jste tu za totality vůbec?

Pane Pavlovský, žila jsem tu za totality a musím říct, že v minulých dnech jsem začala pociťovat to, co v 80. letech před sametem. Říkala jsem tomu, že se nedá dýchat. Tehdy byl příčinou jednoznačně komunistický režim s jeho dopadem na lidi, dnes jsou příčinou lidé se svou zlobou, závistí, neschopností uznat pravdu toho druhého, i když jde o blbost. Na případu p. Klause jsou současné patologické projevy společnosti dobře vidět. Nejde tady přece o to, zda jej máte nebo nemáte rád. Jde o základní projev lidskosti, kterého se začíná nedostávat. Takže nesmírně ublížíme člověku, kterého nesnášíme a omluvíme si to lehce - no však ať se ukáže, jak se umí bránit, má možnost. No a ta špína, co na něm neoprávněně ulpěla - no bóže můj problém to není a dobře mu tak... Víte, neměla jsem ráda p. Havla, opravdu mne těžce zklamal. Ale připojit se k honbě na něj - to bych se strašně styděla. Pane Haasi, dobrý článek, děkuji.

J. Kulheim 9.3.2013 8:42

Re: Žil jste tu za totality vůbec?

Paní Sedláčková, stručné a jasné..Děkuji.

J. Boleslav 10.3.2013 15:26

Re: Žil jste tu za totality vůbec?

Připojuji se.

P. Pavlovský 9.3.2013 8:47

Re: Žil jste tu za totality vůbec?

To  co píšete neopravňuje nikoho ani trochu ke srovnávání poměrůl před Listopadem a po něm.

Není cenzura, nikomu nehrozí kriminál ani politická diskriminace, o pronásledování StB nemluvě.

Víte jak a o se tehdy učilo ve školách?

Je kapitalismus, každý si volně jezdí kam chce!

Srovnáváte nesrovnatelné a pan Haas také!

S. Vaněček Šauerová 9.3.2013 4:21

NENÍ TO POLITICKÝ PROCES.

To, že to někdo tvrdí, nejen pan Haas, neznamená, že tomu tak je. V zásadě jde o mnohaletý spor o výklad české ústavy, spor o právní názor. O to, zda, říká-li ústava "jmenuje", "odvolává", podepisuje", "ratifikuje", zda tak učinit MUSÍ, anebo  MŮŽE. O to, zda prezident MUSÍ respektovat rozhodnutí soudu. O to, zda může zůstat nečinný, pakliže mu ústava ukládá, aby konal (resp. předkládal návrhy na soudce ÚS). O to, zda prezident musí respektovat ústavu, na niž skládal prezidentský slib nebo zda se může choval dle svého  u v á ž e n í . K tomu se připojil spor o amnestii, resp. její čl. II, abolici. I zde ale šlo především o to, zda je k takovému kroku prezident oprávněn, porušil-li současně rovná práva nemalého počtu občanů (právo na spravedlivý proces). O této věci již ÚS rozhodl. TOTO ŽE JE POLITICKÝ SPOR ? Tentýž spor přece existoval již v éře Václava Havla. Také se někdy nemohl vejít do ústavy. Jenže, Václav Klaus to přehnal, v šachové hře prostě udělal chybu.

Jistě, rád by to jako politický spor viděl, a také to tak hned pojmenoval. Václav Klaus je vůbec mistr v převracení významů všeho možného, zdaleka nejen v tomto případě.

V každém případě se zde - pokolikáté už ? - předvádí docela ukázková demagogie. Jde o spor o výklad Ústavy ČR, nic jiného.

V. Kováčová 10.3.2013 9:14

Re: NENÍ TO POLITICKÝ PROCES.

Dobrý den paní SŠ.

Když jde tedy jen o výklad Ústavy ČR a není to tedy politický spor, proč je  bývalý president  žalován z velezrady?

P. Khail 9.3.2013 11:47

Re: Žil jste tu za totality vůbec?

Pane Pavlovský píše se "zveřejňovat" a ne "zvěřejňovat". Normálně bych to nezmiňoval, ale je to reakce na vaši poznámku k "vyjímce", jak vidíte i mistr tesař se utne.

P. Pavlovský 9.3.2013 12:11

Na rozdíl od vás,

já mezi překlepem a pravopisnou chybou rozlišuji.

Nebo si myslíte, že "zvěřejňovat", píši běžně?.

P. Khail 9.3.2013 12:48

Re: Na rozdíl od vás,

A jak víte, že to byla pravopisná chyba a ne překlep? Jinak těch překlepů máte docela dost i dnes.

P. Pavlovský 9.3.2013 12:57

Re: Na rozdíl od vás,

Protože ji, jakož i mnozí jiní zde, stále opakuje.

Moje překlepy jsou naopak, přirozeně, pořád jiné.

Často mi ovšem chybí písmeno c, které mi vynechává.

V. Kopta 9.3.2013 0:21

pekne napsane

Pekne napsane a logicky vyargumentovane. To to tady schytate, tahle zaloba je ciste politicka a s velezradou to nema nic spolecneho. A tudiz logicka argumentace nepomuze, kdo chce psa bit hul si vzdycky najde...

T. Pansky 9.3.2013 0:17

Boure ve sklenici vody ... vsichni vidi nesmyslnost ...

... (pouzil jsem jemne pojmenovani) cineni senatoru (hlavne nebo vsichni?) CSSD.  Je to naprosta nesmyslnost a ucet zaplati obcane.  Doufam, ze obcane jim (CSSD) to nechaji proplatit v pristich senatorskych volbach.  Pokud by dotycni senatori meli alespon spetku rozumu, navrhnou zmenu ustavy, aby se podobne excesy s milosti nemohly opakovat.  Jinak receno: pan prezident Klaus ve sve roli narcise provedl milost zatracovanou vetsinou obcanu a levicovi senatori na to pridali dalsi nesmysl.  ... Jeste dvacet let po nastoleni noveho rezimu nevime, co to znamena politika.  Politika neni boj o moc a snaha se dostat do citanek zakladnich skol.  Politika je tu k tomu, aby dochazelo k verejnemu spravovani zeme k tomu volenymi zastupci.  To politiku unika, nechteji to chapat anebo se jim to nehodi.  top0625top@live.com

M. Trhlík 9.3.2013 5:41

Re: Boure ve sklenici vody ... vsichni vidi nesmyslnost ...

Pane Panský,bohužel u nás je pořád politika boj o moc a podle toho to vypadá.A nemyslím si, Klaus byl vyjímkou, i když jeho obvinění je skutečně nesmyslné.   Když by se změnily často nesmyslné zákony, tak to má svou váhu, ale přicházet s takovými argumenty, jako někteří senátoři, to se mi vůbec nelíbí.Ono už se zase  začíná projevovat i otázka prezidenta Zemana. Je opilec, nebo jen zase se už někomu jedná ho znemožnit? Byl by K.S. schopen lépe zastávat funkci prezidenta, nebo dokonce zastínit i bývalého prezidenta Klause.? To jsou zase jen dohady a spekulace.V každém případě Klaus odešel a přišel Zeman,To je realita a nějaké vzpomínání s "láskou" na Klause je asi zbytečné. Některé věci, které se mu podařilo prosadit ho šlechtí, jiné o kterých jen hovořil a nerealizovaly se o těch je zbytečné hovořit.Takových nápadů má tisíce lidí, ale uznávají se jen těm nejznámnějším.Ono heslo, že chybami se člověk učí, ale nevyučí, je pořád platné a v politice obvzláště.

T. Pansky 9.3.2013 6:24

Re: Boure ve sklenici vody ... vsichni vidi nesmyslnost ...

Velmi dobre napsano.  Jak malo lidi na techto strankach je schopno napsat par vet, ktere maji hlavu a patu.  Dobra pravdy je nekdy tezke.  Ale rozhodne stoji za to si precist zajimave napady ci namety.  Preji hezky den.

P. Pavlovský 9.3.2013 8:49

Kolikrát to tu mám opakovat,

píše se vÝjimka a na vyjÍmka!